Αποστολέας Θέμα: Ελευθερη καταδυση  (Αναγνώστηκε 11645 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος aerialoffthelip

• 38mm case
    • Προφίλ
Ελευθερη καταδυση
« στις: Αύγουστος 05, 2008, 01:49:34 πμ »
πιθανώς ενδιαφέρον για κάποιους

στην ελεύθερη κατάδυση ("με μια ανάσα") δεν απαιτούνται στάσεις αποσυμπίεσης... διότι όσο κατεβαίνεις μειώνεται ο όγκος των πνευμόνων σου... και η εξίσωση πίεσης έχει να κάνει μόνο με τα... αυτιά!

ελεύθερη κατάδυση σε τέτοια βάθη σημαίνει απίστευτη ελαστικότητα πνευμόνων (σκεφτείτε ότι στα -10m ο όγκος των πνευμόνων μειώνεται στο μισό, στα -20m στο 1/4 κτλ) και ειδικές τεχνικές yoga για να πέσουν οι σφυγμοί στους ελάχιστους δυνατούς (δηλ. μειωμένη κατανάλωση οξυγόνου). Πρόκειται για ένα από τα πλέον επικίνδυνα "σπορ", ενώ αγώνες με αποσπώμενα βάρη και σχετικά ρεκόρ, δεν αναγνωρίζονται επίσημα εδώ και αρκετά χρόνια  (αν δεν κάνω λάθος), λόγω των θανάτων που είχαν καταγραφεί.... σε κάθε βαθιά βουτιά η υποξία (λιποθυμία λόγω έλλειψης οξυγόνου=πνιγμός) καραδοκεί... αρκετοί από εμάς έχουμε χάσει κάποιο γνωστό ή φίλο με αυτό τον τρόπο.

φυσικά τα παραπάνω δεν ισχύουν για αυτόνομες καταδύσεις (=με "μπουκάλες"), που είναι ασφαλέστατες, αρκεί να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες....

και φυσικά τα ρολόγια μας έχουν σαφώς μεγαλύτερες αντοχές!
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 07, 2008, 03:41:40 μμ από Megalos »

Αποσυνδεδεμένος Megalos

• On the balance wheel
    • Προφίλ
Απ: Ελευθερη καταδυση
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 07, 2008, 03:41:05 μμ »
επειδη δημιουργηθηκε σωστα θεμα of topic στα ρολογια ΒΑLL για την αναφορα του φιλου aerialoffhelip -αληθεια απο που βγαινει αυτο το nickname αγαπητε ?? μεταφερω εδω το θεμα της ελευθερης καταδυσης οποτε να μην εχετε προβλημα οσοι ποσταρετε

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 07, 2008, 10:11:42 μμ »
Ας το εγκαινιάσω λοιπόν.

Μια φορά κι ένα καιρό, πριν πολλά πολλά χρόνια, όταν ήμουν μικρότερος, εξαιρετικός αθλητής του υγρού στίβου με παγκόσμιες διακρίσεις και τόσα μετάλλια που δεν χωράνε πουθενά (εντάξει αυτό είναι ψιλοϋπερβολή ;D ) είπα να δοκιμάσω και το άθλημα της τεχνικής κολύμβησης. Ξέρετε, το στυλ κολύμβησης με τον αναπνευστήρα και το μονοπέδιλο και τα χέρια τεντωμένα μπροστά πάνω από το κεφάλι.

Σε αυτό το άθλημα, και για να αυξηθεί η αναπνευστική μας αντοχή, κάναμε ασκήσεις άπνοιας.
Βουτούσαμε μέχρι τον πυθμένα της πισίνας, κρατιόμασταν από τις σχάρες ή με βαρίδια, περνούσε το απαραίτητο χρονικό διάστημα, και μετά ο προπονητής χτυπούσε με ένα κλειδί τη μεταλλική σκάλα στην υπερχείλιση της πισίνας και βγαίναμε έξω για αναπνοή και μετά πάλι τα ίδια.

Μια φορά λοιπόν, ενώ είχαν προηγηθεί μερικές τέτοιες άπνοιες, έπρεπε να μείνουμε κάτω από το νερό όσο μπορέσουμε.
Ε, εγώ η τελευταία ένδειξη που είδα στο ρολόι ήταν 4'-20" γιατί το επόμενο πράγμα που θυμάμαι ήταν η αίσθηση των μαλάξεων στο στήθος και κάποιον να μου φυσάει αέρα μέσα στο στόμα.
Η γνωμάτευση: Υποξεία.
Για καλή μου τύχη την τεχνική αναπνοή μού την έκανε η Τσέχα προπονήτρια :o της γυναικείας ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης (είχαν προπόνηση αμέσως μετά) και όχι ο μουστάκιας προπονητής μου.  :D ;D ;D

Μερικούς μήνες μετά το συμβάν, σε μια παραλία της Καβάλας έκανα 5:10 και τέλος. Από τότε, δεν έχω ασχοληθεί ξανά με το σπορ.
Πολύ θα το ήθελα όμως. Ίδωμεν.

warover

• Επισκέπτης
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 07, 2008, 10:28:35 μμ »
3 25" απο εμενα αλλα εγω δεν το παρακανα μιας και δεν υπρηρχε καμια τζεχα για τις απαραιτητες πρωτες βοηθειες ;D

Αποσυνδεδεμένος Megalos

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 08, 2008, 09:28:52 πμ »
nin μπραβου σου !!!
εντυπωσιακωτατος  ;)

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 08, 2008, 09:53:23 πμ »
@Megalos:

η φιγούρα "aerial off the lip" είναι κάτι σαν το holy grail για όσους ασχολούνται με windsurf στα κύματα...  :D

@nin:

το 5'10'' σε θάλασσα είναι.... εντυπωσιακό!!! είχες δοκιμάσει ποτέ ελεύθερη κατάδυση? 

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 08, 2008, 10:29:41 πμ »
Βλέπω το νερό και μου 'ρχεται να φύγω όπως είμαι. Ευτυχώς, μια εβδομάδα μένει μόνο.
Η αίσθηση κάτω από το νερό είναι πραγματικά μοναδική. Λες κι είσαι μέσα σ' ένα απέραντο προστατευτικό κουκούλι, στο οποίο διαδραματίζεται μια παράλληλη ζωή. Ας μην επεκταθούμε όμως.

Aerial, όχι δεν έχω κάνει ελεύθερη κατάδυση. Οι άπνοιες όμως ήταν κάτι που πάντοτε με προκαλούσε. Και φαντάζομαι βοήθησε πολύ το γεγονός ότι κολυμπούσα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Ν΄αναφέρω κι ένα τραγελαφικό: Πριν απολυθώ από το Στρατό, πήγα να μου κάνουν την καθιερωμένη ακτινογραφία θώρακος για την απόλυση.
Ο τύπος με έβαλε να την κάνω τρεις φορές.  ???
"Συμβαίνει κάτι μάστορα; Έχω φάει τρεις φορές ακτινοβολία." ... του λέω
"Αγόρι μου, τα πνευμόνια σου δεν χωράνε στο κάδρο" ... μου απάντησε.  :D

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 08, 2008, 11:28:27 πμ »

;D :headbash: :cheers: :smt041 :supz: :weedman:

Αποσυνδεδεμένος Megalos

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Αύγουστος 08, 2008, 11:44:23 πμ »

Αποσυνδεδεμένος stardrive

• 50mm case
  • The clock is ticking!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Αύγουστος 08, 2008, 07:58:34 μμ »

;D :headbash: :cheers: :smt041 :supz: :weedman:

+100 και από μένα
Πότε ή Ποτέ

Λιγότερες λέξεις οδηγούν σε λιγότερες σκέψεις  «Δος μοι πα στώ και ταν γαν κινήσω»

Αποσυνδεδεμένος StefMac

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Αύγουστος 10, 2008, 02:13:02 μμ »
Εγώ είχα σε Θάλασσα με περίπου 7-8 μέτρα σε "καρτέρι" 2min+10sec ...
Αλλά μιλάμε για 15 χρόνια πίσο ... ;D
Όσο για σένα φίλε nin   :god: :respect: :2thumbs: =D>

Φιλικά Στέφανος.
_Jaeger Le Coultre_
The first Manufacture
 in Valle'e de Joux.

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Αύγουστος 25, 2008, 11:29:18 μμ »
Στέφανε, τα 2'10'' σε καρτέρι είναι...ΠΟΛΛΑ!!! το καρτέρι (και δη το βαθύ καρτέρι) δεν έχει καμία σχέση με τις στατικές άπνοιες σε μια πισίνα ή στα ρηχά. κρίμα που το άφησες...