Κώστα οποιος εχει δει απο κοντά GS αλλάζει γνώμη όχι μόνο για τους Ιάπωνες,
αλλα και γιατι πουλάνε τοσο ακριβά οι Ελβετοί,αλλα αυτό είναι μια αλλη ιστορια 
τα GS εχουν το κοινό τους.
Έχω δει GS Hi Beat από κοντά και μάλιστα το κίτρινο χρυσό που είναι Limited Edition. Το φόραγε ένας ξένος στη Ρόδο στο ξενοδοχείο! Πολύ όμορφο ρολόι!!

Οι Ελβετοί πουλάνε ακριβά για το prestige. Αυτό δε σημαίνει πως τα ρολόγια τους δεν είναι high end στις προδιαγραφές.
Και τα GS της SEIKO δεν είναι φθηνά ρολόγια, που για να πάρεις ένα 9S πρέπει να σκάσεις το λιγότερο 4.000 ευρώ. Κι αυτή η σειρά είναι πολύ high end, δηλαδή δε μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω απ'αυτό και τα πουλάνε ακριβά για να έχουν κι αυτή μια θέση στην luxury high end ωρολογοποιία. Μάλιστα το λένε και οι ίδιοι οι SEIKανοί!
Παρόμοια περίπτωση είναι και τα αυτοκίνητα που βγάζουν οι Ιάπωνες :
TOYOTA Yaris 1.0 L , 1.3 L ( ένα κλασσικό Yaris, αξιόπιστο κ.τ.λ, το 5αρακι της SEIKO )
TOYOTA Yaris Hybrid ( Με Hybrid Synergy Drive , το αντίστοιχο Spring Drive της SEIKO )
TOYOTA Yaris TS 1.8 L ( Κατασκευάζεται στην Ιαπωνία και είναι Ευρωπαϊκό μοντέλο )
VITZ Yaris 1.5 RS ( Σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά με το Toyota Yaris Ts, αλλά είναι σα να λέμε " Το Prospex " της SEIKO. Παραγγελία από Ιαπωνία .
Τα Grand Seiko της TOYOTA
Lexus ISF 450hp ( Το αντίστοιχο 9S της Grand Seiko με 9S85 hi beat )
Lexus GS450h ( Grand Seiko Spring Drive )
Θέλω να πω με λίγα λόγια πως οι Ιάπωνες διαχωρίζουν τις σειρές τους. Σου λέει : " Φίλε μου, έχω φθηνό αξιόπιστο να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο και έχω και luxury κυριλίκι ακριβό με high end προδιαγραφές και ψαγμένες τεχνολογίες.
Και κάτι τελευταίο, δε νομίζω ότι κάτι είναι υπερκοστολογημένο/ ακριβό κ.τ.λ ! Αυτά είναι τρίχες κατσαρές. Ακόμα κι αν από ένα Breitling των 6.000 προκύπτει το εξής :
Α) Κόστος παραγωγής = 1.200
Β) Luxury = 4.800
το ρολόι είναι μια χαρά. Τη στιγμή που είναι πολύ ποιοτικό και τη στιγμή που η εταιρία το έχει δηλώσει " είμαι Luxury ωρολογοποιία " , μπορεί να το πουλήσει όσο θέλει. Άρα τίποτα δεν είναι υπερκοστολογημένο. Αν αύριο μεθαύριο θέλει να πουλάει τους χρονογράφους της όσο κάνει μια Daytona, καλά θα κάνει.
Πολλές φορές η μια εταιρία παρασύρει και τις υπόλοιπες. Αν αύριο μεθαύριο αποφασίσει η AP και η Patek Philippe να ανεβάσει τα κοστολόγια κατά 6%, έμμεσα αναγκάζονται και οι κατώτερες εταιρίες να αυξήσουν τις τιμές τους για να διατηρήσουν την ίδια απόσταση.