Φιλοι μου
οταν ξεκινησα να γραφω αυτο το θεμα, δεν ηξερα ποσο βαθια επρεπε να μπω σε τεχνικα θεματα.
Βλεποντας ομως οτι οχι μονο το θεμα αλλα και το κοινο του φορουμ "το σηκωνει" αποφασισα το κατι παραπανω.Αρχικα ειχα σκεφτει ,οπως φανταστηκε και ο nin ,να παρουσιασω το gyrotourbillon με καποια γενικα σχολια και να μην το κουρασω το θεμα. Ομως το ενδιαφερον σας με κανει να αλλαξω γνωμη.Θα δοκιμασω μια πιο τεχνικη προσεγγιση, και η θα με επικροτησετε η θα με διαολοστειλετε.
Αλλωστε αυτα που θα γραψω,δεν τα εχω διαβασει σε καποιο site, περιοδικο η εγκυκλοπαιδεια. Ειναι σκεψεις ενος απλου τεχνικου που ειναι λιγο βαρεμενος, λιγο γραναζακιας και του αρεσει να ψαχνει καποια πραγματα σε βαθος.Αν ωστοσο οι σκεψεις μου σε καποιο σημειο δεν ειναι σωστες, θα δοθει η αφορμη και για αντιλογο που ειναι παντα εποικοδομητικος.
Θα ξεκινησω λοιπον με ενα tourbillon που θα ηταν κι εμενα η πρωτη μου σκεψη αν μου ζητουσε καποιος να σχεδιασω κατι που να γυριζει γυρω απο δυο αξονες. FRANK MULLER REV 2 και σας παρακαλω να κοιταξετε προσεκτικα την παρακατω φωτογραφια (τις πληροφοριες κι εγω απο κει τις αντλησα-εχω μαλωσει με τον Frank)

Φανταστειτε κατ αρχην οτι το ρολοι ειναι ορθιο ,οπως ειναι στη φωτογραφια.Να θυμισω οτι ΚΛΙΣΗ του ρολογιου ονομασαμε τη γωνια που σχηματιζει ο αξονας που ειναι καθετος στο καντραν με το οριζοντιο επιπεδο .Κατ αναλογια ΚΛΙΣΗ του balance-hairspring (b-h) θα ονομαζουμε τη γωνια που σχηματιζει ο νοητος αξονας που ειναι καθετος στο b-h με το οριζοντιο επιπεδο. Πισω στη φωτογραφια τωρα. Το b-h γυριζει γυρω απο τον κλασικο του αξονα που σ αυτη τη θεση ειναι οριζοντιος και ολο μαζι το b-h γυριζει γυρω απο ενα δευτερο νοητο αξονα που σ αυτη τη θεση ειναι κατακορυφος. Οπως μπορει ευκολα να καταλαβει κανεις, το b-h αλλαζει ΘΕΣΗ με την περιστροφη του
γυρω απο τον α' αξονα και ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ με την περιστροφη του γυρω απο τον β΄.
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΛΙΣΗ ! Αρα οταν το ρολοι ειναι ορθιο , δεν αντισταθμιζει τις επιρροες της βαρυτητας
ΛΟΓΩ ΚΛΙΣΕΩΝ. Οταν ομως το ρολοι γυρισει στην οριζοντια θεση (φανταστειτε το !) ο α΄αξονας
γινεται τωρα κατακορυφος, και ο β' οριζοντιος. Το b-h , καθως γυριζει γυρω απο τον β' αξονα παιρνει τωρα ολες τις ΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ 0 ΕΩς 90 ,ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ καθως γυριζει γυρω απο τον α' κλασικο αξονα, ολες τις ΘΕΣΕΙΣ γυρω απο τον αξονα αυτον.
Το θεμα ειναι καθαρα γεωμετρικο! (Μπορειτε να κοψετε εναν κυκλικο δισκο απο χαρτονι,για να προσομοιωσετε το b-h ,και ενα μεγαλυτερο δακτυλιο απο χαρτονι ,με εσωτερικη τρυπα οση η διαμετρος του δισκου και να κανετε μονοι σας την προσομοιωση στον χωρο. Ειναι ευκολο, το εκανα κι εγω !). Τι γινεται τωρα σεμια ενδιαμεση θεση,οταν το ρολοι παρει κλιση π.χ. 30 μοιρων;
(παιδια, χαρτονι παλι για οσους δεν διαθετουν ισχυρη γεωμετρικη φαντασια!). Τοτε και το b-h καθως γυριζει γυρω απο τον α' αξονα παιρνει ολες τις ΘΕΣΕΙΣ , και καθως γυριζει γυρω απο τον β' νοητο αξονα.(που τωρα κι αυτος ειναι κεκλιμενος) ,παιρνει ολες τις ΚΛΙΣΕΙΣ απο 0 εως 30 μοιρες.
Οχι αυτες απο 30 εως 90 !!! Συμπερασμα: Η επιτυχια του στοχου ειναι μερικη. Αποτελει σιγουρα ενα μεγαλο βημα, αλλα δεν μπορει να αντισταθμισει κλισεις οταν το ρολοι ειναι κατακορυφο ,ενω οταν το ρολοι εχει κλιση α<90, αντισταθμιζει ΜΕΡΙΚΑ ,βαζοντας το b-h να παρει ολες τις ΚΛΙΣΕΙΣ απο 0 εως α<90 και οχι απο 0 εως 90 μοιρες οπως θα επρεπε. Πραγμα που γινεται μονο οταν το ρολοι ειναι οριζοντιο!! Παραλληλα ηταχυτητα περιστροφης του β' αξονα (8 λεπτα) το κανει πρακτικα αναποτελεσματικο, αφου το b-h αργει αρκετα να παρει ολους τους συνδιασμους ΚΛΙΣΕΩΝ-ΘΕΣΕΩΝ
για καθε κλιση του ρολογιου.
Ηταν μια καλη προσπαθεια ,απο μια μεγαλη εταιρεια, ομως δυο φιλοι -απο την Αγγλια νομιζω- παρουσιασαν κατι καλυτερο...
(παιδια, αν νομιζετε οτι εχω πιει η οτι εχω παρει ληγμενα, σταματηστε με πριν να ειναι αργα...)