Καλησπέρα,
Πολλοί δεν θα με ξέρετε, κάποιοι θα με θυμούνται. Είμαι από τα παλιότερα μέλη του φόρουμ και κάποτε πολύ ενεργός. Τα ενδιαφέροντα όμως έχουν πλέον αλλάξει και αν και εξακολουθώ να έχω μια "αξιοπρεπή" συλλογή, τα ρολόγια δεν είναι πλέον κάτι που με παθιάζει και για αυτό η παρουσία μου στα διαφορά φόρουμ που είμαι μέλος είναι πρακτικά ανύπαρκτη.
Παρόλα αυτά μου συνέβη πρόσφατα κάτι που με ενόχλησε πολύ και θέλω να το μοιραστώ για να προστατέψω και άλλους από το να πάθουν το ίδιο.
Η παρακάτω εμπειρία αφορά το διάστημα καλοκαίρι 2024 με καλοκαίρι 2025.
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα τελευταία επτά χρόνια ζω στη Σουηδία.
Ένα από τα αγαπημένα μου ρολόγια είναι το SEIKO SKX009 το οποίο έχω πάνω από 10 χρόνια και στο οποίο δεν είχε γίνει ποτέ σέρβις. Δυστυχώς, στα μέσα του 2024, είχε αρχίσει να λειτουργεί προβληματικά- χάνοντας περίπου 25 δευτερόλεπτα την ημέρα από εκεί που προηγουμένος είχε μια χρονομετρία της τάξεως των +12 sec/day. Ζώντας μακριά από οποιοδήποτε μεγάλο αστικό κέντρο στη Σουηδία και μη γνωρίζοντας κανέναν τοπικό ωρολογοποιό, αποφάσισα να φέρω το ρολόι μαζί μου, κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής επίσκεψης στην οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη, και να το επισκευάσω εκεί.
Αφού διάβασα αρκετές θετικές κριτικές στο διαδίκτυο, επέλεξα να επισκεφτώ το "The Watchmaker STORE". Στις 27 Ιουλίου 2024, έφερα τρία ρολόγια:

Ένα vintage γιουγκοσλαβικό ρολόι που ανήκει σε έναν φίλο από την Κροατία, το οποίο του δόθηκε από τον παππού του και δεν λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ένα CASIO G-Shock που χρειαζόταν αντικατάσταση μπαταρίας και το SKX009 μου.
Εδώ εμφανίστηκε η πρώτη κόκκινη σημαία. Ο κύριος στο κατάστημα μου είπε ότι το SKX δεν άξιζε να γίνει σέρβις, και ότι για τα «φθηνά ρολόγια», είναι συνήθης πρακτική να αντικαθίσταται απλώς ο μηχανισμός με καινούργιο. Με διαβεβαίωσε ότι το κόστος θα ήταν λογικό. Αυτό μου φάνηκε περίεργο - το YouTube είναι γεμάτο με βίντεο που δείχνουν ωρολογοποιούς να επισκευάζουν τον μηχανισμό 7S26, και το SKX δεν είναι πλέον ένα «φθηνό ρολόι», με τις μέσες τιμές να κυμαίνονται γύρω στα 400 ευρώ. Παρόλα αυτά, υπέκυψα στην εμπειρία του, και συμφώνησα.
Το CASIO ήταν έτοιμο την επόμενη μέρα. Για τα άλλα δύο, συμφωνήσαμε ότι επειδή δεν θα ήμουν στην Ελλάδα όταν θα ήταν έτοιμα, θα τα παραλάμβανε ένας φίλος. Τον Δεκέμβριο του 2024, με ενημέρωσε ότι ήταν έτοιμα και ο φίλος μου τα παρέλαβε στις 30 Δεκεμβρίου.
Δυστυχώς, το γιουγκοσλαβικό ρολόι δεν μπορούσε να επισκευαστεί λόγω σπασμένου balance wheel και έλλειψης ανταλλακτικών.
Το SKX μου, ωστόσο, ήταν «έτοιμο» και το κόστος ήταν 120 €

.
Τελικά πήρα πίσω τα ρολόγια τον Αύγουστο (2025) κατά τη διάρκεια της φετινής επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη.
Αφού φόρεσα το SKX για μερικές ημέρες στη Χαλκιδική, παρατήρησα ότι η χρονομετρία ήταν ακόμα πολύ άσχημη- ακριβώς η ίδια όπως πριν, περίπου -25 δευτερόλεπτα την ημέρα.
Δεν είχα χρόνο να επιστρέψω στο κατάστημα γιατί ήμασταν μέσα στη εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου και δεν είχα ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση να φάω όλη τη κίνηση στη μάπα για να επιστρέψω Θεσσαλονίκη και πίσω πάλι, και καθώς επίσης σύντομα φύγαμε για τη Σερβία (η πόλη καταγωγής της γυναίκας μου είναι το Bor). Εκεί, πήγα το SKX σε έναν τοπικό ωρολογοποιό. Το κράτησε για δύο ημέρες, χρέωσε 30 € για πλήρη συντήρηση και μου παρείχε φωτογραφίες που έδειχναν ότι ο μηχανισμός είχε αποσυναρμολογηθεί και καθαριστεί. Επιβεβαίωσε ότι το ρολόι δεν είχε επισκευαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα —το ελατήριο και το magic lever (το εξάρτημα που μοιάζει με διαπασών) ήταν καλυμμένα με παλιό γράσο.

Υπολόγισε ότι το ρολόι θα λειτουργούσε πλέον στα +2 δευτερόλεπτα την ημέρα, κάτι που μπορώ να επιβεβαιώσω.
Τι έκανε λοιπόν στην πραγματικότητα ο «Ρολογάς»; Τίποτα. Δεν αντικατέστησε τον μηχανισμό, δεν τον καθάρισε και δεν επιχείρησε καν έναν βασικό ρύθμισμα.
Απλώς πήρε 120€ για καμία εργασία. Αν μου είχε πει εκ των προτέρων ότι δεν ήθελε να κάνει επισκευή στο ρολόι, θα το σεβόμουν και θα κοιτούσα αλλού.
Αντ' αυτού, παραπλανήθηκα και χρεώθηκα για μια επισκευή που δεν έγινε ποτέ.
Αν εκτιμάτε τα ρολόγια σας, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να μείνετε μακριά.
ΥΓ. Αρχικά έβαλα κριτική στο Google maps για το εν λόγω κατάστημα και ο ιδιοκτήτης μου έχει απαντήσει οπότε θέλω να αναφέρω και τα επιχειρήματα του καθώς και τις δικές μου απαντήσεις σε αυτά.
- Πρώτον επιμένει ότι η καλίμπρα αλλάχτηκε με καινούργια.
Εάν έγινε αυτό τότε γιατί δεν μου παραδόθηκε και η παλιά; Για κάθε ένα από τα ρολόγια μου όποτε έγινε σέρβις και αλλάχτηκε κάτι, πάντα μου παραδόθηκαν τα παλιά εξαρτήματα. Τώρα γιατί όχι;
- Δεύτερον αναφέρει ότι έπρεπε να του δώσω ευκαιρία να ρυθμίσει το ρολόι εφόσον η χρονομετρία ήταν τόσο άσχημη.
Δεν είμαι υποχρεωμένος να του δώσω καμία ευκαιρία. Το ρολόι το είχε στα χέρια του από τα τέλη Ιουλίου του 24 μέχρι το Δεκέμβριο του 24. 5 μήνες. Η SEIKO δίνει για την 7S26 χρονομετρία +40/-20sec/day οπότε τα -25 δεύτερα όπως το παρέλαβα εγώ ήταν εκτός των προδιαγραφών της καλίμπρας και έπρεπε να ελεχγθεί και ρυθμιστεί πριν την παράδοση του ρολογιού.
- Τρίτον μου αναφέρει ότι είναι αδύνατον να γίνει σέρβις σε ένα ρολόι σε 2 μέρες.
Ωρολογοποιός δεν είμαι και σίγουρα σε πολλά ρολόγια μόνο η συναρμολόγηση αποσυναρμολόγηση παίρνει πάρα πολλές ώρες/ μέρες. Η 7S26 όμως είναι μια πάρα πολύ απλή καλίμπρα, τα περισσότερα βίντεο στο YouTube δίχνουν την όλη διαδικασία να κρατάει περί τα 40-45 λεπτά (πλην του πλυσίματος) οπότε δεν θεωρώ απίθανο το σέρβις να μπορεί να γίνει σε μια μέρα και μετά η δεύτερη μέρα να είναι για τη ρύθμιση. Επίσης εδώ να αναφέρω ότι το Ω Flightmaster μου όταν έγινε σέρβις στην Ω μου το κράτησαν 1 μήνα, και όταν το είχα κάνει αρκετά χρόνια αργότερα στο "Stop & Watch" επίσημος αντιπρόσωπος της Maurice Lacroix στη Κύπρο και καλό φίλος, μου το κράτησαν 5 μέρες και μου είχε επιστραφεί με γραπτή εγγύηση ενός χρόνου, οπότε κάτι είχαν κάνει.
- Επίσης μου αναφέρει ότι τα 30 € δεν είναι τιμή λογική για σέρβις.
Εδώ να αναφέρω ότι ο εν λόγω κύριος ξεχνάει ότι μεγάλο ρόλο στις τοπικές τιμές παίζει και το κόστος ζωής, ο βασικός μισθός, οι φόροι κλπ. Στην Σουηδία για 2 πίτσες μεγάλες, 2 pint μπύρα και ένα αναψυκτικό θα δώσεις 100+ ευρώ. Στη Χαλκιδική δώσαμε για φρέσκο ψάρι με 2 μικρά ούζα για 5 άτομα 145 ευρώ. Για το Flightmaster η Ω μου είχε πάρει 1000 ευρώ και ο "Stop & Watch" 250. Οπότε για μια μικρή πόλη της Σερβίας όπως είναι το Bor 30 ευρώ είναι λογικό κόστος για σέρβις SKX. Επίσης ποτέ δεν παραπονέθηκα για τη χρέωση αλλά για το γεγονός ότι το ρολόι παραδόθηκε στην ίδια κατάσταση στην οποία είχε δοθεί για σέρβις.
- Τέλος αναφέρει ότι τα βρώμικα γράσα που φαίνονται στη φωτογραφία του μηχανισμού είναι από το γραφίτη που χρησιμοποιεί η SEIKO.
Θα το δεχτώ καθώς δεν γνωρίζω για το συγκεκριμένο θέμα αλλά θα αντιπαραθέσω πάλι τα ερωτήματα: που είναι η παλιά καλίμπρα, και γιατί η χρονομετρία του ρολογιού όταν παραδόθηκε ήταν το ίδιο άσχημη με την αρχική;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.