Σήμερα, ενώ συζητούσα με έναν φίλο μου, κάποια στιγμή πέρασε και μας χαιρέτησε μια γνωστή μας, ψυχολόγος στο επάγγελμα.
Με χιουμοριστική διάθεση, της λέω : "Κάποια στιγμή Μαρία, θα έρθουμε ομαδικώς στο ιατρείο σου να μας εξετάσεις, με τα άγχη που έχουμε όλοι μας χωρίς λόγο".
Γυρνάει και μου λέει λοιπόν, να μη το γελάω, καθώς πάρα πολλοί την επισκέπτονται για αυτόν τον λόγο, επειδή έχουν άγχος, που πολλές φορές δε μπορούν να εντοπίσουν από που προέρχεται.
Συνεχίζοντας την κουβέντα, της είπα την άποψή μου, ότι έχουμε κάνει λίγο περίπλοκη τη ζωή μας σήμερα, έχουμε απομακρυνθεί από τη φύση, ενώ κυνηγάμε όλοι και τα πολλά υλικά αγαθά, και τα πολλά λεφτά.
Συμφώνησε γενικά μαζί μου, λέγοντάς μου ότι σήμερα, βάζουμε λάθος προτεραιότητες, και κυνηγάμε όλοι το "κύρος"... Έπειτα η κοπέλα έφυγε, να συνεχίσει τη βόλτα της.
Τροφή για σκέψη λοιπόν, η παραπάνω κουβέντα. Πολλές φορές και εδώ, λέμε ότι το τάδε ρολόι πχ, έχει αναγνωρισιμότητα, και δίνει κύρος. Συνήθως ακριβά ρολόγια.
Ας πάμε να δούμε τώρα, πως έχουμε γενικά στο μυαλό μας, την έννοια του "κύρους".
Ένας σπουδαγμένος άνθρωπος, πχ γιατρός ή δικηγόρος, με ένα μεγάλο σπίτι, ένα ακριβό αμάξι, ρούχα επίσης ακριβά και καλής ποιότητας, ένα ρολόι επίσης καλό και ακριβό κτλ. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς, θα λέγαμε ότι αυτός ο άνθρωπος, έχει κύρος.
Ας πάρουμε και μια δεύτερη περίπτωση, υποθετικά και κάπως εξιδανικευμένα. Ένας άνθρωπος, που δουλεύει στην αποκομιδή σκουπιδιών. Που έχει ένα απλό, μικρό σπίτι ή μένει στο ενοίκιο, και έχει ένα φθηνό, παλιότερο αμάξι (ή και καθόλου αμάξι). Που έχει τα βασικά για να ζει και να επιβιώνει ικανοποιητικά. Και στη ζωή του όμως, να φέρεται σωστά, απέναντι στην κοινωνία, στο περιβάλλον κτλ. Επίσης, να έχει παιδεία και γνώσεις για τη ζωή, να ασχολείται με όμορφα πράγματα κτλ.
Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, πόσοι από εμάς θα χρησιμοποιούσαμε τη λέξη κύρος, για να χαρακτηρίσουμε αυτόν τον άνθρωπο?
Προσωπικά, δεν είμαι κατά των υλικών αγαθών, και των ακριβών συγκεκριμένα. Είτε αυτά είναι αμάξι, σπίτι, ρούχα, ρολόι, οτιδήποτε. Πολλές φορές, δίνουν μια όμορφη αίσθηση ποιότητας, και έχουν κάτι καλλιτεχνικό, δείχνοντας τη δημιουργικότητα και το εκλεπτυσμένο του χαρακτήρα αυτών που τα φτιάχνουν, αλλά και τη μοναδικότητα του ανθρώπινου νου.
Επίσης, δεν είμαι κατά του να βάζει κάποιος στόχους, να τους πετυχαίνει, να πληρώνεται καλά γι'αυτό, και να προσφέρει φυσικά στην κοινωνία.
Αυτό που πιστεύω θα πρέπει να μας κάνει λίγο να προβληματιστούμε, είναι οι προτεραιότητες που βάζουμε οι περισσότεροι. Όπως είπε και η γνωστή μου, όλοι βάζουμε προτεραιότητα το "κύρος" και το "φαίνεσθαι". Όλοι πλέον πρέπει να τα έχουμε όλα, και να νιώθουμε έτσι επιτυχημένοι και πλήρεις...
Πολλές φορές όμως, με αυτόν τον τρόπο, έρχονται και τα άγχη, και κάνουμε τη ζωή μας πολύπλοκη, παραπάνω ίσως απ'ότι θα έπρεπε.
Η ζωή κάποιες φορές, είναι ήρεμη και όμορφη, στην απλότητά της. Να επιβιώνουμε ικανοποιητικά, να έχουμε καλές σχέσεις με τους ανθρώπους μας, να ζούμε σε ένα ωραίο περιβάλλον κτλ.
Και αυτό το κύρος που κυνηγάμε πολλές φορές, οι περισσότεροι από εμάς, να κάτσουμε να σκεφτούμε και τι είναι ακριβώς αυτό...
Για μένα, το κύρος είναι όταν η συμπεριφορά μας απέναντι στην κοινωνία που ζούμε, στο περιβάλλον, κτλ, είναι σωστή και ισορροπημένη, και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε ως άνθρωποι, όποια και αν είναι η οικονομική μας κατάσταση, και είμαστε καλό παράδειγμα και πηγή θετικής έμπνευσης για τους άλλους.
Ποια η θέση σας στις παραπάνω σκέψεις?