Η σύγκριση "καλυτερου-χειρότερου" μεταξύ Β Transocean-JLC Master calendar, κατά τη γνώμη μου, επίσης σημαίνει ότι η μία εταιρεία (Β) φτάνει μέχρι εκεί, ενώ η άλλη (JLC) σχεδόν ξεκινά από εκεί... 
Και ο νοών νοείτω...
Και ξαναλέω, η μία έχει φάει με το κουτάλι τις inhouse και έχει δώσει τροφή σε όλους, ενω η άλλη μόλις τώρα έφτιαξε τον Νο1, κι αυτόν με προβλήματα.... 
Ο φίλος μας ζήτησε ένα καλό dress ρολόι, μέχρι 5000. Νομίζω ότι μια εταιρεία όπως η JLC, καλύπτει καλύτερα τα κριτήριά του από ένα Breitling, έστω όπως το Τρανσόσεαν, το οποίο γουστάρω πάρα πολύ.
Ομως ανάμεσα στο JLC και ένα Β, για μένα πάντα το JLC θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη μου, ανεξαρτήτως τιμής, αλλά και ύφους....
Το ότι η Β, η Ρόλεξ, η Ω και η οποιαδήποτε εταιρεία κοστολογεί τα ρολόγια της απο 2 έως 10.000 ευρώ, δε σημαίνει ότι ποιοτικά υστερούν απο ένα που κοστολογείται απο 15 και 20.000 ευρώ και άνω, όπως επίσης δε σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές δε μπορούν να κατασκευάσουν grande complication ρολόγια. Είναι αυτό που είναι. Σε τί υστερεί ένας watchmaker της Rolex, απο έναν watchmaker της AP. Σπούδασαν το ίδιο πράγμα, πήγαν στην ίδια σχολή, μάθαν τα ίδια πράγματα. Παράδειγμα: Πές ότι η Breitling θέλει να κάνει in house μηχανή με tourbillon. Μπορεί να το κάνει? Μπορεί, αλλα δεν είναι η ιστορία της εταιρείας τέτοια που να ταυτίζεται σε τέτοιες πολυπλοκότητες. Με την ίδια λογική και η Ρόλεξ δε κάνει tourbillon και moonphase και δε συμμαζεύεται γιατί θέλει να κρατήσει αυτού του είδους το προφίλ. Αν μπορεί να κάνει grande complication η Ρόλεξ? Άνετα.

Όσον αφορά για τις in house μηχανές, το θέμα δεν είναι ότι μια in house είναι καλύτερη απο μια τροποποιημένη ΕΤΑ. Είναι καθαρά θέμα κύρους:" Κι εγώ μπορώ να κάνω in house " και για τον λόγο αυτό ( κύρος ), μια εταιρεία ρίχνει περισσότερο βάρος στο θέμα της πολυπλοκότητας και της τεχνολογίας. Επίσης όλες οι καινούργιες μηχανές παρουσιάζουν προβλήματα σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που την αγόρασαν, όπως είχε συμβεί και σε μένα. Έχω τώρα πρόβλημα? Απολύτως κανένα. Άλλο: ο Thomas Preschler δημιούργησε το Double-Axial Tourbillon όπως επίσης και το Tri-Axial Tourbillon ( που το Tri-Axial ήταν απίθανο να κατασκευαστεί κι όμως το κατάφερε μόνος του ), τί σημαίνει, ότι ένα ρολόι Thomas Preschler είναι καλύτερο απο ένα Daniels, ή το αντίστροφο? Όχι φυσικά. Απλά ο άνθρωπος είχε την γνώση και την όρεξη να το κάνει. Σα να πούμε: George Daniels Vs Thomas Preschler. Δε γίνεται αυτό. Είναι και οι 2 master watchmakers με την δική τους φιλοσοφία. Oi 2 σπουδαιότερες ανακαλύψεις του George Daniels ήταν η υλοποίηση του Co-Axial escapement και η άλλη ήταν το Double Wheel Escapement, ενώ η σπουδαιότερη ανακάλυψη του Preschler ήταν το tri-axial tourbillon. Καμία σύγκριση.
Θέλει ο φίλος μας ένα dress ρολόι. Αν του προτείνω Maurice Lacroix Double Retrograde, σε σύγκριση με ένα Master Control της JLC, σε τί υστερεί?