Χάρη,
Πριν 4 χρόνια ξεκίνησα δουλειά σε Ιταλική εταιρία, κι εκεί έμαθα τον espresso. Πέρα από τους μύθους και τα πολλά λόγια που (ως συνήθως) πουλούν οι Ιταλοί, ο καφές είναι για πολλούς από εμάς κάτι ιδιαίτερα σημαντικό - μία απόλαυση για μερικούς, ψύχωση και τελετουργικό για άλλους.
Προσωπικά εγώ ξεκίνησα με μία
Francis Francis της Illy, η οποία είναι μηχανή με κάψουλες. Κοστίζει περίπου €129 + δώρο κάψουλες για 4 μήνες (με μία υποτιθέμενη κατανάλωση ενός καφέ τη μέρα). Την έχω δύο φορές (έλεος) και την μία δεν τη χρησιμοποιώ καθόλου - αν ενδιαφέρεσαι να την πάρεις να δοκιμάσεις... Αντικειμενικά η Illy λέγεται ότι έχει ίσως τον καλύτερο καφέ κάψουλας. Είμαι μέλος στο φόρουμ με τους καφέδες, αλλά αν μπεις εκεί θα μπλέξεις. Θ'αρχίσεις να διαβάζεις για θερμοκρασίες, για μονά/διπλά boiler, κλπ. και θα πήξεις.
Η ουσία είναι η εξής: υπάρχουν μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου για να δεις (ή για να σου προτείνει κάποιος) μία μηχανή καφέ, φθηνή ή ακριβή.
1. Το budget σου.
2. Θες ο καφές να φτιάχνεται/ετοιμαζεται γρήγορα; Οι πολύ καλές μηχανές θέλουν προθέρμανση 15'-30', για παράδειγμα, ή ο καφές που θέλει κόψιμο στο μύλο απαιτεί λίγο πιό πολύ χρόνο και καθάρισμα μετά.
3. Πόσους καφέδες θα πίνετε την ημέρα, εσύ και η γυναίκα σου;
4. Από τους καφέδες που θα πίνετε, πόσοι θα είναι espresso και πόσοι cappuccino;
5. Σε ενδιαφέρει αυτό που λέμε 'παραμετροποίηση';
Η μηχανή inox που έδειξε νωρίτερα ένας άλλο μέλος, είναι από αυτές που σου επιτρέπουν να αλλάζεις ή να επεμβαίνεις σε όποια παράμετρο θες. Έχει διπλό boiler, που σημαίνει ότι κάνεις espresso και ταυρόχρονα θα μπορείς να έχεις το γάλα κάτω από το άλλο στόμιο ώστε εκείνη την ίδια στιγμή να ετοιμάζεις το frothed milk για τον cappuccino.
Απ'την άλλη, στην μηχανή κάψουλας που έχω εγώ, δεν μπορώ να παρέμβω σε τίποτα. Βάζω την κάψουλα, πατώ το κουμπί, και βγαίνει ο καφές, κατόπιν πετώ την κάψουλα. Μόλις κάνω το γάλα του cappuccino όμως, η μηχανή μου θέλει ένα τέταρτο ώστε να κάνει τον επόμενο espresso... Πήρα λοιπόν ένα milk frother (αυτό που εδώ μάλλον λένε 'αφρογαλιέρα') χωριστά, αλλά και πάλι ποιοτικά αυτό δεν είναι η καλύτερη λύση.
Μερικά αξιώματα, απ'τα λίγα πράγματα που έχω μάθει στη σύντομη ενασχόληση με τον espresso:
(α) Ο καφές από μηχανή με κάψουλα δεν έχει καμμία σχέση (στη γεύση) με τον καφέ από μηχανή στην οποία κόβεις τα beans και φτιάχνεις κάτι φρέσκο.
(β) Οι μύλοι είναι κάτι σημαντικό, άρα για μύλο θα ήταν καλό να επενδύσεις σε κάτι που να κάνει καλή δουλειά και να κρατήσει χρόνια.
(γ) Αν πίνει κανείς 1 καφέ κάθε μέρα ή λ.χ. έναν καφέ κάθε 2 μέρες, ίσως είναι καλύτερο να πάει σε μηχανή κάψουλας.
(δ) Η μηχανή στην οποία μπορείς να παίξεις με μερικές ή με όλες τις παραμέτρους είναι κάτι με το οποίο θα χρειαστεί να παίξεις και να πειραματιστείς για καιρό. Να την μάθεις, να εξελίξεις τον τρόπο με τον οποίο βγάζεις τον καφέ που θες.
(ε) Ο φρέσκος καφές πρέπει να είναι καλά ψημένος. Στην Ελλάδα ακούω ότι υπάρχουν 2-3 καλοί ψήστες, κι αν παίρνεις καφέ από εκεί, σε συνδυασμό με το ότι ο καφές έχει ημερομηνία 'λήξης' της φρεσκάδας του την οποία πρέπει να προσέχεις, τότε θα πίνεις καλό καφέ.
Άρα -
Σε μηχανές με κάψουλα θα πρότεινα κάτι από Illy.
Σε άλλη μηχανή θα πρότεινα τρία επίπεδα:
(i) Gaggia Classic / Baby ή όποιο άλλο μοντέλο της ίδιας εταιρίας, με ένα καλό μύλο που θα κοστίζει λογικά χρήματα.
(ii) Nuova Simonelli Oscar (αυτή είναι κάπου στα €600) συν έναν καλό μύλο.
(iii) Μηχανή τύπου Ε61 που είναι στο διχίλιαρο, συν μύλο στα €600-700.
Εγώ αυτή τη στιγμή προγραμματίζω πάρω είτε μία Oscar είτε μία τύπου Ε61.
Να πω και μία κουβέντα για την Jura που ανέφεραν δύο μέλη πιό πάνω. Έχω πιεί καφέ από Jura και ομολογώ ότι ήταν (στη δική μου γεύση) πολύ ωραίος. Ίσως ήταν σχετικό με τη μάρκα καφέ που είχαν πάρει εκεί, αλλά θυμάμαι ακόμη πως είχα πει ότι τις μηχανές Jura θα τις κοιτάξω όταν κάνω αναβάθμιση στην καφετιέρα μου.