Αποστολέας Θέμα: Χειροποίητο Ρολόι  (Αναγνώστηκε 7552 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ggeo7

• 38mm case
    • Προφίλ
Χειροποίητο Ρολόι
« στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 10:18:58 πμ »
Καλημέρα σε όλους,

ψάχνοντας τον τελευταίο καιρό για καθημερινό ρολόι...κατέληξα στο ότι δεν μπορώ να διαθέσω άμεσα χρήματα! Κάτι μέσα όμως με έτρωγε... μια άλλαζα λουρακια στο Navitimer, μετά πήγα για συντήρη το Venus  του παππού μου.

Ξαφνηκά μου ήρθε ιδέα για μηχανολογικό project ( κατά καιρούς μου έρχονται αρκετά αλλά λίγα υλοποιούνται...) ! Να φτίαξω το δικό μου ρολόι!

Case σχεδιασμένο σε 3d CAD (Computer Aided design  πλατφόρμα Solidworks) και μετά με τη βοήθεια του CAM( Computer Aided Manufacturing) να κατασκευαστεί σε CNC φρέζα υψηλής ακρίβειας.

Μεχρι εδώ όλα είναι ρεαλιστικά και με κόστος 0.

Μηχανισμός (έτοιμος προφανώς) κατά πάσα πιθανότητα Unitas (Τα φωτά σε άλλες πιθανές οικονομικότερες επιλογές π.χ. Miyota που να έχουν όμως εύκολο packaging)

Dial ??? (δεν μπορώ να κατασκευάσω μόνος εκτός και αν είναι από φύλλα αλουμινίου η κάρμπον...

Και τέλος το μεγάλο ερώτημα ASSEMBLY- Συναρμολόγιση του συνόλου...

Κύριοι τα φώτα σας!
Περιμένω απόψεις, πηγές,αντιδράσεις, βρισίες και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας...

Γνωρίζω καλά πως το σχέδιο μου είναι υπερφιλόδοξο, αλλά από τέτοια βάση άρχισα προ 3ετίας και την κατασκευή  μικρής φόρμουλας (χωρίς μάλιτσα το σχεδιαστικό υπόβαθρο που τώρα υπάρχει), η οποία υλοποιήθηκε επιτυχώς ;D

Ανασταλτικοί παράγοντες της υπόθεσης:
1)Κόστος
2) Υλοποίηση μέχρι το τέλος Ιανουρίου καθώς μετά αναχωρώ για διδακτορικό στα ξένα (Γερμανία...) :-[

Αποσυνδεδεμένος Harry 22

• 38mm case
    • Προφίλ
Απ: Χειροποίητο Ρολόι
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 11:05:36 πμ »
Πολύ καλή ιδέα και την έχουν σκεφτεί και άλλοι φίλοι.

Σχετικά με την κατασκευή της κάσας,υποθέτω ότι αφού αναφέρεις το CAD-CAΜ θα έχεις κάποια επαφή με το αντικείμενο,οπότε και το κάνεις μόνος σου και όντως το κόστος θα είναι μηδέν.
Από εκεί και ύστερα όμως στην υλοποίηση του σχεδίου(CNC) πως θα καταφέρεις το κόστος να είναι μηδέν?(στην περίπτωση που δεν δουλεύεις ή είσαι ιδιοκτήτης σε ένα τέτοιο εργαστήριο?).
Μηχανή είναι το μόνο εύκολο,σε ότι και να στραφείς(κουρδιστό,αυτόματο,χρονογράφο κ.τ.λ.).
Πρέπει πρώτα να καταλήξεις στην μηχανή όμως,έτσι ώστε να προσαρμόσεις εσωτερικά την κάσα για να την δέχεται.
Από dial πάλι έχεις επιλογές μιάς και υπάρχουν έτοιμα πρός πώληση.Στην περίπτωση που θέλεις να κάνεις δικό σου υπάρχει και η περίπτωση της εκτύπωσης δικού σου καντράν αφού όμως πρώτα το έχεις κατασκευάσει σύμφωνα με την μηχανή που θα πάρεις(όπως καταλαβαίνεις η μηχανή είναι το πρώτο και βασικό βήμα).
Σχετικά με το κόστος τώρα όλα είναι ρευστά και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Θα σου πρότεινα πάντως στην αρχή να επιλέξεις ότι πιό φθηνό μπορέσεις να βρείς,μιάς και οι πρώτες δοκιμές πάντα(σε όλα τα πράγματα) συνήθως δεν πάνε και τόσο καλά μέχρι να καταλήξεις στο πώς θα γίνει.

Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!

Αποσυνδεδεμένος ggeo7

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 12:28:32 μμ »
Πολύ καλή ιδέα και την έχουν σκεφτεί και άλλοι φίλοι.

Σχετικά με την κατασκευή της κάσας,υποθέτω ότι αφού αναφέρεις το CAD-CAΜ θα έχεις κάποια επαφή με το αντικείμενο,οπότε και το κάνεις μόνος σου και όντως το κόστος θα είναι μηδέν.
Από εκεί και ύστερα όμως στην υλοποίηση του σχεδίου(CNC) πως θα καταφέρεις το κόστος να είναι μηδέν?(στην περίπτωση που δεν δουλεύεις ή είσαι ιδιοκτήτης σε ένα τέτοιο εργαστήριο?).
Μηχανή είναι το μόνο εύκολο,σε ότι και να στραφείς(κουρδιστό,αυτόματο,χρονογράφο κ.τ.λ.).
Πρέπει πρώτα να καταλήξεις στην μηχανή όμως,έτσι ώστε να προσαρμόσεις εσωτερικά την κάσα για να την δέχεται.
Από dial πάλι έχεις επιλογές μιάς και υπάρχουν έτοιμα πρός πώληση.Στην περίπτωση που θέλεις να κάνεις δικό σου υπάρχει και η περίπτωση της εκτύπωσης δικού σου καντράν αφού όμως πρώτα το έχεις κατασκευάσει σύμφωνα με την μηχανή που θα πάρεις(όπως καταλαβαίνεις η μηχανή είναι το πρώτο και βασικό βήμα).
Σχετικά με το κόστος τώρα όλα είναι ρευστά και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Θα σου πρότεινα πάντως στην αρχή να επιλέξεις ότι πιό φθηνό μπορέσεις να βρείς,μιάς και οι πρώτες δοκιμές πάντα(σε όλα τα πράγματα) συνήθως δεν πάνε και τόσο καλά μέχρι να καταλήξεις στο πώς θα γίνει.

Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!

Χαρή συμφωνώ απόλυτα σε όλα όσα ανέφερες.
Ακριβώς επειδή ο μηχανισμός θα αποτελέσει τη βάση για την κάσα θέλησα γνώμες για το τι μηχανισμό θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιήσω, ώστε να μπορεί κατά το δυνατόν ευκολότερα να ενταχθεί στην κάσα. Η unitas είναι μια λύση λόγω εξαιρετικού packaging αλλά είναι σχετικά ακρινή για πρώτο low cost project...

Όσον αφορά το CNC Mill αυτό υπάρχει διαθέσιμο καθώς και το απαιραίτητο raw material για την κάσα.

Δεν ξέρω όμως πως να κατασκευάσω:
1) το κούμπωμα της κάσας
2) την κάσα κατάλληλα ώστε η μχαηνή να εφαρμόζει σωστά

Ξερεί κανείς καποιο βιβλίο ή σχετικές πληροφορίες καθώς ότι βρήκα στο internet (με πρόχειρο ψαξιμο γιατί τελευταία τρέχω και δεν φτάνω...) ήταν υπεραπλουστευμένο και δεν επαρκούσε.

Τέλος για dial σκέφτομαι να πάω σε custom λύση... με τρώει το carbon αλλά δεν ξέρω πως θα ταιριάζει με μια συμβατική κάση και όχι pvd coating... Εκτος και αν το κάνω κ αυτο.... :P

Αποσυνδεδεμένος ggeo7

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 12:43:23 μμ »
Το καπάκι-κούμπωμα της κάσας σκέφτομαι να γίνει βιδωτό λόγω της δυνατότητας που έχω να δημιουργήσω σχετικά εύκολα σπείρωμα...

Τι λύσεις προτείνετε γενικά???

Αποσυνδεδεμένος Harry 22

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 01:05:36 μμ »
Λόγω πρότερης εμπλοκής μου με CNC αλλά για άλλες κατασκευές,θα σου πρότεινα να φτιάξεις την κάσα από αλουμίνιο για αρχή.
Δουλεύεται πιό εύκολα,δεν απαιτεί ακριβά και δυσευρετά κοπτικά και είναι φθηνό υλικό(γιατί σίγουρα θα πρέπει να φτιάξεις τουλάχιστον 3-4 κάσες για τις αρχικές σου δοκιμές).
Επίσης το αλουμίνιο ανοδιώνεται σε ότι χρώμα θέλεις(στην προκειμένη μαύρο για να μοιάζει στο PVD)αλλά και γκρί σκούρο αν θέλεις να μοιάζει με τιτάνιο.
Δεν ξέρω τι στύλ κάσας θέλεις να φτιάξεις,αλλά θα σου πρότεινα να πάρεις μία 6497 κουρδιστή κινέζικη για τις αρχικές σου δοκιμές.Είναι πάμφθηνη και σε λογικά όρια αξιόπιστη και σερβίρεται εύκολα.
Το καπάκι να το κάνεις βιδωτό θα πρότεινα εγώ.
Για το πώς θα προσαρμόσεις την κάσα να υποδεχθεί την μηχανή,είναι εύκολο αρκεί να έχεις την μηχανή.
Παρήγγειλε πρώτα την μηχανή να την έχεις στα χέρια σου,αλλιώς δεν θα μπορέσεις να ξεκινήσεις.
Για το dial αφού σου αρέσει η ιδέα του carbon(αλλά σε δεσμέυει σχετικά με την κάσα),θα σου πρότεινα και την λύση του kevlar/carbon που έχει ένα ωραία υποκίτρινο χρώμα με ψείγματα μαύρα.Ταιριάζει και σε ανοιχτόχρωμη κάσα.

Αποσυνδεδεμένος nikosp

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 01:28:56 μμ »
Και εγω συμφωνώ με το ότι θα πρέπει πρώτα να έχεις την μηχανή στα χέρια σου και να κάνεις τίς απαραίτητες μετρήσεις σε πάχος αλλά και ύψος
Μετα από αυτό θα πρέπει να αποφασίσεις εσύ τις διαστάσεις της κάσσας δηλαδή εάν θα εφαρμόζει η μηχανή στην κάσσα η εάν θα είναι με κάποιο δακτυλίδι για να ταιριάζει σε μία κάσσα μεγάλη
Επειτα θα πρέπει με βάση τις διαστάσεις της κάσσας που αποφάσισες να διαλέξεις ένα τζάμι και να δείς πώς κουμπώνει το τζάμι στήν κάσσα
Στη συνέχεια θα πρπεπει να αποφασίσεις τίς διαστάσεις που θα δώσεις στο καντράν και βάσει αυτού να αγοράσεις τους δείκτες στίς κατάλληλες διαστάσεις
Τέλος το καντράν δεν είναι κάτι το απλό γιατί απαιτεί και από την πίσω μεριά να έχει δύο 'ποδαράκια' για να συνδέεται με την μηχανή κάτι που δέν ξέρω πώς μπορεί να γίνει σε αυτα τα υλικά που λές
Και φυσικά οι πρώτες δοκιμές μπορούν να γίνουν σε υλικά μαλακά όπως το αλυμίνιο,χαλκός κλπ
Οι πρώτες δοκιμές φυσικά θα γίνουν με μόνο το σκοπό να δημιουργηθεί ένα σχέδιο που στό τέλος θα μπορεί να γίνει στό τελικό υλικό που ίσως να είναι και ατσάλι
Breil Manta
Philip watch
Zenith varius models Omega idem Varius vintage pocket watches etc.etc

Αποσυνδεδεμένος K_O_S_T_A_S

• Tourbillion
  • Θέλω Audemars Piguet αλλά... ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΙΑ!
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 04:41:07 μμ »
Δεν υπάρχει αυτό που διαβάζω!!! Και πώς θα γίνει?? :P

Αποσυνδεδεμένος bost

• 46mm case
  • Risk-Care-Dream-Expext
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 04:46:33 μμ »
ggeo7 συνάδελφος ??? αυτό που λες το έχω ξεκινήσει σε Pro/Engineer...αλλά το έχω αφήσει λίγο το project επειδή κάνω Msc εγώ...άντε και καλά drawings Dr.ggeo7 !!!! :computer: (χτύπα και ενα CAE με φορτία επάνω στο κρύσταλλο και στην κάσα...έχει φάση  :supz: )

Αποσυνδεδεμένος ggeo7

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 05:08:34 μμ »
Λόγω πρότερης εμπλοκής μου με CNC αλλά για άλλες κατασκευές,θα σου πρότεινα να φτιάξεις την κάσα από αλουμίνιο για αρχή.
Δουλεύεται πιό εύκολα,δεν απαιτεί ακριβά και δυσευρετά κοπτικά και είναι φθηνό υλικό(γιατί σίγουρα θα πρέπει να φτιάξεις τουλάχιστον 3-4 κάσες για τις αρχικές σου δοκιμές).
Επίσης το αλουμίνιο ανοδιώνεται σε ότι χρώμα θέλεις(στην προκειμένη μαύρο για να μοιάζει στο PVD)αλλά και γκρί σκούρο αν θέλεις να μοιάζει με τιτάνιο.
Δεν ξέρω τι στύλ κάσας θέλεις να φτιάξεις,αλλά θα σου πρότεινα να πάρεις μία 6497 κουρδιστή κινέζικη για τις αρχικές σου δοκιμές.Είναι πάμφθηνη και σε λογικά όρια αξιόπιστη και σερβίρεται εύκολα.
Το καπάκι να το κάνεις βιδωτό θα πρότεινα εγώ.
Για το πώς θα προσαρμόσεις την κάσα να υποδεχθεί την μηχανή,είναι εύκολο αρκεί να έχεις την μηχανή.
Παρήγγειλε πρώτα την μηχανή να την έχεις στα χέρια σου,αλλιώς δεν θα μπορέσεις να ξεκινήσεις.
Για το dial αφού σου αρέσει η ιδέα του carbon(αλλά σε δεσμέυει σχετικά με την κάσα),θα σου πρότεινα και την λύση του kevlar/carbon που έχει ένα ωραία υποκίτρινο χρώμα με ψείγματα μαύρα.Ταιριάζει και σε ανοιχτόχρωμη κάσα.

Και ξανά συμφωνω σε όλα όσα λες. :)

1. Το αλουμινιο είναι μια καλή λύση από την σκοπία της κατεργασιμότητας και από το θεωρητικό κόστος του raw material, αλλά φοβάμαι πως αν δεν έιναι καποιο εξαιρετικό κράμα αλουμινίου (6000,7000...) πιθανώς να υπάρχη πρόβλημα στη αντοχή του. Από κονδύλια παντως και απαιτούμενη ισχύ εργαλειομηνχαής θα μπορούσα να κατεργαστώ χάλυβα. (κατεργασία χάλυβα έχω κανει 2,3 φορές
αντίθετα με το αλουμίνιο είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένος...)
2. Το 3,4 κάσες αρχικά που λες είναι το best case scenario... ;)
3. Η κάσα που θέλω είναι συμβατική κύκλικής διατομής.( ’λλωστε μιλάμε για πρώτη απόπειρα)
4. Από μηχανή είμαι ακόμη αναποφάστιστος...Σε τι κόστος σκέφτομαι, μια κινέζικη, μια miyota, μια Unitas (εδώ ανεβαίνω αισθητά σε κόστος)
5. Δεν έχω καταλάβει το πως θα δημιουργήσω τη συγκράτηση του μηχανισμού
6. Για το καπάκι της κάσας τι λέτε?

Το project θα λάβει σάρκα και οστά με΄σα με τέλη οκτωβρίου όταν ηρεμώ κάπως απο δουλειές. Μέχρι τότε περιμένω απόψεις και προτάσεις!!!  

Αποσυνδεδεμένος ggeo7

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 05:13:11 μμ »
ggeo7 συνάδελφος ??? αυτό που λες το έχω ξεκινήσει σε Pro/Engineer...αλλά το έχω αφήσει λίγο το project επειδή κάνω Msc εγώ...άντε και καλά drawings Dr.ggeo7 !!!! :computer: (χτύπα και ενα CAE με φορτία επάνω στο κρύσταλλο και στην κάσα...έχει φάση  :supz: )

Χαχαχα έλα ρε συναδελφε! Σε πιο πανεπιστήμιο βρίσκεσαι? CAD CAE CAM τα έχω λιώσει... Σχεδιαστηκά projectακια που έχω τρέξει είναι μονόζυγο(κατασκευάστηκε), σκελετός ποδηλάτου (δεν κατασκευάστηκε ποτε...), κομμάτια από φορμουλάκι κ.α.

FEA θα γίνουν στην κάσα. Αλλωστέ κακά τα ψέματα σε σχεδιαστική βάση όλα μου φαίνονται πιο απλά λόγω εμπειρίας σε σχέδη με την κατασκευή και κυρίως τη συναμολόγιση...

Αποσυνδεδεμένος ggeo7

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 05:15:55 μμ »
Και εγω συμφωνώ με το ότι θα πρέπει πρώτα να έχεις την μηχανή στα χέρια σου και να κάνεις τίς απαραίτητες μετρήσεις σε πάχος αλλά και ύψος
Μετα από αυτό θα πρέπει να αποφασίσεις εσύ τις διαστάσεις της κάσσας δηλαδή εάν θα εφαρμόζει η μηχανή στην κάσσα η εάν θα είναι με κάποιο δακτυλίδι για να ταιριάζει σε μία κάσσα μεγάλη
Επειτα θα πρέπει με βάση τις διαστάσεις της κάσσας που αποφάσισες να διαλέξεις ένα τζάμι και να δείς πώς κουμπώνει το τζάμι στήν κάσσα
Στη συνέχεια θα πρπεπει να αποφασίσεις τίς διαστάσεις που θα δώσεις στο καντράν και βάσει αυτού να αγοράσεις τους δείκτες στίς κατάλληλες διαστάσεις
Τέλος το καντράν δεν είναι κάτι το απλό γιατί απαιτεί και από την πίσω μεριά να έχει δύο 'ποδαράκια' για να συνδέεται με την μηχανή κάτι που δέν ξέρω πώς μπορεί να γίνει σε αυτα τα υλικά που λές
Και φυσικά οι πρώτες δοκιμές μπορούν να γίνουν σε υλικά μαλακά όπως το αλυμίνιο,χαλκός κλπ
Οι πρώτες δοκιμές φυσικά θα γίνουν με μόνο το σκοπό να δημιουργηθεί ένα σχέδιο που στό τέλος θα μπορεί να γίνει στό τελικό υλικό που ίσως να είναι και ατσάλι

Η προσαμογή του τζαμιού είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν έχω καθόλου εμπειρία σε αυτό! Καθε συμβουλή είναι χρησιμότατη!
Υπάρχει  φωτογραφικό υλικό ή κατι σχετικό για βοήθεια?
Δευτέρα θα περάσω από το εργαστήριου φίλου ρολογά για ξεψάχνισμα...

Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος bost

• 46mm case
  • Risk-Care-Dream-Expext
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Σεπτέμβριος 24, 2011, 08:27:16 μμ »
Χαχαχα έλα ρε συναδελφε! Σε πιο πανεπιστήμιο βρίσκεσαι? CAD CAE CAM τα έχω λιώσει... Σχεδιαστηκά projectακια που έχω τρέξει είναι μονόζυγο(κατασκευάστηκε), σκελετός ποδηλάτου (δεν κατασκευάστηκε ποτε...), κομμάτια από φορμουλάκι κ.α.

FEA θα γίνουν στην κάσα. Αλλωστέ κακά τα ψέματα σε σχεδιαστική βάση όλα μου φαίνονται πιο απλά λόγω εμπειρίας σε σχέδη με την κατασκευή και κυρίως τη συναμολόγιση...

Στο πανεπιστήμιο του Kingston ειμαι για Msc στους μηχανολογους μηχανικους...απο project καλο σε προσωπική εμπειρία ήταν στην www.dyson.com που εγινε σχεδιασμος και επανασχεδιασμος οοοολων των εξωτερικων μερων και εξαρτηματων (αλλα projectakia ορεξη να εχεις..... )  :offtopic χαχαχαχ αυτα...παμε τωρα γερα στο watch manufacturing process τωρα  :supz:

Αποσυνδεδεμένος ggeo7

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Σεπτέμβριος 25, 2011, 09:35:47 πμ »
Στο πανεπιστήμιο του Kingston ειμαι για Msc στους μηχανολογους μηχανικους...απο project καλο σε προσωπική εμπειρία ήταν στην www.dyson.com που εγινε σχεδιασμος και επανασχεδιασμος οοοολων των εξωτερικων μερων και εξαρτηματων (αλλα projectakia ορεξη να εχεις..... )  :offtopic χαχαχαχ αυτα...παμε τωρα γερα στο watch manufacturing process τωρα  :supz:

Spam mode on

’ψογα ;) Το Dyson το είχα πρωτοδεί πέρσυ στο design museum εντυπωσιάστηκα και έκατσα και έκανα μια συνοπτική μελέτη στη ροής στα πλαίσια της Μηχανικής ρευστών. Εγώ φεύγω Φεβρουάριο για Aachen 1 χρόνο τυπικό για M.Eng. (αναγνωρίζουν σχετικά το δίπλωμα του ΕΜΠ ως MSc οι Γερμανοί) και μετά πιθανότατα Dr. )

Spam mode off

Το project αρχίζει και τυπικά από Δευτέρα όποτε και αρχίζει ενα πρώτο σχέδιο draft της κάσας, παραμέτρικο ώστε να αλλάζει εύκολα.

Έχει κανείς περισσότερα στοιχεία για τη συγκράτηση μηχανισμού και τζαμιού στην κάσα?