Αποστολέας Θέμα: ΓΥΡΩ -ΓΥΡΩ ΟΟΟΛΟΙ....  (Αναγνώστηκε 29502 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος antonis_ch

• 48mm case
  • Time is the most valuable thing a man can spend!
    • Προφίλ
Απ: ΓΥΡΩ -ΓΥΡΩ ΟΟΟΛΟΙ....
« Απάντηση #20 στις: Μάιος 02, 2009, 03:28:49 μμ »
αν αντεχετε φυσικα...

Εχουμε μεγάλες αντοχές...σαν μαραθωνοδρόμου!!  :D :D

Φιλικά,

Αντώνης

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #21 στις: Μάιος 02, 2009, 03:55:32 μμ »
Αγαπητέ ΜΑΔΙΑΣ ήσουν αναλυτικός και σαφής! :up:
Να υποθέσω ότι έχει σειρά το gyrotourbillon;

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #22 στις: Μάιος 02, 2009, 04:13:08 μμ »
Φιλε nin
χαιρομαι και σ ευχαριστω. Απ οτι φαινεται συμφωνεις μετα γραφομενα, αν ομως καπου εχεις διαφορετικη γνωμη , θα μ ενδιεφερε να την ακουσω, οπως και ολων των φιλων φυσικα. Εχω πει
και παλαιοτερα οτι δεν θεωρω τον εαυτο μου ειδημονα επι της ωρολογοποιιας και στο φορουμ γραφτηκα για να διασκεδασω, να ανταλλαξω αποψεις ,να μαθω  σε αλλους και να μαθω και εγω ο ιδιος.
Ειδικα χαιρομαι οταν βλεπω οτι υπαρχουν φιλοι με πολυ μεγαλες γνωσεις και ενδιαφερον για τεχνικα θεματα αλλιως θα ηταν καλυτερα να μιλαω σ εναν καθρεφτη. Τελος για τη συνεχεια
μαντεψες σωστα αλλα πρωτα πρεπει να παρω μια ανασα...
Η Υ.Ω. ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να την παιρνουμε...στα σοβαρα.

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #23 στις: Μάιος 02, 2009, 10:24:35 μμ »
Φιλε nin
χαιρομαι και σ ευχαριστω. Απ οτι φαινεται συμφωνεις μετα γραφομενα, αν ομως καπου εχεις διαφορετικη γνωμη , θα μ ενδιεφερε να την ακουσω, οπως και ολων των φιλων φυσικα.

Οι επεξήγησεις σου δεν μου άφησαν περιθώρια διαφωνίας. ;)

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #24 στις: Μάιος 02, 2009, 11:08:32 μμ »
MAΔΙΑΣ διευκρινίζεις λίγο αυτό το σημείο;
Οι τριβες δηλαδη στα σημεια στηριξεως ειναι επισης διαφορετικες απο κλιση 0, σε κλιση 90. με αποτελεσμα τα positional errors ΛΟΓΩ ΤΡΙΒΩΝ να ειναι μεγαλυτερα κι απο ενος απλου ρολογιου!

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #25 στις: Μάιος 03, 2009, 12:57:36 μμ »
Φιλε blackbird
η ερωτηση σου με χαροποιησε ιδιαιτερα γιατι δειχνει οτι διαβαζεις με προσοχη αυτα που γραφω,αλλα και οτι τα επεξεργαζεσαι και δεν τα καταπινεις αμασητα. Θα αλλαξω λοιπον λιγο τη διατυπωση λεγοντας οτι "ΙΣΩΣ οι τριβες να ειναι πολυ διαφορετικες χωρις αυτο να ειναι απαραιτητο"  Οπως θα καταλαβες ,διαχωριζω τα positional errors σε δυο κατηγοριες: αυτα που προκαλουνται απο τη διαφορετικη επιδραση της βαρυτητας στο ελατηριο (και τα οποια οφειλει να εξουδετερωσει το t.) και
αυτα τα οποια οφειλονται στην ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ του μηχανισμου που δημιουργει διαφορετικες τριβες στα σημεια στηριξης και επαφης απο κλιση σε κλιση. Αυτα ,δυστυχως ειναι αναποφευκτα και οσο πιο πολυπλοκος ειναι ο  μηχανισμος, τοσο αυξανονται οι πιθανοτητες να ειναι μεγαλυτερα (χωρις να ειναι απαραιτητο γιατι μπορει και να αλληλοεξουδετερωνοναι ).Η σωστη λοιπον διατυπωση θα ηταν οτι μετη χρηση ενος πολυπλοκου μηχανισμου οπως το t.
θα μπορουσε να παρατηρηθει ακομα και επιδεινωση των pos. errors, αν ο κατασκευαστης δεν φροντιζε για την ελαχιστοποιηση των τριβων και την αντισταθμιση τους απο ΚΛΙΣΗ σε ΚΛΙΣΗ.
(να ποση σημασια εχει η προσοχη στη λεπτομερεια, η χρηση ρουμπινιων,το γιαλισμα των αξονων κ.ο.κ) Εκει καμια φορα ξεχωριζει ο πραγματικος ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ απο μια εταιρει που απλως φινιρει
ωραια, η σκαλιζει εντυπωσιακα γεφυρες. Ελπιζω να σε καλυψα και σε ευχαριστω για μια ακομα φορα
για την παερεμβαση σου.

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #26 στις: Μάιος 03, 2009, 04:05:02 μμ »
Aς πιασουμε λοιπον το νημα φιλοι μου απο εκει που το αφησαμε...
Ειδαμε οτι το κλασσικο t. δεν μπορει να διορθωσει για διαφορετικες ΚΛΙΣΕΙΣ του ρολογιου, (αρα και
του ελατηριου) παρα μονο για διαφορετικες ΘΕΣΕΙΣ της κορωνας μεσα στην ιδια ΚΛΙΣΗ.
Το ερωτημα τωρα για τους κατασκευαστες ειναι να κατασκευασουν ενα t. που να μπορει να ανταποκριθει σ αυτη την προκληση. Για να επιτευχθει αυτο ,οτροπος ηταν ενας .Το balance-hairspring
πρεπει να γυριζει γυρω απο περισσοτερους απο εναν αξονες ,ετσι ωστε σε καθε ΚΛΙΣΗ  του ρολογιου και ΘΕΣΗ της κορωνας , να αντιστοιχουν ΟΛΕΣ οι ΘΕΣΕΙΣ και ΚΛΙΣΕΙΣ του balance-hairspring.!
Mε αυτο τον τροπο,θα καθισταται ανευ σημασιας οχι μονο η ΘΕΣΗ της κορωνας αλλα και η ΚΛΙΣΗ του
ρολογιου και δεν θα δημιουργουνται πλεον posisional errors λογω της βαρυτητας !!!
Μαλιστα , οι αξονες αυτοι θαπρεπει να γυριζουν με διαφορετικη ταχυτητα ωστε να επιτυγχανονται ολοι οι δυνατοι συνδιασμοι !!! (αν μπερδευτηκατε, μην ανησυχειτε θα τα ξεκαθαρισουμε ολα στην ωρα τους με συγκεκριμενα παραδειγματα...ειπαμε το θεμα θελει υπομονη)
Εδω θα κανω μια παρατηρηση. Για να γινει αυτο, πρεπει οι αξονες περιστροφης να σχηματιζουν γωνια μεταξυ τους. Αν ειναι παραλληλοι ,τοτε ο δευτερος περνα συνηθως (ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ) απο το κεντρο του καντραν και το balance-hairspring γυριζει γυρω του σαν δορυφορος! (και γυρω απο τον κλασικο του αξονα φυσικα σαν απλο t. ) Σ αυτη την περιπτωση το συστημα εχει μονο αισθητικη και κατασκευαστικη αξια και η δορυφορικη περιστροφη δεν πρασφερει τιποτα περισσοτερο απ οτι θα προσφερε ενα απλο tourbillon :διορθωνει για διαφορετικες ΘΕΣΕΙΣ οχι για διαφορετικες ΚΛΙΣΕΙΣ.
Τετοια ρολογια υπαρχουν πολλα και ειναι πολυ ομορφα -οπως το FREAK της UN , και αλλα.Λεγονται
carousel-tourbillon και καμια σχεση δεν εχουν μετον μηχανισμο carousel  που ειναι μια παραλλαγη του tourbillon και ισως αναφερθουμε στο μελλον.!
Στο θεμα μας τωρα .Με το σκεπτικο αυτο ξεκινησε σιγα- σιγα η κατασκευη των πρωτων t. που γυριζουν γυρω απο δυο μη παραλληλους αξονες περιστροφης και τα οποια στις μερες μας ειναι αρκετα. Ειναι ομως ολα τα t. που γυριζουν γυρω απο δυο αξονες  ( t. 1x2) ΙΔΙΑ μεταξυ τους;;;
Το ιδιο αποτελεσματικα;;; Mηπως ειναι καλυτερα να ψωνισω απο την "κουτση Μαρια" και να εχω το ιδιο αποτελεσμα γλυτωνοντας κι ενα σωρο λεφτα;;
Φιλοι μου , δεν το νομιζω.....

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #27 στις: Μάιος 04, 2009, 03:46:50 μμ »
ΜΑΔΙΑΣ το τουρμπιγιόν των Γκρόιμπελ-Φορσέι (το έχουν φορέσει διάφορα ρολόγια) που έχει κλίση 30 μοιρών (αν θυμάμαι) σε σχέση με τον άξονα του ρολογιού σε ποια κατηγορία ανήκει;

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #28 στις: Μάιος 04, 2009, 03:54:37 μμ »
Φιλε blackbird-Δημητρη
το ενδιαφερον σας ειναι το κινητρο μου.
Πιστεψε με θα διαβασεις πολλα ενδιαφεροντα ακομα ,αλλα θελει υπομονη...
Αυτη τη στιγμη ,γραφω τη συνεχεια της ιστοριας και πιστεψε με δεν ειναι παντα ευκολο να τα βαλω ολα σε μια ταξη. Οσο για αυτο που ρωτησες....κανε υπομονη ...δεν ηρθε ακομα η ωρα του!

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Μάιος 04, 2009, 05:27:24 μμ »
Φιλοι μου
οταν ξεκινησα να γραφω αυτο το θεμα, δεν ηξερα ποσο βαθια επρεπε να μπω σε τεχνικα θεματα.
Βλεποντας ομως οτι οχι μονο το θεμα αλλα και το κοινο του φορουμ "το σηκωνει" αποφασισα το κατι παραπανω.Αρχικα ειχα σκεφτει ,οπως φανταστηκε και ο nin ,να παρουσιασω το gyrotourbillon με καποια γενικα σχολια και να μην το κουρασω το θεμα. Ομως το ενδιαφερον σας με κανει να αλλαξω γνωμη.Θα δοκιμασω μια πιο τεχνικη προσεγγιση, και η θα με επικροτησετε η θα με διαολοστειλετε.
Αλλωστε αυτα που θα γραψω,δεν τα εχω διαβασει σε καποιο site, περιοδικο η εγκυκλοπαιδεια. Ειναι σκεψεις ενος απλου τεχνικου που ειναι λιγο βαρεμενος, λιγο γραναζακιας και του αρεσει να ψαχνει καποια πραγματα σε βαθος.Αν  ωστοσο οι σκεψεις μου σε καποιο σημειο δεν ειναι σωστες, θα δοθει η αφορμη και για αντιλογο που ειναι παντα εποικοδομητικος.
Θα ξεκινησω λοιπον με ενα tourbillon που θα ηταν κι εμενα η πρωτη μου σκεψη αν μου ζητουσε καποιος να σχεδιασω κατι που να γυριζει γυρω απο δυο αξονες. FRANK MULLER REV 2 και σας παρακαλω να κοιταξετε προσεκτικα την παρακατω φωτογραφια (τις πληροφοριες κι εγω απο κει τις αντλησα-εχω μαλωσει με τον Frank)

Φανταστειτε κατ αρχην οτι το ρολοι ειναι ορθιο ,οπως ειναι στη φωτογραφια.Να θυμισω οτι ΚΛΙΣΗ του ρολογιου ονομασαμε τη γωνια που σχηματιζει ο αξονας που ειναι καθετος στο καντραν με το οριζοντιο επιπεδο .Κατ αναλογια ΚΛΙΣΗ του balance-hairspring (b-h) θα ονομαζουμε τη γωνια που σχηματιζει ο νοητος αξονας που ειναι καθετος στο b-h με το οριζοντιο επιπεδο. Πισω στη φωτογραφια τωρα. Το b-h γυριζει γυρω απο τον κλασικο του αξονα που σ αυτη τη θεση ειναι οριζοντιος και ολο μαζι το b-h γυριζει γυρω απο ενα δευτερο νοητο αξονα που σ αυτη τη θεση ειναι κατακορυφος. Οπως μπορει ευκολα να καταλαβει κανεις, το b-h αλλαζει ΘΕΣΗ με την περιστροφη του
γυρω απο τον α' αξονα και ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ με την περιστροφη του γυρω απο τον β΄.
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΛΙΣΗ ! Αρα οταν το ρολοι ειναι ορθιο , δεν αντισταθμιζει τις επιρροες της βαρυτητας
ΛΟΓΩ ΚΛΙΣΕΩΝ. Οταν ομως το ρολοι γυρισει στην οριζοντια θεση (φανταστειτε το !) ο α΄αξονας
γινεται τωρα κατακορυφος, και ο β' οριζοντιος. Το b-h , καθως γυριζει γυρω απο τον β' αξονα  παιρνει τωρα ολες τις ΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ 0 ΕΩς 90 ,ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ καθως γυριζει γυρω απο τον α' κλασικο αξονα, ολες τις ΘΕΣΕΙΣ γυρω απο τον αξονα αυτον.
Το θεμα ειναι καθαρα γεωμετρικο! (Μπορειτε να κοψετε εναν κυκλικο δισκο απο χαρτονι,για να προσομοιωσετε το b-h ,και ενα μεγαλυτερο δακτυλιο απο χαρτονι ,με εσωτερικη τρυπα οση η διαμετρος του δισκου και να κανετε μονοι σας την προσομοιωση στον χωρο. Ειναι ευκολο, το εκανα κι εγω !). Τι γινεται τωρα σεμια ενδιαμεση θεση,οταν το ρολοι παρει κλιση π.χ. 30 μοιρων;
(παιδια, χαρτονι παλι για οσους δεν διαθετουν ισχυρη γεωμετρικη φαντασια!). Τοτε και το b-h καθως γυριζει γυρω απο τον α' αξονα παιρνει ολες τις ΘΕΣΕΙΣ , και καθως γυριζει γυρω απο τον β' νοητο αξονα.(που τωρα κι αυτος ειναι κεκλιμενος) ,παιρνει ολες τις ΚΛΙΣΕΙΣ απο 0 εως 30 μοιρες.
Οχι αυτες απο 30 εως 90 !!!  Συμπερασμα: Η επιτυχια του στοχου ειναι μερικη. Αποτελει σιγουρα ενα μεγαλο βημα, αλλα δεν μπορει να αντισταθμισει κλισεις οταν το ρολοι ειναι κατακορυφο ,ενω οταν το ρολοι εχει κλιση α<90, αντισταθμιζει ΜΕΡΙΚΑ ,βαζοντας το b-h  να παρει ολες τις ΚΛΙΣΕΙΣ απο 0 εως α<90 και οχι απο 0 εως 90 μοιρες οπως θα επρεπε. Πραγμα που γινεται μονο οταν το ρολοι ειναι οριζοντιο!! Παραλληλα ηταχυτητα περιστροφης του β' αξονα (8 λεπτα) το κανει πρακτικα αναποτελεσματικο, αφου το b-h  αργει αρκετα να παρει ολους τους συνδιασμους ΚΛΙΣΕΩΝ-ΘΕΣΕΩΝ
για καθε κλιση του ρολογιου.
Ηταν μια καλη προσπαθεια ,απο μια μεγαλη εταιρεια, ομως δυο φιλοι -απο την Αγγλια νομιζω- παρουσιασαν κατι καλυτερο...

(παιδια, αν νομιζετε οτι εχω πιει η οτι εχω παρει ληγμενα, σταματηστε με πριν να ειναι αργα...)

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #30 στις: Μάιος 04, 2009, 06:38:53 μμ »
Για να είναι πιο παραστατικό το "παράλληλο" τουρμπιγιόν, τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα :

UN Freak

Piaget Relatif tourbillion

Breguet double tourbillion

Φιλικ
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος GIOSOU

• 44mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: Μάιος 04, 2009, 08:18:09 μμ »
Μετά την ερώτηση-παρέμβαση του Δημήτρη, η παρουσίαση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα! :)
Μπράβο ΜΑΔΙΑΣ και ΒΒ!!! ;)

Υ.Γ. Περιμένουμε εναγωνίως την συνέχεια.....!

Φιλικά,
Γιώργος
Ένα Seiko παρακάτω από τον Blackbird!

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: Μάιος 04, 2009, 08:38:24 μμ »
Ευχαριστω πολυ GIOSOU  και BLACKBIRD
για τις ωραιες πραγματι φωτογραφιες. Να παρατηρησω οτι τα δυο πρωτα ρολογια ειναι t. 1x2 ενω το τριτο ειναι t. 2x2, δηλαδη δυο  t. που γυριζουν το καθενα γυρω απο δυο αξονες. Kαι στα τρια ρολογια η δευτερη περιστροφη ειναι "δορυφορικου " τυπου δηλαδη το balance-hairspring γυριζει γυρω απο ενα νοητο αξονα που περνα απο το κεντρο του καντραν.Προκειται δηλαδη για carousel-tourbillon και η δευτερη περιστροφη εχει αισθητικη μονο αξια

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: Μάιος 04, 2009, 08:47:13 μμ »
Ευχαριστω πολυ GIOSOU  και BLACKBIRD
για τις ωραιες πραγματι φωτογραφιες. Να παρατηρησω οτι τα δυο πρωτα ρολογια ειναι t. 1x2 ενω το τριτο ειναι t. 2x2, δηλαδη δυο  t. που γυριζουν το καθενα γυρω απο δυο αξονες. Kαι στα τρια ρολογια η δευτερη περιστροφη ειναι "δορυφορικου " τυπου δηλαδη το balance-hairspring γυριζει γυρω απο ενα νοητο αξονα που περνα απο το κεντρο του καντραν.Προκειται δηλαδη για carousel-tourbillon και η δευτερη περιστροφη εχει αισθητικη μονο αξια

με αυτην την απαντηση ,ερχομαστε πιο κοντα στην κατηγορια carousel,tourbillon   ;)

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: Μάιος 04, 2009, 09:28:02 μμ »
Ενώ εδώ τι έχουμε φίλε ΜΑΔΙΑΣ;

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #35 στις: Μάιος 04, 2009, 09:46:23 μμ »
Παιδια βιαζεστε πολυ και θα με τρελλανετε στο τελος
Προκειται για τα υπεροχα tourbillon του T.PRESCHER  1X2 και 1Χ3 αλλα δεν ηρθε ακομα η ωρα τους
Αφηστε να παω το θεμα οπως το εχω σχεδιασει γιατι οι λιγοτερο γνωστες θα με πλακωσουν στο τελος. Ηδη φιλε nin ,λαμβανω απειλητικα μυνηματα του στυλ:
"Pε ψυχανωμαλε γραναζακια, θα το βουλωσεις η θα βρουνε το πτωμα σου σε κανενα χαντακι;; ...κι εχω και οικογενεια....
Στο τελος, θα πουμε οτι γουσταρουμε ,να εισαι σιγουρος (αυτα κανετε και με τσιγκλατε ,γι αυτο και το εχω κανει το θεμα σηριαλ...)

Αποσυνδεδεμένος omegasnik

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #36 στις: Μάιος 04, 2009, 09:54:30 μμ »
Πολύ ωραίο topic!
... μαθαίνω διαρκώς ... μου αρέσει πολύ η μηχανική ... και φυσικά τα μαθηματικά - γεωμετρία!!!
Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς!

Φιλικά
Νίκος
ΑΚΑ justnik
όποιος πρόλαβε ...

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #37 στις: Μάιος 04, 2009, 10:01:23 μμ »
ΜΑΔΙΑΣ πίστευα ότι θα βοηθούσε η παράθεσή τους ως t διπλού άξονα (από πλευράς αποτελεσματικότητας) σε αντίθεση με τα φρου φρου κι αρώματα ;D τύπου carousel. Ελπίζω να μη σου ανέκοψα την ορμή. Προχώρα ακάθεκτος.

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #38 στις: Μάιος 04, 2009, 10:15:56 μμ »
Φιλε omegasnik
Αν δεν υπηρχαν κατι φιλοι σαν και σενα
δεν θα υπηρχε λογος να κανω τοσο κοπο . Αν εμαθες κατι που δεν ηξερες ,ενω ταυτοχρονα το διασκεδαζεις, αυτη ειναι η μεγαλυτερη μου ικανοποιηση!!
Φιλε nin , αστειευομαι φυσικα ,και οι παρεμβασεις σου ειναι παντα ευστοχες. Το ρολοι λοιπον αυτο ανηκει στην κατηγορια των t. 1x2  που ακομα την αναλυω. Αυριο ,αν μπορεσω θα γραψω για το t. των greubel-forsey
που η γενικοτερη του φιλοσοφια δεν διαφερει πολυ απο αυτην του T. Prescher.
Eν αναμονη....προς το παρον καληνυχτα (κανα tourbillon θα δω στον υπνο μου...)

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #39 στις: Μάιος 04, 2009, 10:26:22 μμ »
ΟΚ, δες μόνο αν μπορείς να στριμώξεις κάπου και κανά δυο παραγράφους για το σύστημα "σταθερής δύναμης" (remontoire). Μια και είσαι παιδί της φυσικής, φαντάζομαι θα μπεις στον πειρασμό. Χο χο χο, σιγά μην σε πάρει ο ύπνος τώρα.  ;D