Αρη
επειδη εχεις μια παραπανω γνωση απο εμενα στο χωρο μπορεις να μας δωσεις ενα παραδειγμα ιαπωνικου που σε απογοητευσε και εχεις απαξιωσει τοσο τα ιαπωνικα? Η δικη μου εμπειρια ειναι πολυ θετικη παντως...Αλλα για να το λες, θα ηταν ενδιαφερον να ξερουμε γιατι θα επρεπε να προτιμαμε τους Ελβετους...Σε εχω ακουσει κατα καιρους να μη αναφερεσαι θετικα στα ιαπωνικα ρολογια...Γιατι?

Φιλε Δημητρη,
Καταρχας δεν τιθεται θεμα λιγοτερης ή περισσοτερης γνωσης, σε ενα χωρο που ολοι μοιραζομαστε τις ανησυχιες, τη γνωση αλλα και το κοινο μας παθος για το ρολο’ι’, αλλα ουτε και απαξιωσης του ιαπωνικου ρολογιου, οπως αναφερεις παραπανω!...
Αρνηση, ναι! Αποδοχη μιας διαφορετικης φιλοσοφιας ή κουλτουρας για το ρολο’ι’ απο αυτην της ιαπωνικης σχολης... σιγουρα ναι! Αμφισβητηση ή απαξιωση ομως ποτε και νομιζω οτι αυτο εχει διαφορα!
Χρησιμοποιωντας λοιπον το παραδειγμα που αναφερει ο φιλος ΒΒ, απλως θα πω οτι ως υγιης φιλος της ΑΕΚ (και οχι του Αρη, παρολο που εχουμε το ιδιο ονομα

), σεβομαι ολες τις ομαδες και δεν απαξιωνω καμια -πως θα μπορουσε αλλωστε να υπαρξει παιχνιδι στον αγωνιστικο χωρο χωρις αντιπαλο, πολυ περισσοτερο ενα ενδιαφερον και καλο ματς οταν ο αντιπαλος δεν ειναι μεγαλος- οπως και δεν αμφισβητω την ανωτεροτητα του, οταν στον μεταξυ μας αγωνα ειναι καλυτερος και δικαια κερδισε! Οταν η καρδια σου ομως ειναι δοσμενη σε μια ομαδα, αυτην θα υποστηριζεις και αυτη θα ευχεσαι παντα να κερδιζει...
Πολυ περισσοτερο δε, οταν αυτη η ομαδα (και εδω δεν αναφερομαι σε ποδοσφαιρικη), τυγχανει να ειναι και η καλυτερη!
Και στο ρολο’ι’, η καλυτερη ομαδα ειναι σιγουρα η ελβετικη!
Αυτο βεβαια δε σημαινει οτι εχει το αλαθητο, ή ειναι στο απυροβλητο και δε θα της ασκησεις ποτε κριτικη στο οποιο της λαθος!...
Και σε ο,τι αφορα το ελβετικο ρολο’ι’, το εχω ηδη νομιζω κανει!
Ως λατρης λοιπον του μηχανικου ρολογιου -οπως αλλωστε και οι περισσοτεροι απο εμας- και δη της ελβετικης παραδοσης και κουλτουρας σε αυτο, δε βρισκω το λογο οταν εχω βρει την ομαδα που με εκφραζει και θεωρειται η καλυτερη, γιατι θα πρεπει να διαλεξω απο αλλη ομαδα!...
Αλλο ειναι το θεμα: Οχι εαν αυτη η ομαδα μπορει να μου δωσει το καλυτερο συμφωνα με αυτο που μπορει -αυτο δεν αμφισβητειται- αλλα εαν ειναι διατεθημενη να το κανει και σε ποια τιμη!...
Αυτο απαιτω, αυτο προσδοκω και γι’ αυτο θα την κρινω...
Τη δεκαετια του ’70, η κριση του quartz και ο εντονος ανταγωνισμος που προκαλεσε η εισοδος του στο χωρο (με ο,τι αυτο συνεπαγεται), σταθηκε αιτια να κλεισουν πολλες μικρες και σημαντικες εταιριες, αλλες παλι εφτασαν μεχρι τη χρεωκοπια και κυριολεκτικα σωθηκαν την τελευταια στιγμη, δημιουργωντας ενα πολυ στεναχωρο συναισθημα, για αυτες που γνωρισαμε και χαθηκαν... για καποιες αλλες που δεν προλαβαμε αλλα αγαπησαμε... και που μαζι τους χαθηκε για παντα και αυτο που λεμε και πολλοι απο μας αναπολουν:
'η ρομαντικη εποχη του ρολογιου'!Γι’ αυτο σιγουρα δε φταιει μονο η μια πλευρα!
Ομως, ο ρολος που διαδραματισε η SEIKO στην ολη τροπη (ρολος που σιγουρα δεν ειχε μονο αρνητικες επιπτωσεις), υπηρξε καταλυτικος!
Ετσι και εγω, υιοθετωντας τη θεμελειωδη αρχη της μεγαλης BLANCPAIN
‘περι παραγωγης μονο μηχανικων ρολογιων’ (μια θεση που με εκφραζει απολυτα), λεω οτι οσο θα μαζευω ρολογια, δε θα υπαρξει ποτε στη συλλογη μου μοντελο quartz ή ρολο’ι’ απο την ιαπωνικη αγορα!
Φιλικα,
Αρης