Αποστολέας Θέμα: Service 5ετίας σε αυτόματο ρολόι  (Αναγνώστηκε 8467 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ioannis

• 42mm case
    • Προφίλ
Service 5ετίας σε αυτόματο ρολόι
« στις: Ιούλιος 25, 2014, 12:01:48 μμ »
Κάποια στιγμή, μετά από διαφωνία με εξέχον μέλος του φόρουμ μας για τη διάμετρο του JLC μου (είχε δίκιο), έστειλα ένα ερώτημα στη JLC για τα στοιχεία του ρολογιού μου. Μου απάντησαν με την πλήρη τεχνική καρτέλα του, που είχε - εκτός των άλλων - και τη χρονιά που βγήκε από το εργοστάσιο το μοντέλο: 2008. Παρανοώντας το μοντέλο με το δικό μου ρολόι, ρώτησα αν είχε όντως βγει από το 2008 και αν πρέπει να του κάνω service τώρα, ενώ το έχω μόνο 2 χρόνια. Η απάντηση ήταν ότι δεν είναι του 2008 αλλά και πάλι έχει κλείσει πενταετία από την παραγωγή του΄. Για το service, μου είπανε να το πάω να το μετρήσουν αν είναι οκ, χωρίς να προτείνουν κάτι άλλο.

Συμπεραίνω λοιπόν ότι έχω ένα ρολόι που καθόταν σε κάποια προθήκη ή και βιτρίνα για 3 χρόνια περίπου και άλλα 2 χρόνια στο χέρι μου, με συνεχές φόρεμα τους πρώτους έξι μήνες και μετά σε rotation με το Zenith και σε μικρότερο ποσοστό. Στους χρόνους του είναι μια χαρά, με μόνο συμβάν τον Ιανουάριο, μου μετά από θέατρο μου έμεινε πίσω μισή ώρα (το άφησα, ξεκούρδισε, την επόμενη φορά ήταν οκ αλλά το πήγα και στον Καίσαρη, όπου το μέτρησαν και το παρακολούθησαν και ήταν οκ). Το καίριο ερώτημα λοιπόν είναι, το πάω τώρα για service ή το αφήνω να κλείσει πενταετία τουλάχιστον στον καρπό μου, δεδομένου ότι δεν το φοράω πια συχνά;

EDIT: Έχει γίνει ήδη μία σχετική κουβέντα στο θέμα της Panerai, ή οποία πιθανώς αξίζει να μεταφερθεί εδώ για να τα έχουμε μαζεμένα.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 25, 2014, 12:08:51 μμ από Ioannis »
JLC Master Grande Ultra Thin, Zenith Pilot Big Date Special, Seiko Monster II

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
Απ: Service 5ετίας σε αυτόματο ρολόι
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 25, 2014, 12:06:37 μμ »
Αν δε δεις κάτι παράξενο στη λειτουργία του, μην το πας.

Αποσυνδεδεμένος koubilaihan

• Honorary Moderator
  • Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Ιούλιος 25, 2014, 12:31:37 μμ »
Συμφωνώ. Αν πήγαινα όλα τα ρολόγια μου στην πενταετία για service θα είχα φαλιρίσει.
Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι ότι μια μέρα θα πεθάνω και η γυναίκα μου θα βάλει αγγελία τα ρολόγια μου, στις τιμές που της έχω πει ότι τα αγόρασα.

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Ιούλιος 25, 2014, 12:32:57 μμ »
Θα πουλούσες κάποια για να χρηματοδοτήσεις τη συντήρηση κάποιων άλλων.

Αποσυνδεδεμένος Ioannis

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Ιούλιος 25, 2014, 12:56:18 μμ »
Όμως, όπως λέει και ο exDiver600 στην ανάλογη κουβέντα στα Panerai:

"Το ρολόϊ έχει μέσα μία ελάχιστη πόσοτητα ειδικού λιπαντικού. Όποια χρήση και να κάνεις (ή να μην κάνεις) στο ρολόϊ, οι ιδιότητες του λιπαντικού και μόνο με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν (προς το χειρότερο). Αυτό συνεπάγεται κάποια μεγαλύτερη φθορά των κινούμενων μερών του μηχανισμού, από τη φυσιολογική. Το "ανάλογο" είναι τα λάστιχα του αυτοκινήτου ή τα λάδια του αυτοκινήτου. Δεν τα αντικαθιστάς μόνο βάσει χιλιομέτρων, αλλά και βάσει χρόνου."

Έχει δίκιο ή όχι;  ??? ??? ???

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Ιούλιος 25, 2014, 01:16:46 μμ »
Δεν υπάρχει δίκιο κι άδικο. Είναι διαφορετικές απόψεις.

Αποσυνδεδεμένος Ioannis

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Ιούλιος 25, 2014, 01:20:19 μμ »
Μα υπάρχει αντικειμενικό γεγονός: στεγνώνουν τα λάδια και φθείρεται ο μηχανισμός με το πέρασμα του χρόνου (ή όχι); Αν ναι, ποιό είναι το χρονικό όριο; Στο αυτοκίνητο π.χ. αλλάζεις λάδια στο χρόνο πάνω, ακόμα και αν δεν το κινείς. Στο ρολόι;

Αποσυνδεδεμένος Chris_Superocean

• Tourbillion
  • B R E I T L I N G
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Ιούλιος 25, 2014, 01:25:41 μμ »
Ακόμα και από τους ίδιους τους τεχνίτες, θα ακούσεις διαφορετικές απόψεις....

Προσωπικά θα το άφηνα καμιά 2ετία ακόμα αν δουλεύει απροβλημάτιστα....
Δεν ήταν κακός ο λύκος, η γιαγιά είχε αυθαίρετο.

Αποσυνδεδεμένος georges

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Ιούλιος 25, 2014, 01:26:24 μμ »
Μα υπάρχει αντικειμενικό γεγονός: στεγνώνουν τα λάδια και φθείρεται ο μηχανισμός με το πέρασμα του χρόνου (ή όχι); Αν ναι, ποιό είναι το χρονικό όριο; Στο αυτοκίνητο π.χ. αλλάζεις λάδια στο χρόνο πάνω, ακόμα και αν δεν το κινείς. Στο ρολόι;

Αυτό για το αυτοκίνητο ισχύει ή είναι κόλπο του μάρκετινγκ?
Δεν θυμάμαι ποιο περιοδικό, είχε κάνει με ένα αυτοκίνητο 100.000 χλμ με ορυκτέλαιο αν θυμάμαι καλά, χωρίς να αλλάξει ποτέ λάδια. Μετά έλυσαν κινητήρα και οι φθορές ήταν μηδαμινές...

Στα ρολόγια τώρα...Seiko 5 του 70, από αυτά που έφερναν οι ναυτικοί, λειτουργούν ακόμα και σήμερα χωρίς σέρβις και κρατάνε και χρόνους...αυτά τι λάδι χρησιμοποιούν?

Φιλικά Γιώργος
Βοήθησε τον Φλίπερ να κρατήσει τον τίτλο του...Γίνε κι εσύ ΔΩΡΟ*, μπορείς!!!

* ΔΩΡΟ  = ΔΩρητής ΡΟλογιών

Αποσυνδεδεμένος cupra73

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Ιούλιος 25, 2014, 03:02:30 μμ »
Αυτό για το αυτοκίνητο ισχύει ή είναι κόλπο του μάρκετινγκ?
Δεν θυμάμαι ποιο περιοδικό, είχε κάνει με ένα αυτοκίνητο 100.000 χλμ με ορυκτέλαιο αν θυμάμαι καλά, χωρίς να αλλάξει ποτέ λάδια. Μετά έλυσαν κινητήρα και οι φθορές ήταν μηδαμινές...

Στα ρολόγια τώρα...Seiko 5 του 70, από αυτά που έφερναν οι ναυτικοί, λειτουργούν ακόμα και σήμερα χωρίς σέρβις και κρατάνε και χρόνους...αυτά τι λάδι χρησιμοποιούν?

Φιλικά Γιώργος

;D
''Γιώργος''

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Ιούλιος 25, 2014, 03:10:04 μμ »

Γιάννη αν στέγνωναν θα φαινόταν στη χρονομετρία του.

Αποσυνδεδεμένος kosdome6

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Ιούλιος 25, 2014, 04:10:10 μμ »
Τα σημερινά λάδια δεν έχουν καμιά σχέση με τα παλιά (προ 20ετίας). Κοστίζουν μια περιουσία το μπουκαλάκι και οξειδώνονται πολύ αργά. Κάπου διάβασα ότι συστήνουν 5-8 χρόνια αλλά βγάζουν άνετα τα 12 πριν αρχίσουν να οξειδώνονται. Αν δεν το πολυφοράς το ρολόι μην το πας για service.
This post contains 100% recycled electrons

Αποσυνδεδεμένος svl

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Ιούλιος 25, 2014, 08:12:01 μμ »
Τα λάδια στο αυτοκίνητο πρέπει να αλλάζουν κάθε 12 μήνες, ανεξάρτητα αν έχουν γίνει τα χιλιόμετρα που προβλέπουν οι προδιαγραφές τους.

Πάντως, η συσχέτιση των λαδιών της μηχανής του αυτοκινήτου με αυτών του μηχανισμού των ρολογιών δεν φαίνεται να είναι σωστή, για να κρίνουμε αν ένα ρολόϊ χρειάζεται σέρβις ή όχι.

Μια ασφαλέστερη λύση είναι η εξής (μου την είπε και μου την έδειξε, μόλις χθες, ένας πολύ έγκυρος τεχνίτης):

Πηγαίνουμε το ρολόϊ μας σε ένα εξουσιοδοτημένο σέρβις και ζητούμε να ελεγχθεί σε παλμογράφο η απόδοσή του. Ανάμεσα στα στοιχεία που δίνει ο παλμογράφος είναι και κάποια που σχετίζονται με τις ανοχές του μηχανισμού, από τα οποία ένας έμπειρος τεχνίτης μπορεί να καταλάβει με μεγάλη ακρίβεια -μεταξύ άλλων- και πόση ζωή έχει απομείνει στα λάδια.
(το κάθε μοντέλο έχει ορισμένες 'νόρμες', ο τεχνίτης μου είπε για κάποια συγκεκριμένα ρολόγια, αλλά η αναφορά σε αυτά μάλλον θα είναι off topic).

Εdit: Ένας άλλος λόγος που δεν πρέπει να συγχέουμε τι συμβαίνει με τα λιπαντικά των αυτοκινήτων είναι και ο εξής: Πολλές φορές, τα υγρά/λιπαντικά που έχουν μπει στα διάφορα συστήματα του αυτοκινήτου, στο εργοστάσιο, είναι πολύ μακρότερης ζωής από ότι αυτά που χρησιμοποιούνται στα διάφορα σέρβις, αργότερα. Π.χ. Το λιπαντικό που βάζει η audi στα σαζμάν (σύμφωνα με εξουσιοδοτημένους μηχανικούς της) δεν αλλάζει πριν τις 100.000χλμ. Στην συνέχεια, όμως, πρέπει να αλλάζει κάθε 25.000-30.000χλμ. Γιατί να μην υποθέσει κανείς ότι τα λιπαντικά που βάζουν οι Ελβετοί στα εργοστάσιά τους δεν έχουν πολύ μεγαλύτερο κύκλο ζωής από ό,τι αυτά που χρησιμοποιούνται, μεταγενέστερα, στα σέρβις;

Αποσυνδεδεμένος Darth

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Ιούλιος 25, 2014, 09:47:17 μμ »
 Μην τα μπερδεύουμε παιδιά. ...
Ενας κινητήρας ρολογιού δεν ανεβάζει και τις θερμοκρασίες ενος κινητήρα αυτοκινητου
Οπως και ενας κινητήρας αυτοκινήτου δεν ειναι οσο ευαίσθητος ειναι ενας κινητήρας ρολογιού. ..

Σωστό μάστορα να έχεις και στις δύο περιπτώσεις είσαι οκ ;)

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Ιούλιος 26, 2014, 12:25:21 πμ »
Εγώ μένω σ' αυτό που σε πρότειναν Ιωάννη. Να στο μετρήσουν αν είναι οκ.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Αποσυνδεδεμένος exDIVER600

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Ιούλιος 28, 2014, 11:09:42 μμ »
Η επιφύλαξη του να πάει ένα ρολόϊ για Service στα 5-6 χρόνια που έγκειται ρε παιδιά για να καταλάβω;
Στο ότι δε θέλουμε να "ανοιχτεί" το ρολόϊ εάν δεν έχει κάποια ένδειξη βλάβης;
Στο ότι στην Ελλάδα δεν εμπιστευόμαστε τα τοπικά Service / τεχνίτες;
Στο ότι το θεωρούμε περιττό ή/και μεγάλο έξοδο;

Δηλαδή με ποιά λογική για ένα "μηχάνημα" θεωρούμε ότι είμαστε καταλληλότεροι από τον κατασκευαστή του, σχετικά με τη συντήρηση που χρειάζεται ?
Το θέμα με το αυτοκίνητο το είπα σαν ένα λογικό παράδειγμα. Επίσης αυτό που ανέφερα περί πιθανής φθοράς, το λέω λογικά σκεπτόμενος και όχι έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στους μηχανισμούς των ρολογιών. Οποιοσδήποτε μηχανισμός, εφόσον λειτουργεί, φθείρεται. Η Φυσική το λέει, όχι εγώ  ;)

Απλά προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τέτοιος σκεπτικισμός σχετικά με τη συντήρηση του (οποιουδήποτε) ρολογιού.

Εάν π.χ είμασταν κάτοικοι Ελβετίας και ξέραμε ότι το ρολόϊ θα συντηρηθεί απευθείας στο εργοστάσιο, θα ήμασταν εξίσου επιφυλακτικοί;
Γιατί το θέμα του κόστους δεν το συζητάω: όταν πάρεις ένα ρολόϊ των 3,500 Ε (π.χ) το να σκέφτεσαι να δώσεις 300Ε σε μία εξαετία-επταετία είναι σα να έχεις πάρει PORSCHE και να θεωρείς ότι το Service της είναι ακριβό...

Δε ξέρω, συζήτηση κάνω γιατί μου έχει κάνει εντύπωση το θέμα. Παθαίνουμε "αλλεργία" με τα hairlines, αλλά στο θέμα της συντήρησης της "καρδιάς" του ρολογιού μας, εμφανιζόμαστε ολίγον τι large  ???

Φυσικά όπως έχουμε ξαναπεί ο καθένας με το ρολόϊ του ό,τι θέλει κάνει.
Το θέμα είναι όμως τι κάνεις όταν πηγαίνεις να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο ρολόϊ για παράδειγμα. Θέλεις να έχει γίνει ένα Service (σε μία εξαετία π.χ) ή αισθάνεσαι ασφαλής εφόσον ο ιδιοκτήτης σου δηλώσει ότι "δεν έχει πάθει τίποτα, άρα δεν του έχω κάνει Service" ?

Αποσυνδεδεμένος andrey_

• Moderator
  • Tourbillion
  • **
  • Δε με λενε Αντρεα
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Ιούλιος 28, 2014, 11:34:41 μμ »
Τη συγκριση με τα αυτοκινητα δεν μπορω να τη δεχτω οχι απο μηχανολογικης πλευρας, καθως ειμαι ασχετος, αλλα απο ουσιαστικης.
Αν ενα αυτοκινητο δεν κανει σερβις μπορει από το να σε αφησει στο δρομο.μεχρι να σε σκοτωσει η και να σκοτωσει κι αλλους.
Ενα ρολοι το πολυ πολυ να μη δειχνει σωστα την ωρα.
Ανθρωποι απο το χωρο.του ρολογιου μου εχουν πει οτι αν δεν εμφανιστουν συμπτωματα, σερβις δε χρειάζεται. Ισως η αληθεια ειναι καπου στη μεση: 6-8 χρονια ειναι μια καλη διαρκεια μεχρι το σερβις, αναλογα τη χρονομετρια του ρολογιου.

Αποσυνδεδεμένος exDIVER600

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Ιούλιος 29, 2014, 12:12:11 πμ »
Εντάξει αυτό που λες είναι διαφορετική διάσταση. Δηλαδή η σοβαρότητα των πιθανών προβλημάτων.
Προφανώς οι συνέπειες του να μην έχει συντηρηθεί σωςτά ένα ρολόϊ είναι αστείες σε σχέση με αυτές ενός αυτοκινήτου π.χ

Ας "ξεκολλήσουμε" από το "παράδειγμα" του αυτοκινήτου που, αδόκιμα ίσως, είχα αναφέρει κάπου αλλού... Δεν έχει νόημα.
Δες το θέμα του ρολογιού "αυτόνομα". Τι μας "χαλάει" στο service:
1) το ότι θα ανοιχτεί το ρολόϊ;
2) το ότι δεν εμπιστευόμαστε αυτόν που θα το κάνει;
3) το ότι είναι ακριβό
4) όλα τα ανωτέρω (sic!)

Ιδού η απορία μου...

Αποσυνδεδεμένος andrey_

• Moderator
  • Tourbillion
  • **
  • Δε με λενε Αντρεα
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Ιούλιος 29, 2014, 07:49:39 πμ »
Για μενα ειναι ξεκαθαρα τα χρηματα..
Αλλο 300-500 καθε 5 χρονια κι αλλο καθε 8.

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Ιούλιος 29, 2014, 08:30:39 πμ »
Κι αν το πολλαπλασιάσεις επί 5, 10, 30 ρολόγια;