Karrusel η tourbillon ;;;
to be or not to be ... ιδου η απορια!
Υποσχεθηκα να σας πω ξεκαθαρα την αποψη μου, και αυτο θα κανω.
Οταν πριν αρκετο καιρο ενδιαφερθηκα για το θεμα αυτο ,εψαχνα στο διαδικτυο πληροφοριες απο γνωστους ωρολογοποιους. Ομως κι εκει οι αποψεις ηταν συγκεχυμενες και διαπιστωσα οτι πολλοι εγραφαν γενικοτητες χωρις να μπαινουν στην ουσια του θεματος : "Τourbillon is still the king " και αλλα τετοια ,που εμενα προσωπικα δεν με ικανοποιουσαν. Μαζευοντας λιγο -λιγο στοιχεια απο διαφορες πηγες και κυριως παρατηρωντας προσεκτικα το βιντεο της Blancpain, εφτασα στην κατανοηση του μηχανισμου που σας παρουσιασα. Και οταν φτασει καποιος στην κατανοηση ,νομιζω οτι δικαιουται να εχει και αποψη,ακομα κι αν δεν ειναι ωρολογοποιος η ειδικος.
Ακουστε λοιπον τη δικη μου. Ο στοχος των δυο μηχανισμων ,ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ και η μεθοδος με την οποιαν πετυχαινουν αυτο το στοχο επισης η ιδια: Η ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ balance-hairspring μεσα στο πεδιο βαρυτητας.
Εκεινο που διαφερει ειναι η τεχνικη μεθοδος δια της οποιας επιτυγχανεται αυτη η περιστστροφη, πραγμα που νομιζω αναλυσαμε διεξοδικα. Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του στοχου επιτυγχανεται και στους δυο στον ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ -απο τη στιγμη μαλιστα που η Blancpain καταφερε να δημιουργησει ,για πρωτη φορα νομιζω, Κarrusel του ενος λεπτου. Οσο αυτο δεν υπηρχε , το toyrbillon ειχε ενα σαφες πλεονεκτημα, αφου στο "ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ" ,εχουμε εξηγησει την σημασια της " γρηγορης περιστροφης". Αρα στο σημαντικο αυτο κριτηριο αξιολογησης εχουμε ισοπαλια, τουλαχιστον με τα νεα δεδομενα. (Παλαιοτερα ,ναι το tourbillon θα ηταν μονοδρομος )
Παμε τωρα στο θεμα πολυπλοκοτητα. Ειπαμε στα κριτηρια αξιολογησης οτι η πολυπλοκοτητα( δηλ ο αριθμος των μηχανισμων που περιεχει μια μηχανη ) ειναι πλεονεκτημα ,ομως η πολυπλοκοτητα ενος μηχανισμου αυτη καθαυτη δεν ειναι αυτοσκοπος. Αν δηλ. ημουν ο Δ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ της Μερσεντες η της Boeing και μου προτειναν να κατοχυρωσω εναν απο τους δυο μηχανισμους , ΣΙΓΟΥΡΑ θα διαλεγα τον απλουστερο αφου η πολυπλοκοτητα του αλλου δεν μου προσφερει κανeνα επιπλεον πλεονεκτημα. Το tourbillon ειναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟ που σημαινει , λιγοτερο ογκο μεσα στη μηχανη ,λιγοτερο κοστος κατασκευης kαι συναρμολογησης, λιγοτερη καταναλωση ενεργειας και λιγοτερη ευπαθεια σε φθορες (μακροζωια-αξιοπιστια) .Παραλληλα ενας απλουστερος μηχανισμος θεωρειται "εξυπνοτερος" και πιο "προχωρημενος "και παντα επικρατει του ανταγωνισμου.(εννοειται οταν αυτος δεν επιτυγχανει κατι περισσοτερο με την πολυπλοκοτητα του)
Στο κριτηριο αυτο λοιπον της ποιοτικης αξιολογησης ,ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟURBILLON.
Επειδη ομως τα ρολογια δεν ειναι ουτε αυτοκινητα ουτε αεροπλανα, υπαρχει κι ενα ακομα σημαντικο κριτηριο αξιολογησης, που και γι αυτο εχουμε μιλησει: Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ενος
μηχανισμου! Eιναι εκεινη που πολλες φορες ανεβαζει κατακορυφα την αξια του και τον κανει περιζητητο.! Και νομιζω φιλοι μου οτι το Karrusel με την ολη συλληψη του αποτελει μια "ιδιαιτερη" σχεδιαση ,που δεν σας κρυβω εμενα σαν τεχνικο με συναρπαζει και με γοητευει πολυ. Αν μαλιστα μιλαμε για το καταπληκτικο karrusel της Blancpain , (που ειναι ενος λεπτου και δεν υστερει σε τιποτα απο το την αποδοση του κλασικου tourbillon) ,τοτε νομιζω οτι η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ,εκτοξευονται στα υψη . ΝΑΙ , θα το ηθελα στο χερι μου γιατι ειναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ και ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ , και στο κριτηριο αυτο ξεπερνα κατα πολυ ακομα και το πιο συγχρονο "απλο" tourbillon Ποιο να διαλεξω λοιπον .;.
Γι αυτο φιλοι οταν εγραφα για τα κριτηρια αξιολογησης ,εβαλα και εναν ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ σπουδαιοτητας διπλα στο καθενα απο αυτα. Για σας, που θα δωσετε τα ωραια σας λεφτα ,τι ειναι σημαντικοτερο; Τι μετραει ποιο πολυ στις δικες σας προτεραιοτητες. Αν πιστευετε οτι "το απλο ειναι και σοφο ", και επομενως καλυτερο, τοτε διαλεξτε tourbillon.
Αν γοητευεστε απο την ιδιαιτερη πολυπλοκοτητα του Κarrusel και σας συναρπαζει η δαιδαλωδης λογικη του,
τοτε αγοραστε karrusel. Αφου συνυπολογισατε τα κριτηρια επιλογης , οποια αποφαση και να παρετε δεν θα κανετε λαθος.!!
Και για να μην νομιζετε οτι υπεκφευγω , προσωπικα αν επροκειτο για ενα οποιοδηποτε karrusel των 45 η 50 λεπτων θα αγοραζα tourbillon. Aν ομως προκειται για το χορευτικο karrusel του ενος λεπτου της Blancpain τοτε ΝΑΙ.
ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ απο οποιοδηποτε " απλο " tourbillon..... ετσι... γιατι μ αρεσει να ξεχωριζω!! και γιατι κατασκευαστικα ειναι υπεροχο!
Εσεις george και φιλοι ;;;;; karrusel η tourbillon ;;;;;;