Αποστολέας Θέμα: Σπορ vs κλασικό ρολόι  (Αναγνώστηκε 4921 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GiannisMast

• 50mm case
    • Προφίλ
Σπορ vs κλασικό ρολόι
« στις: Νοέμβριος 08, 2016, 12:30:07 πμ »
Πολυ γενικος διαχωρισμος,το ξερω  :-)
Εστω...
Στo σπορ βαζω ολα τα diver,tool,pilot και οτιδηποτε αλλο το οποιο εχει πιο σπορτιφ,μοντερνο,περιπλοκο και ισως πιο "βαρυ" χαρακτηρα.

Στο κλασικο βαζω τα πιο λιτα και απεριττα,καθαρα,κομψα,κλασικα σχεδια (dress,classic,elegant,οπως λενε και οι ξενοι)

Οσο καιρο επισκεπτομαι το site,τεινω προς τη διαπιστωση οτι στις προτιμησεις των ωρολογοφιλων του φορουμ,το "σπορ" υπερεχει κατα πολυ εναντι του "κλασικου". Αυτο φαινεται οχι μονο σε καποια νηματα οπως το "τι φοραμε σημερα","το δικο σας holy grail" κτλ,αλλα και σε πολλα αλλα threads.

Ποια η τοποθετηση σας επι του θεματος?Αυτο αντικατροπτιζει γενικα τα γουστα των ωρολογοφιλων στην Ελλαδα?
Θεωρουνται τα πιο κλασικα ρολογια γεροντιστικα,βαρετα και παλιομοδιτικα ή λιγοτερο αρρενωπα?
Προς τα που βρισκεται η δικη σας προτιμηση και γιατι?

Ξερω πως αυτα που εγραψα ειναι πολυ γενικα,δε θα ηθελα να μπουμε σε σχολια του τυπου "εγω θεωρω το ταδε diver κλασικο και vintage" πιστευω εγινε κατανοητο αυτο που επιχειρησα να περιγραψω,και πιστευω ειναι αφορμη για το ξεκινημα μιας ωραιας συζητησης πανω στο χομπι μας.

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
Απ: Σπορ vs κλασικό ρολόι
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 01:00:04 πμ »
Δες μια ελληνική ταινία του 50-60. Φορούσαν κοστούμια στην καθημερινότητά τους. Τότε σπορ ήταν το μπλέιζερ. Σήμερα μπορεί για επίσημο ένδυμα να μη φοράς γραβάτα κι αν είσαι εμφανίσημος νεαρός να είναι αποδεκτό και το σακάκι με τζιν. Λογικό δεν είναι να ακολουθούν και τα ρολόγια;

Το λουρί είναι το ρολόι.

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 01:02:18 πμ »
Το Ρεβέρσο κατασκευάστηκε ως σπορ ρολόι ενώ σήμερα το Σαμπ θεωρείται ως "καλό" ρολόι.

Το λουρί είναι το ρολόι.

Αποσυνδεδεμένος Stratos

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 08:28:46 πμ »
Σωστή η παρατήρηση του ΒΒ για αλλαγή τάσεων.

Τα ρολόγια τα οποία έχεις στο μυαλό σου πως φορούσαν οι πιο παλιοί, δεν ταιριάζουν στη καθημερινότητα μας πλέον.

Απο κει και πέρα είναι και θέμα γούστου...
Παράθεση από: blackbird
Αμήν. Αντικείμενα είναι γαμώτο μου. Όχι άνθρωποι για να τα θρηνούμε.
Το φόρεσες, το χάρηκες, άμε στο διάλο τώρα.

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 09:59:33 πμ »
Η παρατηρηση αυτη ειναι σωστη,το γνωριζω και γω φυσικα.Οντως παλιοτερα,το στυλ ηταν κλασικο,χωρις πολλες ενδυματολογικες επιλογες αναλογα του τροπου ζωης του καθενος,πιο σπορ κτλ,και τα ρολογια ειχαν και αυτα κλασικη εμφανιση.

Ομως απο την αλλη,η διαπιστωση αυτη που εξεφρασα σε αυτο το νημα,ερχεται σε αντιπαραθεση με αυτα που βλεπω και στην καθημερινοτητα αλλα και γενικα με την ενασχοληση μου και το ψαξιμο και σε ξενα φορουμ κτλ. Αν και παρατηρησα αυτη την ταση προς το σπορ στα μελη-ωρολογοφιλους του φορουμ,δε μπορω να πω το ιδιο σαν γενικη αισθηση βλεποντας τον κοσμο εξω κτλ.Εκει παρατηρω οτι λιτα και κλασικα ρολογια,απο τα daniel wellington (οπου η νεα σειρα 38mm με τους λατινικους αριθμους και τους μπλε δεικτες ειναι πολυ κομψη και ομορφη) μεχρι και μοντελα απο πιο κλασικες εταιριες οπως tissot,longines κτλ,εχουν περαση στον κοσμο,ο οποιος αρεσκεται στα "κυριλε" ρολογια και στο κομψο ντυσιμο.
Επισης και στα ξενα φορουμ που μπαινω (βεβαια εκει μιλαμε για παγκοσμια εμβελεια και ποικιλια γουστων),παρατηρειται εντονο ενδιαφερον για κλασικα και dress ρολογια,απο οικονομικα,πχ orient bambino,μεχρι και ακριβοτερα οπως Nomos και αλλα αναλογου υφους.

Οποτε περισσοτερο πηγαινε η διαπιστωση/απορια στους ωρολοφιλους εδω στο φορουμ ή γενικα στους ωρολογοφιλους στην Ελλαδα,και οχι τοσο στο τι επιλεγουμε να φορεσουμε ως λαος εξω ειτε ασχολουμαστε ειτε οχι,γιατι εκει αυτο που εθιξα δε το παρατηρω τοσο ειναι η αληθεια.
Δε ξερω,μηπως εκτος του προσωπικου γουστου,εχει σχεση και το οτι οταν καποιος ασχολειται και δινει λεφτα για ακριβο ρολοι,θελει αυτο να ειναι και "σκληρο",στην αδιαβροχοποιηση κτλ,εχει να κανει δηλαδη και με το οτι τα λεφτα πρεπει να "πιασουν" τοπο και να δικαιολογουν το ποσο και ως αντοχη στη χρηση.

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 10:13:10 πμ »

Δε ξερω,μηπως εκτος του προσωπικου γουστου,εχει σχεση και το οτι οταν καποιος ασχολειται και δινει λεφτα για ακριβο ρολοι,θελει αυτο να ειναι και "σκληρο",στην αδιαβροχοποιηση κτλ,εχει να κανει δηλαδη και με το οτι τα λεφτα πρεπει να "πιασουν" τοπο και να δικαιολογουν το ποσο και ως αντοχη στη χρηση.

Να πω εδω οτι και γω που προτιμω περισσοτερο τα κλασικα σχεδια,οταν βλεπω WR 3atm σε πιο ακριβα ρολογια που κατα τ'αλλα μου αρεσουν,ειναι κατι που με χαλαει,για να ειμαι ειλικρινης.Μ'αυτη την εννοια το εθιξα. Πχ μ'αρεσει η σειρα Master Collection της Longines,αλλα οι 3atm WR ισως ηταν αποτρεπτικος παραγοντας για την αγορα σε αυτη την τιμη.Οποτε ηθελα να πω οτι ισως ειναι και αυτος ενας απο τους λογους που αρκετοι,αν και αρεσκονται σε καποια κλασικα κομματια,θα στραφουν τελικα σε κατι αλλο λογο αντοχης.

Αποσυνδεδεμένος svl

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 10:31:52 πμ »
.....
Ομως απο την αλλη,η διαπιστωση αυτη που εξεφρασα σε αυτο το νημα,ερχεται σε αντιπαραθεση με αυτα που βλεπω και στην καθημερινοτητα αλλα και γενικα με την ενασχοληση μου και το ψαξιμο και σε ξενα φορουμ κτλ. Αν και παρατηρησα αυτη την ταση προς το σπορ στα μελη-ωρολογοφιλους του φορουμ,δε μπορω να πω το ιδιο σαν γενικη αισθηση βλεποντας τον κοσμο εξω κτλ.Εκει παρατηρω οτι λιτα και κλασικα ρολογια,απο τα daniel wellington (οπου η νεα σειρα 38mm με τους λατινικους αριθμους και τους μπλε δεικτες ειναι πολυ κομψη και ομορφη) μεχρι και μοντελα απο πιο κλασικες εταιριες οπως tissot,longines κτλ,εχουν περαση στον κοσμο,ο οποιος αρεσκεται στα "κυριλε" ρολογια και στο κομψο ντυσιμο.
Επισης και στα ξενα φορουμ που μπαινω (βεβαια εκει μιλαμε για παγκοσμια εμβελεια και ποικιλια γουστων),παρατηρειται εντονο ενδιαφερον για κλασικα και dress ρολογια,απο οικονομικα,πχ orient bambino,μεχρι και ακριβοτερα οπως Nomos και αλλα αναλογου υφους.
....
Σωστές παρατηρήσεις και σκέψεις.
Εδώ σε εμάς, πέντε άνθρωποι (που λέει ο λόγος) μπορούν να δώσουν την εντύπωση ότι ένα ρολόι, π.χ. το σαμπ ή κάποιο πανεράι είναι το "καλύτερο ρολόι του κόσμου".
Αυτά δεν γίνονται σε φόρα με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη.

Ενδιαφέρον θέμα άνοιξες!  ;)

Αποσυνδεδεμένος kritikaros

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 01:24:51 μμ »
Εκει παρατηρω οτι λιτα και κλασικα ρολογια,απο τα daniel wellington (οπου η νεα σειρα 38mm με τους λατινικους αριθμους και τους μπλε δεικτες ειναι πολυ κομψη και ομορφη)

off-topic αλλά δεν κρατιέμαι.
Τι χαμός είναι αυτός με τα daniel wellington?Δε λέω όμορφα αλλά πλέον τα βλέπω παντού δίπλα μου αλλά και σε αρκετές βιτρίνες.
Μου φαίνεται ότι πάνε για νέα οοζοο.

Στο θέμα μας τώρα,θεωρώ ότι η καθημερινότητα παίζει τον κύριο λόγο αλλά και η ευκολία στην πρόσβαση σε πολλά σε ποσότητα αλλά και ποικιλία ρολόγια από τον μέσο χρήστη.
Τώρα μπορείς να παίρνεις ένα ρολόι τον μήνα με 5 ευρώ (που λέει ο λόγος) ενώ είναι και κομμάτι της μόδας αρκετά έντονο.

Παλαιότερα από όσο έχω ακούσει από διηγήσεις παππούδων αλλά και 50-60ρηδων   το ρολόι ήταν πανάκριβο και το έπαιρνες μια φορά και ήταν για μια ζωή ή έψαχναν να βρουν κάποιον ναυτικό να τους φέρει στη ζούλα από το τζαπαν seiko γιατί ήταν αρκετά ακριβά ακόμα εδώ.

Οπότε νομίζω ότι στην περίπτωση της Ελλάδας κάπου μεταξύ πτώσης τιμών και έλλειψης "κουλτούρας" περί ρολογιών μας κάνουν να σπορτίζουμε.

Αποσυνδεδεμένος andrey_

• Moderator
  • Tourbillion
  • **
  • Δε με λενε Αντρεα
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 01:28:29 μμ »
Πάντως στην κυριολεξία το vs είναι ανάμεσα σε σπορ και dress, αφού οι έννοιες σπορ και κλασσικό δεν είναι απαραίτητα αντίθετες. Για παράδειγμα ένα sub είναι ένα κλασσικό σπορ ρολόι, ενώ ένα harry winston ένα μοντέρνο dress..

Αποσυνδεδεμένος exDIVER600

• Tourbillion
    • Προφίλ
Σπορ vs κλασικό ρολόι
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 03:07:41 μμ »
Πάντως στην κυριολεξία το vs είναι ανάμεσα σε σπορ και dress, αφού οι έννοιες σπορ και κλασσικό δεν είναι απαραίτητα αντίθετες. Για παράδειγμα ένα sub είναι ένα κλασσικό σπορ ρολόι, ενώ ένα harry winston ένα μοντέρνο dress..

Και ένα OWC είναι σαφώς ένα νεοτεριστικό sport-dress-diver ρολόϊ.

Καλά τα λες.

Εγώ πάντως με το bezel του sub, μετράω τα 0-20 του κλαρκ.

Sent from my iPhone using Tapatalk
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 08, 2016, 03:17:37 μμ από exDIVER600 »

Αποσυνδεδεμένος andrey_

• Moderator
  • Tourbillion
  • **
  • Δε με λενε Αντρεα
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 03:16:51 μμ »
Και ένα OWC είναι σαφώς ένα νεοτεριστικό sport-dress-diver ρολόϊ.

Καλά τα λες.

Αποσυνδεδεμένος Aris911

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 08, 2016, 03:27:01 μμ »
Να πω εδω οτι και γω που προτιμω περισσοτερο τα κλασικα σχεδια,οταν βλεπω WR 3atm σε πιο ακριβα ρολογια που κατα τ'αλλα μου αρεσουν,ειναι κατι που με χαλαει,για να ειμαι ειλικρινης.Μ'αυτη την εννοια το εθιξα. Πχ μ'αρεσει η σειρα Master Collection της Longines,αλλα οι 3atm WR ισως ηταν αποτρεπτικος παραγοντας για την αγορα σε αυτη την τιμη.Οποτε ηθελα να πω οτι ισως ειναι και αυτος ενας απο τους λογους που αρκετοι,αν και αρεσκονται σε καποια κλασικα κομματια,θα στραφουν τελικα σε κατι αλλο λογο αντοχης.
Το εγραψες και μονος σου.
Συνηθως οι 3 ατμ. συναντάτε σε ποιο λεπτα ρολογια που είναι τα επισημα ρολογια. Τα ρολογια εξοδου και όχι καθημερινα. Για αυτό το σκοπο μια προστασια των 3 ατμ. είναι αρκετη. Πλενεις τα χερια σου και μεχρι εκει. Όταν επιστρεφεις σπιτι το βγαζεις και φορας το καθημερινο σου που είναι και ποιο χοντρο αλλα και με περισσοτερς ατμ. Απλα στην Ελλαδα όλα τα εχουμε βαφτισει καθημερινα και όταν μας βολευει τα βαφτίζουμε επισημα.
Πρωτα θα πρεπει να ξερουμε τι θελουμε.
Σε αυτή την περιπτωση οι εταιρειες δεν κανουν λαθος
. Και βλεπω και μια προσπαθεια της Πανεραι προς αυτό το κομματι.
Ειδα ότι εβγαλε ποιο λεπτο σε παχος και όπως ηταν φυσικο με λιγοτερες ατμ. προστασια.

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουάριος 24, 2017, 02:48:45 μμ »
Επαναφέρω το νήμα καθώς ήθελα να ρωτήσω εσάς που μένετε κυρίως Αθήνα...

Το ποστάρω εδώ,θα μπορούσα να το βάλω και στο άλλο παρεμφερές νήμα που είχα ανοίξει (με τα dress ρολόγια με καθημερινό ντύσιμο).

Δε ξέρω,ίσως επειδή πρόκειται για το αγαπημένο μου στυλ,να τα παρατηρώ περισσότερο,αλλά εδώ στην πόλη μου (Ηράκλειο/Κρήτη),βλέπω όπως έχω ξαναπεί,πάρα πολλά άτομα να φοράνε κυριλέ/κλασικά/dress ρολόγια πιο μοντέρνου μεγέθους (όχι δηλαδή 34-36mm αλλά 40+) ,κομψά χωρίς πολλά πολλά,με ανοιχτόχρωμα καντράν,λευκά η ασημί κτλ,και δερμάτινα λουράκια. Δε μιλάω μόνο για τα daniel wellington και παρόμοια τέτοια,βλέπω και seiko,tissot,hamilton κτλ, και άλλες μάρκες που δε μπορώ πάντα να καταλάβω φυσικά...
Πραγματικά επειδή κινούμαι κάθε μέρα στο κέντρο και έξω γενικά,βλέπω ότι αυτό το στυλ έχει πολύ μεγάλη πέραση τη σήμερον ημέρα. Επίσης βλέπω ότι ακόμη και με φόρμες και με πολύ απλά ρούχα τα φοράνε,καθώς επίσης ότι αυτό το φαινόμενο έχει αρχίσει και εισχωρεί και στις μικρότερες ηλικίες (πιτσιρίκια).
Δε λέω ότι είναι ψαγμένα μηχανικά ρολόγια,το πιθανότερο να είναι απλά quartz των 100-300 ευρω.
Επίσης-ίσως είναι ιδέα μου αυτό-νομίζω διακρίνω και μια τάση επίδειξης των ρολογιών από αυτούς που τα φοράνε (στάση του σώματος,έξω από τα μπουφάν κτλ)

Σκέφτηκα ότι μήπως απλά είναι κάποιο είδος εξάπλωσης αυτού του φαινομένου εδώ στην πόλη μου,αλλά να,προχθές πάλι έβλεπα ένα σήριαλ,και σε μια φάση σκάει ένα παλικάρι guest star με τις φόρμες κτλ και φορούσε ένα τέτοιο ρολόι (κομψο,με λευκό καντράν και καφέ λουράκι,όχι daniel wellington αλλά ένα ωραίο,σοβαρό ρολόι,κλασικό με μοντέρνες διαστάσεις).Μετά βάζει διαφημίσεις και βλέπω πάλι έναν σε μια διαφήμιση με το ίδιο πάλι στυλ ρολογιού.

Εσείς που είστε Αθήνα το παρατηρείτε αυτό καθόλου? Ότι αυτό το στυλ έχει μεγάλη πέραση καθώς και ότι αρκετές φορές ίσως υπάρχει και μια τάση επίδειξής τους?

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουάριος 25, 2017, 12:28:48 μμ »
αλλά να,προχθές πάλι έβλεπα ένα σήριαλ,και σε μια φάση σκάει ένα παλικάρι guest star με τις φόρμες κτλ και φορούσε ένα τέτοιο ρολόι (κομψο,με λευκό καντράν και καφέ λουράκι,όχι daniel wellington αλλά ένα ωραίο,σοβαρό ρολόι,κλασικό με μοντέρνες διαστάσεις...

Και για να έχουμε πιο καλή εικόνα,δείτε στο βίντεο στο 18.48 και μετά,το παλικάρι στο κομπιούτερ φοράει ένα τέτοιο ρολόι.

http://www.alphatv.gr/shows/ellinikes-seires/elastithesimou/webtv/s1-epeisodio-97

Έχω κάνει παρόμοιες ερωτήσεις,και σκέφτηκα μήπως φάνηκε να επαναλαμβάνομαι.

Η πρώτη ερώτηση ήταν εδώ,ότι παρατηρώ τα μέλη του φόρουμ να προτιμούν σπορ ρολόγια. Είχαμε κάποια συζήτηση.

Η δέυτερη ερώτηση ήταν αν τα dress/κομψά ρολόγια ταιριάζουν με πιο απλό ντύσιμο-σε άλλο νήμα-είχαμε και εκεί κάποιες απόψεις.

Η ερώτηση μου παραπάνω τώρα είναι διαφορετική. Είναι αν στην Αθήνα που είναι η πρωτεύουσα,παρατηρείτε να υπάρχει μεγάλη πέραση του παραπάνω στυλ όπως φαίνεται στο βίντεο.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλοι φοράνε πλέον daniel wellington κτλ,αλλά το παραπάνω στο βίντεο δείχνει πιο παχύ και σαν χρονογράφος με τις κορώνες.
Είναι δηλαδή αυτό που παρατηρώ και γω εδώ στο Ηράκλειο. Δεν είναι όλα daniel wellingthon (τα οποία είναι της μόδας). Μπορει να είναι seiko,tissot,fossil,lorus,casio,ingersoll,festina και οτιδήποτε άλλο,δηλαδή όχι απαραίτητα ψαγμένα μηχανικά ρολόγια. Παρατηρώ τελευταία σαν να είναι ένα φαινόμενο έντονο,πιο σπάνια θα δω πλεόν νέο κόσμο (κάτω των 40) με ρολόι σπορτιφ με μπρασελέ.

Στην Αθήνα βλέπετε την ίδια εικόνα?