Πω,πω στο νήμα θα κριθεί η ψηφοφορία.
Μία διευκρίνιση μόνο. Η επιλογή Α όπως είναι διατυπωμένη, δεν αποκλείει το να έχεις και ακριβά κομμάτια και λιγότερο ακριβά, σωστά; Απλά αναφέρεται στο πλήθος των ρολογιών της συλλογής απ΄όσο καταλαβαίνω.
Παρακάτω τώρα.
Όταν λέμε "συλλογή" κατά τη γνώμη μου εννοούμε και "πλήθος". Οπότε εγώ έχοντας 4 ρολόγια δεν έχω "συλλογή" έχω απλά 4 ρολόγια. Κάποιος που έχει π.χ 2 αυτοκίνητα σε καμία περίπτωση δεν έχει "συλλογή" αυτοκινήτων.
Έχω όμως σίγουρα συλλογή
λουριών έχοντας πάνω από 30-40 λουριά, ιμάντες κλπ.
Δεν ξέρω από ποιο αριθμό και πάνω "ορίζεται" η συλλογή, θα το τοποθετούσα (αυθαίρετα) περίπου στο
8-9.
Από εκεί και πέρα το κόστος των ρολογιών θεωρώ ότι είναι σε δεύτερη μοίρα. Κάποιος που έχει π.χ 30 Swatch, σίγουρα είναι συλλέκτης Swatch. Κάποιος που έχει 10 Submariner επίσης είναι συλλέκτης Submariner. Κάποιος που έχει και ακριβά και φθηνότερα ρολόγια είναι επίσης συλλέκτης, απλά δεν εστιάζει μόνο σε ένα "είδος" ή μάρκα ή μοντέλλο.
Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ το θέμα.
Το δεύτερο σίγουρο είναι ότι η συλλογή ξεφεύγει από το θέμα της ανάγκης/πρακτικότητας. Είναι δηλαδή δεδομένο ότι κάποιος δεν έχει συλλογή ρολογιών επειδή χρειάζεται 10 ρολόγια, αλλά επειδή το κάνει κέφι. Σίγουρα θα έχει και ρολόγια που θα τα φοράει 1 φορά το πεντάμηνο ή και ποτέ.
Από τη στιγμή λοιπόν που μπαίνει ο παράγοντας "κέφι" / "χόμπυ" στη συζήτηση, πηγαίνει για βρούβε ο εξορθολογισμός.
Έκανα κάποτε μάθημα σε έναν πιτσιρικά του οποίου ο πατέρας είχε συλλογή από ROLEX Submariner. Τότε δεν είχα καμία επαφή με ρολόγια (το SUB φυσικά το ήξερα) αλλά είχα χαζέψει με το γεγονός του ότι ο άνθρωπος είχε σε ένα επιπλάκι με βιτρίνα στο γραφείο του καμία 20-αριά SUB, πολλά εκ των οποίων ήταν vintage (αυθεντικά).
Το αστείο της υπόθεσης ήταν ότι ο εν λόγω κύριος, δεν έβγαινε σχεδόν ποτέ από το σπίτι του (είχε σοβαρά θέματα υγείας) και δε φορούσε σχεδόν ποτέ ρολόϊ... Αφού τα έβλεπα και τα λυπόμουν για να είμαι ειλικρινής...
Αλλά έτσι κι΄αλλιώς η οποιαδήποτε συλλογή συνήθως δεν είναι για χρηστικούς λόγους.
Εξαίρεση ίσως αποτελούν οι Σαουδάραβες με τα χαρεμάκια τους, που έχουν "συλλογή γυναικών" για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις

Αυτά, κουράστηκα από την πολύ σκέψη τώρα, σας χαιρετώ !