Αποστολέας Θέμα: Ενισχυτές (φορητοί ή σταθεροί) για ακουστικά και iPad/mp3 players  (Αναγνώστηκε 2946 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος NavalArchitect

• 50mm case
    • Προφίλ
Παιδιά ψάχνω για ένα σετ ακουστικά και φορητό ενισχυτή.

Στα ακουστικά κάτι μπορώ να καταλάβω, στους φορητούς (ή και σταθερούς) ενισχυτές ακουστικών όμως δεν ξέρω πολλά.

Προσπαθώντας να κόψω δρόμο και για να μην φάω τα επόμενα 2-3 σ/κ μέχρι να βρω καλές πληροφορίες στο διαδίκτυο, αν κανείς μπορεί να βοηθήσει, θα το εκτιμούσα.

Είμαι κοντά είτε σε συνδυασμό:

Ακουστικά Sennheiser ή Sony
Ενισχυτής (φορητός) iFi ή Sony

Αν κανείς έχει πρόταση για τον ενισχυτή κυρίως, τί είναι πρακτικότερο και καλύτερο σε αυτήν την κατηγορία, θα ήθελα να το ακούσω.

Ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος gkblues

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • https://www.instagram.com/gkblues/
Απ: Ενισχυτές (φορητοί ή σταθεροί) για ακουστικά και iPad/mp3 players
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 22, 2014, 06:55:06 μμ »
Επειδή δεν το κατάλαβα..ψάχνεις για σταθερό hi fi ενισχυτή η για ενισχυτή ακουστικών μουσικών οργάνων;

• 50mm case
    • Προφίλ
Ενισχυτές (φορητοί ή σταθεροί) για ακουστικά και iPad/mp3 players
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 22, 2014, 07:18:44 μμ »
Ναι, ας είμαι πιό ξεκάθαρος.

Ψάχνω για ενισχυτή ο οποίος έχει μέγεθος μικρού εξωτερικού σκληρού δίσκου, και συνδέεται με λ.χ. το iPhone, κι από 'κει ακούει κανείς μουσική μέσω καλών ακουστικών.

Αυτό είναι σύνηθες setup όταν τα ακουστικά είναι 300Ω για παράδειγμα, και το iPhone ή το όποιο digital Walkman δεν μπορεί να τα οδηγήσει σωστά.

Αποσυνδεδεμένος gkblues

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • https://www.instagram.com/gkblues/

Αποσυνδεδεμένος ww

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 23, 2014, 07:54:33 πμ »
Καλημέρα,

Όσο αφορά τον ενισχυτή είναι απαραίτητο να διαχωρίσεις αν χρειάζεσαι σταθερού τύπου ή φορητό μιας και ιδίως για τους σταθερού τύπου υπάρχει πολύ μεγάλη γκάμα κατασκευαστών. Όσο αφορά τους φορητούς, η IFI συγκεντρώνει καλά σχόλια όπως πολύ καλά σχόλια συγκεντρώνει και η Fiio. Προσωπικά θα προτιμούσα να πάρω ένα dedicated player με ενσωματωμένο ενισχυτή μόνο για τη μουσική μου το οποίο να είναι ικανό να παίξει όλων των ειδών τα ακουστικά και να διώξω από τον κύκλο αναπαραγωγής το iphone, το οποίο σε κάποιους τους ενοχλεί το πρόγραμμα αναπαραγωγής ενώ δεν παίζει και όλων των ειδών τα αρχεία. Ένα τέτοιο λέγεται ότι είναι το Fiio X5 (ενώ και το X3 για τα χρήματά του είναι πολύ καλό). Προσοχή, το FiiO X5 δε διαθέτει ενσωματωμένο σκληρό και πρέπει να αγοράσεις κάρτες μνήμης.

Για τα ακουστικά τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα μιας και δεν έχεις μόνο το θέμα των τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά επιπλέον θα πρέπει να εξασφαλίσεις και την άνεση στα αυτιά και γενικότερα στο κεφάλι σου (φαντάζομαι μιλάς για ακουστικά κεφαλής). Θα πρέπει πρώτα να αποφασίσεις αν θα είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου (τα κλειστού τύπου έχουν πολύ καλύτερη ηχομόνωση ενώ τα ανοικτού υπάρχει διαρροή προς το περιβάλλον). Επίσης, αν θα είναι φορητού τύπου ή όχι (δηλαδή αν θα έχουν μηχανισμό που μαζεύεται η στέκα) ενώ τέλος αν θα καλύπτουν όλο σου το αυτί ή όχι.

Στο θέμα των ακουστικών αναγκαστικά πρέπει να κάνεις τουλάχιστο τη δοκιμή να τα φορέσεις μιας και κάθε τύπος ακουστικών κάθεται διαφορετικά σε κάθε κεφάλι, εγώ για παράδειγμα δυσκολεύομαι να βρω άνετα ακουστικά λόγω αυξημένης περιμέτρου του κεφαλιού μου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η Sony και οι λοιπές γνωστές consumer εταιρίες δε θα ήταν ανάμεσα σε αυτές που θα κοίταζα, όπως επίσης δεν θα έδινα καθόλου σημασία σε κάτι εταιρίες τύπου Dr DRE κλπ των οποίων ο ήχος είναι απογοητευτικός κατά τη γνώμη μου (πολύ μπάσο χωρίς καθαρότητα στις υψηλές). Παραδοσιακές εταιρίες σε κατασκευή ακουστικών κεφαλής είναι οι Sennheiser, AKG, Beyerdynamic, Audio Technica, Grado κλπ., ενώ υπάρχουν και παραδοσιακές δυνάμεις του HIFI που έχουν μπει στο χώρο των ακουστικών κεφαλής τα τελευταία δύο χρόνια όπως η B&W, Focal, Klipsch κλπ.

Αυτή τη στιγμή οι προσωπικές μου προτιμήσεις τόσο από πλευράς ήχου όσο και στυλ θα ήταν τα Focal Spirit Classic και One, τα B&W P5 και P7, τα Sennheiser Momentum, τα PSB M4U.

Κρίμα που δεν είσαι Ελλάδα μιας και αυτή την εποχή διοργανώνεται έκθεση ακουστικών η οποία θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αποφασίσεις που περίπου θα κινηθείς.

Παναγιώτης

Αποσυνδεδεμένος sea_dweller

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 23, 2014, 09:54:38 πμ »
Μπράβο σου,

Μπορώ να πώ ότι μου άρεσε πολύ η απάντηση σου και οι εταιρίες ακουστικών που πρότεινες.

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 23, 2014, 10:26:10 πμ »
Μόλις τώρα γύρισα από την πρώτη ουσιαστικά εκτεταμένη δοκιμή.

Δοκίμασα τους iFi (τον mini που παίζει και iPhone και Android) αλλά και τον μεγάλο που είναι κάτι ανάμεσα στους άλλους δύο (ανάμεσα σε αυτόν που είναι καθαρός ενισχυτής και τον άλλο που είναι λιγότερο δυνατός αλλά παίρνει ρεύμα και από USB). Δοκίμασα επίσης και τον ικανότατο Sennheiser (HDVD 800), κι από ακουστικά τα HD 600, HD 800 και τα Grado GS-1000e.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Σιγά-σιγά αρχίζω να βγάζω άκρη. Το κυρίως πρόβλημα που συναντώ είναι όλες αυτές οι ονομασίες, οι διαφορές μεταξύ βυσμάτων, δεν μπορώ να προβλέψω τί ακριβώς θα χρειαστεί αργότερα, κλπ. Επίσης οι δοκιμές δύσκολα λένε πολλά, μιας και σου ανοίγουν ένα μεγάλο iMac που έχουν εκεί, του έχουν συνδέσει τον μεγάλο Sennheiser αλλά και τους 3 μεγάλους iFi, συν το ότι σου φέρνουν κι άλλους μικρούς ή μεγάλους iFi. Παίρνεις ακουστικά και ακούς.

H μουσική είναι με τραγούδια από iTunes (σε υψηλή πιστότητα) αλλά (α) δεν είναι ακριβώς η μουσική που θέλω να ακούσω, και (β) δεν μπορεί να συνδεθεί το iPhone μου, ώστε να δοκιμάσω από πηγή που ίσως να χρησιμοποιώ στο μέλλον.

Πάμε τώρα παρακάτω.

Το βασικό είναι να διαλέξει κανείς τί σύστημα θέλει, δηλαδή

1. φορητό, ή
2. σταθερό για το σπίτι.

Έχω ήδη τα Bose 15 (αν δεν κάνω λάθος), τα μεγάλα, τα έχω από το 2008 και έχουν ανοίξει εντελώς τα faux δέρματα αριστερά και δεξιά, το αφρολέξ έχει πεταχτεί και τα ακουστικά δεν γίνεται να φορεθούν. Ευτυχώς είμαστε στη Σιγκαπούρη και ίσως εδώ να μπορούν στην Bose να τα φτιάξουν.

Denon AH-NCW500.

Πέρυσι/πρόπερσι πήρα στην Ιαπωνία τα Denon AH-NCW500. Αυτά είναι bluetooth κλειστού τύπου και κάθονται πάνω στο αυτί, αντί να το αγκαλιάζουν. Καταπληκτικό design, ωραία για το αεροπλάνο, αλλά δεν είχε το Yodobashi σε στοκ τα HD700 τότε οπότε διάλεξα αυτά ανάμεσα σε Denon και στα ολοκαίνουργια (τότε) Sony MDR-1R / BT / NC (και πολύ φοβάμαι πως θα έπρεπε να είχα πάρει τα Sony).

Τώρα, πάμε στις πηγές. Έχω ένα iPod (του 2006) / ένα ολοκαίνουργιο iPod nano (του 2013) / ένα ολοκαίνουργιο Α&Κ 100 ή 120 με φουλ microSD μνήμες / το iPhone 4S / κι ένα Sony walkman mp3 player (το NWZ-X1000).

Sony NWZ-X1000.

Επειδή είχα ασχοληθεί με το hi-fi χρόνια πριν (το '97-'98 στην Ελλάδα) και είχα φυσικά ξοδέψει αρκετά, ξέρω καλά πως αν μπει κανείς σε αυτόν τον κύκλο, μπαίνει βαθύτερα όλο και περισσότερο μετά, χωρίς καν να το καταλάβει. Στο παραδοσιακό hi-fi (hi-end audio), κάποιος μπορεί να βγάλει άκρη με τα ρεύματα, τις αντιστάσεις, κλπ.

Εδώ τώρα έχουμε τα iPhone ή οποιοδήποτε άλλο player στο οποίο έχει κανείς κατεβάσει μουσική, και το μάρκετινγκ μας πάει στο να λέμε ότι δεν είναι αρκετό αυτό το κάθε τύπου player για να οδηγήσει ηχεία με impedance >300Ω. Οπότε πάμε εδώ, έτοιμοι φυσικά να ανοίξουμε το πορτοφόλι μας:

Έτσι έκανα και εγώ. Τα Bose θέλουν επισκευή, τα Denon δεν είναι τόσο άνετα στο αυτί, περιοδεύων Ρομά είμαι, τί μου μένει ως ευχαρίστηση? Να ακούω λίγο καλή μουσικούλα. Ωραία. Πάμε να διαλέξουμε ένα καλό σύστημα player + headphones.

Από την επίσκεψη στην Ιαπωνία τότε μου είχαν μείνει τα HD700 στο μυαλό. Τα είδα εδώ πρόσφατα, είπα μέσα μου "άντε να αρχίσεις να κατεβάζεις και κανένα τραγούδι, να ακούς και τίποτε διαφορετικό". Οπότε μετά μπαίνεις στο τριπάκι "από πού να κατεβάζω; από iTunes ή από άλλα sites, mp3, FLAC, κλπ.;"

H επιλογή του αν κανείς θα κινηθεί σε φορμά iPhone / iTunes ή σε Α&Κ player / Android device / κλπ. είναι βασική. Μετά είναι το τί αρχεία θα κατεβάζει κανείς, τί ποιότητα, τί συμπίεση δηλαδή.

Απλά ακουστικά παίζουν κατευθείαν σε αυτά τα players. Αν όμως θέλει κανείς να βάλει ένα ποιοτικό Sennheiser HD600 ή 800 (impedance 300Ω έκαστο), τότε ο ενισχυτής ακουστικών είναι απαραίτητος. Κι εκεί αρχίζει το ψάξιμο του "τί ενισχυτή να πάρω" κλπ.

Σήμερα είδα τα:

(i) HD600 με τον μικρό iFi (τα ακουστικά αυτά βέβαια μόνο για φορητά δεν είναι), και
(ii) HD800 με τον μεγάλο σταθερό Sennheiser.

Για τα HD800, τί να πει κανείς, είναι monitor ακουστικό...

Οπότε, Παναγιώτη (και SD ή κανείς άλλος), η ερώτησή μου είναι η εξής: με τη μουσική που ακούμε, αξίζει? Ακόμη και για φορητό σύστημα, από τη στιγμή που κανείς δεν κάνει στην πάντα το iTunes, αξίζει να πάρει έστω και μικρό ενισχυτή? Κι αν στο μέλλον αλλάξουν πάλι τα φορμά, τί γίνεται? Πάλι αναβάθμιση?

Ειδικά στην υψηλή κατηγορία ακουστικών και τιμής, αν κανείς δεν ακούει FLAC / lossless, δεν έχει νόημα, σωστά? Όμως λίγα είδη μουσικής είναι διαθέσιμα σε lossless...

Αποσυνδεδεμένος ww

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 23, 2014, 11:19:20 πμ »
Από την απάντησή σου και μόνο αποκομίζω την αίσθηση ότι είσαι αρκετά μπερδεμένος όσο αφορά αυτό που θέλεις να αποκτήσεις.
Πιθανότατα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις δύο set, ένα που θα σε καλύπτει σε φορητή διασκέδαση και ένα άλλο σταθερού τύπου.
Οι τιμές ορισμένων προϊόντων είναι εξωπραγματικές για δεδομένα φορητού συστήματος (πχ τα HD800 ή το ΑΚ120 το οποίο ομολογώ πως δεν το γνώριζα) ενώ και η πρακτική πλευρά του θέματος με αυτού του μεγέθους τα ακουστικά πάει περίπατο. Πλέον αρχίζεις να κινείσαι σε κατηγορία Audeze, HIFIman τα οποία κατά τη γνώμη μου χρειάζονται σταθερού τύπου σύστημα για να παίξουν αυτό που μπορούν.

Το θέμα της πηγής είναι και αυτό μία πολύ πονεμένη ιστορία και αυτό που εγώ έχω συμπεράνει είναι ότι όπως τη βρίσκει κανείς έτσι και κινείται. Άλλος με computer audio, άλλος με ios και άλλος με android (το τελευταίο είναι το χειρότερο για μένα). Προσωπική μου επιλογή για φορητό σύστημα είναι είτε το Α&Κ120 είτε το Fiio Χ5 το οποίο θα εφοδιάζω μουσική από τον υπολογιστή ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα μπορεί να παίξει επαρκώς ένα μεγάλο εύρος καλών ακουστικών με κόστος ως τα 300-350€. Τα ακουστικά αυτά θα πρέπει να είναι σχετικώς φορητά και ικανοποιούν το γούστο σου στη μουσική.

Για σταθερού τύπου σύστημα το πράγμα μπλέκει ακόμη περισσότερο μιας και όλες σχεδόν οι HiFi (ή και HiEnd) εταιρίες έχουν παρουσιάσει καλούς ενισχυτές ακουστικών. Το θέμα όμως κατά τη γνώμη μου είναι να απολαύσουμε και κάποια στιγμή ήρεμα τη μουσικούλα μας γιατί με τούτα και με κείνα ο τελικός προορισμός έχει κάπου χαθεί.

Παναγιώτης 

• 50mm case
    • Προφίλ
Ενισχυτές (φορητοί ή σταθεροί) για ακουστικά και iPad/mp3 players
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 23, 2014, 05:37:52 μμ »
Έχεις δίκιο, το μπέρδεμα προέρχεται κυρίως από το ποιό είναι το βασικό κριτήριο για να πω ότι πραγματικά χρειάζομαι ή όχι φορητό ενισχυτή.