Εγώ προσωπικά μπορώ να δώσω 2 απαντήσεις αν θέλετε.
Η μια είναι στο " Πώς υπολογίζεται το κόστος ενός προϊόντος ? "
Και η δεύτερη " Τιμολογιακή Πολιτική " !
Ας αναλύσω κι εγώ όσα έχω μάθει από το ρημαδοΤΕΙ!!!

( Δημήτρη Coral... ΧΩΝΩ!!! )
Το κόστος των προϊόντων : Αποτελείται από :
Α) Αναλώσεις Α' Υλών ( Αρχικό Απόθεμα + Αγορές - Τελικό Απόθεμα = Αναλώσεις Α' Υλών )
+
Β) Άμεση Εργασία ( Ο τεχνικός- μηχανικός που συνδέεται άμεσα με την παραγωγή )
+
Γ) Γ.Β.Ε ( Τα Γενικά Βιομηχανικά Έξοδα είναι τα
έμμεσα εργατικά - έξοδα . Π.χ οι αποσβέσεις των μηχανημάτων, έξοδα διοικητικής λειτουργίας , ο
υπάλληλος της εταιρίας _
=
Δ)
Κόστος Βιομηχανοποίησης ( Το άθροισμα των πάνω )
Τι σημαίνει κόστος? Το κόστος είναι η επένδυση μας είτε για την αγορά Α' Υλών, είτε των εργαζομένων ( τι μισθό παίρνουν, πόσο εργάζονται ) είτε για τα Γενικά Βιομηχανικά Έξοδα ( πόσο ρεύμα κάψαμε για την λειτουργία των μηχανημάτων, οι αποσβέσεις κ.τ.λ ) με σκοπό την κατασκευή ενός προϊόντος.
Το κόστος είναι διαφορετικό για κάθε εταιρία ή παρόμοιο. Π.χ τον χάλυβα η Breitling μπορεί να τον αγοράζει από τον Προμηθευτή Α ο οποίος το πουλάει 100 . Η Ρόλεξ μπορεί να αγοράζει από ακριβότερο προμηθευτή και να το παίρνει 120.
Υπάρχει όμως και η περίπτωση να τον αγοράζει από τον ίδιο προμηθευτή. Θα απαντήσουμε λοιπόν πιο κάτω το " Γιατί π.χ ένα Daytona κοστίζει 11.000 ενώ ένα Chronomat 01 κοστίζει 6.500 , τη στιγμή που και τα 2 ρολόγια είναι το ίδιο κορυφαία? "
Τιμολογιακή Πολιτική . Σχετίζεται άμεσα με το κόστος παραγωγής - βιομηχανοποίησης ενός προϊόντος αλλά και με άλλους παράγοντες όπως η αγορά, προσφορά - ζήτηση και φυσικά στις εταιρίες prestige .... οι οποίες δημιουργούν " υπεραξία " καθώς επίσης και με την στρατηγική πολιτική της εταιρίας, δηλαδή τι όνομα έχει στην αγορά και ποιός είναι ο στόχος της.
Σε ένα πολυτελές προϊόν δεν υπάρχει ταβάνι στην τιμή. Γι'αυτό και το προϊόν αποκαλείται " luxury prestigious item " . Ξεφεύγουμε από τα στενά όρια της χρηστικότητας και πάμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο, αυτό της πολυτέλειας.
Γιατί στα Panerai δεν υπάρχει έκπτωση? Απάντηση : " Limited Production " . Σαφώς και δεν θα υπάρξει μεγάλη έκπτωση σε ρολόγια που η παραγωγή τους είναι περιορισμένη + ότι η εταιρία είναι " luxury " .
Αυτά από μένα!!