Βασικά είμαι σε φάση διαρκούς αναζήτησης (στο χαλαρό, αν ποτέ βρω κάτι σε στυλ και τιμή που θέλω) ενός ρολογιού χειρός, σύγχρονο, γύρω στα 40mm, κλασικό/dress, που το καντράν του να έχει τέτοιου στυλ αριθμούς και εμφάνιση γενικά, σαν παλιό τσέπης. Αν πιστεύεις ότι ξέρεις κάποιο θα με ενδιέφερε να μου πεις. Με ή χωρίς τα μικρά δευτερόλεπτα στο 6.
Επίσης, ψάχνεσαι και με το πως λέγονται οι αριθμοί κάθε στυλ? (πχ υπάρχουν οι "Breguet" ), σε αυτά τα μοντέλα που συλλέγεις?
Ως προς το πρώτο, δεν έχω υπόψη μου ρολόι χειρός με παρόμοιο καντράν. Ομολογώ ότι το ενδιαφέρον μου εντοπίζεται κυρίως στα ρολόγια τσέπης. Πάντως θα έχω το νου μου.
Αναφορικά με τα καντράν (dials) στα αμερικανικά ρολόγια τσέπης βρίσκεις πολλούς τύπους ανάλογα με την εταιρεία και την περίοδο κατασκευής, κάποια πολύ ευφάνταστα.
Αλλά ειδικά για τα σιδηροδρομικά ρολόγια στην ώριμη φάση τους (τέλος 19ου αιώνα και κυρίως πρώτο τέταρτο του εικοστού) τέθηκαν αυστηρές προδιαγραφές στα καντράν με κυριότερες α. χρήση μόνο αραβικών αριθμών για τις ώρες και β. μαύροι αριθμοί (πάλι για τις ώρες) σε λευκό υπόβαθρο. Έτσι περιορίστηκαν οι μορφές τους, αν και βρίσκεις παραλλαγές στη γραμματοσειρά, τα σημεία των λεπτών (ανά πέντε, ανά ένα, κάποτε κόκκινα σημεία ή αριθμοί κλπ.).
Το υλικό κατασκευής είναι είτε πορσελάνη σε μέταλλο (παλαιότερα - και πιο όμορφα) είτε μελαμίνη (νεότερα), ενώ υπήρχαν και μεταλλικά καντράν. Επίσης διακρίνονται στα single sunk ("ενός επιπέδου", το επίπεδο του δευτερολεπτοδείκτη δε "μετράει"), όπως το δεύτερο ρολόι στις φωτογραφίες που ανέβασα, και στα double sunk ("δύο επιπέδων"), όπως τα άλλα δύο ρολόγια, καθώς και του Charilaos.
Για Breguet στυλ αριθμών δεν έχω διαβάσει. Γενικά οι γραμματοσειρές (αριθμοσειρές) περιγράφονται ποιοτικά, τουλάχιστον στην ομάδα των συλλεκτών που παρακολουθώ. Για παράδειγμα οι τύποι των αριθμών στο πρώτο ρολόι περιγράφονται ως "curly four dial". Οι παλαιότεροι θα θυμούνται την καλλιγραφία στο Δημοτικό με τις "ουρίτσες" και τα "γυρίσματα".
Ευχαριστώ και πάλι για τα καλωσόρισμα. Μου αρέσει που είναι πολλοί οι "μουρλοί" με τα ρολόγια