Και μια προσέγγιση στον ILS 16 του Μακεδονία (LGTS), μέσα στην απόλυτη σούπα ομίχλης πάνω από την Μίκρα.
Τα καρντάσια ξέρουν γιατί μιλάω.
Περιβάλλον διαδόμου είδαμε για πρώτη φορά στα 400 πόδια. Η πτήση που ήταν μπροστά μας πριν μισή ώρα από ΑΘήνα έκανε Go around και γύρισε πίσω. Σε μας οριακά ανοιξε η ομίχλη και κατεβήκαμε.
Εχουμε στρίψει δεξιά και είμαστε στην μακρά τελική για τον 16. Αριστερά και κάτω από το αεροπλάνο η εκκλησία Κύριλλου και Μεθόδιου (πιο πάνω ήταν το σπίτι μου)

Είμαστε fully established στο ILS toy 16. Ακόμα το αεροπλάνο βρίσκεται σε αυτόματη πτήση με το αυτοματο πιλότο σε έλεγχο (in command) πράσινο CMD στην οθόνη, με το Localiser ( η νοητή προέκταση του διαδρόμου στον θερμαικό) και το glide slope ( η γωνία καθόδου που θα μας φέρει στο κατώφλι του δρόμου) πρασινα VOR/LOC και G/S και οπλισμένο (λευκό) Flare, με ground speed 137 knots η οποία ταχύτητα ελέγχεται επίση από τον αυτόματο πιλότο, πράσινο MCP SPD και στα 880 πόδια ύψος (κυκλικό radioaltitude κατω δεξιά) .

Οι ίδιοι παράμετροι πτήσης με προηγούμενη φωτό αλλά επίδή κατεβαίνουμε υψος 860 πόδια

μπροστά μας στις επόμενες 3 φωτό είναι η μύτη της Καλαμαριάς μέσα στην θάλασσα, προτού στριψουμε οδικώς αριστερά και αρχίσουμε την "κολαση" με τις καφετέριες στην Αρετσού

Εδώ είμαστε στον Φοίνικα όπου δεν φαινεται τίποτα. Περίπου στα 500 πόδια και εδαφος τίποτα

Κάτι σκάει μύτη στο μέσον του αριστερού windshield (παρμπριζ

)

και ναι το κάτι είναι τα rabbit lights στην προέκταση του διαδρόμου πάνω και μέσα στην θάλασσα, σε ύψος 300 πόδια

Ακόμα πιο καθαρά επειδή είμαστε σε κάθοδο

Και για πρώτη φορά και περιβάλλον διαδρόμου προσγείωσης

Ολα καλά όλα σωστά πράγμα το οποίο φάινεται και στα 4 φώτα δεξιά του διαδρόμου, δύο άσπρα δύο κόκκινα, το οποίο σημαίνει ότι είμαστε στο σωστό glide (τσουλήθρα που θα μας φέρει στο Touch down zone).
Οσα πιο πολλά κόκκινα απο τα 4 βλεπεις σημαίνει ότι είσαι απο χαμηλός μέχρι πολύ χαμηλός (κάρφωσες), όσα πιο πολλά ασπρα απο τα 4 βλέπεις σημαινει ότι είσαι από ψηλός μέχρι πολύ ψηλός , οπότε κάνε την γιατι θα ακουμπήσεις πολύ πιο κάτω από εκει που πρεπει να ακουμπησεις με αποτελεσμα να βγεις εκτος διαδρόμου μεχρι να σταματατησεις.

Ακριβώς πάνω στο κατώφλι του διαδρόμου, διακρίνεται το 16 (ο χαρακτηρισμός του διαδρόμου 163 μοιρες) και τα Piano keys και τριτο στο βαθος το touch down zone (συμπαγές άσπρο, εκεί που πρέπει να ακουμπήσει το αεροπλάνο)

Σχεδόν πάνω από το touch down zone στα 10 περίπου πόδια, ακουμπάμε στο επόμενο δευτερόλεπτο

τροχοδρομούμε για την πίστα

το ATR που ερχόταν από πίσω μας ακουμπαει στον διαδρομο

και ο marshall τελειωνει και επίσημα την πτήση μας

κι εγώ πλέω σε πελάγη ευτυχίας και δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τον καπετάνιο, γιατί όταν μπω σε αεροπλάνο και για διάφορους λόγους (ασφαλείας , εκπαίδευσης) δεν μπω στο κοκπιτ είμαι από τους πιο δυστυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο (χωρίς ποτέ να γίνομαι τσιμπούρι και ενοχλητικός στο πλήρωμα, την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι και δεν ειναι υποχρεωμένοι να σε έχουν εκει), όταν όμως μπω για τις επομενες μέρες πετάω αν και βρίσκομαι στο έδαφος