Αποστολέας Θέμα: Αξίζει η αγορά vintage ρολογιού ή όχι?  (Αναγνώστηκε 3320 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος sol invictus

• 40mm case
    • Προφίλ
Αξίζει η αγορά vintage ρολογιού ή όχι?
« στις: Αύγουστος 17, 2010, 02:28:51 μμ »
Λοιπόν, τα γούστα μου στο σχεδιασμό των ρολογιών πρέπει όσοι από εσάς διαβάσατε τα review μου να τα καταλάβατε. Γενικά μου αρέσουν τα ρετρό ρολόγια και ειδικότερα αυτά που έχουν οβάλ κάσες. Κρατώντας αυτό στο μυαλό θα σας κάνω μια γρήγορη εισαγωγή στη σκέψη μου και μετά θα θέσω το ερώτημα στο οποίο θέλω τη γνώμη όσων αποφασίσουν να την εκφράσουν.
Η OMEGA είχε πάντα μια ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου. Από μικροί συζητούσαμε με φίλους πως όταν μεγαλώσουμε θα πάρουμε και εμείς ένα. Κάποιοι το καταφέραν  =D> και κάποιοι άλλοι όχι :smt022. Το πρόβλημα είναι πως τώρα που μεγάλωσα και παντρεύτηκα, οι προτεραιότητες στη ζωή μου έχουν αλλάξει και πλέον δεν θέλω να διαθέσω το ποσό που θα έδινα για αγορά ρολογιού πριν από αρκετά χρόνια. Έχω λοιπόν προσανατολιστεί στην αγορά ενός μεταχειρισμένου vintage και ειδικότερα σε ένα Speedmaster MK II ή MK IV με Lemania 5100 (αυτό που αναφέρεται και ως MK 4.5) Το ποσό που μπορώ να διαθέσω είναι από 1.200 μέχρι 1.400 ευρώ το πολύ πολύ. Να τονίσω πως το Reduced δεν με ενδιαφέρει. Χωρίς να το ψάξω πολύ βαθιά το θέμα έχω βρει σε αυτά τα λεφτά και το ένα και το άλλο μοντέλο σε αρκετά καλή κατάσταση και ίσως και να σηκώνει και η τιμή μια μικρή διαπραγμάτευση. Η κατάσταση τους τουλάχιστον από τις φωτογραφίες είναι αντίστοιχη με αυτή του MK4.5 του nin. Δηλαδή σχεδόν καινούργια. Επίσης όλα τα parts τους είναι original και οι μηχανές τους δουλεύουν "ρολόι"  ;D. Το ερώτημα λοιπόν είναι, αξίζει να το κάνω ή όχι? Να σημειώσω ότι αν δεν το πάρω το ρολόι δεν θα πάρω τίποτα. Να κρατήσω τα λεφτά και μαζεύοντας και άλλα να πάρω κάτι καινούργιο, είναι κάτι το οποίο δεν θα γίνει γιατί για να πάρω κάτι καινούργιο θα χρειαστώ τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα και όπως είπα δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω τόσα λεφτά για ρολόι. Επίσης θέλω να τονίσω πως δεν με ενδιαφέρει να πάρω κάτι άλλο με αυτά τα λεφτά. Το ρολόι που θα πάρω, αν πάρω τελικά θα είναι OMEGA. Να ήμαστε καλά και στο μέλλον παίρνουμε και κανένα Sinn  ;). Όλες οι γνώμες είναι καλοδεχούμενες.
Time, the opponent that has beaten them all...

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
Απ: Αξίζει η αγορά vintage ρολογιού ή όχι?
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 17, 2010, 02:54:20 μμ »
Μεγαλο θεμα,πολλες δυσκολιες και οχι για καθημερινη χρηση ....σε αυτα τα λεφτα θα αγοραζα ενα "vintage" πιο καινουργιο,με λεμανια 5100....ενα 2ο ρολοι για καθε μερα ,χρειαζεται

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 17, 2010, 03:12:46 μμ »
Μεγαλο θεμα,πολλες δυσκολιες και οχι για καθημερινη χρηση ....σε αυτα τα λεφτα θα αγοραζα ενα "vintage" πιο καινουργιο,με λεμανια 5100....ενα 2ο ρολοι για καθε μερα ,χρειαζεται

george_, μπορείς να εμβαθύνεις λίγο περισσότερο την άποψη σου? Για καθημερινή χρήση ούτε συζήτηση. Η δουλεία μου είναι τεχνικής φύσεως και συμβαίνει κάποιες φορές το εκάστοτε ρολόι μου να κινδυνεύει. Για αυτό άλλωστε έχω και το CITIZEN που το θεωρώ πιο αναλώσιμο από τα υπόλοιπα. Τώρα σχετικά με τις δυσκολίες σε τι ακριβώς αναφέρεσαι? Με ενδιαφέρει να ακούσω γνώμες ανθρώπων που έχουν vintage ρολόγια και πολύ περισσότερη εμπειρία από μένα πάνω στο θέμα ρολόι γενικότερα. Απλώς να σημειώσω ότι η αγορά ενός OMEGA είναι κάτι σαν life quest για εμένα και η μη αγορά του μπορεί να μου προκαλέσει βαθιά κατάθλιψη και να φάω τα λεφτά στα ψυχοφάρμακα   :'( ;) ;D

Αποσυνδεδεμένος nikosp

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 17, 2010, 09:26:42 μμ »
Η δικιά μου εμπειρία με τα Vintage ρολόγια είναι πολύ καλή
Χρησιμοποιώ καθημερινα και καινούργια αλλά και Vintage χωρίς καννένα ενδοιασμό και τα συστήνω σε οποιον τα συμπαθεί
Για μενα τα Vintage δεν είναι επιλογη λόγω κόστους αλλά λόγω γούστου
Εάν κάνεις δουλεια που χρησιμοπιείς εργαλεία και γενικά βαρειές δουλειές τοτε ένα Quartz νομίζω ότι είναι προτιμότερο
Breil Manta
Philip watch
Zenith varius models Omega idem Varius vintage pocket watches etc.etc

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 18, 2010, 03:10:01 πμ »
nikosp ευχαριστώ για τη γνώμη σου. Όχι η εργασία μου βαριάς φύσεως δεν είναι, αλλά εργαλεία μερικές φορές πρέπει να χρησιμοποιήσω. Όπως είπα όμως ασχέτως δουλειάς, ένα ρολόι που για μένα θα είναι κοντά στο όριο των χρημάτων που θέλω να δώσω δεν τίθεται θέμα να το φοράω στη δουλειά. Όσο αναφορά το θέμα της επιλογής συμφωνώ μαζί σου. Αν ήταν θέμα χρημάτων θα μπορούσα να πάρω με περίπου αυτά τα χρήματα ένα Speedmaster reduced καινούργιο.
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 18, 2010, 07:04:34 πμ από sol invictus »

Αποσυνδεδεμένος DragonAce

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 18, 2010, 06:57:05 πμ »
είμαι υπέρ...κ μάλιστα η γοητεία που κρύβουν θα σε κάνει όποιο πάρεις να το λατρέψεις  ;)

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 18, 2010, 07:15:59 πμ »
είμαι υπέρ...κ μάλιστα η γοητεία που κρύβουν θα σε κάνει όποιο πάρεις να το λατρέψεις  ;)

DragonAce thx για το post. Μάλλον θα την κάνω την κίνηση. Άλλωστε και στις απόψεις είμαστε μέχρι στιγμής 2-1 υπέρ του να το πάρω    :supz:

Αποσυνδεδεμένος PanosI

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 18, 2010, 08:22:02 πμ »
Για μένα είναι συγκλονιστικό να είσαι συνομήλικος με το ρολόι σου και να μεγαλώνεις μαζί του.

Το επόμενο μου project είναι να βρώ ένα 1675 Pepsi του 1966, όσο το συνατόν πιο original (πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα κοστίσει ακριβούτσικα) και να το φοράω καθημερινά σε rotation με τα υπόλοιπα ρολόγια μου.
Κανένα πρόβλημα με την καθημερινή χρήση γιατί ως γνωστόν τα ρόλεξ είναι σκυλιά μοναχά σε θέματα αντοχής.

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Αύγουστος 18, 2010, 09:05:10 πμ »
Για μένα είναι συγκλονιστικό να είσαι συνομήλικος με το ρολόι σου και να μεγαλώνεις μαζί του.

Το επόμενο μου project είναι να βρώ ένα 1675 Pepsi του 1966, όσο το συνατόν πιο original (πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα κοστίσει ακριβούτσικα) και να το φοράω καθημερινά σε rotation με τα υπόλοιπα ρολόγια μου.
Κανένα πρόβλημα με την καθημερινή χρήση γιατί ως γνωστόν τα ρόλεξ είναι σκυλιά μοναχά σε θέματα αντοχής.

Κοίτα σύμπτωση. Και εγώ συνομήλικος είμαι και με τα 2 (+2 χρόνια) :supz:

Αποσυνδεδεμένος NikosX

• 36mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Αύγουστος 18, 2010, 11:47:45 μμ »
Στο δικό μου rotation τα vintage έχουν εξέχουσα θέση, πλάι σε άλλα καινούργια.
Λ.χ. το Omega Seamaster 30, του 1951, (μη καταδυτικό, καμία σχέση με τα μεταγενέστερα), το Ζenith κουρδιστό του 1955, το Zenith Sporto δεκαετίας '60, το Glashuette Original του 1955, το Invicta κουρδιστό δεκ. '60, Venus κουρδιστό δεκ. '60,
συναγωνίζονται επάξια στο καθημερινό φόρεμα τα "καινούργια", ήτοι:
Οmega Speedmaster Day-Date, Oris Big Crown Pointer Δate, Fortis Flieger b42, Hamilton Jazzmaster Viewmatic, Glycine Combat, Steinhart MyWatch.gr.

Εκτός από τρία, τα vintage τα έχω αγοράσει, κυρίως για λόγους αισθητικής και νοσταλγίας, αλλά και για λόγους οικονομίας. (Οι μακρινοί πανάκριβοι στόχοι είναι Seamaster James Bond, Zenith El Primero, Zenith Elite, Panerai Radiomir Black Seal...  :'( )

Σαν dress και urban ρολόγια βρίσκω τα vintage αξεπέραστα. Η πατίνα του χρόνου δεν αγοράζεται.

Tα ρολόγια πασπαρτού για καθημερινή αστική χρήση έχουν βγει για μένα τα Omega 1951 και Zenith 1955... (σημειωτέον ότι φοράω πολύ συχνά κοστούμι) και ακολουθούν τα "μοντέρνα" Oris (remake ρολογιού του 1938!) και Speedmaster (που πρωτοεμφανίστηκε δεκαετία '50, αν δεν κάνω λάθος!).

Λειτουργικά επίσης δεν βρίσκω κανένα σοβαρό μειονέκτημα. Στο νερό δεν τα βάζω... Αλλωστε δεν είναι φτιαγμένα για νερά. Και στις μη αστικές φάσεις, καταφεύγω στα προλεταριακά Invicta 8296 (σκυλί) και Citizen diver.
Τώρα, αν το υπέροχο vintage δεν τρέχει με απόκλιση 2 sec και τρέχει με 20 ή και με 40, σιγά τα ωά... Αλλωστε, κάθε φορά που το φοράς στο rotation, το κουρδίζεις και το ρυθμίζεις. Πόσο να χάσει σε 1-2-3 ημέρες;

Toύτων λεχθέντων εκ μέρους μου, follow your heart!