Έχω πουλήσει ρολόι στο Watchfinder και επιβεβαιώνω κι εγώ με τη σειρά μου πως είναι αξιόπιστοι, υπεύθυνοι επαγγελματίες.
Από 'κει και πέρα, στο δίλημμα που έχεις η γνώμη μου είναι η εξής:
- Το ΒΡ δεν είναι ένα ρολόι για όλες τις στιγμές, δεν είναι ένα άτρωτο κομμάτι που το βάζεις θάλασσα, το χτυπάς ανελέητα, κλπ. και συνεχίζει ακάθεκτο. Το σέρβις τους έχει θέματα, μιλώ για την εταιρεία, όχι για το συγκεκριμένο ρολόι ή μηχανισμό. Δεν είναι ρολόι που θα σου δώσει (συγκριτικά) πολλά πίσω αν ποτέ πας να το πουλήσεις, κι όλα αυτά τα LE κλπ. είναι υποκειμενικά για τον καθένα. Όπως όλα τα ρολόγια βέβαια έτσι και αυτό έχει τη γοητεία του, τα πολύ δυνατά του σημεία, κ.ο.κ. Αν λοιπόν εσένα σου αρέσει πολύ και πραγματικά, και είσαι σίγουρος ότι θα το ζήσεις, θα το ευχαριστηθείς, θα περάσεις στιγμές μαζί του, τότε από τη στιγμή που έχεις πάρει την απόφαση να διαθέσεις αυτό το ποσό ο δρόμος είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα.
- Ό,τι κι αν υπαγορεύει η λογική ή όποιος άλλος για οποιοδήποτε λόγο, δεν έχει καμμία μα καμμία σημασία. Ναι οι εποχές είναι δύσκολες για όλους μας αλλά αν εσύ θες ρολόι (ειδικά το συγκεκριμένο) και έχεις τα χρήματα, τότε η απόφαση είναι απλή -> να το πάρεις. Αν πρόκειται να δανειστείς χρήματα που δεν έχεις, μέσω λ.χ. cc, τότε η απόφαση είναι εξ'ίσου απλή -> να μην διανοηθείς να το πάρεις. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Αν έχεις εμπειρία κτήσης ρολογιών και έχει ωριμάσει το γούστο σου, και συνειδητά γνωρίζεις πως δεν θα το φλιπάρεις σε 2, 3 ή 4 χρόνια, τότε προχώρα. Αν πάλι από την άλλη έχεις το κουσούρι να φλιπάρεις κάθε 2-3 χρόνια και μπορεί να το αντέχει η τσέπη σου, τότε πάλι ποιός μπορεί να σου πεί όχι; Θέλω να πω, όλα είναι σχετικά. Τα πάντα.
- Η γνώμη μου είναι ότι ένα-δύο κομμάτια ωραία και ξεχωριστά, αλλά εύχρηστα και ανθεκτικά, στο μέτρο που να μπορείς να τα αντικαταστήσει κάποιος ανά πάσα στιγμή, είναι το πιό ωραίο πράγμα. Μακριά από δύσκολο και περίεργο ρολόι. Πού θα το φτιάξεις, πού θα το φυλάξεις, πού θα το φορέσεις, πού, πού, πού. Γεμίζει η ζωή σου από 'πού' και 'πώς'. Όταν φοράς ένα ωραίο ρολόι δεν θες να σκέφτεσαι το πού και το πώς. Θες να το χαίρεσαι αλλά ταυτόχρονα να είσαι ξέγνιαστος, αυτό το αίσθημα δεν πληρώνεται με τίποτε. Το ρολόι είναι ένα μικρό κομμάτι της ζωής μας. Εσύ θα το φοράς κάθε μέρα το IWC με το πανέμορφο αυτό μπλε dial, ώστε να το χαίρεσαι? Σου πάει με το στυλ σου ως άντρας; Όταν δεν θα το φοράς, όταν λ.χ. το καλοκαίρι θα πας για μπάνιο στη θάλασσα, έχεις άλλη επιλογή να φοράς, και επίσης θα είσαι ξέγνοιαστος ότι εκεί που το άφησες είναι ασφαλές? Αυτές είναι κάποιες από τις σημαντικές ερωτήσεις.
- Πάμε στο ΑΡ. Ανθεκτικό ρολόι, ο μηχανισμός ΟΚ, δεν μπλοκάρει κλπ. όπως τα ROO Chrono, ωραίο στο χέρι, έχει το rubber strap που σημαίνει ότι το φοράς από γραφείο (με τζην ή khakis, όχι κουστούμι) ως μηχανουργείο, κλπ. Πού θα το φτιάξεις όταν πάθει κάτι; Αυτά όλα τα ρολόγια δεν είναι Rolex, τα seals του στεφανιού θέλουν τακτικό έλεγχο και σχετικά συχνή αλλαγή, για παράδειγμα (ανάλογα με τη χρήση). Μπορεί να μην πάθει τίποτε, αλλά αν πάθει, πού θα το πας, πόσο θα περιμένεις, και πόσο θα πληρώσεις; Βέβαια μπορεί να μην σε νοιάζουν όλα αυτά. Αλλά εμείς δεν το ξέρουμε. Θέλω να πω (πάλι): όλα είναι σχετικά. Και μετά, αν το πάμε έτσι, άμα είναι να δεις ένα μεταχ/νο ΑΡ, να δεις και κάτι άλλο, μετά να δεις πάλι κάτι άλλο, και πάει λέγοντας.
- Στο Chrono24 από Ευρώπη, όλες οι τιμές είναι σχετικά ακριβές. Αυτό το ΦΠΑ αλλά και ο γενικός συντηρητισμός που υπάρχει στην Ε.Ε. τινάζουν τις τιμές ψηλά. Αν κάποια στιγμή κάνεις ένα ταξίδι σε Αμερική ή Ασία, οι επιλογές που σου ανοίγονται είναι πολύ μεγάλες, συν το ότι θα δοκιμάσεις πολλά ρολόγια, θα πάρει εμπειρίες το μάτι αλλά και ο καρπός σου πριν καταθέσεις τα 10 χιλιάρικα για να το πάρεις. Αλλά κι από την άλλη, εγώ υποθέσεις κάνω με το φτωχό μου μυαλό. Εσύ μπορεί ήδη να το έχεις δοκιμάσει το LPP, ή μπορεί να είχες ΒΡ πριν, ποιός ξέρει. Και στο κάτω-κάτω αν τα έχεις ζεστά τα 10 χιλιάρικα και το γουστάρεις τόσο πολύ το ρολόι, το παίρνεις εδώ και τώρα και τελειώνει η υπόθεση - ούτε ταξίδια για να γλιτώσεις 1 ή 2 χιλιάρικα, ούτε τίποτε. Από σωστούς dealers στην Ευρώπη το ρολόι θα σου έλθει γρήγορα και με ασφάλεια, πλήρως ασφαλισμένο. Αυτά δεν είναι θέματα, είναι απλές διαδικασίες.
Εγώ προσωπικά είμαι 50 ετών και μετά από όλα αυτά τα κυματώδη και συναρπαστικά που έζησα, κοιτώ πλέον μόνο σε Rolex. Precious metal μεν, αλλά Rolex. Ένα κομμάτι, το ίδιο κομμάτι, όλη μέρα κάθε μέρα. Στη ζωή πρέπει να είμαστε πρακτικοί.
Να το χαίρομαι αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να χτυπιέται ανελέητα, να μπορώ να το φορέσω παντού, να μπορώ να το φτιάξω σε όποια χώρα και πατρίδα αν κάτι χρειαστεί να αλλαχθεί, να μπορώ να το πουλήσω εύκολα και γρήγορα αν θέλω κάτι άλλο. Τελεία και παύλα. Τέρμα η ταλαιπωρία κι αυτού του τύπου οι έννοιες. Να πλένω το αυτοκίνητο μαζί του, να κάνω κηπουρική ή μαστορέματα μαζί του, να μπαινοβγαίνω σε αεροπλάνα μαζί του, να επισκέπτομαι βαπόρια μαζί του, και να μην καταλαβαίνει τίποτε. Κι ας γεμίσει dings. Μόνο ένα Rolex μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, και ταυτόχρονα να έχει (συγκριτικά) σχετικά λογικό κόστος κτήσης ή/και επισκευής αλλά και τη (συγκριτικά) σχετική χάρη και ομορφιά πάνω στον καρπό (διότι ομολογουμένως υπάρχουν πολύ πιό κομψά ρολόγια).
Και το Rolex πάλι στόχος είναι (κοινωνικά, όταν ταξιδεύουμε, κλπ.) αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας. Άντε ίσως κάποια στιγμή να προσθέσω κι άλλο ένα που θα είναι dressy (π.χ. Reverso, Cellini, θα δούμε) και that's it. Ίσως, αλλά ήδη δεν πολυχρειάζεται. Και πολλά είναι δύο ρολόγια, αν κάποιος έχει δύο και μάλιστα πολυτελείας δύο (συν ένα Bluetooth G-Shock που αυτό δεν πιάνεται).
Καλά τα ΡΡ και ΑΡ αλλά μόνο αν ζει κανείς στην Ελβετία, αν δεν ταξιδεύει, αν τον λένε Βαρδή Β., αν έχει κάνα εκατομμύριο και βάλε στην άκρη για εύκολο ξόδεμα (για hobbies), αν έχει πάρει Ναυτίλο στα 20 ή 30 και τώρα μπορεί να το δώσει 80, κ.ο.κ.
Ωραία τα μπλε καντράν και ο Μικρός Πρίγκηπας αλλά τα IWC δεν στέκουν ούτε γονατιστά μπροστά σε Rolex για πολλούς λόγους, κι αυτό το καταλαβαίνεις χωρίς πολλά-πολλά όταν μερικά χρόνια μετά στείλεις το email στο Watchfinder και τους ζητήσεις να κάνεις το LPP trade-in για κάτι άλλο, ή όταν το βάλεις το ρολόι αγγελία για να το δώσεις.
Καλή επιλογή εύχομαι. Μακρυγόρησα αλλά ελπίζω να μην κούρασα. Τα πράγματα είναι απλά, διότι η ζωή είναι σύντομη.