Φιλε ΒΒ
Οπως ειδαμε τα κουμπια σιγουρα μπορει να ειναι στεγανα χωρις να ειναι βιδωτα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ
μιλαμε για στεγανοποιηση σε κατασταση ηρεμιας (ΠΧ κορωνα ) . Οχι σε κατασταση κινησης, ( ΠΧ μπουτον χρονογραφου ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ) . Τοτε τα πραγματα ειναι πολυ πιο περιπλοκα και πιο δυσκολα. Και εξηγουμαι: Για να στεγανοποιησεις εναν αξονα καθως αυτος κινειται, πρεπει καποια or να ΤΡΙΒΟΝΤΑΙ πανω του ,οπως γινεται στην περιπτωση των or-t του rolex. ΑΝ η πιεση επαφης ειναι μικρη τοτε δεν υπαρχει προβλημα και η φθορα ειναι μικρη. Ομως αυτο εχει και το κοστος του. Η στεγανοποιηση δεν ειναι ασφαλης για μεγαλες πιεσεις, και η λειτουργια των μπουτων του χρονογραφου περιοριζεται σε πολυ μικρα βαθη. (Γι αυτο οπως ειπα το seamaster με ενα ειδικο συστημα "μπλοκαρει" τα μπουτον σε μεγαλες πιεσεις) Το ιδιο ισχυει και για τα or-t του rolex. Παρεχουν ασφαλεια για μικρες πιεσεις σε μικρα βαθη.
Αν θελαμε ενα συστημα μπουτον που να λειτουργει ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ σε μεγαλες πιεσεις, εχουμε δυο λυσεις. 1. Αυξανουμε πολυ την πιεση των or πανω στον αξονα με θλιβερη συνεπεια τη γρηγορα φθορα τους. Σαν μηχανικος δεν θα σας το συνιστουσα , εκτος αν εχετε τηδιαθεση να αλλαζετε τακτικα λαστιχα , ενω τιποτα δεν σας εξασφαλιζει την αξιοπιστια τους. Τα o-rings ειναι φταιγμενα για ΣΤΑΤΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ και οχι ΔΥΝΑΜΙΚΗ και η λυση αυτη ειναι τεχικος συμβιβασμος.
2. Η αλλη λυση ειναι η χρηση εξελιγμενων η και ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ συστηματων στεγανοποιησης κινουμενου αξονα χωρις χρηση or. Μια λυση που χρησιμοποιειται στη μηχανολογια , αλλα εγω προσωπικα δεν τη εχω δει σε ρολογια. Πχ η χρηση ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΤΣΙΜΟΥΧΩΝ καταλληλων για παλινδρομηση πανω σε ρεκτιφιαρισμενο - χρωμιωμενο αξονα.
Καταλαβαινετε λοιπον οτι τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα οταν θελουμε να ψαξουμε ενα τεχνικο θεμα σε βαθος και σιγουρα χρειαζεται σοβαρη αξιολογηση γιατι ολα τα συστηματα δεν ειναι ιδια.
Στο αλλα θεμα για την προστασια και τη σταθεροτητα του αξονα θα διαφωνησω μαζι σου και με τον φιλο nyo.Θα προσπαθησω να το εξηγησω. ΠΡΩΤΑ φαντασου τον αξονα του πανεραι ,οτι εχει ξeχαστει ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΟΣ. Αν για καπιο λογο δεχοταν ενα πλευρικο χτυπημα, ο αξονας θα χτυπουσε με δυναμη τα τοιχωματα του φυσικου μεταλλικου σωληνα μεσα στον οποιο κινειται. Ο κινδυνος παραμορφωσης ειναι ΜΕΓΑΛΟΣ (μου εχει συμβει).
Στην περιπτωση του ρολεξ ομως (δεν ειμαι φανατικος της συγκεκριμενης μαρκας το τονιζω) τα πραγματα ειναι καλυτερα. Τα δυο or-t λειτουργουν σαν φυσικοι προφυλακτηρες απορροφωντας ενα μερος
της κρουσης και προστατευοντας τον αξονα απο την επαφη του με το μεταλλο του "σωληνα" μεσα στον οποιο κινειται. Ταυτοχρονα τον σταθεροποιουν και τον προστατευεουν απο εισροη νερου.
Δεν ειναι θεμα "πλαστικης παραμορφωσης'" των οr (αλλο o ring, αλλο τσιμουχα),αλλα προστασιας του αξονα απο πλαστικη παραμορφωση δηλ, ΜΟΝΙΜΗ παραμορφωση.
Ας φανταστουμε τωρα ενα "κουμπωτο" αξονα στη θεση του (χωρις καποιο προστατευτικο καλυμμα οπως στην περιπτωση του πανεραι.) Ο αξονας για τον ιδιο λογο ειναι ΕΠΙΡΡΕΠΗΣ σε πλευρικα χτυπηματα. (βεβαια στην περιπτωση πανεραι η κορωνα προστατευεται απο το συστημα πιεσης)
Στην περιπτωση του ρολεξ και καθε βιδωτου συστηματος τωρα, τα πραγματα ειναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
Ο αξονας δεν βρισκεται ΑΣΤΗΡΙΚΤΟΣ μεσα στον σωληνα του ,οπου εναποκειται στις ελαχιστες κατασκευαστικες ανοχες να φροντισουν για τη σταθεροποιηση του. Αντιθετως , στη μια του ακρη στηριζεται γερα στις σπειρες της κορωνας που βιδωνουν σε σταθερο σημειο , χαριζοντας του πολυ μεγαλυτερη σταθεροτητα και αντοχη . Tωρα δεν μπορει να κινηθει πλαγια μεσα στον φυσικο του σωληνα και να παραμορφωθει απο ενα δυνατο χτυπημα.
Εν πασει περιπτωσει ο καθενας ειναι ελευθερος να αξιολογησει καθε συστημα και να αποφασισει.
Η δικη μου επιλογη παντως ειναι σαφως τα "βιδωτα " συστηματα.