Mε τι κριτήρια να μιλήσει κάποιος για ένα ρολόι που είναι φτιαγμένο για τις εκτός Ευρώπης αγορές; Οι περισσότεροι φίλοι, μέλη του my watch, έχουν εμπειρεία από δεκάδες ρολογάρες αλλά όχι από orient και ειδικά της σειράς star και πάνω. Αν για παράδειγμα είχαμε για μηχανή μια 2824, όλοι θα ήξεραν εκ των προτέρων τι ακριβώς παιζει.
Θα βάλω λοιπόν ένα και μόνο κριτήριο. Την κανονική τιμή του ρολογιού που ήταν περίπου 700 $. Και θα το συγκρινω με τα 5-10 ρολόγια (ελβετικά, γερμανοελβετικα ή ιαπωνικά) που έχω ζήσει μαζί τους και η χρηματική τους αξία ήταν ως αυτό το όριο. Οπότε σχόλια του τύπου "είναι το καλύτερο ή το χειροτερο που υπάρχει" θα γίνουν σε σχέση με το seastar αλλά όχι το seamaster ή submariner.
Ελπίζω να είμαι και ειλικρινής σε ότι πω αλλά παιδιά όπως καταλαβαίνεται "θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει".
Πρώτη εντύπωση
Το WZ0371FD είναι ένα μεγάλο ρολόι. 44 mm χωρίς την κορώνα. Είναι και αρκετά χοντρό 14.8mm. Γεμίζει το χέρι θα έλεγα αλλά αυτό εξαρτάται και από το χέρι. Εχει πάντως ένα κακό, που το έχω ακούσει και για το πορτοκαλί monster. Δείχνει πιο μικρό από ότι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό πρέπει να οφείλεται στην πολύ φαρδιά περιστρεφόμενη στεφάνη που μειώνει σημαντικά το μέγεθος του καντράν. Βάλτε στην εξίσωση και το κίτρινο χρώμα που "βγάζει μάτια". Στο τέλος μένει η αίσθηση ότι το ρολόι είναι όσο και το καντράν του. Τα άλλα που κάνουν εντύπωση είναι η πολύ μεγάλη βιδωτή κορώνα στο 4, η ένδειξη power reserve πάνω δεξιά και η σχεδίαση της περιστρεφόμενης στεφάνης που θυμίζει μύλο περίστροφου.
KάσαΗ κάσα είναι ατσάλινη, βουρτσισμένη πάνω και γυαλισμένη στο πλάι. Από το πλάι έχει καμπύλες που μου θυμίζουν κάπως seiko skx 007/009. Εχει τρύπια "αυτάκια" κάτι που βοηθάει την ευκολη και ασφαλή αλλαγή λουριών, αν και δεν είναι ρολόι που σηκώνει πολλά λουράκια. Οι βραχίονες είναι γεμάτοι και εννοώ το κομμάτι που σε άλλα ρολόγια μπαίνουν τα extra κομμάτια του μπρασελέ. Αυτό έχει 2 πλεονεκτήματα. Κάθε λουράκι του εμποριου μπαίνει και εφάπτεται ακριβώς, χωρίς κενά. Δεύτερον ανεβάζει τρομερά την αίσθηση ποιότητας. Η οποία αίσθηση είναι απίστευτη. Νομίζεις ότι φοράς ένα μασίφ κομμάτι ατσάλι. Ισως να είναι το βάρος του, ίσως τα βουρτσισμένα σημεία, ίσως ότι δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή ατέλεια. Το αποτέλεσμα είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Συγνώμη seastar αλλά μπροστά του είσαι το ελαφρύ ιππικό απέναντι στους κατάφρακτους.
ΣτεφάνηΜε μεγάλη αγάπη θα έλεγα απαράδεκτη. Πολύ ελαφριά σε σχέση με το υπόλοιπο σύνολο και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Επίσης γυρίζει πολύ εύκολα με αποτέλεσμα να χάνεται η ρύθμιση που έχει επιλέξει ο κάτοχος.
ΚαντράνΥπάρχει σε κίτρινο, μπλε και μαύρο. Εχω δει από κοντά μόνο το κίτρινο και είναι υπεροχο σαν χρώμα. To σχέδιο του πάντως βγάζει μια χαρά (χαζοχαρούμενο θα έλεγα) που δεν ταιριάζει σε πιστοποιημένο diver. Το χαμόγελο του power reserve να είναι; το σχήμα της ένδειξης στο 12 να είναι; ή μήπως το βεραμάν χρώμα του lume; Οπως και να έχει έχουμε μια cult δημιουργία από την orient και δηλώνω ερωτευμένος και πάλι.
Κουσούρι υπάρχει φυσικά και είναι το γεγονός ότι η ημερομηνία στο 9 είναι μικροσκοπική. Δεν τη βλέπεις με τίποτα.
Η ένδειξη του power reserve είναι ανάγλυφη κατι που την ομορφαίνει, έστω και αν είναι εντελώς "κουφό" να υπάρχει σε καταδυτικό ρολόι.
Οι κουκίδες για τις ενδειξεις της ώρας είναι φανερά ανάγλυφες και έχουν ένα περίβλημα που άλλοτε μοιάζει μαύρο και άλλοτε ασημί.
Τα γράμματα (orient star, automatic, 200m) είναι τυπωμένα και λιτά, το
S έχει αντικαταστησει τα λιοντάρια ενώ το κόκκινο χρώμα για το
200m υποδηλώνει πιστοποίηση καταδυτικού.
Οι δείκτες τυπικοι ιαπωνικοί για diver ρολόγια.
Κρύσταλο"Crystal glass with non-reflective coating" το δίνουν και είναι επίπεδο, αρκετά χοντρό υποθέτω με την αφή και κυρίως non-reflective. Ουσιαστικά κοιτάς το καντράν και νομίζεις ότι δεν υπάρχει τζάμι.
Πιστεύω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα ρολόγια αφού αναβαθμίζει την εικόνα τους όσο δεν παίρνει.
ΚορώναΕίναι βιδωτή, πολύ μεγάλη και λειτουργεί πολύ εύκολα και με ακρίβεια. Και στο βίδωμα και στις ρυθμίσεις. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από τις βιδωτές της orient, εδώ ακόμα περισσότερο έστω και αν αιτία είναι το μέγεθος που επιτρέπει καλό πιάσιμο.

1) Tρύπες στα αυτάκια.
2) Βραχίονες γεμιστοι.
3) Η σφαίρα στο μύλο.
4) Ανάγλυφες κουκίδες.
5) Ανάγλυφο power reserve.
ΜηχανήΠοιος νοιάζεται; Πάντως όχι εγώ.
Τυπικά είναι:
Movement: 21 Jewels Automatic
Accuracy: +25/-15 sec per day
Power Reserve: 40h
Στην πράξη περιμένω μια μηχανή με εξαιρετική ακρίβεια, ανθεκτική, που θα φορτίζει ταχύτατα. Το τελευταίο το διαπίστωσα ήδη. Μετά από 12 λεπτά αργού περπατήματος η ένδειξη από το 0 πήγε στις 10 ώρες. Τώρα έχει κολήσει στις 40.
ΔΕΝ θα μου λείψει η δυνατότητα κουρδίσματος από την κορωνα
Θα μου λείψει, όμως, η δυνατότητα hack για γρήγορη και ακριβή ρύθμιση όταν χρειάζεται.
Lume
Aπαραίτητο σε ένα diver, απαραίτητο και για να δωθεί πιστοποίηση. Αρα είναι δεδομένα καλό.
Δεν εντυπωσιάζει με την ένταση του (καμμία σχέση με τους φακούς της seiko) αλλά έχει μεγάλη διάρκεια και διεγείρεται ακόμα και με ελάχιστο φως.
ΛουράκιΤο ρολόι ήρθε με rubber strap, επιπέδου seiko, δηλαδή πολύ καλύτερο από αυτό που έχει το mako. Oλα καλά. Αμέσως αντικαταστάθηκε από μαυρο δερμάτινο που θυμίζει λουράκι u-boat.
Tι λείπει;Το σπυρί στο 2

Θέλει ερώτημα;
ΣυμπέρασμαΓια τον καταναλωτή ουσιαστικός αντίπαλος των orient είναι το αντιστοιχο αυτόματο seiko. Τα seiko φτιάχνονται για φοριούνται από πολλούς. Συνήθως έχουν πολύ αδιάφορο σχεδιασμό. Οι λίγες εξαιρεσεις σε μερικές εκατοντάδες μοντέλα που κυκλοφορούν κάθε χρόνο μοιαζουν να προήλθαν από κάποιο λάθος και όχι από επιλογή.
Τα orient -με την ξεχωριστή και έντονη προσωπικότητα αλλά και τα κουσούρια τους- απευθύνονται σε μικρότερο κοινό που τα λατρεύει.
Συνολικά το θεωρώ το ποιοτικότερο ρολόι που έχω αποκτήσει και φοβάμαι ένα από τα τελευταία original orient. Tα μαντάτα δεν είναι καλά. Η νεα μαμά seiko φαίνεται ότι θέλει να κάνει την orient εναν μικρό και φθηνότερο κλώνο της.
Δεν φοριέται εύκολα παντού και αυτό νομίζω θα ίσχυε ακόμα και αν είχε μαύρο καντράν. Παρόλα αυτά έχω μείνει πολύ εντυπωσιασμένος. Κρίμα για την πολιτική της εταιρείας να μην φέρνει στην Ευρώπη τα καλά κομμάτια σε τιμές ανάλογες της Ασίας και της Αμερικής. Πιστεύω πως και άλλοι θα είχαν παρόμια άποψη.