Ας γράψω και εγώ ως πρώην κάτοχος Rolex, γιατί είχα επιλέξει και γιατί έδωσα τα Rolex μου.
Το πρώτο μου (16570 με λευκό dial) ήταν δώρο γάμου. Το είχα προτιμήσει τότε (το 2003) έναντι του sub, επειδή φορούσε όλος ο κόσμος sub και επειδή μου άρεσε το λευκό dial.
Πουλήθηκε για διάφορους λόγους, κυρίως συναισθηματικούς.
Εξαιρετικό ρολόϊ για όλες τις χρήσεις, το φορούσα 24Χ7Χ365. Τότε δεν είχα καμία επαφή με το mywatch και ήμουν πράγματι ευτυχής και ολιγαρκής άνθρωπος, σε σχέση με τα ωρολογιακά.
Το δεύτερο (16610) το απέκτησα θεωρώντας ότι ως ωρολογόφιλος ήταν must να περάσει από την (μικρή) συλλογή μου και ένα sub. Εξαιρετικό επίσης, για όλες τις χρήσεις, δε διέψευσε τις προσδοκίες μου ούτε κατ΄ ελάχιστο. Το ευχαριστήθηκα, το φόρεσα παντού, δεν το λυπήθηκα ποτέ.
Με κούρασε αισθητικά όμως. δεν μου άρεσε πλέον η "μαυρίλα" του. Επίσης δεν μου άρεσε το ότι είναι ένα εκ των πιο πολυφορεμένων και αναγνωρίσιμων ρολογιών, ακόμα και από τους μη έχοντες την παραμικρή ιδέα.
Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός του ότι είναι ένα εξαιρετικό ρολόϊ. Και φυσικά ήταν και μία πολύ καλή "εμπορική" κίνηση, δεδομένου του ότι πουλήθηκε σε υψηλότερη αξία από την αξία κτήσης του (φυσικά το είχα πάρει μεταχειρισμένο).
Το τρίτο (114060) το πήρα "παρασυρόμενος" από το hype των κεραμικών. Εξαιρετικό ρολόϊ και αυτό, με σαφέστατες βελτιώσεις από τον προκάτοχο του σε επίπεδο κατασκευής (υλικό και λειτουργία bezel, εξαιρετικά λειτουργική μικρορύθμιση στο clasp κλπ.). Ένα βασικό μειονέκτημα είχε (για εμένα). Το σχήμα της κάσας του. Το οποίο δε συνήθισα ποτέ στο χέρι μου, ως εκ τούτου προχώρησα στην πώληση του. Γιατί για εμένα το βασικότερο που κοιτάω στα ρολόγια μου, είναι το να μου αρέσει να τα φοράω.
Και με αυτή μου την επιλογή, δεν έχασα χρήματα. Ούτε κέρδισα.
Κάτι άλλο που με "χάλασε" με τα sub, ήταν ότι "μιλούσαν πριν από εμένα για εμένα". Είναι αυτό που έχει γραφτεί από πολλούς, με διαφορετικούς ίσως τρόπους. Καλώς ή κακώς, το συγκεκριμένο ρολόϊ δίνει μία "πρώτη εντύπωση" για εσένα σε πολύ κόσμο. Η οποία μπορεί να απέχει παρασάγγας από την μετέπειτα εντύπωση.
Ποιό Rolex θα έπαιρνα αν μπορούσα. Το πενταψήφιο sub με το μπλε dial. Το οποίο έχει για εμένα όλα τα καλά του sub, συν το μπλε χρώμα, το οποίο λατρεύω. Έχει βέβαια και το "κακό" του ότι δεν είναι ατσάλινο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Αλλά έτσι κι΄αλλιώς μιλάμε τελείως θεωρητικά, οπότε ποιός νοιάζεται στην τελική...
Και κάτι για τις γενικότερες τοποθετήσεις. Προφανώς το ότι κάτι είναι εξαιρετικό και κυκλοφορεί σε πολλούς καρπούς, δεν το καθιστά "κακό". Αλίμονο.
Το θέμα όμως με το sub, είναι ότι δεν κυκλοφορεί σε πολλούς καρπούς επειδή απλά είναι ένα εξαιρετικό ρολόϊ. Κυκλοφορεί και επειδή είναι ένα status symbol. Και καλά. Για την Ελλάδα αναφέρομαι. Γιατί ένα απλό 16610 στην Ελβετία, δε νομίζω να κάνει ιδιαίτερη εντύπωση σε κανέναν. Όπως και ένα NOS sub του 1821 που μπορεί να κοστίζει ένα σκασμό χρήματα, κάνει εντύπωση μόνο σε γνώστες και μάλιστα σε πολύ ιδιαίτερους γνώστες.
Και τέλος, κάλλιστα μπορεί να ξαναβρεθώ με κάποιο Rolex κάποια στιγμή. Το ότι τα έδωσα δε σημαίνει ότι δε θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ρολόγια.