Πάμε για το επόμενο σιγά-σιγά...
Ο
Ναυτίλος 5712/1Α είναι πολύ βολικός στο χέρι και σε ταξίδια, είναι άνετο every day watch. Το moonphase complication που έχει δεν το χρησιμοποιώ ιδιαίτερα, θα προτιμούσα chrono, GMT ή Annual complication. Tο ατσάλινο μπρασελέ είναι ό,τι καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα ατσάλινα της αγοράς αλλά βλέπω ότι προτιμώ ξεκάθαρα ρολόγια με δερμάτινο λουράκι (pin buckle ή deployant). Το ρολόι έχει πάρα πολύ καλή χρονομετρία, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Το να δώσω το 5712/1Α ή όχι είναι ένα κομμάτι. Αν το αντικαταστήσω με new (single sealed) 5980/1Α ή new (double sealed) 5980R, είμαστε εντάξει (δίνω Ναυτίλο, παίρνω Ναυτίλο με άλλα complications).
Το
Calatrava είναι πολύ κλασικό, το dial είναι υπέροχο αν ζήσεις λίγο με το ρολόι και το εκτιμήσεις, όμως το ρολόι είναι αρκετά λιτό και πιθανώς λίγο γεροντίστικο για το στυλ ζωής που έχω. Το πλεονέκτημά του είναι ότι ρυθμίζεται εύκολα αν ταξιδεύει κανείς. Η ανυπαρξία open back δεν με ενοχλεί καθόλου, αφού έχω άλλο ΡΡ με ανοιχτή πλάτη.
Υποψήφια μοντέλα:
- 5140G: κλασικό αλλά δύσκολο σε ταξίδια (αλλαγή ώρας κλπ.)
- Datograph, το τωρινό σε RG. Δυνατό αλλά λίγο bulky.
- Zeitwerk. Ρολογάρα αλλά λίγο χοντρό, κι η ώρα δεν αλλάζει εύκολα, πρέπει να γυρίζεις και να γυρίζεις, minute by minute για να αλλάξεις ώρα... Δύσκολο για να φοριέται κάθε μέρα, ίσως?
- 5130P: το έβαλα προχθές σε YG, καταπληκτικό, μου άρεσε. Αλλά πάλι ΡΡ?
- 5905Ρ: δύσκολο για αλλαγή ώρας αν πας ταξίδι, αλλά πολύ όμορφο κομμάτι.
- AP Millenary: τα ΑΡ δεν τα ξέρω καλά, αλλά αυτό είναι καλή πρόταση, βγαίνει και σε ατσάλι που λέει ο λόγος.
- Lange 1: το νέο μοντέλο, κλασικό και απλό, ρολογάρα αλλά πάλι ένα κομμάτι σαν το Calatrava ίσως? Και σε τί μέταλλο?
- Lange Saxonia Annual.
- Κάποιο AP RO απλό/Chrono σε RG (φουλ RG μπρασελέ ή δερμάτινο λουράκι).
Τα Patek είναι άνετα στο θέμα ρύθμισης ppc (μιας και δεν έχουν το έτος ως complication, π.χ. όπως τα IWC ppc) αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο πότε πρέπει ή όχι να αλλάζει/ρυθμίζει κανείς ώρα, ημερομηνία, μήνα κλπ.
Προχθές έβαλα το two-tone
5980/1AR. Ωραίο, αλλά όχι κάτι το τόσο ιδιαίτερο όσο περιγράφεται.
Εχθές βρήκα ένα
F.P. Journe με astrological month / seconds / platinum case / date / PR. Το δίνει 21,500 Eur, no box, no papers, 2 ετών.
Ρωτάω τους τρελλούς εδώ, μου λένε ότι το εν λόγω movement του Journe (Cal. 1300) έχει βγάλει θέματα και κολλάει ο δίσκος με τους αστρολογικούς μήνες.
Η τιμή είναι λίγο ψηλή, και υπάρχει ρίσκο. Τον Αύγουστο θα είμαι Γενεύη, οπότε λουράκι (αγορά νέου) και authentication μπορώ να κάνω εκεί.
Το ρολόι φοριόταν πάρα πολύ ωραία... Άλλο πράγμα η πλατίνα...
Μετά πάμε στα Lange. Κατά προτίμηση handwound. Κακό με τα Lange το ότι δεν αντέχουν νερό (για τα ΡΡ ξέρω πως δεν καταλαβαίνουν τίποτα, είναι over-engineered). Επίσης, το ρολόι πρέπει να διαβάζεται εύκολα. Λύσεις τύπου Langematic Perpetual που προσπαθείς με μεγενθυντικό φακό να δεις τί γίνεται, δεν νομίζω να βολεύουν.
Ακούω ότι το 5990 της ΡΡ είναι εκπληκτικό κομμάτι. Αυτό τα συνδυάζει όλα. Ταξιδιωτική ώρα, chrono, γκρι dial και ατσάλι που περνά απαρατήρητο, αλλά θα ήθελα να αποφύγω το ατσάλι ως κάσα.

5980/1AR

Γνώμες ευπρόσδεκτες, θα ενημερώνω το νήμα κάθε φορά μετά από διάφορες νέες δοκιμές, αλλά και φυσικά μόλις γίνει το όποιο incoming (ίσως σύντομα, ίσως αργότερα μέσα στο 2015).