Καλημέρα σε όλους.
Η FedEx είχε φυσικά πληρωθεί για να το φέρει πίσω αλλά όπως βλέπετε και εδώ
http://www.fedex.com/gr/shippingguide/importguidelines/?link=4#Clearanceόποια προσωπικά αντικείμενα έχουν δηλωμένη αξία πάνω από 45 δολλάρια ή 50 ευρώ τότε παιρνούν από τελωνείο.
Ο δικός μου ο πωλητής το είχε δηλώσει για 100 δολλάρια οπότε...
Και ας είχε γράψει GIFT.
Εγώ, επειδή ο πωλητής μου είχε δώσει και tracking number, είδα από το site ότι κόλλησε στο τελωνείο.
Παίρνω ένα τηλέφωνο και μου εξηγούν ότι έχω 2 επιλογές:
1) Να πάω να κάνω τη διαδικασία μόνος μου στο τελωνείο του αεροδρομίου και να χρεωθώ περί τα 80-100 ευρώ (δασμοί, εργατικά, έξοδα αποθήκης) ή
2) Να πληρώσω τα παραπάνω και να αφήσω ένα εκτελωνιστή να κάνει τη διαδικασία για εμένα (επιπλέον 80 ευρώ).
Έτσι λοιπόν, για να μην ανέβει το κόστος κι άλλο το συνδύασα με μια δουλειά και πήγα ο ίδιος.
Η όλη διαδικασία διήρκεσε περί τις 2 - 3ώρες και καλό είναι να είσαι με αυτοκίνητο γιατί πρέπει να πας και στο κεντρικό τελωνείο -που βρίσκεται αλλού- για να πληρώσεις τους δασμούς.
Εκεί που μου πήρε πολύ ώρα είναι να καταλήξουμε με τον τελωνειακό (thanx TZAG) στην αξία του ρολογιού.
Στην αρχή έλεγε κάτι κουφά για υψηλή αξία αλλά τελικά καταλήξαμε στα 400 ευρώ. Πάντως από τους υπολογισμούς που έκανα μετά συνειδητοποίησα ότι αυτό που μετράει στα χρήματα που θα δώσεις είναι:
1) Εργατικά: στη δική μου περίπτωση και για ένα μικρό πακετάκι -καταλαβαίνετε πόσο θα ήταν- 15 ευρώ.
2) Έξοδα αποθήκης: Πάει ανάλογα με τις ημέρες που το έχουν, εγώ έδωσα 15 ευρώ για 3 εβδομάδες.
3) Δασμοί: εδώ τι γίνεται... σύμφωνα με την τιμή που θα καταλήξεις με τον τελωνειακό για την αξία του (συναλλακτική αξία) το πολλαπλασιάζουν με ένα συντελεστή (για το ρολόι ήταν περίπου 19% - για ένα προβολέα που είχα πάρει και το είχε εκτελωνίσει η UPS είχα επιβαρυνθεί με 25% - δεν ξέρω γιατί έχουν δικούς τους καταλόγους) και προστιθέμενο με τα δύο παραπάνω και κάτι άλλα ψιλολοίδια είναι το ποσό που πληρώνεις.
Αυτά λοιπον για τα διαδικαστικά.
Αν θέλετε να σας ενημερώσω για κάτι άλλο, και εφόσον ξέρω, ρωτήστε!