Στα οικονομικά μηχανικά,η seiko,η orient κτλ από Ιαπωνία,έχουν καλή φήμη για value for money ρολόγια.
Βέβαια όπως έχει ειπωθεί,το vfm είναι για τον κάθε άνθρωπο διαφορετικό.
Εμένα αν με ρωτήσει κάποιος για καλό και φθηνό ρολόι,χωρίς να ασχολείται με μηχανικά κτλ,θα του πω να πάει να πάρει ένα Lorus κάτω των 100 ευρώ quartz. To έχω ξαναπεί,έχω ένα lorus το οποίο είχα πάρει 100 ευρώ και έχει αποδειχθεί πολύ γερό ρολόι. Έχει φάει το κρύσταλλο του τέτοια χτυπήματα,που πραγματικά χωρίς να υπερβάλλω,μου έχει δώσει την εντύπωση ότι για να σπάσει,πρέπει να αρχίσω να το χτυπάω επίτηδες με σφυρί. Επίσης έχει φάει καταρρακτώδεις βροχές,έχει πέσει πάνω μπύρα,κρασί,νερά,η μπαταρία του μετά από σχεδόν 5 χρόνια κρατούσε ακόμη και την είχα αλλάξει μια μέρα προληπτικά χωρίς να σταματήσει... Αλλά το μοντέλο αυτό ήταν ένα chronograph από τα πιο ακριβά της μάρκας αυτής,τα οποία είναι στην ουσία seiko απλά με άλλο όνομα. Άρα +1 στη seiko χαλαρά,όχι μόνο για τα μηχανικά,αλλά και για τα quartz και λοιπά παρακλάδια της εταιρίας (lorus,pulsar κτλ).
Τώρα για ανώτερης τιμής μηχανικά δεν έχω προσωπική εμπειρία...Το περυσινό καλοκαίρι στην δουλειά που ήμουν,είχα συναντήσει ένα παιδί από Ελβετία που δούλευε στη hublot κάποτε,και μου είπε ότι κατά τη γνώμη του,τα καλύτερα vfm μηχανικά είναι τα Tudor.
Από προσωπική εμπειρία πάντως να ξαναπώ για να κλείσω,Lorus quartz και Orient μηχανικό μου έχουν βγει καλά μέχρι τώρα,και θα τα πρότεινα σε περίπτωση που μου ζητούσαν τη γνώμη μου για οικονομικό ρολόι.