Αποστολέας Θέμα: Ομιλείτε Ελληνικά  (Αναγνώστηκε 8895 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
Ομιλείτε Ελληνικά
« στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 07:45:22 μμ »
Μερικές φορές την άτιμη την ελληνική γλώσσα την κάνεις να φαίνεται τόσο απλή και τόσο όμορφη.

Σ' ευχαριστώ αγαπητέ, αλλά το σημαντικό είναι άλλο: ότι ο οποιοσδήποτε, ακόμη κι ένας πρώην μπογιατζής, στην-μπάντα-λερώνει-κουβαλητής-κρεάτων, σερβιτόρος, ξεναγός και νυν nin, μπορεί αν θέλει να χειριστεί τη γλώσσα της μητέρας, μάνας, μαμάς Ελλάδος σαν πηλό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τη σεβαστεί και να την αγαπά, και όχι να τη "βιάζει".
Δεν ξέρω αν το 'χει πει/πιστεύει κι άλλος, αλλά η γλώσσα μας είναι από τα λίγα πράγματα που μας έχουν απομείνει.

Κάντε τη διαφορά: Γράφετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ρολογιών στα Ελληνικά. Μπορείτε.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:40:06 μμ από nin »

warover

• Επισκέπτης
Απ: Ομιλείτε ελληνικά
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 07:51:18 μμ »
Σ' ευχαριστώ αγαπητέ, αλλά το σημαντικό είναι άλλο: ότι ο οποιοσδήποτε, ακόμη κι ένας πρώην μπογιατζής, στην-μπάντα-λερώνει-κουβαλητής-κρεάτων, σερβιτόρος, ξεναγός και νυν nin, μπορεί αν θέλει να χειριστεί τη γλώσσα της μητέρας, μάνας, μαμάς Ελλάδος σαν πηλό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τη σεβαστεί και να την αγαπά, και όχι να τη "βιάζει".
Δεν ξέρω αν το 'χει πει/πιστεύει κι άλλος, αλλά η γλώσσα μας είναι από τα λίγα πράγματα που μας έχουν απομείνει.

Κάντε τη διαφορά: Γράφετε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ρολογιών στα Ελληνικά. Μπορείτε.

και εγω που ειμαι computeras (Ασχολούμαι επαγγελματικά με το τομέα τον ηλεκτρονικών υπολογιστών  ;D )τι να κανω που στις 5 λεξεις που λεω οι 3 ειναι αγγλικα  ???
ειναι σαν να λες στο μηχανικο σου τι εχει το αυτοκινητο και να σου λεει εχει προβλημα με την συσκευη απορρόφησης κραδασμών
μερικα πραγματα απλα δεν κολλάνε
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 14, 2008, 07:58:44 μμ από warover »

Αποσυνδεδεμένος grecellin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:01:11 μμ »
Δυστυχώς (για εμένα) φίλε nin σε μερικά πράγματα ή σε έχει προικίσει η φύση ή όχι. Και έτσι εσύ θα συνεχίζεις να περιγράφεις το καϊμάκι του καφέ σου και εγώ θα σε διαβάζω και θα γεμίζει το στόμα μου με τη γεύση του.

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:11:49 μμ »
και εγω που ειμαι computeras (Ασχολούμαι επαγγελματικά με το τομέα τον ηλεκτρονικών υπολογιστών  ;D )τι να κανω που στις 5 λεξεις που λεω οι 3 ειναι αγγλικα  ???
ειναι σαν να λες στο μηχανικο σου τι εχει το αυτοκινητο και να σου λεει εχει προβλημα με την συσκευη απορρόφησης κραδασμών

Όχι Νίκο. Αυτά είναι δικαιολογίες που, ατυχώς, έχουν περάσει στο πετσί μας με τον καιρό.
Είναι κρίμα να χρησιμοποιούμε αντιδάνεια όταν μπορούμε κάλλιστα να επιλέξουμε καλύτερους και σαφέστερους όρους στα Ελληνικά.

Ιδού: "...Ως εκ τούτου οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες, όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει."

Καθ. T. F. Brunner & Γλωσσολόγος Μ. ΜcDonald.

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:16:27 μμ »
Δυστυχώς (για εμένα) φίλε nin σε μερικά πράγματα ή σε έχει προικίσει η φύση ή όχι. Και έτσι εσύ θα συνεχίζεις να περιγράφεις το καϊμάκι του καφέ σου και εγώ θα σε διαβάζω και θα γεμίζει το στόμα μου με τη γεύση του.

:ups:

Εντάξει, ίσως είναι και θέμα γλωσσικής ευαισθησίας ή αν θες λυρισμού, ωστόσο όλοι μπορούμε να τη μάθουμε, να την εμπλουτίσουμε και να την τιμήσουμε χρησιμοποιώντας την σωστά. Στο κάτω κάτω, είναι θέμα ανάγκης για έκφραση.

warover

• Επισκέπτης
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:22:21 μμ »

Ωραία και πες οτι το κάνω και πάω στο καθηγητή να με εξετάσει  και μου λέει πες μου τι εκανες σε αυτο πρόγραμμα εγω τι θα του πω
Με την χρηση οντοκεντρικου προγραμματισμού και βασικών δομών δεδομένων υλοποιώ ενα πυρινα λειτουργικού συστήματος το οποιο βασίζεται σε πολυ νηματικες δομές και πολυ-επεξεργασία .για την αποφυγή αδιέξοδων χρησιμοποιούνται αμοιβαίοι αποκλεισμοί......
Αν αρχίσω έτσι θα πέσει κατω και θα τρελαθεί στα γέλια +το οτι θα κάνω 1 ώρα μεχρι να του πω τι κάνω
Συγνώμη για τους τεχνικούς όρους
ΥΓ
πολλα μαθηματα γινονται μονο στα Αγγλικα
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:30:17 μμ από warover »

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:32:12 μμ »
Ωραία και πες οτι το κάνω και πάω στο καθηγητή να με εξετάσει  και μου λέει πες μου τι εκανες σε αυτο πρόγραμμα εγω τι θα του πω
Με την χρηση οντοκεντρικου προγραμματισμού και βασικών δομών δεδομένων υλοποιώ ενα πυρινα λειτουργικού συστήματος το οποιο βασίζεται σε πολυ νηματικες δομές και πολυ-επεξεργασία .για την αποφυγή αδιέξοδων χρησιμοποιούνται αμοιβαίοι αποκλεισμοί......
Αν αρχίσω έτσι θα πέσει κατω και θα τρελαθεί στα γέλια +το οτι θα κάνω 1 ώρα μεχρι να του πω τι κάνω
Συγνώμη για τους τεχνικούς όρους

Νίκο δεν είναι τόσο απλό. Όπως είπα, η άκρατη χρήση των ξένων όρων έχει παγιωθεί με τον καιρό. Δεν περιμένει κανείς από ένα μόνο άτομο να αλλάξει τα πράγματα άρδην. Ο πλούτος της γλώσσας μας είναι παντελώς άγνωστος στους περισσότερους από μας.
Μπορούμε να αρχίσουμε (ξανα)μαθαίνοντας σιγά σιγά.

Στον καθηγητή σου, μιας και σε νοιάζει τόσο η γνώμη του, δείξε το παρακάτω. Θα σε εκτιμήσει κιόλας:

"Στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας αποθησαύρισης της Ελληνικής γλώσσας από το Πανεπιστήριο Irvine στην Καλιφόρνια, κορυφαίοι καθηγητές/εισηγητές/υπεύθυνοι του προγράμματος, όπως ο καθ. T. F. Brunner και η γλωσσολόγος  έχουν δηλώσει ότι:

Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές.
Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον (δηλ. η λέξη) και το σημαινόμενο (δηλ. αυτό που η λέξη εκφράζει: πράγμα, ιδέα, κατάσταση) έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση.
Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το τάδε πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το τάδε (σημαίνον). Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν δηλαδή κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν. "

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:34:11 μμ »
Τα πιο εξελιγμένα προγράμματα Ibikos, Gnoseis και Newton αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή, η οποία επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.

Στον Η/Υ Ibikos αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή ως γλώσσα ανέρχεται μόλις στο 1/100 της δικής μας.

:respect:

ΥΓ:
Ευχαριστώ το φίλο Στέφανο που μου γνωστοποίησε το παραπάνω κείμενο!

Αποσυνδεδεμένος StefMac

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:38:58 μμ »
Νίκο σκέψου εμένα που θέλω και αγαπώ την γλώσσα μου, αλλά δεν έχω την πολύτιμη μόρφωση να την γράψω σωστά !!!
Γι' αυτό όσοι την έχουν (όπως εσύ) ας την χρησιμοποιούν ...
Γενικά μιλάμε όχι ειδικά για σένα !

Φιλικά Στέφανος.

_Jaeger Le Coultre_
The first Manufacture
 in Valle'e de Joux.

warover

• Επισκέπτης
« Απάντηση #9 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:41:25 μμ »
δεν μπορω να πω οτι δεν δεχομαι αυτα που αναφερεις(πολυ ενδιαφερον οντως)
αλλα ξερουμε πολυ καλα οτι στην πραξη αυτο ποτε δεν θα αλλαξει
ΥΓ
ουτε και εμενα μου αρεσε οταν μου ειπαν θα μαθεις 600 σελιδες αγγλικα αλλα τι να εκανα τις εμαθα ;)

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:43:49 μμ »
αλλα ξερουμε πολυ καλα οτι στην πραξη αυτο ποτε δεν θα αλλαξει

Επίτρεψέ μου να έχω διαφορετική άποψη, κι ελπίδα.

warover

• Επισκέπτης
« Απάντηση #11 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:46:52 μμ »
Νίκο σκέψου εμένα που θέλω και αγαπώ την γλώσσα μου, αλλά δεν έχω την πολύτιμη μόρφωση να την γράψω σωστά !!!
Γι' αυτό όσοι την έχουν (όπως εσύ) ας την χρησιμοποιούν ...
Γενικά μιλάμε όχι ειδικά για σένα !

Φιλικά Στέφανος.

ασε Stef οσο μεγαλωνω και μορφώνομαι τοσο χαλαω
στις εισαγωγικες εγραψα εκθεση εκφραση 18
και στην προηγουμενη εξεταστικη απαντησα σε ενα θεμα με greeklish ;D

warover

• Επισκέπτης
« Απάντηση #12 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 08:48:15 μμ »
Επίτρεψέ μου να έχω διαφορετική άποψη, κι ελπίδα.
Μακάρι αλλά αν μου πουν τοτε ότι θα πρέπει να τα ξανα μάθω ελληνικά θα σαλτάρω   ;)

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 09:05:24 μμ »
και στην προηγουμενη εξεταστικη απαντησα σε ενα θεμα με greeklish ;D
Να' τα. Αυτά που λέγαμε. Νίκο, θα σε βάλω τιμωρία παιδί μου.  ;D

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 09:07:16 μμ »
Μακάρι αλλά αν μου πουν τοτε ότι θα πρέπει να τα ξανα μάθω ελληνικά θα σαλτάρω   ;)

Περισσότερο θα σαλτάρεις όταν συναντήσεις κάποιον αλλοεθνή να μιλάει καλύτερα Ελληνικά από σένα.

Βρετανοί επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη τους να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών επιστημόνων ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Τώρα πώς οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα δεν ξέρω, αλλά δεν μου φαίνεται αυθαίρετο.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αποθησαύρισης που ανέφερα παραπάνω υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Χο χο χο! Ωραία πράματα!!!!

Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι "το να μιλά κανείς για Ενωμένη  Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα". Τώρα βέβαια, είναι μάλλον απίθανο αυτοί οι Ευρωβουλευτές μετά από μια τέτοια δήλωση να καταφέρουν να εκλεγούν ξανά, αλλά τη δήλωση την έκαναν.

Αποσυνδεδεμένος Nikos patra

• 46mm case
  • 233, Εl Primero
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 09:21:23 μμ »

Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον (δηλ. η λέξη) και το σημαινόμενο (δηλ. αυτό που η λέξη εκφράζει: πράγμα, ιδέα, κατάσταση) έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση.
Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το τάδε πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το τάδε (σημαίνον). Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν δηλαδή κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν. "

Συμμερίζομαι το ενδιαφέρον σου για τη γλώσσα αλλά εδώ θα διαφωνήσω. Οι ομιλούμενες γλώσσες αποτελούν στο σύνολό τους σημειακούς κώδικες με συμβατική σχέση σημαίνοντος-σημαινομένου -δεν υπάρχει σημασιολογική/λογική  σχέση μεταξύ γραπτού/εκφωνούμενου τύπου και νοήματος. Υπάρχουν βέβαια ηχοποιητικές λέξεις που διαμορφώνονται με βάση την απόδοση συγκεκριμένων ήχων (π.χ. "νιαούρισμα") αλλά δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση τον κανόνα.

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
Απ: Ομιλείτε Ελληνικά
« Απάντηση #16 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 09:51:34 μμ »
Οι ομιλούμενες γλώσσες αποτελούν στο σύνολό τους σημειακούς κώδικες με συμβατική σχέση σημαίνοντος-σημαινομένου
Πλην ελληνικής.
Ο Άγγλος έκανε μια παραδοχή για την έννοια της λέξης aeroplane, ενώ για τον Έλληνα η λέξη αεροπλάνο έχει νόημα.

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 10:06:57 μμ »
Οι ομιλούμενες γλώσσες αποτελούν στο σύνολό τους σημειακούς κώδικες με συμβατική σχέση σημαίνοντος-σημαινομένου
Πλην ελληνικής.
Ο Άγγλος έκανε μια παραδοχή για την έννοια της λέξης aeroplane, ενώ για τον Έλληνα η λέξη αεροπλάνο έχει νόημα.

Έτσι.

Οι λέξεις στην Ελληνική "σημαίνουν" με την κυριολεκτική έννοια, έχουμε δηλαδή εγγενή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξης-πράγματος, πράγμα σχεδόν ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες.

Τυχαία παραδείγματα, εκτός από το "αεροπλάνο" που ανέφερε o Blackbird είναι:

- γεωμετρία = γη+μετρώ
γη, από το γαία < αία, από τον Όμηρο, φυσίζωος αία (ζωογόνος γη)
- άνθρωπος = άνδρας + οψ (πρόσωπο), δηλ. ο "άνδρας" με το ανθρώπινο "πρόσωπο", από τις παλαιτότερες ελληνικές λέξεις απαντάται στη συλλαβογραφική Γραμμική γραφή στα Μηκυναϊκά)

- geometry = ελληνικό αντιδάνειο
- man = traditionally many writers have used "man" to designate any or all of the human race regardless of sex. In fact this is the oldest use of word.

Τέλος πάντων, χωρίς να μπλεχτούμε στους δαιδάλους της γλωσσολογίας, αυτό που ήθελα να πω από την αρχή είναι, μεταξύ άλλων, ότι καλό θα ήταν να σεβόμαστε περισσότερο τη γλώσσα μας απ' ό,τι τη σέβονται οι ξένοι.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 14, 2008, 10:12:01 μμ από nin »

Αποσυνδεδεμένος StefMac

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 11:11:59 μμ »
Συμπληρώνοντας να πω για την εμπειρία μου εδώ στην Κύπρο που πόσο υποβαθμισμένη είναι η γλώσσα μας/τους
και πόσες επιρροές από τον αποικιακό ζυγό έχουν,
αλλά και με τη ευκολία υιοθετούν τα νέα παιδιά νέες ξένες λέξεις είναι απίστευτο ... !
Και μιλάμε για μια Ελληνική διάλεκτο πολύ πλούσια σε αρχαίες Ελληνικές λέξεις, αλλά και κλείσεις !!!

Φιλικά Στέφανος.
_Jaeger Le Coultre_
The first Manufacture
 in Valle'e de Joux.

Αποσυνδεδεμένος StefMac

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 11:19:18 μμ »
Και κλείνοντας να θυμίσω μια από τις πιο "Ελληνικές" διαφημίσεις που έχω δει και θαυμάζω !!!

" Έχουμε χαρίσει στο κόσμο πάνω από 50.000 Ελληνικές λέξεις ...
... Μια έχουμε κρατήσει για τον εαυτό μας ...

ΜΠΊΡΑ ΜΎΘΟΣ.

Ο φίλος ο Ιδομενέας θα μας την θυμίσει καλύτερα ... ;)
_Jaeger Le Coultre_
The first Manufacture
 in Valle'e de Joux.