Αποστολέας Θέμα: karrusel η tourbillon ;;;;  (Αναγνώστηκε 22870 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
Απ: karrusel η tourbillon ;;;;
« Απάντηση #40 στις: Σεπτέμβριος 29, 2009, 01:43:20 πμ »
μαδια,τετοια σχεδιαγραμματα εχω δεi μονο σε φορουμ με ρολογαδες(υπαρχουν και τετοια)!ευγε και καλη συνεχεια στο θεμα αυτο!

δεν το εχω διαβασει αναλυτικα ,αλλα πιστευω οτι ειναι κατανοητο
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 29, 2009, 02:21:58 πμ από george_ »

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #41 στις: Σεπτέμβριος 29, 2009, 03:44:51 μμ »
Mεχρι να ακουσω οτιδηποτε θελετε να πειτε η να ρωτησετε να κανω δυο τρεις παρατηρησεις.

1. Οπως θα ειδατε, κλειδι για τη λειτουργια του tourbillon ,αποτελει η στηριξη του escape wheel+pinion ,πανω στους βραχιονες  του cage ,στο σημειο Γ.
Η στηριξη γινεται με τετοιο τροπο ωστε το 8+7 να μπορει να περιστρεφεται ελευθερα μεσα στον κλωβο,γυρω απο το Γ,την ωρα που το cage το παρασερνει μαζι του σε κυκλικη κινηση.
 Το 8+7 δηλαδη, αναγκαζεται να περιστραφει γυρω απο το Γ καθε φορα που γυριζει ο κλωβος, λογω ακριβως της συνεχους εμπλοκης του ,με το σταθερο fourth wheel 6. Αντιθετα αν καποιος(escape lever ) σταματησει την περιστροφη του 8+7, φρακαρει ταυτοχρονα και ο κλωβος αφου οι δυο αυτες κινησεις ειναι αρρηκτα συνδεδεμενες και δεν μπορουν να γινουν η μια χωρις την αλλη.!

2. Το tourbillon οπως καταλαβαινετε  θα μπορουσε να γυρισει και αναποδα αναγκαζοντας βεβαια το 8+7 να περιστραφει κατα την αντιθετη φορα. Ομως το ρολοι δεν θα δουλευε ,γιατι τα δοντια του 8 εχουν μια συγκεκριμενη κλιση που τους επιτρεπει να λοκαρουν και να ξελοκαρουν στις παλετες. Αν μπορουσαμε να αλλαξουμε αυτη την κλιση, το tourbillon θα δουλευε παλι με τον ιδιο τροπο χωρις προβλημα!

3. Αν και ο μηχανικος εχει μια μεγαλη δυνατοτητα επιλογων για να ρυθμισει την ταχυτητα του κλωβου,δεν εχει την ιδια μεγαλη γκαμα επιλογων για την ταχυτητα περιστροφης του 8+7. (αυτη εξαρταται σε μεγαλο βαθμο απο την οδοντωση του 7και του 6). Ο λογος ειναι οτι η ταχυτητα περιστροφης του esc. wheel+pinion (8+7) ,πρεπει να "πεφτει " μεσα σε καποια ορια ωστε να μπορει να συνεργαζεται και να συγχρονιζεται με το balance (που κιαυτο ταλαντευεται με μια συγκεκριμενη συχνοτητα )

Αναμενω με προσοχη τις οποιες παρατηρησεις σας.
Η Υ.Ω. ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να την παιρνουμε...στα σοβαρα.

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #42 στις: Σεπτέμβριος 30, 2009, 02:54:36 μμ »

Αφιερωμεο στους φιλους του mywatch...

Τωρα ειναι καλυτερα;;;;  φιλε  nin;;;;;;

οχι τιποτ αλλο... αλλα να πουμε και για το karruzel !!!

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #43 στις: Οκτώβριος 01, 2009, 03:20:40 μμ »

Χωρις λογια..... (προς το παρον....)

Αποσυνδεδεμένος Nanagno

• Owner/Co-Founder
  • Administrator
  • 50mm case
  • Time Will Only Tell...
    • Προφίλ
    • http://www.mywatch.gr
« Απάντηση #44 στις: Οκτώβριος 01, 2009, 03:31:12 μμ »
Απλά έχεις πάει το θέμα στην στρατόσφαιρα...σε λίγο θα μιλάμε με auto cad και 3dsmax :)
Ludwig van Beethoven said that a great poem is more difficult to set to music than a merely good one, because the composer must improve upon the poem T I M E S.

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #45 στις: Οκτώβριος 01, 2009, 07:24:48 μμ »
Φιλε  Nanagno

χαιρομαι που απολαμβανεις το θεμα και το βρισκεις ενδιαφερον. Ξερω οτι ισως ειναι δυσκολο για ολους τους φιλους, να παρακολουθησουν τα τεχνικα θεματα.
Ομως αν υπαρχει εστω και ενας φιλος του φορουμ, που να ενδιαφερεται γι αυτα ,τοτε νομιζω αξιζει τον κοπο η προσπαθεια μου. Αυτα τα λιγα που ξερω, δεν θελω να τα κρατησω για μενα αλλα να τα μοιραστω μαζι σας. Αυτο με ευχαριστει περισσοτερο, και θα χαρω αν καπου κανω λαθος, να υπαρξει και αντιλογος.
Επισης θελω να ξερετε οτι τα σχεδια αυτα δεν τα βρηκα σε καποιο βιβλιο η στο διαδικτυο. Ουτε μου τα παραχωρησε καποιος κολλητος μου μηχανικος απο την Ελβετια. Ειναι δικα μου, αποτελεσμα του δικου μου προβληματισμου και ενδιαφεροντος να εξηγησω καποιους μηχανισμους που εχω τη δυνατοτητα να τους δω μονο σε φωτογραφιες η σε βιντεο.
Μακαρι να ειχαμε τη δυνατοτητα ,ολοι εμεις που αγοραζουμε ρολογια , να ζηταμε απο τις εταιρειες και τα σχεδια των μηχανων τους. Ετσι θα ξεραμε πολυ καλυτερα, που δινουμε τα ωραια μας λεφτα...

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #46 στις: Οκτώβριος 01, 2009, 09:17:16 μμ »
Παναγιώτη εμένα μ' αρέσει όχι απλώς ότι αφιέρωσες όσο χρόνο αφιέρωσες για να τραβήξεις μερικές γραμμές σε μια σελίδα χαρτί, το οποίο φυσικά δεν είναι απλό*, αλλά γιατί το έκανες με ενθουσιασμό. Ο ενθουσιασμός γενικώς έχει εκλείψει, έτσι το βιώνω εγώ τουλάχιστον, και τη θέση του έχει πάρει η βαρυθυμία και η ανικανοποίητη ευθιξία.
Φτάνει όμως με τις φιλοσοφίες.

* Πραγματικό γεγονός: μια φορά ήταν ένας κλωστοϋφαντουργός που ήθελε να επεκτείνει τη βιοτεχνία του. Απευθύνθηκε λοιπόν σε έναν παλιό και γνωστό αρχιτέκτονα το όνομα του οποίου δεν θα αναφέρω, για να του κάνει μια μελέτη. Ο αρχιτέκτονας όταν ολοκλήρωσε τη μελέτη, φώναξε τον κλωστοϋφαντουργό στο γραφείο του να του δείξει τα σχέδια και τα συναφή. Όλα ωραία και καλά, μόλις όμως έφτασε το πράγμα στην αμοιβή του αρχιτέκτονα, ο κλωστοϋφαντουργός άρχισε τις μαμουνιές και τις ξινισμένες φάτσες, ώσπου λέει:
Κλωστ: Ααα, είναι πολλά! Τόσα λεφτά για 10 γραμμές;
Αρχιτ.: Δεν μου λέτε, κύριε τάδε. Τι πουλάτε;
Κλωστ: Κλωστές.
Αρχιτ.: Ε, και γω πουλάω γραμμές.

Με το παραπάνω δεν θέλω να πω κάτι συγκεκριμένο, αλλά αφού το ήξερα να μην το πω; :lol:

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #47 στις: Οκτώβριος 02, 2009, 04:19:57 μμ »
Μετα απ ολα αυτα τα ενθαρρυντικα σχολια σας, ειμαι ετοιμος να προχωρησω στην αναλυση του karrusel.

O μηχανισμος ειναι σχεδιασμενος σε κατοψη και πλαγια οψη ,και νομιζω οτι δεν χρειαζεται καμμια επιπλεον περιγραφη. Φαινονται καθαρα και η ονομασια ,αλλα και η ακριβης θεση των εξαρτηματων του, που ειναι παρομοια με του tourbillon.
Εκεινο που πρεπει να επισημανουμε ,ειναι δυο σημαντικες διαφορες που αποτελουν και την ειδοποιο διαφορα του απο το tourbillon. Το πρωτο ειναι το gear train του μηχανισμου. Βλεπουμε οτι αποτελειται απο δυο κλαδους. Ο α' κλαδος ειναι ο κλασσικος και δινει κινηση απ ευθειας στο fourth wheel pinion 5 . Ο β' κλαδος (κοκκινα γραναζια), μεταδιδει κινηση στον κλωβο του μηχανισμου ,που τωρα φερει μια εξωτερικη οδοντωση. Οι δυο κλαδοι βρισκονται βεβαια σε διαφορετικο υψος ,παρ ολο που στην κατοψη αυτο δεν γινεται αντιληπτο για λογους απλοποιησης του σχεδιου.
Η δευτερη διαφορα βρισκεται στο κατω μερος του μηχανισμου. Εκει το 5 και το 6 ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ με τη βοηθεια του εξωτερικου αξονα (δες σχεδιο), και περιστρεφονται πλεον μαζι με την ιδια ταχυτητα ΩΣ ΕΝΑ ΣΩΜΑ.
Το fourth wheel δηλαδη στο  Karrusel ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πλεον ακινητο!
Τι σημαινουν ολα αυτα;;;; Θα το καταλαβετε οταν εξηγησουμε πως δουλευει ολο αυτο το...μαραφετι

Ας ακολουθησουμε την κινηση απο το main spring στον β' κλαδο του gear train. Οπως βλεπετε στο σχεδιο ο κλωβος περιστρεφεται (στην περιπτωση μας) προς τα δεξια, και συμπαρασυρει το
(8+7) μαζι του, αναγκαζοντας το να περιστραφει  κι αυτο προς τα δεξια ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Γ, οπως ειδαμε και στην περιπτωση του tourbillon (ΔΕΣΤΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΒΕΛΗ). Αυτη η περιστροφη οφειλεται οπως εξηγησαμε ,στην εμπλοκη του esc. pinion 7 ,με το  6.
Ας ακολουθησουμε τωρα την κινηση απο τον α' κλαδο (ΜΑΥΡΑ ΒΕΛΗ). Το pinion 5 περιστρεφεται προς τα δεξια ,αλλα ταυτοχρονα περιστρεφεται μαζι του και το fourth wheel 6 ,με την ιδια φορα  και την ιδια περιστροφικη ταχυτητα. Οπως καταλαβαινεται , το 8+7 -λογω της εμπλοκης μαζι του- αναγκαζεται τωρα να περιστραφει ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ γυρω απο το σημειο Γ.(ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΣ)

Ευλογη απορια καθε λογικου ανθρωπου: ΠΡΟΣ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ θα περιστραφει τελικα το 8+7 ;;;
Απαντηση: ΤΟ 8+7 συμπεριφερεται σαν ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΤΡΟΧΟΣ , θα περιστραφει δηλαδη με τη ΔΙΑΦΟΡΑ της περιστροφικης ταχυτητας που θα ειχε λογω της εμπλοκης του με τον β'κλαδο,  και της περιστροφικης ταχυτητας που θα ειχε λογω της εμπλοκης του με τον α' κλαδο !

Αν η φορα των δοντιων του esc. wheel 8 ηταν τετοια που θαπρεπε να γυρισει ΔΕΞΙΑ, τοτε ο μηχανικος υπολογιζει τις οδοντωσεις ωστε η περιστρ. ταχυτητα του 8+7 προς τα δεξια (ΚΟΚΚ. ΒΕΛΟΣ) να ειναι μεγαλυτερη απο την περιστρ.ταχυτητα του 8+7 προς τα αριστερα (ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΣ)και η ΤΕΛΙΚΗ ταχυτητα του 8+7 θα ειναι τελικα ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ με τιμη :ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΕΛΟΣ- ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΣ
Αν το 8+7 πρεπει να γυρισει ΑΡΙΣΤΕΡΑ ,τοτε ο μηχανικος υπολογιζει τις οδοντωσεις ωστε η ταχυτητα του 8+7 προς τα αριστερα (ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΣ) , να ειναι μεγαλυτερη απο την περιστρ. ταχυτητα προς τα δεξια (ΚΟΚΚ. ΒΕΛΟΣ) και η τελικη ταχυτητα του 8+7 θα ειναι τωρα ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ με τιμη ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΣ-ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΕΛΟΣ. Σε καθε περιπτωση βεβαια η τελικη τιμη της περιστροφικης ταχυτητας δεν πρεπει να ειναι ουτε πολυ μικρη ουτε πολυ μεγαλη ωστε ,οπως εχουμε πει, να υπαρχει συγχρονισμος με την ταλαντωση του balance.

Τι γινεται οταν οι δυο περιστροφικες ταχυτητες (ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΕΛΟΣ , ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΣ) γινουν ιδιες;;;
Ειναι πολυ απλο. Το 8+7 παρασυρεται σε περιστροφη γυρω απο το Α, αλλα ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ γυρω απο το σημειο Γ, και το ρολοι φυσικα δεν μπορει να δουλεψει! Το 8+7 συμπεριφερεται τωρα σαν τα γραναζια στο διαφορικο του αυτοκινητου μας, που δεν περιστρεφονται οταν οι τροχοι γυριζουν με την ιδια ταχυτητα ! Δεν ειναι καταπληκτικο;;;!!!!

Η λειτουργια τωρα εχει απλοποιηθει απελπιστικα....
Το esc. lever μπλοκαρει και ξεμπλοκαρει το 8+7 οπως σ ενα απλο ρολοι , κι αυτο με τη σειρα του μπλοκαρει και ξεμπλοκαρει και τους δυο κλαδους του gear train, επιτρεποντας στον κλωβο και στο fourth wheel να περιστρεφονται και αυτοι με διακοπτομενη κινηση ,αλλα με διαφορετικες περιστρ. ταχυτητες!

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ KARRUSEL!!!!!!

Αναμενω εντυπωσεις σας ,και την επομενη φορα θα κανουμε μια ωραια παρατηρηση πανω στον ιδιαιτερο αυτο μηχανισμο...

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #48 στις: Οκτώβριος 03, 2009, 12:30:34 μμ »
εαν καταλαβα καλα το karrusel ,ειναι μια μηχανικη λυση πιο απλη?το tourbillon ειναι ανωτερο?

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #49 στις: Οκτώβριος 03, 2009, 02:14:42 μμ »
Αγαπητε φιλε george

χαιρομαι για το ενδιαφερον σου ,και σε παρακαλω να κανεις λιγη (ελαχιστη) υπομονη ακομα.
Δεν θα υπεκφυγω καθολου και θα απαντησω ξεκαθαρα στην ερωτηση σου , ενω με ενδιαφερει πολυ να ακουσω και τις δικες σας προτιμησεις.
Επιτρεψε μου ομως σημερα να ολοκληρωσω με την παρουσιαση του Karrusel και θα επανελθω αμεσως σ αυτο που ρωτησες.

Ριξτε μια ματια ακομα φιλοι μου στα σχεδια του καρουζελ και φανταστειτε τι θα συνεβαινε αν καποιος πονηρος σαμποτερ -ωρολογοποιος, αφαιρουσε (σε καποιο σερβις )ενα απο τα γραναζια 11, 12  αχρηστευοντας στην ουσια τον δευτερο κλαδο του gear train.(ρε κατι ιδεες που εχω ο..ανωμαλος!)
Ο κλωβος θα σταματουσε να περιστρεφεται ,ομως τα γραναζια 5 ,6 θα γυριζαν κανονικα και φυσικα μαζι τους θα γυριζε και το esc. wheel+pinion 8+7  αριστεροστροφα γυρω απο το σημειο Γ (με διαφορετικη ταχυτητα τωρα). Αν λοιπον η φορα των δοντιων του esc. wheel 8 ειναι συμβατη μ αυτη την αριστεροστροφη  φορα, το ρολοι θα εξακολουθησει να δουλευει σαν κοινο ρολοι.! (ισως μαλιστα , αν η νεα ταχυτητα  του 8+7 δεν ξεφευγει πολυ και εξακολουθει να ειναι συμβατη με τη συχνοτητα του balance ,το ρολοι να δουλευει και σωστα!).

Ας δουμε τωρα τι θα γινοταν αν ο αθλιος αυτος ωρολογοποιος αφαιρουσε απο τη μηχανη ενα απο τα γραναζια 3, 4 αχρηστευοντας τωρα τον α' κλαδο. Δεστε παλι το σχεδιο. Τα γραναζια 5 , 6 θα παρεμεναν ΑΚΙΝΗΤΑ, και ο κλωβος θα γυριζε τωρα δεξιοστροφα γυρω απο το Α λογω της εμπλοκης του με το 11.
Ταυτοχρονα βεβαια το 8+7 θα παρασυροταν σε κινηση μαζι με τον κλωβο και -λογω της εμπλοκης του με το ακινητο 6- θα περιστρεφοταν τωρα γυρω απο το Γ, δεξιοστροφα ,(με διαφορετικη παλι ταχυτητα.)

Σας θυμιζει τιποτα αυτο;; Ναι, το ρολοι θα εξακολουθησει να δουλευει ΣΑΝ ΑΠΛΟ TOURBILLON και IΣΩΣ ΣΩΣΤΑ ,αν η νεα ταχυτητα του 8+7 μπορει παλι να συγχρονιστει με το  balance!!!!!!

Δεν ειναι ενδιαφερον;;!!  (Eλπιζω....)

Εδω ομως ολοκληρωσα αυτη την μικρη παρουσιαση των δυο αυτων μηχανισμων και πριν συνεχισω μετα καρουζελοτουρμπιγιον(....οχι νομιζατε οτι θα γλυτωνατε) οφειλω στον george και σε ολους την αποψη μου επι του θεματος...

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #50 στις: Οκτώβριος 03, 2009, 02:23:10 μμ »
μαδιας!να ρωτησω κατι? μπορει να ειναι ηλιθιο!

εχω την εντυπωση οτι θα μπορουσα να πω το οτι το tourbillon ειναι "integral",ενω το karrusel "modular"?

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #51 στις: Οκτώβριος 03, 2009, 02:40:41 μμ »
Η ερωτηση σου εχει λογικη ,ομως νομιζω οτι δεν θα ηταν σωστο να λεγαμε το καρουζελ modular.

Kαταλαβαινω οτι η σκεψη σου αυτη πηγαζει απο  την ιδιοτητα που περιεγραψα ,το καρουζελ να δουλευει ειτε σαν απλο ρολοι ειτε σαν απλο τουρμπιγιον, με την προσθηκη η την αφαιρεση καποιων εξαρτηματων.

Εξυπνος συνειρμος, που δεν τον επιασα με την πρωτη και προσπαθουσα να καταλαβω πως εφτασες σ αυτη τη παρομειωση...(ωραια σκεψη και καθολου....ηλιθια !)

Επιφυλασσομαι ομως να τοποθετηθω συνολικα.  Παιδια πεστε ελευθερα την αποψη σας  , κανεις μας δεν ειναι αυθεντια επι του θεματος...εγω απλως μπηκα βαθυτερα  λογω δουλειας και τρελλας που εχω με τα τεχνικα...

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #52 στις: Οκτώβριος 03, 2009, 02:42:09 μμ »
οκ,θα το δουμε ξανα  ;)

ευχαριστω

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #53 στις: Οκτώβριος 04, 2009, 04:12:18 μμ »
Karrusel  η tourbillon ;;;
to be or not to be ... ιδου η απορια!

Υποσχεθηκα να σας πω ξεκαθαρα την αποψη μου, και αυτο θα κανω.
Οταν πριν αρκετο καιρο ενδιαφερθηκα για το θεμα αυτο ,εψαχνα στο διαδικτυο πληροφοριες απο γνωστους ωρολογοποιους. Ομως κι εκει οι αποψεις ηταν συγκεχυμενες και διαπιστωσα οτι πολλοι εγραφαν γενικοτητες χωρις να μπαινουν στην ουσια του θεματος : "Τourbillon is still the king " και αλλα τετοια  ,που εμενα προσωπικα δεν με ικανοποιουσαν. Μαζευοντας λιγο -λιγο στοιχεια απο διαφορες πηγες και κυριως παρατηρωντας προσεκτικα το βιντεο της Blancpain, εφτασα στην κατανοηση του μηχανισμου που σας παρουσιασα. Και οταν φτασει καποιος στην κατανοηση ,νομιζω οτι δικαιουται να εχει και αποψη,ακομα κι αν δεν ειναι ωρολογοποιος η ειδικος.
Ακουστε λοιπον τη δικη μου. Ο στοχος των δυο μηχανισμων ,ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ και η μεθοδος με την οποιαν πετυχαινουν αυτο το στοχο επισης η ιδια: Η ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ balance-hairspring μεσα στο πεδιο βαρυτητας.
Εκεινο που διαφερει ειναι η τεχνικη μεθοδος δια της οποιας επιτυγχανεται αυτη η περιστστροφη, πραγμα που νομιζω αναλυσαμε διεξοδικα. Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του στοχου επιτυγχανεται και στους δυο στον ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ -απο τη στιγμη μαλιστα που η Blancpain καταφερε να δημιουργησει ,για πρωτη φορα νομιζω, Κarrusel του ενος λεπτου. Οσο αυτο δεν υπηρχε , το toyrbillon ειχε ενα σαφες πλεονεκτημα, αφου στο "ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ" ,εχουμε εξηγησει την σημασια της " γρηγορης περιστροφης". Αρα στο σημαντικο αυτο κριτηριο αξιολογησης εχουμε ισοπαλια, τουλαχιστον με τα νεα δεδομενα. (Παλαιοτερα ,ναι το tourbillon θα ηταν μονοδρομος )
Παμε τωρα στο θεμα πολυπλοκοτητα. Ειπαμε στα κριτηρια αξιολογησης οτι η πολυπλοκοτητα( δηλ ο αριθμος των μηχανισμων που περιεχει μια μηχανη ) ειναι πλεονεκτημα ,ομως η πολυπλοκοτητα ενος μηχανισμου αυτη καθαυτη δεν ειναι αυτοσκοπος. Αν δηλ. ημουν ο Δ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ της Μερσεντες η της  Boeing και μου προτειναν να κατοχυρωσω εναν απο τους δυο μηχανισμους , ΣΙΓΟΥΡΑ θα διαλεγα τον απλουστερο αφου η πολυπλοκοτητα του αλλου δεν μου προσφερει κανeνα επιπλεον πλεονεκτημα. Το tourbillon ειναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟ που σημαινει , λιγοτερο ογκο μεσα στη μηχανη ,λιγοτερο κοστος κατασκευης kαι συναρμολογησης, λιγοτερη καταναλωση ενεργειας και λιγοτερη ευπαθεια σε φθορες (μακροζωια-αξιοπιστια) .Παραλληλα ενας απλουστερος μηχανισμος θεωρειται "εξυπνοτερος" και πιο "προχωρημενος "και παντα επικρατει του ανταγωνισμου.(εννοειται οταν αυτος δεν επιτυγχανει κατι περισσοτερο με την πολυπλοκοτητα του)
Στο κριτηριο αυτο λοιπον της ποιοτικης αξιολογησης ,ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟURBILLON.
Επειδη ομως τα ρολογια δεν ειναι ουτε αυτοκινητα ουτε αεροπλανα, υπαρχει κι ενα ακομα σημαντικο κριτηριο αξιολογησης, που και γι αυτο εχουμε μιλησει: Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ενος
μηχανισμου! Eιναι εκεινη που πολλες φορες ανεβαζει κατακορυφα την αξια του και τον κανει περιζητητο.!  Και νομιζω φιλοι μου οτι το Karrusel με την ολη συλληψη του αποτελει μια "ιδιαιτερη" σχεδιαση ,που δεν σας κρυβω εμενα σαν τεχνικο με συναρπαζει και με γοητευει πολυ. Αν μαλιστα μιλαμε για το καταπληκτικο karrusel της Blancpain , (που ειναι ενος λεπτου και δεν υστερει σε τιποτα απο το την αποδοση του κλασικου tourbillon) ,τοτε νομιζω οτι η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ,εκτοξευονται στα υψη . ΝΑΙ , θα το ηθελα στο χερι μου γιατι ειναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ και ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ , και  στο κριτηριο αυτο ξεπερνα κατα πολυ ακομα και το πιο συγχρονο "απλο" tourbillon  Ποιο να διαλεξω λοιπον .;.

Γι αυτο φιλοι οταν εγραφα για τα κριτηρια αξιολογησης ,εβαλα και εναν ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ σπουδαιοτητας διπλα στο καθενα απο αυτα. Για σας, που θα δωσετε τα ωραια σας λεφτα ,τι ειναι σημαντικοτερο; Τι μετραει ποιο πολυ στις δικες σας προτεραιοτητες. Αν πιστευετε οτι "το απλο ειναι και σοφο ", και επομενως καλυτερο, τοτε διαλεξτε tourbillon.
Αν γοητευεστε απο την ιδιαιτερη πολυπλοκοτητα του Κarrusel και σας συναρπαζει η δαιδαλωδης λογικη του, 
τοτε αγοραστε karrusel. Αφου συνυπολογισατε τα κριτηρια επιλογης , οποια αποφαση και να παρετε δεν θα κανετε λαθος.!!

Και για να μην νομιζετε οτι υπεκφευγω , προσωπικα αν επροκειτο για ενα οποιοδηποτε karrusel των 45 η 50 λεπτων θα αγοραζα tourbillon. Aν ομως προκειται για το χορευτικο karrusel του ενος λεπτου της Blancpain τοτε ΝΑΙ.
ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ απο οποιοδηποτε " απλο " tourbillon..... ετσι... γιατι μ αρεσει να ξεχωριζω!! και γιατι κατασκευαστικα ειναι υπεροχο!

Εσεις george και φιλοι ;;;;; karrusel η tourbillon ;;;;;;

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #54 στις: Οκτώβριος 04, 2009, 10:23:34 μμ »
 =D>

το δευτερο μερος ηταν υπεροχο!ποιο?απο τα ποστ με τα σχεδιαγραμματα σου και μετα,απλα ξεχωριστο! ...συγχαρητηρια για την τεχνικη σου καταρτιση,την ικανοτητα να παρουσιαζεις με απλο τροπο ,πολυπλοκα τεχνικα θεματα και πανω απο ολα την ελλειψη επαρσης!

εδω και καιρο σου ειχα προτεινει/ζητησει κατι..... ;D ;)

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #55 στις: Οκτώβριος 07, 2009, 03:42:21 μμ »

Νομίζω πάντως ότι ακόμη μια διαφορά μεταξύ των δύο είναι η σχέση του μπαλανσιέ με τον τέταρτο τροχό. Δηλ. στο τουρμπιγιόν ο τέταρτος τροχός και το μπαλανσιέ μοιράζονται τον ίδιο άξονα, ενώ στο καρουσέλ τα δύο αυτά μαραφέτια λειτουργούν σε ξεχωριστούς άξονες. Τι λες φίλτατε Παναγιώτη;

Φιλε νιν, νομιζω οτι σου χρωσταω μια απαντηση.
Η παρατηρηση σου δεν ειναι αστοχη , και πρεπει να σου πω οτι αυτη την αποψη εχουν πολλοι φιλοι της ΥΩ. Το ιδιο νομιζα κι εγω μεχρι να ψαξω το θεμα σε βαθος. Οταν δηλαδη ο αξονας περιστροφης του κλωβου , δεν περνα απο το κεντρο του balance , τοτε αυτο (το balance δηλαδη)φαινεται να γυριζει γυρω του, σαν τα αλογακια στο λουνα-παρκ. Αυτο εκανε πολλους -μεταξυ των οποιων και εμενα- να νομιζουν οτι αυτο ειναι το  karrusel!
Τετοια  tourbillon υπαρχουν αρκετα σημερα και δεν διακρινονται ευκολα απο τα απλα , γιατι ειναι κι αυτα ενος λεπτου και γιατι ο αξονας περιστροφης του κλωβου βρισκεται σχετικα κοντα στον αξονα του balance.Ετσι αλλοι τα λενε απλως tourbillon και αλλοι -οσοι προσεχουν αυτη τη διαφορα- τα λενε karrusel. Ομως διαβαζοντας κι εγω διαφορα ξενα φορουμ ,εμαθα οτι η σωστη ονομασια ειναι karrusel-tourbillon, κι αυτο φανταζομαι οχι για κανενα αλλο λογο αλλα για να διακρινονται απο τον κλασσικο μηχανισμο karrusel, που κατοχυρωσε αυτη την ονομασια γιατι ειναι προγενεστερος.
Παρ ολο που με γνωνονα την κινηση , η σωστοτερη ονομασια θα ηταν αυτη!

Πιο χαρακτηριστικα ομως , ειναι  αυτα που ο αξονας περιστροφης ειναι αρκετα μακρια απο τον αξονα του balance και συνηθως στο κεντρο του καντραν. Παρ ολο που η περιστροφη γινεται αργα (συνηθως σε 1  η 12ωρες) ειναι εντυπωσιακα γιατι θυμιζουν πραγματικο καρουζελ. !Πολλες εταιρειες μαλιστα, αδιαφορωντας για την "ιστορια" και για λογους καθαρα εμπορικους τα ονομαζουν karrusel ,αντι για  karrusel-tourbillon ,που θα ηταν το σωστο. Χαρακτηριστικο και γνωστοτερο παραδειγμα το Freak της UN αλλα και αλλα.
Ορισμενα μαλιστα απο αυτα ειναι ιδιαιτερα εντυπωσιακα ,οπως αυτα της DUNAND (ενα απο τα οποια μας ποσταρισε και ο Watvh-collector), οπου εχουμε  tourbillon 1Χ2 οπως εχω γραψει παλαιοτερα δηλ ενα t. που γυριζει γυρω απο δυο αξονες ( εναν που περνα απο το κεντρο του, και εναν δευτερο που περνα απο το κεντρο του καντραν . Η πρωτη περιστροφη δηλαδη ειναι κλασικο tourbillon ,ενω η δευτερη περιστροφη  ειναι karrusel-tourbillon.
Τελος εντυπωσιακοτερη τετοια περιπτωση ειναι τα t.της  BLU οπου εχουμε 1Χ3 . Οι δυο πρωτες πςριστροφες γινονται γυρω απο αξονα που περνα απο το κεντρο του balance (αλλα με διαφορετικες ταχυτητες για να δειχνει λεπτα και δευτερα) και η τριτη ειναι  karrusel-tourbillon και γινεται σε 12 ωρες γυρω απο το κεντρο του καντραν(δειχνοντας την ωρα). Καποτε στο site υπηρχε και αναλυτικο σχεδιο του μηχανισμου ,αλλα δυστυχως τωρα δεν μπορω να το βρω.
Θα το ποσταριζα απλως για να θαυμασετε την ανθρωπινη εφευρετικοτητα.

Αποσυνδεδεμένος capitano

• 38mm case
  • Να πέσεις επιτρέπεται. . Να σηκωθείς επιβάλλεται !
    • Προφίλ
« Απάντηση #56 στις: Οκτώβριος 07, 2009, 06:03:39 μμ »
      Τη στιγμή που μιλάμε γιά ρολόγια σαφώς και η πολυπλοκότητα είναι υπεραξία. Κι εγώ λοιπόν θα προτιμούσα έναν carousell του ενός λεπτού και μόνο ( γιατί όταν πρόκειται για έναν των 45 λεπτών, στην ουσία χάνεις την ρευστότητα της κίνησης περιστροφής ). Σίγουρα μέσ΄την πολυπλοκότητά του πιο συναρπαστικός και γοητευτικός στη λειτουργία του.  Σε διαφορετική περίπτωση δε θα μου κακόπεφτε  ο ιπτάμενος της jlc με το εντυπωσιακό του cage, του οποίου η κίνηση επίσης με άφήνει με ανοιχτό το στόμα. Όχι ότι θα καταφέρω ποτέ να αποκτήσω κάποιον απ΄τους δύο, αλλά όλο και μου στριφογυρίζει η ιδέα της αγοράς ενός κινέζικου για χειρουργείο. Αξίζει άραγε να το κάνω?  Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά σε κάποια σημεία σας έχασα και καθ΄ότι οπτικός τύπος μόνο δια ζώσης θα μπορούσα να καταλάβω κάποια πράγματα.

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #57 στις: Οκτώβριος 07, 2009, 07:38:05 μμ »
Φιλε capitano

η πολυπλοκοτητα σαν ποσοτητα μηχανισμων ειναι ζητουμενο ,η πολυπλοκοτητα για την "πολυπλοκοτητα ", δεν ειναι  κατι επιθυμητο τουλαχιστον ως μετρο μηχανικης τελοιοτητας.
Γι αυτο και τα εγραψα ολα αυτα στο πορισμα μου. Εκει οπως θα ειδες, ειπα οτι θα προτιμουσα το συγκεκριμενο Κarrusel στη θεση οποιουδηποτε " ΑΠΛΟΥ" tourbillon.( παρολο που ειναι χωρις αντικρυσμα "πολυπλοκοτερο",και εξηγησα τους λογους) Αν μιλαμε βεβαια για ιδιαιτερα tourbillon οπως το gyrotοurbillon η αλλα, τοτε το πραγμα αλλαζει και δεν συγκρινουμε παρομοια πραγματα. Τελος τα σχεδια που ποσταρισα δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολα και θα δεις οτι μελετωντας τα προσεκτικα θα τα κατανοησεις σε βαθος. (Δυστυχως με περισσοτερη ακομα απλοποιηση ,θα χανοταν η ουσια των μηχανισμων)

Τελος δεν ακουσα  τις προτιμησεις και αλλων φιλων. Εσυ φιλε george ειχες δηλωσει ξακαθαρα tourbillon.!
Παραμενεις αραγε πιστος η το ξανασκεφτεσαι;;

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #58 στις: Νοέμβριος 02, 2009, 01:12:49 μμ »
ΜΑΔΙΑΣ,ετυχε να βρω αυτο το "ειδος " tourbillon  και θα ηθελα να ρωτησω εαν εχει καποιες διαφορες ,σε σχεση με τα αλλα?

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #59 στις: Νοέμβριος 02, 2009, 09:05:36 μμ »
Φιλε george

αν και οι παραλλαγες του tourbillon ειναι παρα πολλες, η βασικη αρχη λειτουργιας ειναι ΙΔΙΑ.
Το t. της omega, περα απο την ιδιαιτεροτητα του να βρισκεται στο κεντρο του καντραν, λειτουργει με τον ιδιο ακριβως τροπο που περιγραψαμε .
Βεβαια η θεση του το κανει εντυπωσιακοτερο , ενω δημιουργει και καποιες τεχνικες προκλησεις , που ελυσαν με εντυπωσιακο τροπο οι σχεδιαστες της μηχανης , δινοντας μας αυτο το πολυ ωραιο αισθητικο αποτελεσμα .

Δεν σου κρυβω οτι μ αρεσει πολυ αυτη η μηχανη!