Μόλις τώρα γύρισα από την πρώτη ουσιαστικά εκτεταμένη δοκιμή.

Δοκίμασα τους
iFi (τον mini που παίζει και iPhone και Android) αλλά και τον μεγάλο που είναι κάτι ανάμεσα στους άλλους δύο (ανάμεσα σε αυτόν που είναι καθαρός ενισχυτής και τον άλλο που είναι λιγότερο δυνατός αλλά παίρνει ρεύμα και από USB). Δοκίμασα επίσης και τον ικανότατο
Sennheiser (HDVD 800), κι από ακουστικά τα HD 600, HD 800 και τα
Grado GS-1000e.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Σιγά-σιγά αρχίζω να βγάζω άκρη. Το κυρίως πρόβλημα που συναντώ είναι όλες αυτές οι ονομασίες, οι διαφορές μεταξύ βυσμάτων, δεν μπορώ να προβλέψω τί ακριβώς θα χρειαστεί αργότερα, κλπ. Επίσης οι δοκιμές δύσκολα λένε πολλά, μιας και σου ανοίγουν ένα μεγάλο iMac που έχουν εκεί, του έχουν συνδέσει τον μεγάλο Sennheiser αλλά και τους 3 μεγάλους iFi, συν το ότι σου φέρνουν κι άλλους μικρούς ή μεγάλους iFi. Παίρνεις ακουστικά και ακούς.
H μουσική είναι με τραγούδια από iTunes (σε υψηλή πιστότητα) αλλά (α) δεν είναι ακριβώς η μουσική που θέλω να ακούσω, και (β) δεν μπορεί να συνδεθεί το iPhone μου, ώστε να δοκιμάσω από πηγή που ίσως να χρησιμοποιώ στο μέλλον.
Πάμε τώρα παρακάτω.

Το βασικό είναι να διαλέξει κανείς τί σύστημα θέλει, δηλαδή
1. φορητό, ή
2. σταθερό για το σπίτι.
Έχω ήδη τα
Bose 15 (αν δεν κάνω λάθος), τα μεγάλα, τα έχω από το 2008 και έχουν ανοίξει εντελώς τα faux δέρματα αριστερά και δεξιά, το αφρολέξ έχει πεταχτεί και τα ακουστικά δεν γίνεται να φορεθούν. Ευτυχώς είμαστε στη Σιγκαπούρη και ίσως εδώ να μπορούν στην Bose να τα φτιάξουν.
Denon AH-NCW500.Πέρυσι/πρόπερσι πήρα στην Ιαπωνία τα
Denon AH-NCW500. Αυτά είναι bluetooth κλειστού τύπου και κάθονται πάνω στο αυτί, αντί να το αγκαλιάζουν. Καταπληκτικό design, ωραία για το αεροπλάνο, αλλά δεν είχε το Yodobashi σε στοκ τα HD700 τότε οπότε διάλεξα αυτά ανάμεσα σε Denon και στα ολοκαίνουργια (τότε)
Sony MDR-1R / BT / NC (και πολύ φοβάμαι πως θα έπρεπε να είχα πάρει τα Sony).

Τώρα, πάμε στις πηγές. Έχω ένα
iPod (του 2006) / ένα ολοκαίνουργιο iPod nano (του 2013) / ένα ολοκαίνουργιο
Α&Κ 100 ή 120 με φουλ microSD μνήμες / το
iPhone 4S / κι ένα
Sony walkman mp3 player (το NWZ-X1000).
Sony NWZ-X1000.Επειδή είχα ασχοληθεί με το hi-fi χρόνια πριν (το '97-'98 στην Ελλάδα) και είχα φυσικά ξοδέψει αρκετά, ξέρω καλά πως αν μπει κανείς σε αυτόν τον κύκλο, μπαίνει βαθύτερα όλο και περισσότερο μετά, χωρίς καν να το καταλάβει. Στο παραδοσιακό hi-fi (hi-end audio), κάποιος μπορεί να βγάλει άκρη με τα ρεύματα, τις αντιστάσεις, κλπ.
Εδώ τώρα έχουμε τα iPhone ή οποιοδήποτε άλλο player στο οποίο έχει κανείς κατεβάσει μουσική, και το μάρκετινγκ μας πάει στο να λέμε ότι δεν είναι αρκετό αυτό το κάθε τύπου player για να οδηγήσει ηχεία με impedance >300Ω. Οπότε πάμε εδώ, έτοιμοι φυσικά να ανοίξουμε το πορτοφόλι μας:

Έτσι έκανα και εγώ. Τα Bose θέλουν επισκευή, τα Denon δεν είναι τόσο άνετα στο αυτί, περιοδεύων Ρομά είμαι, τί μου μένει ως ευχαρίστηση? Να ακούω λίγο καλή μουσικούλα. Ωραία. Πάμε να διαλέξουμε ένα καλό σύστημα player + headphones.
Από την επίσκεψη στην Ιαπωνία τότε μου είχαν μείνει τα HD700 στο μυαλό. Τα είδα εδώ πρόσφατα, είπα μέσα μου "
άντε να αρχίσεις να κατεβάζεις και κανένα τραγούδι, να ακούς και τίποτε διαφορετικό". Οπότε μετά μπαίνεις στο τριπάκι "
από πού να κατεβάζω; από iTunes ή από άλλα sites, mp3, FLAC, κλπ.;"

H επιλογή του αν κανείς θα κινηθεί σε φορμά iPhone / iTunes ή σε Α&Κ player / Android device / κλπ. είναι βασική. Μετά είναι το τί αρχεία θα κατεβάζει κανείς, τί ποιότητα, τί συμπίεση δηλαδή.
Απλά ακουστικά παίζουν κατευθείαν σε αυτά τα players. Αν όμως θέλει κανείς να βάλει ένα ποιοτικό Sennheiser HD600 ή 800 (impedance 300Ω έκαστο), τότε ο ενισχυτής ακουστικών είναι απαραίτητος. Κι εκεί αρχίζει το ψάξιμο του "
τί ενισχυτή να πάρω" κλπ.

Σήμερα είδα τα:
(i) HD600 με τον μικρό iFi (τα ακουστικά αυτά βέβαια μόνο για φορητά δεν είναι), και
(ii) HD800 με τον μεγάλο σταθερό Sennheiser.
Για τα HD800, τί να πει κανείς, είναι monitor ακουστικό...
Οπότε, Παναγιώτη (και SD ή κανείς άλλος), η ερώτησή μου είναι η εξής: με τη μουσική που ακούμε, αξίζει? Ακόμη και για φορητό σύστημα, από τη στιγμή που κανείς δεν κάνει στην πάντα το iTunes, αξίζει να πάρει έστω και μικρό ενισχυτή? Κι αν στο μέλλον αλλάξουν πάλι τα φορμά, τί γίνεται? Πάλι αναβάθμιση?
Ειδικά στην υψηλή κατηγορία ακουστικών και τιμής, αν κανείς δεν ακούει FLAC / lossless, δεν έχει νόημα, σωστά? Όμως λίγα είδη μουσικής είναι διαθέσιμα σε lossless...