^^ Ballon Bleu 36mm ss
Πάμε να το πάρουμε λίγο από την αρχή.
Καμμία αναζήτηση δεν είναι τυχαία, και καμμία επίσκεψη/δοκιμή σε dealer δεν γίνεται χωρίς στόχο.
Μου έχει έρθει εδώ και καιρό έντονη επιθυμία για ρολόι με δερμάτινο λουράκι, το οποίο ρολόι όμως να είναι σε προσιτή τιμή για καθημερινό φόρεμα ή ταξίδι (που να μην με νοιάζει πώς και πού θα κυκλοφορήσω, αν θα το αφήσω σε δωμάτιο ξενοδοχείου, κλπ.)
Είδα τους τελευταίους 6 μήνες ότι ρολόι με ατσάλινο μπρασελέ δεν το πολυθέλω. Είχα το Κοστελέσιο, εξαιρετικό, προσεγμένο, κρατούσε καταπληκτική χρονομετρία, με πανέμορφο dial, το πήρα σε καταπληκτική τιμή, αλλά ήταν λίγο βαρύ και είχε πάχος κάσας 13.85mm.
Σαν το Lange υπάρχουν λίγα άλλα παρόμοια αλλά εδώ είναι η ζωή πλέον ζούγκλα και εννοείται πως ούτε καν διανοούμαι να φύγω λ.χ. για περπάτημα το απόγευμα ή να πάω το Σάββατο για μπάνιο στη θάλασσα και να είναι το ρολόι στο σπίτι. Μας είχαν ανοίξει το σπίτι ένα Σάββατο μεσημέρι πριν 5 χρόνια, ευτυχώς όλα τα Ρόλεξ και το Da Vinci Laureus τα είχα στη θυρίδα. Το Lange δεν μπορεί να δουλευτεί εύκολα αυτή τη στιγμή, ό,τι ρολόι φορά κανείς πρέπει να είναι σε συνάρτηση με το lifestyle και τη ζωή που έχει. Αν ζεις στην Ελβετία, στη Σιγκαπούρη ή στην Κορέα, κι έχεις κι ένα status στο οποίο ταιριάζει ένα Dato, φόρα ό,τι θες. Στην παρούσα εποχή, εδώ στην Ελλάδα, αυτή η εξίσωση για μένα δεν δουλεύει - για άλλους μπορεί να είναι μία ευχάριστη πραγματικότητα. Εγώ το ρίσκο δεν το παίρνω, το Dato θα φορεθεί όταν φύγω πάλι από εδώ.
Πάμε τώρα στην Cartier, να μην είμαστε και off topic.
Λέγαμε λοιπόν ότι τίποτε δεν γίνεται χωρίς στόχο. Δεν ξέρω πως, αλλά μου έκατσε στο κεφάλι να πάρω ένα Tank Solo σε ατσάλι. Φθηνό, μικρό στον καρπό (σχετικά είναι όλα βέβαια), έψαξα και είδα ότι η εταιρία έχει σχεδιάσει 3 διαφορετικών τύπων λουριά (smooth, grained, Trieste) σε 14-15 χρώματα. Οπότε λέω, εδώ είμαστε, την πλάκα μας θέλουμε να κάνουμε, είναι κλασικό ρολόι, μπορώ να αλλάζω λουριά όποτε θέλω, κλπ.
Πας λοιπόν, δοκιμάζεις, το ψάχνεις κι από το σπίτι, βολιδοσκοπείς για ώρες στο διαδίκτυο, κλπ. Εντάξει τώρα θα πει κάποιος, δεν είναι σαν ρολόγια κάτι το φοβερό. Το κανονικό (Large) Tank Solo WSTA0028 είναι 34.8 x 27.4 x 5.5 mm με lug width 20.5mm και quartz mvt. Λιανική €2,500.00, στον Πατσέα είπαν περίπου €2k αλλά φαντάζομαι αν πιέσεις ίσως να παίρνει και παραπάνω, στην Ευρώπη έχει €1,750 κ.ο.κ. Δεν με ενοχλεί το quartz, τα ρολόγια δυστυχώς τα βάζω μία μέρα και άλλες 4 μέρες μετά δεν φορώ τίποτε. Ο καθένας έχει τα δικά του χούγια...
"
Μα..." θα πει ο άλλος, "
...στα €1.8k παίρνεις ένα Oris, ένα Longines, κλπ. ..." Όχι - δεν μου αρέσουν αυτά και επίσης ένα τέτοιο Cartier είναι πολύ πιό διαχρονικό ως κομμάτι. Αυτό που μετρά είναι τί ευχαριστιέται ο καθένας, και πώς το φορά. Κανόνες δεν υπάρχουν. Οι μισοί και βάλε από αυτούς που έχουν Πατέκ και ΑΡ τα έχουν γιατί "θεωρούνται" τα καλύτερα, τα πιό φινετσάτα, και λοιπές παπαριές. Όταν όμως κάνεις 2-3 κύκλους σε αυτό το ταξίδι, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι δεν είναι μόνο η ΡΡ ή η ΑΡ που κάνουν ένα ρολόι το οποίο θα το φοράς και θα κρατήσει. Όλα λοιπόν είναι το πώς βλέπει κανείς τα πράγματα, και το ποιό σημαντικό είναι να τα βλέπεις έτσι όπως ακριβώς είναι - αυτό φέρνει ισορροπία.
Λες λοιπόν για το Tank Solo "
βρε μπας κι είναι πολύ μικρό, οπότε ας πάω να το δω..." - ε, μετά κοιτάς και το Solo XL (40.85 x 31 x 7.68 mm με lug width 22.78mm) το οποίο βέβαια έχει την κλασική ΕΤΑ και ημερομηνία (η οποία αλλοιώνει λίγο τον κλασικό χαρακτήρα), αλλά και πάλι όλα είναι σχετικά. Το είδα με καφέ κροκό λουρί με μεγάλα scales και είναι πανέμορφο (δείτε την επόμενη φωτό). Λιανική €3,400.00, στον Πατσέα είπαν περίπου €2.8k αλλά φαντάζομαι αν πιέσεις ίσως να παίρνει και παραπάνω, στην ιντερνετική Ευρώπη έχει καινούργιο €2,600 ενώ στην Αμερική pre-owned €1,700 κ.ο.κ.
Στα νέα αυτά λουριά που δείχνει ο κύριος στο PuristPro (στις παραπάνω φωτό / 4ο τρίμηνο του '16), υπάρχει ποικιλία, υπάρχει χρώμα, εντάξει βέβαια, το grained δεν είναι και από τα πιό όμορφα σε υφή αλλά τέλος πάντων έχεις μία λύση να παίζεις με το ρολόι χωρίς να παιδεύεσαι να φτιάχνεις custom λουριά. Τα ανέφερα αυτά τα 3 νέα σχέδια/τύπους λουριών της Cartier για το Tank Solo, Solo XL και Ronde, και απάντηση ή σχόλιο δεν πήρα (κατά την επίσκεψή μου στη μπουτίκ). Αντ'αυτού, ο ευγενέστατος sales associate μου έφερε μία παλέτα φουλ από δείγματα, κροκό ή ό,τι άλλο δέρμα θέλει κανείς. Παραγγέλνεις το λουρί, στο φτιάχνουν custom (Camille Fournet), γύρω στα €300-350 τα υπολογίζω και από ότι μου είπαν μιλάμε για 40 μέρες ως την παράδοση.
Ναι, αλλά σε πρώτη φάση εγώ ΔΕΝ ΘΕΛΩ τα custom λουριά κύριέ μου. Θέλω να μάθω αν είναι άμεσα διαθέσιμοι οι τρεις νέοι τύποι λουριών (smooth, grained, Trieste) για το Tank Solo και το Ronde, όπως τα περιγράφει ο κύριος αυτός στο PuristPro. Είναι διαθέσιμοι ή όχι; Αν μία μέρα μου κατέβει στο μυαλό να πάω να πάρω ένα πράσινο (λ.χ.) λουρί για το Tank Solo XL, να κατέβω στο κέντρο και να το πάρω. Αυτό θέλω να ξέρω σε πρώτη φάση.
Άλλα θέματα τώρα: ο καρπός μου έχει φτάσει να είναι σαν του Γεροσάν (no pun intended) - τα χέρια μου δείχνουν και είναι πιό σωματώδη σε σχέση με 3 χρόνια πριν, καθ'ότι έχω βάλει πολλά κιλά... Εκεί λοιπόν με το χρυσό Tank Solo (το οποίο είναι το πραγματικά κλασικό που φορούσε ο Andy Warhol και οι υπόλοιποι γνωστοί) όντως το λουρί είναι και δείχνει στενό, λεπτό, κλπ. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, δοκιμές είναι. Το ρολόι δεν μου πάει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, σε αυτή τη χρονική στιγμή. Δεν δοκιμάζω όμως τίποτε μα τίποτε τυχαία - το κάθε ρολόι που βάζω πάνω μου έχω λόγο που το βάζω, συγκεκριμένο λόγο. Ζυγίζω το πώς κάθεται, ζυγίζω την αίσθηση της κάσας, μπορεί ήδη να έχω τον ρολογά μου κάτω στη Σιγκαπούρη που να μου έχει βρει ένα και γι'αυτό το προβάρω, κλπ.
Πάμε τώρα να δούμε το 42-άρι Rotonde Dual Time + sun/moon, πάχος κάσας κάπου στα 12.5mm. To clasp παραμένει αυτό το deployant που έχουν όλα τα ατσάλινα, όπως είχε και το δικό μου Calibre de Cartier. Στα €9,250 λιανική λοιπόν για το 42-άρι Rotonde, με μηδέν έκπτωση από τη μπουτίκ (αλλά κάτι θα γίνει για λουριά, κουτιά για ταξίδι, κλπ.) η τιμή είναι ψηλή, πολύ υψηλή. Δηλαδή, σε pre-owned τί παίρνεις με αυτά τα χρήματα, αυτή είναι μία σύγκριση που μπορεί να κάνει κανείς. Και μετά βέβαια, αν πας εκεί, σε αυτά τα χρήματα, πρέπει να κοιτάξεις και αλλού.... Ωραία κομμάτια τα Cartier, δεν λέω, αλλά σε full retail το σκέπτεσαι ξανά τέσσερις φορές, όχι δύο...
Επόμενο: το Rotonde 40mm PR indication που έδειξα τελευταίο επροχθές, λιανική €8,350 και πιό λεπτό - ωραίο. Πάλι όμως είναι ένα ατσάλινο κομμάτι με μηχανικό opaline silvered dial, που σε παραπέμπει να κοιτάξεις κι αλλού.
Πάμε και μιά γρήγορη στο 36-άρι Calibre de Cartier (λιανική €6,400 + open back):
Last but not least μία αναφορά στο Drive, ναι συμφωνώ, το κομμάτι που αξίζει πολύ, πάρα πολύ από αυτή τη σειρά, είναι το ultra thin WG (νομίζω είναι HW, LE 500pcs, boutique only). Δεν τα έχω δοκιμάσει αυτά ακόμη.