Να ζητήσω και εγώ την γνώμη σας σε ένα ακόμη θεματάκι... Τα spring drive είναι μηχανικά που παριστάνουν τα quartz ή το αντίθετο? Δεν έχω ακόμη καταλήξει και δεν ξέρω εάν θα καταλήξω και ποτέ... αλλά αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι οτι προσωπικά δεν μου πάει η καρδιά να το θεωρήσω μηχανικό ρολόι

Πρόσφατα είδα κάπου ένα mini review για spring drive.. το παιδί που το έκανε ανέφερε μεταξύ άλλων το κατά πόσο το σύστημα αυτό της Seiko αποτελεί μια " εξέλιξη " στα αυτόματα ρολόγια. Ταπεινή μου άποψη την οποία και του ανέφερα είναι οτι από οτην στιγμή που πετάς στην " εξίσωση " του μηχανισμού πηνία και καλώδια, τότε όχι απλά δεν έχεις εξελίξει το αυτόματο ρολόι αλλά αντιθέτως το μόνο που κάνεις είναι να παίρνεις τον " εύκολο " δρόμο για να πετύχεις ακρίβεια και ομαλή κίνηση.
Μπορεί ένας enthusiast του μηχανικού ρολογιού να δεχτεί την ύπαρξη τέτοιων πραγμάτων μέσα στον μηχανισμό και μάλιστα όταν του το παρουσιάζουν σαν το " μέλλον " του μηχανικού ρολογιού? Τί το παραπάνω έχει το +1 την ημέρα του spring drive από το +1 την ημέρα άλλων αμιγώς μηχανικών ρολογιών? Για την απόλυτα ομαλή κίνηση του δευτερολεπτοδείκτη είσαστε διατεθιμένοι να αποδεχθείτε ένα τέτοιο σύστημα? Χωρίς καμιά αμφιβολία εγώ δεν είμαι !
Μπορεί να είμαι προκατειλημένος... μπορεί να είμαι υπερβολικός ή και να μην ξέρω τι μου γίνεται... δεν ξέρω! Τις τελευταίες ημέρες με απασχολεί πάρα πολύ το συγκεκριμένο θέμα και πραγματικά θα ήθελα την γνώμη σας! Πιστεύετε οτι θα καταξιωθεί στην συνείδηση του κόσμου? Πιστεύετε οτι αποτελεί απειλή για το παλιό καλό αυτόματο ρολόι ή ακόμη και τον θεμέλιο λίθο στην " ταφόπλακα " του good old mechanical escapement [ γιατί το διάβασα και αυτό και τρελάθηκα ] ?
Τέλος θα ήθελα να κλείσω με τον εξής προβληματισμό. Εάν δεχθούμε την ύπαρξη αυτού του συστήματος ως " εξέλιξη " του αυτόματου ρολογιού τότε ... what is to come next???
Όπως πάντα ανοιχτός σε κάθε άποψη
Φιλικά Κωνσταντίνος