Αποστολέας Θέμα: Αμερικανικά ρολόγια τσέπης 'railway watches"  (Αναγνώστηκε 11990 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος 23yiannis

• Just Registered
    • Προφίλ
Αμερικανικά ρολόγια τσέπης 'railway watches"
« στις: Μάιος 06, 2017, 05:28:18 μμ »
Γεια σας,

Είμαι νέο μέλος της παρέας σας. Το ενδιαφέρον μου εστιάζεται στα ρολόγια τσέπης και συγκεκριμένα στα "σιδηροδρομικά ρολόγια" της αμερικανικής σχολής. Έχω δημιουργήσει μια συλλογή από περίπου 25 κομμάτια των εταιρειών Illinois (κυρίως) και Hamilton. Είμαι μέλος του National Association of Watch and Clock Collectors - NAWCC (αμερικανικού συλλόγου). Απευθύνομαι στην παρέα σας για μέλη της που τυχόν έχουν παρόμοιο ενδιαφέρον.

Γιάννης
Ticking away ...

Αποσυνδεδεμένος Charilaos

• Tourbillion
    • Προφίλ
Απ: Αμερικανικά ρολόγια τσέπης 'railway watches"
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 06, 2017, 11:57:26 μμ »
Καλώς όρισες στην παρέα μας Γιάννη!
Περιμένουμε να δούμε τα ρολόγια σου!!!!!
Ορίστε και το δικό μου "σιδηροδρομικό":

"Δε ζυγιάζω, δε μετρώ,δε βολεύομαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι"
Νίκος Καζαντζάκης

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 07, 2017, 11:57:41 πμ »
Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα!

Ωραίο το ρολόι σου, Hamilton 992B, Railroad Grade ("RR"), 21 jewel (ρουμπίνια στην ελληνικά ορολογία, αν και κάποια είναι ζαφείρια).  Αν διακρίνω καλά τον αριθμό είναι C69560 ή C89560, που αντιστοιχεί σε έτος κατασκευής 1943 ή 1944 αντιστοίχως. Δε βλέπω τόσο καθαρά τη φωτογραφία, νομίζω όμως πώς πρόκειται για την α΄γενιά του μοντέλου με το κεντρικό γρανάζι κατασκευασμένο από κράμα χρυσού. (Να με συγχωρήσετε αν η ορολογία που χρησιμοποιώ δεν είναι η σωστή, ό,τι έχω μάθει είναι στα αγγλικά).

Ανεβάζω φωτογραφίες από δύο άλλα Hamilton 992B από τη  συλλογή μου.

Πρόκειται για νεότερες γενιές, το πρώτο του 1950 και το δεύτερο του 1948.  Στη συλλογή υπάρχει άλλο ένα, του 1962, και ένας μεγάλος αδελφός Hamilton  950Β του 1941 με 23 jewel. 

Δεν έχω συνηθίσει το ImageShack, θα προσπαθήσω να ανεβάσω και άλλες φωτογραφίες. (Με την ευκαιρία να ρωτήσω αν είναι ελεύθερο για χρήση το ImageShack, γιατί έχω μήνυμα "trial period")

Γιάννης
Ticking away ...

Αποσυνδεδεμένος batman1345

• Tourbillion
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 07, 2017, 12:03:58 μμ »
Μπράβο Γιάννη φαίνεται να το κατέχεις το άθλημα!! Περιμένουμε νεότερες φωτογραφίες και περισσότεροι γνώση πάνω στο θέμα!!

Sent from my Huawei P8 using Tapatalk

Panerai is not just a watch... It's a lifestyle!

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 07, 2017, 12:57:35 μμ »
Ιδού και το τρίτο αδελφάκι της συλλογής μου: Hamilton 992B, 21j, έτους κατασκευής 1962.

Από όσο γνωρίζω η Hamilton κατασκεύασε τα τελευταία ρολόγια τσέπης (και μάλιστα αυτό το μοντέλο) το 1969. Νομίζω πως αυτά ήταν και τα τελευταία αμερικανικά σιδηροδρομικά ρολόγια.

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Γιάννης
Ticking away ...

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 07, 2017, 05:34:08 μμ »
Ωραίος Γιάννη!!!!!!!!!!!!
Έδωσες πνοή στην κατηγορία των τσέπης!!!!!
Συνέχισε ακάθεκτος!!!!

Sent from my iPad using Tapatalk
Νίκος Καζαντζάκης

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 07, 2017, 05:36:33 μμ »
Το ImageShack αν δεν πληρώσεις ετήσια συνδρομή σου σβήνει τις φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει!
Κοίτα το tapatalk σαν επιλογή ανεβάσματος φωτογραφιών και εισόδου στα forum γενικότερα.

Sent from my iPad using Tapatalk
Νίκος Καζαντζάκης

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 07, 2017, 06:25:37 μμ »
Τώρα μάλιστα! Χρησιμοποίησα το Tapatalk από το iPhone για να μπαίνω στο forum, αλλά πώς θα ανεβάσω φωτογραφίες από τον υπολογιστή; Υπάρχουν οδηγίες κάπου;

Γιάννης
Ticking away ...

Αποσυνδεδεμένος GiannisMast

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 07, 2017, 08:07:03 μμ »
Πολύ ωραία ρολόγια, Γιάννη. Μπράβο για το ενδιαφέρον σου γι'αυτά τα όμορφα, παλιά, νοσταλγικά κομμάτια. Μου αρέσουν πολύ και εμένα.

Βασικά είμαι σε φάση διαρκούς αναζήτησης (στο χαλαρό, αν ποτέ βρω κάτι σε στυλ και τιμή που θέλω) ενός ρολογιού χειρός, σύγχρονο, γύρω στα 40mm, κλασικό/dress, που το καντράν του να έχει τέτοιου στυλ αριθμούς και εμφάνιση γενικά, σαν παλιό τσέπης. Αν πιστεύεις ότι ξέρεις κάποιο θα με ενδιέφερε να μου πεις. Με ή χωρίς τα μικρά δευτερόλεπτα στο 6.

Επίσης, ψάχνεσαι και με το πως λέγονται οι αριθμοί κάθε στυλ? (πχ υπάρχουν οι "Breguet" ), σε αυτά τα μοντέλα που συλλέγεις?

Συνδεδεμένος gerogian

• Global Moderator
  • Tourbillion
  • AT LAST,PANERISTI HELLAS
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 07, 2017, 10:06:24 μμ »
Τώρα μάλιστα! Χρησιμοποίησα το Tapatalk από το iPhone για να μπαίνω στο forum, αλλά πώς θα ανεβάσω φωτογραφίες από τον υπολογιστή; Υπάρχουν οδηγίες κάπου;

Γιάννης

χρησιμοποιησε το http://postimage.org

ακομα και χωρις εγγραφη, μπορεις να ανεβασεις φωτος.
Ειναι δωρεαν και μπορεις να κανεις λογαριασμο.
Στ’ αυτοκίνητα είναι πολύ εύκολη η επιλογή: ALFA ROMEO
Στις ομάδες ακόμη ευκολότερη: AEK
Kαι στα ρολόγια όμως δεν είναι δύσκολη: PANERAI

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 08, 2017, 07:13:44 μμ »
Έπειτα από τη βοήθεια του gerogian (ευχαριστώ!) επαναλαμβάνω τις φωτογραφίες των δύο προηγούμενων μηνυμάτων μέσω postimage  ώστε να εμφανίζονται και μετά τη διαγραφή τους επειδή δε σκοπεύω να αγοράσω χρήση του Imageshack. (Αν υπάρχει άλλος τρόπος, παρακαλώ τον moderator να με ενημερώσει ή να αναλάβει δράση, διαφορετικά για λίγο διάστημα οι φωτο θα έχουν αναρτηθεί εις διπλούν).

Με σειρά χρονολογίας κατασκευής (περιγραφή στα πρώτα δύο μηνύματα):

Ticking away ...

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Μάιος 08, 2017, 07:56:58 μμ »

Βασικά είμαι σε φάση διαρκούς αναζήτησης (στο χαλαρό, αν ποτέ βρω κάτι σε στυλ και τιμή που θέλω) ενός ρολογιού χειρός, σύγχρονο, γύρω στα 40mm, κλασικό/dress, που το καντράν του να έχει τέτοιου στυλ αριθμούς και εμφάνιση γενικά, σαν παλιό τσέπης. Αν πιστεύεις ότι ξέρεις κάποιο θα με ενδιέφερε να μου πεις. Με ή χωρίς τα μικρά δευτερόλεπτα στο 6.

Επίσης, ψάχνεσαι και με το πως λέγονται οι αριθμοί κάθε στυλ? (πχ υπάρχουν οι "Breguet" ), σε αυτά τα μοντέλα που συλλέγεις?

Ως προς το πρώτο, δεν έχω υπόψη μου ρολόι χειρός με παρόμοιο καντράν. Ομολογώ ότι το ενδιαφέρον μου εντοπίζεται κυρίως στα ρολόγια τσέπης. Πάντως θα έχω το νου μου.

Αναφορικά με τα καντράν (dials) στα αμερικανικά ρολόγια τσέπης βρίσκεις πολλούς τύπους ανάλογα με την εταιρεία και την περίοδο κατασκευής, κάποια πολύ ευφάνταστα.
Αλλά ειδικά για τα σιδηροδρομικά ρολόγια στην ώριμη φάση τους (τέλος 19ου αιώνα και κυρίως πρώτο τέταρτο του εικοστού) τέθηκαν αυστηρές προδιαγραφές στα καντράν με κυριότερες α. χρήση μόνο αραβικών αριθμών για τις ώρες  και  β. μαύροι αριθμοί (πάλι για τις ώρες) σε λευκό υπόβαθρο. Έτσι περιορίστηκαν οι μορφές τους, αν και βρίσκεις παραλλαγές στη γραμματοσειρά, τα σημεία των λεπτών (ανά πέντε, ανά ένα, κάποτε κόκκινα σημεία ή αριθμοί κλπ.).
Το υλικό κατασκευής είναι είτε πορσελάνη σε μέταλλο (παλαιότερα - και πιο όμορφα) είτε μελαμίνη (νεότερα), ενώ υπήρχαν και μεταλλικά καντράν. Επίσης διακρίνονται  στα single sunk ("ενός επιπέδου", το επίπεδο του δευτερολεπτοδείκτη δε "μετράει"), όπως το δεύτερο ρολόι στις φωτογραφίες που ανέβασα, και στα double sunk ("δύο επιπέδων"), όπως τα άλλα δύο ρολόγια, καθώς και του Charilaos.

Για Breguet στυλ αριθμών δεν έχω διαβάσει. Γενικά οι γραμματοσειρές (αριθμοσειρές) περιγράφονται ποιοτικά, τουλάχιστον στην ομάδα των συλλεκτών που παρακολουθώ. Για παράδειγμα οι τύποι των αριθμών στο πρώτο ρολόι περιγράφονται ως "curly four dial". Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την καλλιγραφία στο Δημοτικό με τις "ουρίτσες" και τα "γυρίσματα".

Ευχαριστώ και πάλι για τα καλωσόρισμα. Μου αρέσει που είναι πολλοί οι "μουρλοί" με τα ρολόγια  :)
Ticking away ...

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 08, 2017, 11:23:01 μμ »
Ευχαριστώ για την απάντηση, όντως εδώ είμαστε μουρλοί όπως λες, με τα ρολόγια :)

Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που γράφεις. Ομολογώ ότι θα ήθελα να έχω και΄γω ένα λειτουργικό και καλοδιατηρημένο ρολόι τσέπης αυτής της περιόδου.
Προς το παρόν έχω μόνο ένα τσέπης Raketa , Ρώσικο, το οποίο πρέπει να είναι από τα 70's...και δουλεύει καλά.

Οι Breguet αριθμοί πήραν το όνομα τους από τον ομώνυμο ωρολογοποιό, ο οποίος αναφέρεται ότι τους σχεδίασε, αιώνες πριν. Είναι καλλιγραφικού ύφους αριθμοί (αραβικοί), οι οποίοι είναι λίγο "πλαγιαστοί" προς τα δεξιά. Δε ξέρω ποια ήταν η αρχική τους μορφή ακριβώς (ίσως αυτή που βλέπουμε και στα τωρινά μοντέλα της εταιρίας breguet? ), αλλά υπάρχουν και υπήρχαν γενικά όλα τα τελευταία χρόνια, πάρα πολλά μοντέλα από πλήθος γνωστών και μη εταιριών, χειρός και τσέπης κτλ, με αυτό το συγκεκριμένο στυλ αριθμών. Γκούγκλαρε και θα σου βγάλει πολλά αποτελέσματα.

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 12, 2017, 08:28:18 μμ »
Αναρτώ φωτογραφίες ενός ακόμα ρολογιού της συλλογής μου.

Πρόκειται για το 950B τελευταίο μοντέλο της Hamilton, που κατασκευαζόταν στις ΗΠΑ την περίοδο 1941 -1963. Συνολικά παρήχθησαν 29.500 ρολόγια 950Β.

Θεωρείται ένα εξαιρετικά  ακριβές και αξιόπιστο σιδηροδρομικό ρολόι τσέπης. Παρεμπιπτόντως σημειώνω ότι οι προδιαγραφές των σιδηροδρομικών ρολογιών στις ΗΠΑ προέβλεπαν ακρίβεια ±30sec την εβδομάδα. Σήμερα πολλά από αυτά τα ρολόγια που έχουν επιζήσει μπορούν να επιτύχουν αυτήν ή και ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το συγκεκριμένο ρολόι  έχει σειριακό αριθμό S744, δηλαδή ανήκει στην πρώτη παρτίδα παραγωγής, έτους 1941. Οι πρώτες παρτίδες (τα πρώτα περίπου 3.500 ρολόγια) έχουν και τα τέσσερα γρανάζια (wheels)  κατασκευασμένα από κράμα χρυσού (gold train). Διαθέτει καντράν πορσελάνης με αναγραφή “Hamilton Railway Special 23 Jewel” (πράγμα που θεωρείται συν) και οι δείκτες είναι στυλ Baton που τους βρίσκω αισθητικά ενδιαφέροντες. Η θήκη (“case”)  - κάσα- είναι  Hamilton, το λεγόμενο μοντέλο Α, 10K Gold Filled (ειδική κατεργασία ανώτερη από την επιμετάλλωση - gold plated).
Ticking away ...

Αποσυνδεδεμένος nick10

• 36mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 12, 2017, 08:46:09 μμ »
Αναρτώ φωτογραφίες ενός ακόμα ρολογιού της συλλογής μου.

Πρόκειται για το 950B τελευταίο μοντέλο της Hamilton, που κατασκευαζόταν στις ΗΠΑ την περίοδο 1941 -1963. Συνολικά παρήχθησαν 29.500 ρολόγια 950Β.

Θεωρείται ένα εξαιρετικά  ακριβές και αξιόπιστο σιδηροδρομικό ρολόι τσέπης. Παρεμπιπτόντως σημειώνω ότι οι προδιαγραφές των σιδηροδρομικών ρολογιών στις ΗΠΑ προέβλεπαν ακρίβεια ±30sec την εβδομάδα. Σήμερα πολλά από αυτά τα ρολόγια που έχουν επιζήσει μπορούν να επιτύχουν αυτήν ή και ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το συγκεκριμένο ρολόι  έχει σειριακό αριθμό S744, δηλαδή ανήκει στην πρώτη παρτίδα παραγωγής, έτους 1941. Οι πρώτες παρτίδες (τα πρώτα περίπου 3.500 ρολόγια) έχουν και τα τέσσερα γρανάζια (wheels)  κατασκευασμένα από κράμα χρυσού (gold train). Διαθέτει καντράν πορσελάνης με αναγραφή “Hamilton Railway Special 23 Jewel” (πράγμα που θεωρείται συν) και οι δείκτες είναι στυλ Baton που τους βρίσκω αισθητικά ενδιαφέροντες. Η θήκη (“case”)  - κάσα- είναι  Hamilton, το λεγόμενο μοντέλο Α, 10K Gold Filled (ειδική κατεργασία ανώτερη από την επιμετάλλωση - gold plated).

Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία συλλογή σου και για τις γνώσεις που έχεις για αυτά τα πολύ ωραία ρολόγια τσέπης :smt023

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Μάιος 13, 2017, 01:20:18 μμ »
Είναι πολύ ωραίο και το τελευταίο. Βλέποντάς το, σκέφτηκα αμέσως ότι θα είναι από την περίοδο περίπου του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Η σχεδίαση των αριθμών, διαφέρει από τα άλλα, που χρονολογούνται στα τέλη 19ου-αρχές 20ου αιώνα.
Το συγκεκριμένο μου θυμίζει και τα marine/deck ρολόγια με ιστορικές καταβολές που βγάζουν και σήμερα πολλές εταιρίες, όπως πχ η stowa, αλλά και άλλες, πολλές φορές από Γερμανία μεριά.

Πάντως, να ξαναπώ και΄γω ότι βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το θέμα, και ο τρόπος που παρουσιάζονται το ρολόγια δείχνει ότι σ'αρέσει αυτό που κάνεις.   :up:

ΥΓ. Ξαναδιάβασα τα προηγούμενα ποστ, και είδα ότι αυτά που ανέβασες είναι και αυτά μετά το 40΄. Μπερδεύτηκα, νόμιζα ότι ήταν του 1900, εκεί γύρω... αλήθεια, έχεις κάποιο αντίκα από εκείνη την περίοδο?
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 13, 2017, 01:26:53 μμ από GiannisMast »

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Μάιος 13, 2017, 09:01:09 μμ »
αλήθεια, έχεις κάποιο αντίκα από εκείνη την περίοδο?

Το πιο παλιό κομμάτι της συλλογής μου είναι αυτό:

Είναι Illinois, Grade (μοντέλο) 69, 17 ρουμπίνια, σειριακός αριθμός 198190, έτους κατασκευής 1907. Το μοντέλο αυτό θεωρείται μέσης ποιότητας και ήταν σε παραγωγή από 1900 ως το 1919. Παρήχθησαν συνολικά 117.207 τεμάχια. Η θήκη του είναι Wadsworth, μοντέλο Referee, 10K Gold Filled. Η  Wadsworth ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές θηκών για ρολόγια στις ΗΠΑ, μια και συνήθως οι κατασκευαστές των μηχανισμών δεν παρήγαγαν θήκες.

Το καντράν είναι του τύπου Gothic με επιγραφή "Illinois Watch Co"  με γραμματοσειρά "Old English".  Ως προς το στυλ έχεις δίκιο, τα νεότερα ρολόγια έχουν πιο απλά και πιο «γεωμετρικά» στυλ αριθμών. Βέβαια τα σιδηροδρομικά ρολόγια είχαν αυστηρές προδιαγραφές για το καντράν και επομένως θυσιάζουν την εικόνα χάριν της ευχερούς ανάγνωσης.

Ο μηχανισμός είναι του τύπου "full plate" - πλήρως καλυμμένος. Αυτό το ρολόι είναι μεγέθους 18 που αντιστοιχεί σε 1,8''  ή  περίπου 45,72mm. Και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά από τα ρολόγια που αναρτήθηκαν σε προηγούμενα μηνύματα.

Η Hamilton κατασκεύαζε στρατιωτικά ρολόγια και χρονογράφους για το ναυτικό κυρίως κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.  Μάλλον και άλλες εταιρείες, δεν το έχω ψάξει.

Ευχαριστώ για τα μηνύματά σας.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 14, 2017, 05:46:18 μμ από gerogian »
Ticking away ...

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Μάιος 14, 2017, 05:43:17 μμ »
Το αμέσως προηγούμενο μήνυμά μου έπρεπε να έχει σε παράθεση μόνο την πρώτη γραμμή του κειμένου.
Ticking away ...

Συνδεδεμένος gerogian

• Global Moderator
  • Tourbillion
  • AT LAST,PANERISTI HELLAS
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Μάιος 14, 2017, 05:46:35 μμ »
Το αμέσως προηγούμενο μήνυμά μου έπρεπε να έχει σε παράθεση μόνο την πρώτη γραμμή του κειμένου.

:smt023
Στ’ αυτοκίνητα είναι πολύ εύκολη η επιλογή: ALFA ROMEO
Στις ομάδες ακόμη ευκολότερη: AEK
Kαι στα ρολόγια όμως δεν είναι δύσκολη: PANERAI

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Μάιος 14, 2017, 07:38:53 μμ »
 Ευχαριστώ! Ίσως θα ήταν χρήσιμη η δυνατότητα διόρθωσης του κειμένου από το συντάκτη για περιορισμένο χρονικό διάστημα αμέσως μετά την ανάρτηση.
Ticking away ...