Αν και δεν έχω ακόμα μηχανικό, αλλά κάποια στιγμή το σκέφτομαι σοβαρά, θα επιλέξω σύμφωνα με τα εξής.
Χαρακτήρα του ρολογιού και της εταιρίας γενικότερα ( ο.. ''αέρας'' και η κουλτούρα, την οποία αντιπροσωπεύει)
Συνδυασμό ποιότητας, αξιοπιστίας, φινιρίσματος και αν είναι δυνατόν, σε μια αρμονική σχέση με την τιμή του.
Όνομα εταιρίας, χωρίς να συμαίνει ότι θα αγοράσω κάτι, που... θα το αναγνωρίζουν ντε και καλά, οι άλλοι. Πχ Δεν ''καίγομαι'' για Rolex, που θα το εκτιμούσαν οι..νεόπλουτοι, επειδή τυγχάνουν μόνο αυτή την εταιρία να γνωρίζουν. Αν για παράδειγμα διέθετα αρκετά χρήματα, θα επέλεγα ας πούμε.. Breguet (έχω το δικαίωμα να..ονειρεύομαι τουλάχιστον..)
Διαχρονικότητα μοντέλου, σε ότι αφορά μέγεθος, στυλ και εμφάνιση (μια και δεν θα έχω τη δυνατότητα να αγοράζω συχνά μηχανικό ρολόι)
''Ευελιξία'' ως προς το συνδυασμό με το ντύσιμο. Δεν θα αγόραζα ένα μοντέλο, που μπορεί να φορεθεί αυστηρά μόνο με κοστούμι.
Η μελλοντική αγορά, θα είναι είτε ένα ρολόι απ΄τις λεγόμενες Υ.Ω, αλλά ένα απλό μοντέλο τους, είτε ένα απ΄τις λεγόμενες ''μεσαίες φίρμες'', για λόγους κόστους, αλλά κάποιο ιδιαίτερο, η limited μοντέλο τους.