Μακριά απο pet shops. Τα καταστήματα προμηθεύονται κουτάβια απο puppy mills, αν δε γνωρίζετε τι ειναι ψάξτε το. Μιλάμε για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, για πολλα άρρωστα ζώα. Φυσικά και δε πρέπει να ενισχύουμε τέτοιους εγκληματίες.
Ενα Πετ σοπ παίρνει το σκυλί 30-50€ και στο πουλάει 500+.
Εάν κάποιος θέλει καθαρόαιμο σκύλο, η μόνη σωστή λύση ειναι ο επίσημος εκτροφέας. Ο εκτροφέας φροντίζει να έχει υγιή ζώα, να τα μεγαλώνει σωστά, να τους κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.
Κάθε ράτσα έχει συγκεκριμένα κληρονομικά θέματα υγείας τα οποία πρέπει να ελέγχονται πριν το ζευγάρωμα.
Επισης υπάρχουν πρότυπα για τις ράτσες, καθορισμένα απο τη διεθνή κυνολογικη ομοσπονδία (FCI). Τα πρότυπα αναφέρονται σε ολα τα στοιχεία της εμφάνισης και του χαρακτήρα.
Έτσι ας πουμε ξέρουμε οτι το ροτβάιλερ ειναι ενα μεγάλο σκυλί τάδε κιλών, μαύρο καφέ, με κατεβασμένα αυτιά ένστικτο φύλακα κλπ.
Υπάρχουν οι εκθέσεις μορφολογίας οπου συμμετέχουν τα καθαρόαιμα σκυλιά και κρίνονται απο ειδικούς κριτές σχετικά με το ποςο ανταποκρίνονται στο πρότυπο τους. Οι εκτροφείς συμμετέχουν σε τέτοιες εκθέσεις (φυσικά μπορεί να παει και ιδιώτης).
Αν δείτε ενα σκυλί χ ράτσας απο πετ σοπ και απο εκτροφέα, δεν έχει καμία σχέση. Όταν ηταν να παρω το λαμπραντορ μου και πήγα με τη κολλητή μου πρωτη φορά στο Εκτροφειο, έπαθε πλάκα. Απο μόνη της μου είπε πως τα κουτάβια αυτά δεν είχαν ΚΑΜΙΑ σχέση με τα καχεκτικά πλάσματα που φέρνει η γνωστή αλυσίδα...
Μη θεωρείτε το όλο κονσεπτ υπερβολικό. Όταν παίρνεις ενα σκύλο, ενα σύντροφο για τα επόμενα 10-15 χρονια , θες να ειναι οσο το δυνατόν υγιής και με σωστό χαρακτήρα, να ζήσει αρμονικά δίπλα σου.
Φυσικά αυτά ισχύουν για τα καθαρόαιμα σκυλάκια.
Αν λοιπόν θες καθαρόαιμο πρέπει να ψάξεις να δεις ποιες ράτσες ταιριάζουν στον τροπο ζωής σας , κι αφού καταλήξεις να απευθυνθείς σε πιστοποιημένους εκτροφείς.
Αν δεν έχετε τρέλα με καποια συγκεκριμένη ράτσα, θα πρότεινα και ημίαιμο σκυλάκι, υπάρχουν τόσα πολλα που χρειάζονται σπίτι!!
Τα μικρόσωμα σκυλιά δεν ενδείκνυνται για μικρά παιδιά γιατί μπορούν εύκολα να τα τραυματίσουν. Επισης δεν τα πάνε όλες οι ράτσες καλα με παιδιά.
Τα Τζάκ ράσελ που αναφέρθηκαν, θέλουν έμπειρο ιδιοκτήτη γιατί ειναι ΑΚΡΩΣ ενεργητικά σκυλιά.
Τα Μαλτέζ ΔΕΝ ειναι κατάλληλα για παιδιά.
Τα γουέστ χάϊλαντ επισης δεν ειναι ο,τι καλύτερο.
Τα κόκερ ειναι κι αυτά πολυ ζωηρά και σχετικά "δαγκωνιάρικα".
Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί ειναι τελείως αλλα σκυλιά, ναι καλα για οικογένεια, αλλα και αυτά θα θελήσουν αρκετή εκτόνωση και σωστή εκπαίδευση.
Τα Χάσκι έχουν πολυ ιδιαίτερο χαρακτήρα, δε προτείνονται για μικρά παιδιά, ειναι δύσκολα στην εκπαίδευση , και όχι δεν ειναι "φυλακές".
Τέλος, τα μικρόσωμα σκυλιά δεν ειναι νευρικά απλά τυχαίνουν σε ηλίθιους ιδιοκτήτες που τα μεταχειρίζονται σα να ειναι μπιμπελό , με αποτέλεσμα να μη κοινωνικοποιούνται σωστά και να βγάζουν ανασφάλειες. Όχι ομως λόγω μεγέθους!
Όπως καταλαβαίνεις έχω μια ιδιαίτερη τρέλα με τα σκυλιά, έχω ασχοληθεί ΠΟΛΥ και θα χαρώ να συζητήσουμε οτιδήποτε πανω σ αυτά.
Sent from my iPad using Tapatalk