Αποστολέας Θέμα: τυποι κορωνας  (Αναγνώστηκε 45174 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Darth

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 3923
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #40 στις: Νοέμβριος 10, 2009, 04:58:39 μμ »
G SHOCK και εχεις το κεφαλι σου ησυχο... :prayer:

Αποσυνδεδεμένος nyo

  • 40mm case
  • Μηνύματα: 440
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #41 στις: Νοέμβριος 10, 2009, 05:17:56 μμ »
Συνηθως εχουν το dive computer στο οποιο στηριζονται κι ολας γιατι τους παρεχει ολες τις πληροφοριες που θελουν, και ενα μηχανικο ρολοι για backup σε περιπτωση που αστοχησει το ηλεκτρονικο. 99,9% των περιπτωσεων το μηχανικο ουτε που το κοιτανε.

Αποσυνδεδεμένος george_

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 13244
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #42 στις: Νοέμβριος 10, 2009, 05:41:54 μμ »
ΒΒ

ποσα ειναι αυτα τα καταδυτικα με κουμπωτη κορωνα?μαλλον λιγα.

Χρονογράφος που λειτουργεί εντός του νερού

λιγο ασχετο μιας και δεν ειναι η βασικη κορωνα και εχουν και αλλη κατασκευη,αλλα οκ...


ολα αυτα τα παραδειγματα ειναι μια μικρη και ακριβη κατηγορια ρολογιων.κανεις δεν σου ειπε οτι δεν ειναι αξιοπιστα,αλλα οτι μεταξυ των δυο,θα αγοραζα ενα με μια καλης ποιοτητας βιδωτη...

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

  • 40mm case
  • Μηνύματα: 318
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #43 στις: Νοέμβριος 10, 2009, 11:41:13 μμ »
Φιλοι μου γεια σας

Βλεπω οτι η διαφωνια μεταξυ "κουμπωτων" και βιδωτων ξαναφουντωσε....
Θα ηθελα να προσθεσω δυο λογια με βαση τα δυο σχεδια που ειδαμε την κουμπωτη κορωνα της rolex και την βιδωτη της .panerai. Και θα μιλησω μονο γι αυτες ,γιατι βλεπουμε ΣΧΕΔΙΑ και μπορουμε να κανουμε τεχνικες κρισεις. Στις υπολοιπες φωτογραφιες του ΒΒ βλεπουμε μονο ρολογια και πρεπει να πιστεψουμε αυτα που μας λενε οι εταιρειες.
Στην βιδωτη της ρολεξ, ξαναεγραψα οτι εχουμε διπλη ασφαλεια. Τα or-t απλως ακουμπανε με ελαφρα πιεση την κορωνα ,εμποδιζοντας την εισροη νερου οταν πλενομαστε η κανουμε μπανιο. Γενικα οταν η εξωτερικη πιεση ειναι μικρη παρεχουν ικανοποιητικη ασφαλεια, δεν κανουν ομως τη βρωμικη δουλεια. Οταν η εξωτερικη πιεση μεγαλωσει τοτε χρειαζεται κατι περισσοτερο. Μετο βιδωμα πιεζεται το or-c και εξασφαλιζεται μεγαλη στεγανοτητα απο εξωτερικη εισροη νερου. Το ποση ειναι αυτη εξαρταται απο πολλους παραγοντες που δεν ειναι της ωρας να τους αναλυσουμε.Δυο παρατηρησεις.: 1. οσο περισσοτερο βιδωνουμε τοσο αυξανεται η πιεση και η στεγανοτητα .Το "χερι μας" δηλαδη ,παιζει τον ρολο του.
2. Βλεπουμε οτι ο αξονας σταθεροποιειται οχι μονο απο τον φυσικο σωληνα μεσα στον οποιο κινειται, αλλα και απο τα or. Αυτο φιλε nyo ,του δινει μεγαλυτερη προστασια απο τα πλευρικα χτυπηματα αφου υπαρχει απορροφηση κραδασμων και ειναι ενα συν για τον συγκεκριμενο μηχανισμο.Τωρα οσον αφορα την παρατηρηση σου για την πιεση που ασκει το ελατηριο στον αξονα οταν ειναι βιδωμενο, νομιζω οτι ειναι σωστη αλλα δεν βλεπω να αποτελει μειονεκτημα απο την στιγμη που δεν καταπονει με καποιο τροπο  τον αξονα ,αλλα απλως τον πιεζει στο τερματου.

Τωρα πανω στον κουμπωτο της panerai. Εδω εχουμε μονο ενα or που πιεζεται απο ενα μοχλο. Οταν η πιεση αυτη ειναι μεγαλη η στεγανοτητα ειναι εξασφαλισμενη και δεν υπαρχει προβλημα. Ομως: 1. η πιεση ειναι δυσκολο να ειναι μεγαλυτερη απο αυτη του βιδωτου ,εκτος κι αν εχουμε μεγαλο η σκληρο μοχλο.2. Ο μοχλος ειναι πιο ευκολο να ξεκουμπωσει αθελα μας και τοτε δεν υπαρχει η επιπλεον προστασια με ενα δευτερο or , οπως στην περιπτωση του rolex. 3. Ο αξονας δεν προστατευεται τοσο πολυ με απορροφηση κραδασμων απο πλαγια κτυπηματα.
Ομως η αποδοση ειναι παντα σταθερη , αφου η πιεση δεν εξαρταται απο το χερι μας , ενα πλεονεκτημα της λυσης αυτης.

Να ξεκαθαρισω οτι δεν μιλαω γενικα , αλλα για τους συγκεκριμενους μηχανισμους μονο.
 Και οι δυο λυσεις παντως  (κουμπωτες- βιδωτες) ειναι αξιοπιστες και εκεινο που παιζει σημαντικοτερο ρολο ειναι ο τροπος με τον οποιο υλοποιουνται δηλ η τεχνικη σχεδιαση και φυσικα η ακριβης πραγματοποιηση-κατασκευη τους.
Η Υ.Ω. ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να την παιρνουμε...στα σοβαρα.

Αποσυνδεδεμένος blackbird

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 10419
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #44 στις: Νοέμβριος 11, 2009, 12:35:10 πμ »

ΒΒ

ποσα ειναι αυτα τα καταδυτικα με κουμπωτη κορωνα?μαλλον λιγα.

Τι σημασία έχει. Αποτελεί δείγμα των τεχνικών ικανοτήτων μιας εταιρείας.

Χρονογράφος που λειτουργεί εντός του νερού

λιγο ασχετο μιας και δεν ειναι η βασικη κορωνα και εχουν και αλλη κατασκευη,αλλα οκ...

Καθόλου άσχετο. Τα κουμπιά των χρονογράφων είναι στεγανά χωρίς να είναι βιδωτά.

ολα αυτα τα παραδειγματα ειναι μια μικρη και ακριβη κατηγορια ρολογιων.κανεις δεν σου ειπε οτι δεν ειναι αξιοπιστα,αλλα οτι μεταξυ των δυο,θα αγοραζα ενα με μια καλης ποιοτητας βιδωτη...

Τι σχέση έχει η τιμή;

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος george_

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 13244
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #45 στις: Νοέμβριος 11, 2009, 04:05:04 πμ »
οι ρολογαδες προτεινουν να μην γινεται η χρηση στο νερο του χρονογραφου,ακομα και εαν η εταιρια δηλωνει,οτι ειναι φτιαγμενο γι'αυτο και δεν εχει προβλημα....ειναι κινητα τμηματα και μπορει σε καποιο τυχαιο χτυπημα να γινει η ζημια.νομιζω το εχει αναφερει και ο ΜΑΔΙΑς καπου ;)

οπως και να χει,σου παραθετω και το κειμενο,ενος απο τους πολλους ρολογοδες που το λενε ;)

Attenzione ai cronografi.

E' sconsigliabile immergersi con un cronografo al polso, a meno che non sia provvisto di chiusura a vite per i pulsanti e la corona (oltre che di un fondello opportunamente stagno). Evitate di azionare i pulsanti delle funzioni cronografiche sott'acqua anche nel caso in cui la Casa lo permetta esplicitamente. Basta un urto di modesta entità, infatti, per compromettere la tenuta delle guarnizioni anulari. In tutti gli altri cronografi una pressione anche casuale ed inavvertita potrebbe creare dei disastri.




Beware of chronographs. E 'inadvisable dive with a stopwatch on his wrist, unless it is fitted with a screw closure for the buttons and the crown (and a suitably bottom pond). Do not operate the function buttons chronograph underwater even if the House allows this explicitly. Just a minor bump, in fact, to compromise the holding of the annular seals. In all other chronographs pressure also could lead to inadvertent and accidental disasters.
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 11, 2009, 04:23:04 πμ από george_ »

Αποσυνδεδεμένος george_

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 13244
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #46 στις: Νοέμβριος 11, 2009, 04:15:00 πμ »
La chiusura a vite. Evitate qualsiasi uso "acquatico" se il vostro orologio non possiede la chiusura a vite: per quanto l'impermeabilità garantita dovrebbe costituire una certa sicurezza, non potrete mai essere certi che le guarnizioni della corona non siano danneggiate in seguito ad un urto casuale quanto inavvertito.

βιδωτη κορωνα.αποφυγετε την χρηση στο νερο ,του ρολογιου σας,εαν δεν εχει βιδωτη κορωνα.αυτο γιατι δεν μπορειτε να ειστε ποτε σιγουροι,για το εαν οι φλαντζες της κορωνας εχουν υποστει καποια φθορα ,μετα απο ενα τυχαιο χτυπημα/κρουση.

director για πιθανα λαθη στην μεταφραση ,ευπροσδεκτη  η παρεμβαση σας  ;)

υ.γ δεν ειναι μονο ενας ρολογας που τα λεει αυτα ,αλλα πιστευω οτι στο κειμενο του,τα παρουσιαζει με σαφη τροπο

Αποσυνδεδεμένος blackbird

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 10419
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #47 στις: Νοέμβριος 11, 2009, 12:08:42 μμ »
Δεν είπα να χρησιμοποιούνται τα κουμπιά. Αλλά είναι αδιάβροχα χωρίς να είναι βιδωτά.
Όσο για το τυχαίο χτύπημα-κρούση που είναι πέρα από τις ελαστικές ιδιότητες της τσιμούχας αλλά εντός του άξονα της κορώνας μου φαίνεται αδύνατο. Και για να γίνω πιο κατανοητός. Δεν υπάρχει χτύπημα το οποίο να είναι ικανό φθίρει την τσιμούχα σε σημείο πλαστικής παραμόρφωσης και να μη χαλάσει τον άξονα.

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

  • 40mm case
  • Μηνύματα: 318
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #48 στις: Νοέμβριος 11, 2009, 05:01:02 μμ »
Φιλε ΒΒ

Οπως ειδαμε τα κουμπια σιγουρα μπορει να ειναι στεγανα χωρις να ειναι βιδωτα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ
μιλαμε για στεγανοποιηση σε κατασταση ηρεμιας (ΠΧ  κορωνα ) . Οχι  σε κατασταση κινησης, ( ΠΧ μπουτον χρονογραφου ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ) . Τοτε τα πραγματα ειναι πολυ πιο περιπλοκα και πιο δυσκολα. Και εξηγουμαι: Για να στεγανοποιησεις εναν αξονα καθως αυτος κινειται, πρεπει καποια or να ΤΡΙΒΟΝΤΑΙ πανω του ,οπως γινεται στην περιπτωση των or-t του rolex. ΑΝ η πιεση επαφης ειναι μικρη τοτε δεν υπαρχει προβλημα και η φθορα ειναι μικρη. Ομως αυτο εχει και το κοστος του. Η στεγανοποιηση δεν ειναι ασφαλης για μεγαλες πιεσεις, και η λειτουργια των μπουτων του χρονογραφου περιοριζεται σε πολυ μικρα βαθη. (Γι αυτο οπως ειπα το seamaster με ενα ειδικο συστημα "μπλοκαρει" τα μπουτον σε μεγαλες πιεσεις) Το ιδιο ισχυει και για τα or-t του rolex. Παρεχουν ασφαλεια για μικρες πιεσεις σε μικρα βαθη.
Αν θελαμε ενα συστημα μπουτον που να λειτουργει ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ σε μεγαλες πιεσεις, εχουμε δυο λυσεις. 1. Αυξανουμε πολυ την πιεση των or πανω στον αξονα με θλιβερη συνεπεια τη γρηγορα φθορα τους. Σαν μηχανικος δεν θα σας το συνιστουσα , εκτος αν εχετε τηδιαθεση να αλλαζετε τακτικα λαστιχα , ενω τιποτα δεν σας εξασφαλιζει την αξιοπιστια τους. Τα o-rings ειναι φταιγμενα για ΣΤΑΤΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ και οχι ΔΥΝΑΜΙΚΗ και η λυση αυτη ειναι τεχικος συμβιβασμος.
2. Η αλλη λυση ειναι η χρηση εξελιγμενων η και ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ συστηματων στεγανοποιησης κινουμενου αξονα χωρις χρηση or. Μια λυση που χρησιμοποιειται στη μηχανολογια , αλλα εγω προσωπικα δεν τη εχω δει σε ρολογια. Πχ η χρηση ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΤΣΙΜΟΥΧΩΝ καταλληλων για παλινδρομηση πανω σε ρεκτιφιαρισμενο - χρωμιωμενο αξονα.

Καταλαβαινετε λοιπον οτι τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα οταν θελουμε να ψαξουμε ενα τεχνικο θεμα σε βαθος και σιγουρα χρειαζεται σοβαρη αξιολογηση γιατι ολα τα συστηματα δεν ειναι ιδια.

Στο αλλα θεμα για την προστασια και τη σταθεροτητα του αξονα θα διαφωνησω μαζι σου και με τον φιλο nyo.Θα προσπαθησω να το εξηγησω. ΠΡΩΤΑ φαντασου τον αξονα του πανεραι ,οτι εχει ξeχαστει ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΟΣ. Αν για καπιο λογο δεχοταν ενα πλευρικο χτυπημα, ο αξονας θα χτυπουσε με δυναμη τα τοιχωματα του φυσικου μεταλλικου σωληνα μεσα στον οποιο κινειται. Ο κινδυνος παραμορφωσης ειναι ΜΕΓΑΛΟΣ (μου εχει συμβει).
Στην περιπτωση του ρολεξ ομως (δεν ειμαι φανατικος της συγκεκριμενης μαρκας το τονιζω) τα πραγματα ειναι καλυτερα. Τα δυο or-t λειτουργουν σαν φυσικοι προφυλακτηρες απορροφωντας ενα μερος
της κρουσης και προστατευοντας τον αξονα απο την επαφη του με το μεταλλο του "σωληνα" μεσα στον οποιο κινειται. Ταυτοχρονα τον σταθεροποιουν και τον προστατευεουν απο εισροη νερου.
Δεν ειναι θεμα "πλαστικης παραμορφωσης'" των οr (αλλο o ring, αλλο τσιμουχα),αλλα προστασιας του αξονα απο πλαστικη παραμορφωση δηλ, ΜΟΝΙΜΗ παραμορφωση.

Ας φανταστουμε τωρα ενα "κουμπωτο" αξονα στη θεση του (χωρις καποιο προστατευτικο καλυμμα οπως στην περιπτωση του πανεραι.) Ο αξονας για τον ιδιο λογο ειναι ΕΠΙΡΡΕΠΗΣ σε πλευρικα χτυπηματα. (βεβαια στην περιπτωση πανεραι η κορωνα προστατευεται απο το συστημα πιεσης)
Στην περιπτωση του ρολεξ και καθε βιδωτου συστηματος τωρα, τα πραγματα ειναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
Ο αξονας δεν βρισκεται  ΑΣΤΗΡΙΚΤΟΣ μεσα στον σωληνα του ,οπου εναποκειται στις ελαχιστες κατασκευαστικες ανοχες να φροντισουν για τη σταθεροποιηση του. Αντιθετως , στη μια του ακρη στηριζεται γερα στις σπειρες της κορωνας που βιδωνουν σε σταθερο σημειο , χαριζοντας του πολυ μεγαλυτερη σταθεροτητα και αντοχη . Tωρα δεν μπορει να κινηθει πλαγια μεσα στον φυσικο του σωληνα και να παραμορφωθει απο ενα δυνατο χτυπημα.

Εν πασει περιπτωσει ο καθενας ειναι ελευθερος να αξιολογησει καθε συστημα και να αποφασισει.
Η δικη μου επιλογη παντως ειναι σαφως τα "βιδωτα " συστηματα.
Η Υ.Ω. ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να την παιρνουμε...στα σοβαρα.

Αποσυνδεδεμένος blackbird

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 10419
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #49 στις: Νοέμβριος 11, 2009, 06:27:42 μμ »
Μαδία χαίρομαι που συμφωνούμε. Να ξεκαθαρίσω κάποια σημεία.
Αν ένας χρονογράφος είναι  καταδυτικό ρολόι χωρίς να είναι πιστοποιημένος για χρήση  των κουμπιών εντός του νερού σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατάδυση άφοβα, εφόσον δε πατηθούν τα κουμπιά του. Αυτό (δηλ. η κατάδυση) μπορεί να συμβαίνει ακόμα κι αν τα κουμπιά του δεν είναι βιδωτά*. Αυτοί οι χρονογράφοι είναι αρκετά ασφαλείς για έναν ιδιώτη.
Στην περίπτωση που έχουμε χρονογράφο πιστοποιημένο για χρήση εντός του νερού (Ωμέγα Seamaster, IWC Aquatimer, Sinn U1000 κλπ) ως προς τη φθορά που αναφέρεις, εμένα μου αρκεί η εγγύηση του κατασκευαστή (αρχική και μετά από κάθε σέρβις).
Στο θέμα των πλευρικών χτυπημάτων προφανώς οι βιδωτές συμπεριφέρονται καλύτερα, εκτός κι αν οι κουμπωτές έχουν κάποια εσωτερική επιπλέον στήριξη του άξονα της κορώνας. Βέβαια χωρίς σχέδιο δεν μπορώ να πω τίποτα.
Η διαφωνία μου είναι πως ένα πλευρικό χτύπημα δεν μπορεί να φθείρει την τσιμούχα/ό-ρινγκ.

*Υπάρχουν βιδωτά κουμπιά χρονογράφου τα οποία δεν επενεργούν πάνω στις τσιμούχες.

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

  • 40mm case
  • Μηνύματα: 318
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #50 στις: Νοέμβριος 11, 2009, 10:48:55 μμ »
Φιλε ΒΒ

κι εμενα μου αρκει η εγγυηση της εταιρειας, απλως λεω οτι αυτη η εγγυηση δεν μπορει να ειναι για πολυ μεγαλα βαθη οταν προκειται για κινουμενους αξονες ,οπως τα μπουτον του χρονογραφου.
Και σιγουρα το βαθος "λειτουργιας"  των μπουτον θα ειναι πολυ μικροτερο απο το βαθος καταδυσης  στο οποιο οποιο θα αντεχε ενας σταθερος αξονας-οποιοσδηποτε κι αν ηταν ο τροπος στεγανοποιησης του. Εκτος πια κι αν εχουν χρησιμοποιηθει -οπως ειπαμε- πολυ προηγμενες τεχνικα λυσεις.
Και βεβαια η φθορα των ο-ring  ειναι ενα θεμα ,με τη συχνη χρηση του χρονογραφου ειτε μεσα ειτε εξω απο το νερο. Kαι το λογο τον εξηγησαμε: Τα οr- ΔΕΝ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ απλως ,αλλα ΤΡΙΒΟΝΤΑΙ πανω στον αξονα! (καταλαβαινεται τωρα και τη σημασια ενος καλοφινιρισμενου αξονα!)

Eντυπωση ομως μου εκανε αυτο που ειπες ,οτι δηλ. υπαρχουν βιδωτα συστηματα που δεν επενερχουν πανω στα λαστιχα. Αν συμβαινει αυτο ,υποθετω οτι το βιδωμα απλως εμποδιζει την "απελευθερωση " του αξονα και δεν χρησιμευει για στεγανοποιηση. Διαφορετικα μου φαινεται  παραξενο και θα ηθελα καποια διευκρινηση...

Φιλικα,Παναγιωτης
Η Υ.Ω. ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να την παιρνουμε...στα σοβαρα.

Αποσυνδεδεμένος blackbird

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 10419
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #51 στις: Νοέμβριος 12, 2009, 01:48:57 πμ »
Παναγιώτη υπάρχουν χρονογράφοι που είναι πλήρως λειτουργικοί στο μέγιστο βάθος του ρολογιού. Όπως IWC Aquatimer Chrono 120m, JLC MC diver Chrono 1000m(!), Sinn U1000 1000m (!), DOXA SUB 600T-Graph 600m. Βέβαια είναι ανούσια η αυτή η δυνατότητα, όπως και τα 1000μ στεγανότητας ενός ρολογιού, αλλά είναι δείγμα τεχνολογίας. Προφανώς τα ο-ρινγκ λιπαίνονται για λόγους καλής λειτουργίας.

Όσο για τα βιδωτά κουμπιά χρονογράφου, που δεν πιέζουν τα ο-ρινγκς,υπάρχουν για λόγους ασφαλείας, για να μην πατηθούν κατά λάθος. Πχ στο DOXA SUB 600T-Graph ενώ είναι στεγανά τα κουμπιά συγχρόνως είναι και βιδωτά.

Παναγιώτη τα ρολόγια που ανέφερα παραπάνω είναι σύγχρονα και υιοθετούν μοντέρνες λύσεις και υλικά. Πως θα σου φαινόταν να μάθαινες πως τη δεκαετία του 70 (30+ χρόνια πίσω) υπήρχαν χρονογράφοι που τους χρησιμοποιούσαν επαγγελματίες δύτες χωρίς πρόβλημα στα 220μ; Τώρα βεβαίως οι δύτες που δουλεύουν σε τέτοια βάθη το πιθανότερο είναι να μη φοράνε ρολόι.

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος george_

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 13244
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #52 στις: Νοέμβριος 12, 2009, 03:28:37 πμ »
ΒΒ

Παναγιώτη τα ρολόγια που ανέφερα παραπάνω είναι σύγχρονα και υιοθετούν μοντέρνες λύσεις και υλικά


ποιες ειναι ?διαφερουν απο αυτο εδω?

ΜΑΔΙΑς

 ειπες ,οτι δηλ. υπαρχουν βιδωτα συστηματα που δεν επενερχουν πανω στα λαστιχα


το ξερεις ακριβως ποιο ειναι Η απλα κανεις εικασιες?κατι πιο χειροπιαστο?


Πως θα σου φαινόταν να μάθαινες πως τη δεκαετία του 70 (30+ χρόνια πίσω) υπήρχαν χρονογράφοι που τους χρησιμοποιούσαν επαγγελματίες δύτες χωρίς πρόβλημα στα 220μ;

ενδιαφερον!ποιοι?εχουμε σχεδιαγραμματα Η κατι αλλο να δουμε την τεχνικη λυση?

Αποσυνδεδεμένος blackbird

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 10419
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #53 στις: Νοέμβριος 12, 2009, 10:40:31 πμ »
george_ άμα είχα σχεδιαγράμματα θα τα είχα παραθέσει.
Άλλη η επεξεργασία των υλικών το 70 και άλλη το 2000+.

Δες εδώ
http://forums.watchuseek.com/showthread.php?p=1541133&highlight=chronograph+operate#post1541133
Ο Vince ήταν εππαγελματίας δύτης και χρησιμοποιούσε Aquadive Valjoux 72.

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος george_

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 13244
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #54 στις: Νοέμβριος 12, 2009, 12:51:17 μμ »
συγνωμη αλλα δεν ειναι μια τεκμηριωμενη,τεχνικα απαντηση και ειδικα σε αυτην την ερωτηση

ειπες ,οτι δηλ. υπαρχουν βιδωτα συστηματα που δεν επενερχουν πανω στα λαστιχα



μεχρι τωρα λες τις αποψεις σου και ειναι σεβαστο,αλλα ερχονται σε αντιθεση με οσα εχω διαβασει Η ακουσει απο ρολογαδες .θα δεχομουν την θεωρια σου εαν ειχε και τις σχετικες αποδειξεις, αλλα δεν εχεις καμμια τεχνικη τεκμηριωση για να τα υποστηριξεις και απλα επιμενεις στην θεωρια σου
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 12, 2009, 01:39:26 μμ από george_ »

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

  • 40mm case
  • Μηνύματα: 318
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #55 στις: Νοέμβριος 12, 2009, 05:00:02 μμ »
Φιλε   ΒΒ

1. Για το θεμα των βιδωτων κουμπιων που δεν επενεργουν πανω στα λαστιχα, νομιζω οτι συμφωνησες πως υπαρχουν απλως για να εμποδιζουν την κατα λαθος ενεργοποιηση των μπουτον,
Οχι για "στεγανοποιηση". Τοτε δεν διαφωνω οτι μπορει να υπαρχουν, γιατι διαφορετικα θα μου φαινοταν περιεργο.!

2. Εγραψες οτι υπαρχουν χρονογραφοι πχ JLC chrono diving που ειναι λειτουργικοι μεχρι 1000  μετρα. !! Αυτο μου εκανε επισης πολυ μεγαλη εντυπωση. Μιλαμε για πιεση 100 bar περιπου!! Και ερωτω: λειτουργικοι σημαινει οτι "βιδωνεις " τα μπουτον και βουτας στα 1000 μετρα, η οτι βουτας στα 1000  μετρα και εκει
δουλευεις τα μπουτον; . Εχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα. Αν συμβαινει το δευτερο τοτε πραγματικα ειναι αξιοθαυμαστο ,γιατι εχω πει οτι μονο με 0-ring ΔΕΝ μπορεις να στεγανοποιησεις κινουμενο αξονα σε τοσο μεγαλες πιεσεις. Δεν πα να βαλεις λαδι και χρυσοσκονη. Και αν γινει προσωρινα στεγανοποιηση, τοτε μετα απο συντομη χρηση θα εχουμε φθορες και διαρροη. Απαιτουνται τσιμουχες ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ (υδραυλικες) που εχουν την εξης ιδιοτητα. Σε μικρες πιεσεις απλως "χαιδευουν" τον αξονα στεγανοποιωντας τον και αποφευγοντας τη φθορα. Οσο η πιεση αυξανεται ,τοσο πιεζουν περισσοτερο πανω στον αξονα , εξασφαλιζοντας την στεγανοτητα. Η φθορα τωρα ειναι μεγαλυτερη αλλα ΜΟΝΟ οταν δουλευονται σε μεγαλα βαθη, ενω και η ειδικη διαμορφωση τους ,εξασφλιζει οτι γλυστρουν πανω στον ρεκτιφιαρισμενο αξονα με πολυ μικροτερες φθορες απο τα κοινα ο-ring!

Χρησιμοποιει αραγε  τετοια λυση η JLC , η ο χρονογραφος δεν ειναι πραγματικα "λειτουργικος "μεχρι τα 1000 μετρα;  Η μηπως αραγε εχουμε απλως "σφιχτα" 0- ring ,"και οσο κρατησουν.";
Αποφασισα να ρωτησω σημερα την επισημη αντιπροσωπεια αλλα δεν ηξεραν να μου απαντησουν υπευθυνα. Ετσι  εκαναν ερωτηση στους Ελβετους και...περιμενω την απαντηση με ενδιαφερον...

Σε καθε περιπτωση παντως θα σας ενημερωσω.
Η Υ.Ω. ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να την παιρνουμε...στα σοβαρα.

Αποσυνδεδεμένος blackbird

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 10419
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #56 στις: Νοέμβριος 12, 2009, 05:15:42 μμ »
Παναγιώτη όταν λέω λειτουργικός χρονογράφος εννοώ να χρησιμοποιηθούν τα κουμπιά του υποβρυχίως. Όταν επισκέφθηκα πέρυσι τη Ζινν μου είπαν πως στο U1000 έχει 4 (τέσσερις!) τσιμούχες-gaskets στα κουμπιά του. Είναι πιστοποιημένο από το Γερμανικό Λόυντ να λειτουργούν σε βάθος 1000μ. Βέβαια δε θα χρησιμοποιηθεί ποτέ σ' αυτό το βάθος και είναι ζήτημα αν χρησιμοποιηθεί και στα 200μ.

Εδώ είναι η απάντηση της Εterna για το πως μονώνουν την κουμπωτη κορώνα του Kontiki Diver που είναι αδιάβροχο στα 1000μ.

Dear Dimitris

Thank you for your request.

The Kontiki Diver has three gaskets on the crown.
With these gaskets it's save enough to be waterproof without a screw down crown.

Best regards

Eterna SA
Porsche Design Timepieces

Marc Pauchard
Leiter Kundendienst
Schützengasse 46
CH-2540 Grenchen

Phone: +41 (0)32 654 72 75
Fax: +41 (0)32 654 72 15

ma.pauchard@eterna.com
www.eterna.com
www.porsche-design.com


Έχει τρεις τσιμούχες. Δυστυχώς δε μου στείλανε και μια τομή της κορώνας που τους ζήτησα.


Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος george_

  • Tourbillion
  • Μηνύματα: 13244
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #57 στις: Νοέμβριος 12, 2009, 05:25:11 μμ »
ειπες ,οτι δηλ. υπαρχουν βιδωτα συστηματα που δεν επενερχουν πανω στα λαστιχα


σε αυτο δεν απαντησες και στο λεω γιατι δεν στοιχειοθετησες,απο τεχνικη σκοπια καμμια απο τις απαντησεις σου ,που τις θεωρω γενικολογες ,ειδικα οταν μας παρουσιαζεις κατι που ειναι τελειως διαφορετικο απο οσα γνωριζαμε εως σημερα...

Methods exist to combat this problem and allow for underwater operation of watches. These include use of special tube gaskets, rubber covers, or other means. While often effective, they require monitoring, maintenance, and of course have their limits. The bottom line is that if you have moving or depressed parts, there is a huge risk of water entering into the case.

agtoread source
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 12, 2009, 05:48:09 μμ από george_ »

Αποσυνδεδεμένος ΜΑΔΙΑΣ

  • 40mm case
  • Μηνύματα: 318
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #58 στις: Νοέμβριος 12, 2009, 08:56:55 μμ »
Παιδια παλι θα κανω καποιες παρατηρησεις στα λεγομενα του ΒΒ

1. Εγραψες φιλε ΒΒ οτι οταν λeς λειτουργικος χρονογραφος εννοεις να δουλευουν τα κουμπια του
υποβρυχιως. Και εγω αυτο εννοω. Σε ρωτω ομως. Το διαβασες καπου επισημα; ρωτησες την αντιπροσωπεια; υπαρχει εγγυηση για λειτουργια σε τοσο βαθος;
Αυτα θελω να μαθω εγω ,και γι αυτο ρωτησα την JLC. Περιμενω την απαντηση και θα τα ξαναπουμε.

2. Εγραψες οτι to u-1000 εχει τεσσερα ( 0-rings). Αυτο δεν μου λεει ΤΙΠΟΤΑ. Και 104 να εχει ο αξονας , αν δεν ειναι η ενδεδειγμενη μεθοδος στεγανοποιησης, το αποτελεσμα ειναι φτωχο. Απο τη στιγμη μαλιστα που ολα τα 0-rings φθειρονται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ   (πραγμα που δεν συμβαινει με τη χρηση πχ. πολλαπλων υδραυλικων τσιμουχων -ας μην το εξηγησουμε τωρα)  το οφελος οπως καταλαβαινεις ειναι μικρο.

3.Η  ETERNA σου απαντησε οτι δεν χρειαζεται βιδωτη κορωνα γιατι ο αξονας εχει 3 O-rings.
Tωρα τι να σου απαντησει η ETERNA και η καθε ETERNA;; " Αν δεν παινεψεις το σπιτι σου θα πεσει να σε πλακωσει.".
ΔΙΑΦΩΝΩ με την ETERNA. Θα προσπαθησω να το εξηγησω για μια ακομη φορα.΄:
Χρησιμοποιωντας 3 η 13 η 103 Ο-rings που σφιγγουν τον αξονα και αυτος ολισθαινει μεσα τους (πχ  or-t στο ROLEX )
λυνουμε το προβλημα για ΜΙΚΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ χωρις σοβαρη φθορα των ελαστικων.
Οταν ομως τα χρησιμοποιησουμε ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΦΙΞΗ γυρω αποτον αξονα για στεγανοποιηση σε μεγαλα βαθη , αυτο αποτελει ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ. Η μεγαλη "ΣΥΣΦΙΞΗ" θα λυσει ισως προσωρινα το προβλημα, ομως η λυση δεν ειναι σιγουρη ουτε αξιοπιστη σε βαθος χρονου.
Με συχνη χρηση ,Η ΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΘΑ ΦΘΕΙΡΕΙ τα o-ring ,που δεν ειναι φτιαγμενα να δουλευουν ΤΟΣΟ ΣΦΙΧΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ.
Απαιτειται  λοιπον "ελαφρυ σφιξιμο" για μικρες πιεσεις ωστε να μην εχουμε φθορες, και ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ χρειαζεται  ενα ΠΟΛΥ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟ  ΣΤΑΤΙΚΟ Ο-RING  ,που να μην τριβεται δηλαδη στον αξονα ,ωστε να ειναι αξιοπιστο και να μην φθειρεται. Αυτο πετυχαν πχ η ROLEX και η PANERAI , ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, η φιλοσοφια ομως ειναι η ιδια!.
Η μεν πρωτη συμπιεσε το "ΣΤΑΤΙΚΟ" ο-ring με τη μεθοδο του ΒΙΔΩΜΑΤΟΣ, η δε δευτερη το συμπιεσε με την μεθοδο του ΜΟΧΛΟΥ ΠΙΕΣΗΣ. Τα δυο συστηματα στην ουσια εχουν πολλα κοινα σημεια και σε καμμια περιπτωση δεν μπορουμε να πουμε τον PANERAI ενα "ΑΠΛΟ " κουμπωτο αξονα!!!
Με εναν "απλο " κουμπωτο αξονα δεν μπορουμε να πετυχουμε ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ σε ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ. (οτι και να σου λεει η...καθε ΕΤΕΡΝΑ)

φιλικα, Παναγιωτης
Η Υ.Ω. ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να την παιρνουμε...στα σοβαρα.

Αποσυνδεδεμένος nikosp

  • 38mm case
  • Μηνύματα: 241
    • Προφίλ
Απ: τυποι κορωνας
« Απάντηση #59 στις: Νοέμβριος 12, 2009, 10:02:32 μμ »
Καλησπέρα
Εγώ θα ήθελα να θέσω ένα άλλο θέμα με τους άξονες που δεν καταλαβαίνω
Ας υποθέσουμε ότι έχει βρεθεί το κατάλληλο σύστημα στεγανοποίησεως και δεν υπάρχει κανέννα πρόβλημα στεγανότητας έστω και μέχρι τα 300 μέτρα
Ενα αδιάβροχο ρολόι στην πίεση αυτή 30 ΑΤΜ θα έχει μέσα την ατμοσφαιρική πίεση και έξω την πίεση των 30 ΑΤΜ
Εάν τώρα ο άξονας στην επιφάνεια για να πιεστεί χρειάζεται έστω την πίεση των 2 ΑΤΜ όταν το ρολοι αυτό φτάσει στίς 30ΑΤΜ η πίεση απο μόνη της  δεν θα πιέζει τον άξονα  και δεν θα υπάρχει τρόπος απενεργοποιησής του ?
Breil Manta
Philip watch
Zenith varius models Omega idem Varius vintage pocket watches etc.etc