Αποστολέας Θέμα: Δοκιμάζοντας για το επόμενο κομμάτι...  (Αναγνώστηκε 47658 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος NavalArchitect

• 50mm case
    • Προφίλ
Δοκιμάζοντας για το επόμενο κομμάτι...
« στις: Οκτώβριος 06, 2013, 09:38:14 πμ »
Κατά καιρούς έχω γράψει εδώ και 'κει για το θέμα, όμως είναι καλύτερο όλες τις φωτό που τραβάω όπως και τις εμπειρίες που αποκομίζω να τις έχουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Πάμε λοιπόν.

Μετά από τέσσερα Rolex (Oyster 116000, Daytona 116523, GMT II Coke 16710, Deep Sea) στη συλλογή, ένα GS, ένα Calibre de Cartier, ένα Breitling, ένα IWC chrono LE και άλλα πολλά εκ των οποίων μερικά Citizen και G-Shock JDM, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για συμμάζεμα και ταυτόχρονα αγορά ενός ακόμη κομματιού. Ο στόχος είναι να γίνει ένα ξεκαθάρισμα σε βάθος χρόνου και να μείνουν λίγα και πιό αγαπητά ή ιδιαίτερα κομμάτια.

Αυτό έτσι για να αρχίσουμε να ζεσταινόμαστε, κάπου στα S$95,000 retail...

Αλλαγή τοποθεσίας, νέο πόστο, το ταξίδι συνεχίζεται, η Ασία εξακολουθεί να παραμένει πλανεύτρα - όλα τα συστατικά δηλαδή για άλλη μία πιθανή αγορά ρολογιού ώστε να γιορταστεί το γεγονός. Ως τώρα τα κομμάτια που αγόραζα ήταν λίγο ως πολύ αγορές πιό πολύ παρορμητικές παρά προσεκτικά διαλεγμένες. Τους τελευταίους 19 μήνες είχα την τύχη να αποκτήσω εξαιρετικά κομμάτια σε πολύ καλές τιμές, παρ'όλα αυτά όμως βλέπω πως με τον καιρό ξυπνούν μέσα μου αναζητήσεις για διαφορετικά πράγματα (λ.χ. ρολόγια που είναι dress αλλά σαν κατασκευή μηχανισμού ένα σκαλί πάνω, ή για παράδειγμα θεωρώ την εξ'ολοκλήρου χρήση χρυσού κάτι προκλητικό αλλά ταυτόχρονα και πολύ ταιριαστό σε ένα ρολόι, κλπ.)

Με αυτό το σκεπτικό, παρ'όλο που για μία ακόμη φορά συγκεκριμένο πλάνο και τακτική δεν υπάρχει για τη δημιουργία μίας [θεωρητικά] σωστά δομημένης συλλογής, ξεκίνησα μία αναζήτηση εδώ και λίγους μήνες. Στα πλαίσια αυτής, και με βάση την επικείμενη μετακόμισή μου σε άλλη μία μεγάλη πόλη/κέντρο της Ασίας, έχω ήδη αλλά και θα συνεχίζω να δοκιμάζω πολλά και διαφορετικά κομμάτια, από ολόχρυσα Rolex (ο αρχικός στόχος) έως μυθικά κι άπιαστα όνειρα τύπου Patek Philippe, Roger Dubuis, Richard Mille και A. Lange Sohne...

Τα δύο βασικά πράγματα που έχω αποκομίσει ως τώρα είναι (α) το ότι δεν υπάρχει αυτο που λέμε "άπιαστο", στο second-hand market βρίσκεις ό,τι μα ό,τι θες. Από τη στιγμή που έχει κανείς αποφασίσει να κινηθεί στη περιοχή (ας πούμε πολύ γενικά) των $50,000 τότε ακόμη κι ένα ελαφρά μεταχειρισμένο Richard Mille ή ένα μεσαίου βεληνεκούς complication της Patek (καινούργιο) είναι σχετικά άνετα προσβάσιμα. Το παιχνίδι γίνεται ακόμη συναρπαστικό όταν (β) κατά τη διάρκεια των δοκιμών μπαίνεις σε διάφορες συζητήσεις και ακούς πράγματα που είτε επιβεβαιώνουν τη μέχρι στιγμής θετική θεώρηση που έχεις για έναν κατασκευαστή, είτε αναποδογυρίζουν ριζικά όποιες προυπάρχουσες εντυπώσεις ή σχετικές απορίες.

To Long Island του Frank Muller σε μασίφ rose gold κάσα, με Moonphase και date complication (S$32,200)

Ξεκίνησα λοιπόν με τα ολόχρυσα σπορ (ή "tools" που λένε στο TRF) Rolex: SubC // GMT IIC, κίτρινος χρυσός ή ακόμη και λευκόχρυσο (αναφέρομαι στο Smurf). Εντυπωσιακά, κραυγάζουν φυσικά κάτι (οτιδήποτε κι αν είναι αυτό), και τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο δεν είναι ρολόγια για κάθε μέρα. Δεν θεωρώ το ρολόι επένδυση. Θέλω ένα που θα μου αρέσει το σχέδιο, το μέταλλο, ο μηχανισμός, το πώς μου κάθεται στο χέρι, και το οποίο θα το φοράω κάθε μέρα. Πολύ δύσκολα όμως ένα κομμάτι θα τα συνδυάσει όλα αυτά μαζί την ίδια στιγμή.

116618LB SubC YG, blue dial, U.S. $27,550 South Korea duty free price.

Κάποιοι λένε πως ο χαρακτήρας του Submariner είναι τόσο καθαρόαιμος που δεν πρέπει να υπάρχει ουσιαστικά άλλη επιλογή όταν κανείς θελήσει το συγκεκριμένο, παρά ο μονόδρομος της ατσάλινης έκδοσης. Πραγματικό εργαλείο, δοκιμασμένο στα χρόνια και διαρκώς βελτιωμένο, παρ'όλο το τετραγωνισμένο της κάσας που του έκαναν στην τελευταία 'αναβάθμιση'. Ολόχρυσο ή ατσάλινο, το SubC κάθεται ψηλότερα στο χέρι από ότι το GMT IIC (λόγω της στεγανότητας για 300 μέτρα) αλλά το 'κυρίως' πάχος της κάσας του είναι μικρότερο από του GMT IIC. Συνολικά το GMT IIC έχει το πολύ μισό χιλιοστό μικρότερο πάχος από το Sub.

Το ρολόι είναι βαρύ, κοντά στα 225 γραμμάρια. Η κάθε έκδοση έχει λίγο πάνω ή κάτω διαφορά σε βάρος, το Smurf για παράδειγμα είναι κατάτι πιό βαρύ, περίπου στα 235 γρ. Η επιτομή βέβαια είναι το DDII σε πλατίνα με το γαλάζιο dial, στα 290 γραμμάρια. Μετά όμως από τη συγκατοίκηση 4 ετών με ένα Deep Sea όλα αυτά έχουν πολύ λιγότερο νόημα.

Το SubC YG με το μπλε dial δεν είναι τόσο πολύ ελκυστικό, αν συγκριθεί με το αδελφάκι του που φορά το μαύρο dial αλλά και bezel (στεφάνη). Το μαύρο χρώμα πάει πάρα πολύ με τον κίτρινο χρυσό. Προσωπικά όμως το SubC black dial δεν με τραβά, κι όσο το SubC το δοκιμάζω περισσότερο σε YG αλλά και σε WG τόσο λιγότερο με τραβά. Δεν συμφωνώ πως επειδή είναι Sub πρέπει να το παίρνει κανείς μόνο σε ατσάλι. Τα ολόχρυσα σπορ κομμάτια της Rolex είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, όχι βαριά, κάθονται πολύ ωραία στο χέρι, και παρ'όλο που αν είναι σε κίτρινο χρυσό 'φωνάζουν' αρκετά, ό,τι κι αν πει κανείς το χρυσό ρολόι είναι άλλο πράγμα, άλλη αίσθηση, ασύγκριτη.

Το GMT IIC σε 18Κ κίτρινο χρυσό με το πράσινο dial είναι ιδιαίτερο και άξιο δοκιμής. Το ίδιο με μαύρο dial και πράσινο date αλλά και GMT hour hand είναι άλλη μία πολύ καλή επιλογή. Τα Daytona σε ολόχρυσο είναι αξιοπρόσεκτα, αν εξαιρέσει κανείς όμως ένα-δύο με πολύ σπέσιαλ dials (π.χ. Paul Newman) θα έλεγα πως ένα Daytona με ολόχρυση κάσα είναι πιό επτυχημένο στις εκδόσεις της εταιρίας που έχουν δερμάτινο λουράκι. Δοκίμασα στο Incheon το Daytona all YG με το dial που έχει το δικό μου ΤΤ (Arabic blue), και η αίσθηση που αποκόμισα είναι πως το ρολόι είναι αρκετά βαρύ σε σχέση με άλλα (δεν ξέρω ίσως και να είναι απλά ιδέα μου).

Άλλο ένα 'προεδρικό', το καλό με αυτά είναι πως παίρνουν μοδιφικέσια, άλλες πλάκες, Ελληνική ημερομηνία, κλπ.

Στη συνέχεια: (i) μετά τη Rolex, τί? (ii) επίσκεψη και δοκιμές στην ALS...

Αποσυνδεδεμένος pontioz1

• Tourbillion
  • Πισγιουνίκ.
    • Προφίλ
Απ: Δοκιμάζοντας για το επόμενο κομμάτι...
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 09:46:45 πμ »
Σπάνια περίπτωση Έλληνα που ακουμπάει -πολλά- λεφτά σε ένα ρολόι για το ρολόι και όχι για τη μόστρα!
Αμόλα Κωνσταντίνε (αν θυμάμαι καλά το όνομά σου...) τις δοκιμές και τις αναφορές!
Και ενημερώνομαι και χαίρομαι!

Δώσε πράμα...

Ρε σεις το πρόβλημα είναι καθαρά σεξουαλικό!

Αποσυνδεδεμένος jimko7

• 44mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 09:51:36 πμ »
Ευχαριστουμε για τις φωτογραφιες και την ενημέρωση!
Αναμένουμε και συνέχεια ;)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αποσυνδεδεμένος kkostas

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 10:15:35 πμ »
Κωνσταντίνε η γνώμη μου είναι πως αν καταλήξεις σε χρυσό+rolex πήγαινε καλύτερα για president ή datejust. Τα χρυσά της σπορ κατά την γνώμη μου είναι ή για σαουδάραβες ή για τσιγγάνους...

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 10:30:49 πμ »
Και οι δοκιμές συνεχίζονται. Μία εβδομάδα στη Σιγκαπούρη, κάθε μεσημέρι και απόγευμα στις μπουτίκ, στους ρολογάδες, μέσα σε όλα. Εμπειρίες, η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό, ένα ταξίδι σε έναν άγνωστο κόσμο.

Όταν είσαι διατεθειμένος να διαθέσεις ένα τέτοιο ποσό, είναι λογικό να πάει το μυαλό σου και σε άλλα κομμάτια, σε άλλους κατασκευαστές. Πολλά ονόματα δεν είναι διαθέσιμα σε όλες τις μεγάλες ή μικρές πόλεις. Η Σιγκαπούρη όμως έχει ήδη αρχίσει να γίνεται το Μονακό της Ασίας, αυτός ήταν ο στόχος τους από ένα σημείο και μετά. Είσαι μέσα στο ταξί, σταματημένος στο φανάρι, πας για ένα ραντεβού σε πελάτη, και τσουπ - σκάει μία κατακόκκινη Ferrari δίπλα με τον expat μέσα. Ούτε που τις ξέρω πιά, έχω μείνει στην F430, πώς να θυμάσαι όλα τα μοντέλα (δε χρειάζεται ουτως ή άλλως, όταν έρθει -και δεν αστιεύομαι- με το καλό κι αυτή η ώρα αυτό είναι το πιό εύκολο για να διαλέξεις...)

Ε, βέβαια, όταν έχει μετακομίσει εδώ ο συν-ιδιοκτήτης του Facebook, τί να περιμένει κανείς? Τους δίνει η Σιγκαπουριάνικη κυβέρνηση άδειες, να κάνουν ό,τι θέλουν... Κι αυτοί βρε παιδί μου, αφήνεις την Καλιφόρνια για να πας σε ένα μέρος με 95% υγρασία 23 ώρες την ημέρα 350 μέρες το χρόνο? Ήμαρτον! Βέβαια δεν είναι τόσο απλό, αλλά όπως και να το κάνουμε τόσα μέρη στην υφήλιο υπάρχουν.

Στο θέμα μας όμως. Οπότε λέω κι εγώ "...κοίτα, αφού θα το παίξεις το παιχνίδι, παίξτο στο φουλ. Στα χρήματα αυτά είναι εφικτό ένα Lange? ένα Patek? ή μήπως να πάμε και σε κάτι πιό ανατρεπτικό, ένα Roger Dubuis για παράδειγμα? Δώστου να καταλάβει!" Κι έτσι συνέχισα όλη την εβδομάδα, και θα συνεχίσω και τις εβδομάδες που ακολουθούν.

Επίσκεψη στο "The Hour Glass":

Μία εντελώς ασόβαρη (αν μου επιτραπεί ο όρος) επίσκεψη. Έχουν 5-6 υποκαταστήματα στη Σιγκαπούρη και πουλάνε Patek, Chopard, Rolex, Tudor, RM, κλπ. Δεν ήλπιζα σε κάτι ιδιαίτερο, καθότι είχα μπει στην μπουτίκ της ΡΡ λίγες μέρες πριν, και η αντιμετώπιση ήταν ότι εντάξει, Ναυτίλους δεν έχουμε σε στοκ, δεν κάνουμε και μεγάλο κόπο να σου προτείνουμε να δοκιμάσεις κάτι άλλο, έβαλα ένα Annual 5146 με το μπρασελέ (αυτό κι αν είναι βαρύ ρολόι) και νά'μαστε όλοι καλά. Εκείνη την ημέρα λοιπόν είχα αποκλείσει τα Patek για ένα κάρο λόγους.

Η επίσκεψη όμως στη μπουτίκ της Hour Glass μου έφερε τα πάνω κάτω, στην κυριολεξία. Έκατσα μία ώρα και, μου έδωσαν τον τελευταίο κατάλογο της ΡΡ όπως και μία σπέσιαλ hardcover έκδοση με πολλά μοντέλα μέσα και μεγάλες φωτό από όλα τα movements, καταπληκτικό.

Το σημαντικότερο όμως ήταν η αντιμετώπιση, η συζήτηση με τον προιστάμενο πωλήσεων εκεί, ο οποίος τα τελευταία 10 χρόνια έχει επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΡΡ 2 φορές, όπως και τα εργοστάσια των ALS και AP από μία φορά. Έμαθα πολλές και διάφορες λεπτομέρειες για τα ρολόγια, π.χ. το πώς επιτρέπει η ΡΡ να γίνεται η παραγγελία (από τον πελάτη) ενός minute repeater, με ειδική φόρμα κράτησης που συμπληρώνει ο υποψήφιος κάτοχος στην οποία αναφέρει πόσα και ποιά ρολόγια έχει ήδη (όλες τις μάρκες) και γιατί θέλει ένα τέτοιο κομμάτι, τί άποψη έχει για τον ήχο των minute repeaters κλπ.

Ομολογώ πως αυτή τη στιγμή, ό,τι κι αν γράψω παρακάτω για δοκιμές άλλων ρολογιών, είμαι 99% για ΡΡ (κι ετοιμάζομαι να το παραγγείλω με το που θα ολοληρωθεί η μετακόμισή μου στη Σιγκαπούρη). Ως τότε βέβαια πολλά αλλάζουν αλλά αυτή τη στιγμή είμαι ακόμη μαγεμένος από την εμπειρία εκείνου του απογεύματος. Δοκίμασα εκείνη την μία και κάτι ώρα 1-2 Ναυτίλους (όχι απαραίτητα αυτούς που ήθελα) αλλά κι ένα 5960R το οποίο υπήρχε και σε άλλες δύο εκδόσεις, μία εκ των οποίων η πλατινένια. Το άλλο που μου έχει μείνει πάρα πολύ έντονα είναι ότι όσο περισσότερο δοκιμάζω μοντέλα της Patek, τόσο πιό complicated ρολόι θέλω (αλλά τί σας λέω τώρα, ε?)

Αν οι Ναυτίλοι του Gerald Genta είναι γλυκοί στο χέρι, βάλτε ένα 5960 να δείτε τί γεύση έχει ο παράδεισος... Κάσα από ροζ χρυσό κι ούτε που το καταλάβαινα στο χέρι μου...

Τράβηξα τη φωτό αφού μου είπαν ότι το Annual έχει πιό σκούρο grey dial από το 5712 δεξιά...

Η ΡΡ λέει έχει "Level 3" επισκευαστή στη Σιγκαπούρη, το οποίο σημαίνει πρακτικά πως μόνο grande complications δεν μπορούν να ανοιχτούν εκεί. Καλό. Τα straps για τους Ναυτίλους έχουν κοντά στα S$700, αν και ήδη βρήκα 2 πολύ καλά μαγαζιά που σου κάνουν custom made strap από ό,τι δέρμα θες (μου τα σφύριξε ο πωλητής στη μπουτίκ Sincere Estd. 1954 που πουλάνε Roger Dubuis και Frank Muller ανάμεσα σε άλλες μάρκες).

Στη συνέχεια: (i) τα ALS που δεν δείξαμε εδώ, (ii) η πολύ ευχάριστη επίσκεψη στην Chopard και (iii) οι σοκαριστικές στατιστικές για τις επιστροφές ρολογιών Richard Mille (και το γιατί τα ρολόγια επιστρέφονται ή ανακαλούνται...)

« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 06, 2013, 10:39:42 πμ από NavalArchitect »

Αποσυνδεδεμένος Vagosts

• 48mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 10:41:45 πμ »
Συνέχισε έτσι!
Ονειρευόμαστε μαζί σου!!!

Αποσυνδεδεμένος kkostas

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 10:47:19 πμ »
Έτσι!
Για τόσα € μείνε στην PP και μην κοιτάς αλλού ούτε κατά διάνοια!

Αποσυνδεδεμένος gerogian

• Global Moderator
  • Tourbillion
  • AT LAST,PANERISTI HELLAS
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 11:13:14 πμ »
Μπράβο!!!!
Καταπληκτικά ποσταρισματα,μας ταξιδεύουν μαζί σου!!!!!
Go on!!!!!!!
Στ’ αυτοκίνητα είναι πολύ εύκολη η επιλογή: ALFA ROMEO
Στις ομάδες ακόμη ευκολότερη: AEK
Kαι στα ρολόγια όμως δεν είναι δύσκολη: PANERAI

Αποσυνδεδεμένος pancho

• 44mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 11:28:58 πμ »
...έχει και τρίτο μέρος ? ? ? ?     ](*,)   ](*,)   ](*,)

πολλά bravo Κωνσταντίνε !
....and after the first GP win over Alfa Romeos Alfettas, Enzo Ferrari cried out: " I’ve killed my mother"....

Αποσυνδεδεμένος afnios

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 11:35:17 πμ »
ALS και υστερα ολα τα αλλα,απο saxonia annual calendar,doublesplit flyback,1815 moonphase......
με ενα ρολοι ξερεις παντα τι ωρα ειναι,με δυο δεν εισαι ποτε σιγουρος

Αποσυνδεδεμένος argo98

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 11:48:53 πμ »
Ποστ θησαυρός!!!

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 01:06:07 μμ »
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περάσεις με φτηνά ρολόγια.

Sent from my bed wearing fluffy bunny sleepers

Αποσυνδεδεμένος PanosI

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 01:33:24 μμ »
Δεν μπορώ που δεν μπορω να ξεκολλήσω απο το κρεβάτι σήμερα, διαβάζω και τα παραπάνω και δεν μπορώ να καταλάβω αν είμαι ξύπνιος ή ονειρεύομαι !!!!

Αποσυνδεδεμένος georges

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 02:41:35 μμ »
Τα ποσταρίσματά σου είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!!!
Ευχαριστώ για το ταξίδι....

Φιλικά Γιώργος
Βοήθησε τον Φλίπερ να κρατήσει τον τίτλο του...Γίνε κι εσύ ΔΩΡΟ*, μπορείς!!!

* ΔΩΡΟ  = ΔΩρητής ΡΟλογιών

Αποσυνδεδεμένος lambros

• 46mm case
  • Chronometrophilia
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 03:23:00 μμ »
Αδερφέ μου .....!
Τι ωραία ρολόγια, τι ωραία ταξίδια...!
Πάρε το pp με τι γκρι dial και το moonface!

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 04:47:05 μμ »
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, όλους. Οι φωτό που τραβώ στις δοκιμές είναι πολύ κακές, αλλά τις περισσότερες φορές έχω το BlackBerry μαζί μου και δεν εστιάζει καλά σε κοντινή απόσταση.

Τέλος πάντων, είμασταν λοιπόν στη Σιγκαπούρη, στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε. Μπορεί η τοπική αγορά να μην είναι η πιό φθηνή στην Ασία, γι'αυτούς όμως που σίγουρα θέλουν να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες ή γνώσεις τους στο αντικείμενο σίγουρα υπάρχει πολύ 'υλικό'.

Δίπλα στη μπουτίκ ΡΡ στο ΙΟΝ shopping center (1ος όροφος) είναι η μπουτίκ A. Lange Sohne. Πολύ ωραία στημένα τα κομμάτια εξωτερικά (στη βιτρίνα), το άφησα μερικές μέρες πριν επιτεθώ. Μιά μέρα μεσοβδόμαδα λοιπόν είπα να πάω. Ήμουν τότε ακόμη απογοητευμένος με τα ΡΡ, κυρίως με την αντιμετώπιση από την ίδια μπουτίκ της ΡΡ. Η εξυπηρέτηση στη Σιγκαπούρη είναι γενικά πάρα πολύ καλή αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία μιας και όπου πας, αν έχεις (ή δείχνεις ότι έχεις) οικονομική επιφάνεια, όλα είναι εντάξει. Αν όχι, μάλλον θα έχεις μία πιό άτυχη εμπειρία, και καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος για αυτό.

Μπαίνω λοιπόν στην ALS. Η ώρα είναι 9 παρά 10 μμ, και κλείνουν στις 10μμ. Είμαι κουρασμένος από όλη τη μέρα, από το γραφείο, κι από ένα κάρο άλλα πράγματα (τα οποία δυστυχώς είναι πολύ πιό σημαντικά από το κάθε ρολόι). Είναι δύο άτομα στη μπουτίκ, πωλητές, και το ένα εκ των δύο, η κοπέλλα, έρχεται να με εξυπηρετήσει. Δεν έχω δοκιμάσει/φορέσει ποτέ ALS, κι έχω διαβάσει ελάχιστα πράγματα για αυτά. Ξέρω γενικά τα 'κακά' (λ.χ. το ότι η εταιρία ανήκει στο γνωστό και μη εξαιρετέο Richemont Group του οποίου έχω επανηλειμμένα υπάρξει υποστηρικτής αλλά και σφορδρός πολέμιος - έχω τσακωθεί 2 φορές σε boutique Cartier) όπως και τα καλά (λ.χ. το ότι λέγεται πως η ALS θεωρείται εφάμιλλη ή ακόμη και ελάχιστα πιό πάνω από την ΡΡ σε ποιότητα κατασκευής του movement).

To Richard Lange, σε white gold. Boutique-only κομμάτι (άρα καθόλου έκπτωση). Αν θυμάμαι καλά γύρω στα S$42,000.

Η πωλήτρια ευγενέστατη αλλά όχι διαχυτική, ακριβώς γιατί είναι προσεκτική. Θέλει καθαρά να δει αν ενδιαφέρομαι πραγματικά για τα ρολόγια της εταιρίας μιας και φαίνομαι πως είτε είμαι τουρίστας/επισκέπτης στη Σιγκαπούρη είτε απλά μπαίνω για να περάσω την ώρα μου. Δεκτά όλα αυτά μέχρι στιγμής. Το 116523 που φοράω βοηθά τα πράγματα, η διαφορά είναι εμφανής σε όλα τα μαγαζιά που μπαίνω. Την πρώτη μέρα που ήμουν εδώ, και μόνο την πρώτη μέρα, φορούσα το Citizen Promaster από τιτάνιο, και ξεκάθαρα το βλέμμα των περισσότερων πωλητών ήταν κατ'ελάχιστον στο ήμισυ διαφορετικό όταν έμπαινα στο μαγαζί από ότι αν έμπαινα φορώντας το ΤΤ Daytona.

Ας μην ξεχνάμε πως η κοινωνία της Σιγκαπούρης είναι βαθιά ρατσιστική, με την έννοια του ποιός είσαι, τι βαθμό/θέση έχεις στη δουλειά σου, τι βαθμό πήρες όταν αποφοίτησες από το πανεπιστήμιο κλπ. (δύο Σιγκαπουριάνοι που τελείωσαν φερ'ειπείν το Πανεπιστήμιο U.C. Davis στην California με διαφορετικούς βαθμούς στο ίδιο τμήμα, όταν γυρίσουν Σιγκαπούρη αυτός με τη μεγαλύτερη βαθμολογία πτυχίου θα ξεκινήσει με μεγαλύτερο βασικό μισθό από τον άλλο...)

Τέλος πάντων, της λέω ειλικρινά πως ενδιαφέρομαι για ένα ωραίο κομμάτι, πως έχω δει ΡΡ αλλά πως η μη διαθεσιμότητα αρκετών μοντέλων τους με έχει απογοητεύσει, κλπ. Λέω επίσης πως τώρα τελευταία είδα στο internet το The Richard Lange σε WG το οποίο με εντυπωσίασε. Προσθέτω επίσης πως δεν γνωρίζω όλη τη σειρά της ALS ιδιαίτερα καλά και πως ψάχνω κάτι στα S$50,000 - 60,000. Μου ζητά να καθήσω και ο συνάδελφός της με ρωτά αν θα ήθελα αναψυκτικό, νερό, κλπ. Σε λίγο έχουμε κοντά μας τρία μοντέλα, το RL WG, το νέο 1815 Up/Down αλλά και το πολύ δημοφιλές Timezone.

Πάλι το RL σε λευκό χρυσό (40.5mm dia. κάσα).

Ευγενέστατη αλλά ακόμη προσεκτική, αρχίζει να μου δίνει σταδιακά περισσότερες πληροφορίες για το RL. Όλες ακριβέστατες και όλες πολύ προσεκτικά μεταδιδόμενες, δίνοντας μία πολύ θετική και καθησυχαστική εντύπωση στον πελάτη που γνωρίζει κατ'ελάχιστον αλλά και σέβεται τα βασικά. Φερ'ειπείν το ότι η ALS βγάζει 5,000 κομμάτια το χρόνο (που σε ένα εμπορικό κέντρο δίπλα την προηγούμενη μέρα μου έλεγαν πως η ALS βγάζει 50,000 κομμάτια... κι όλα αυτά τη στιγμή που προσπαθούσαν να μου πουλήσουν ένα IWC Big Pilot Perpetual Calendar που κόστιζε U.S. $54,000...)

Συνεχίζουμε δοκιμάζοντας το Timezone (dia. 41.90mm), αλλά και το νέο (2013) 1815 Up/Down. Το τελευταίο ήταν το λιγότερο ενδιαφέρον (στον καρπό μου) συγκριτικά με τα άλλα δύο, αν και καθόλου αδιάφορο σαν ρολόι. Όλα manual wind, με σχετικά όμορφο open back (η ομορφιά που δεν έχουν είναι θα έλεγα αυτό που βλέπεις στα grand complication ρολόγια, τις 2-3 γέφυρες, όλο το movement να είναι σαν ένα πολυσύνθετο έργο τέχνης, κλπ.)

Ακούω πως το Timezone είναι από τα πιό δημοφιλή τους κομμάτια, αλλά εγώ μόλις ακούω τέτοια σχόλια ψιλοαπωθούμαι (είτε μιλάμε για αυτοκίνητα είτε για ρολόγια), δεν μου καίγεται καρφάκι αν άλλοι ένα εκατομμύρια καταναλωτές το έχουν αγοράσει, το θέμα είναι αν εμένα μου κάνει κλικ και τίποτε παραπάνω. Αυτοί μπορεί να το έχουν πάρει επειδή εκεί πάνω στην ψευτο-ονειρική Βεσφαλία, που η αστυνομία τους εκνευριστικά δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου με τις διαφημίσεις ALS στα περιοδικά (δε νομίζω αλλά κάτι τέτοιο γίνεται εδώ στην Κορέα με τα Hublot). Ωραίο λοιπόν το Timezone, διαφορετικό ομολογώ, δεν έχει την Αθήνα πάνω στο dial με όλα τα ονόματα των πρωτευουσών (κακό αυτό), respect για το Κάιρο ή για την Ταγκανίκα αλλά sorry παίδες πενήντα χιλιάρικα θα δώσω, να μη βλέπω και την κακομοίρα την Αθήνα μας στο ρολόι?

Προχωρά η δεσποινίς και αρχίζει να μιλά για την υποστήριξη από τη μπουτίκ αν κανείς γίνει κάτοχος ALS (τα benefits-παπαριές για να σας το πω εγώ στα ίσια, να μην κουράζεστε). Τα boutique-only κομμάτια δεν έχουν καθόλου έκπτωση, τα άλλα έχουν ένα 5 ή 10% αν θυμάμαι καλά (είπαμε δε χρειάζεται να θυμάμαι γιατί μάλλον θα πάρω Patek, σωστά?) Τέλος πάντων, οι τιμές είναι ψηλές, το Timezone βγαίνει στα S$64,000 tax-free που αν δεν απατώμαι είναι αρκετά πιό ψηλά από την ιντερνετική τιμή Αμερικής. Ρωτάω για σέρβις και ακούω ότι συνήθως τα στέλνουν Ευρώπη, εντάξει τώρα δε θα τα χαλάσουμε εδώ που το RL δεν έχει ούτε date (έχει όμως από τα πιό ακριβή movements παρακαλώ και μπράβο τους), ο τρόμος είναι στα JLC και IWC Perpetual, διαβάστε παρακάτω.

Benefits, λέει, θα έχουμε προτεραιότητα σε limited edition κομμάτια, σε καινούργια κομμάτια, σε παρουσιάσεις, κλπ. Τί λες κοπέλλα μου? Είπαμε είμαι βλάκας αλλά όχι τόσο. Βγάζω και την κάρτα μου, προνόησα και ζήτησα εδώ από τη (μελλοντική) γραμματέα μου να μου βγάλει κάρτες πριν εγκατασταθώ οπότε αυτό ενισχύει μία εικόνα ότι κοιτάξτε μάγκες εγώ έρχομαι εδώ να πιάσω δουλειά στο τέλος του μήνα, το βλέπω σοβαρά το πράγμα, κλπ. Ασήμαντα όλα αυτά βέβαια, καλύπτουν μόνο λίγο κι ενός σημείου την παρατεινόμενη αναπφασιστικότητά μου μιας και από τη μία θέλω να πάω να τα δω και να τα δοκιμάσω τα ρολόγια κι από την άλλη θέλω να κάνω το ίδιο με άλλες 4-5 μάρκες, να δω την αγορά, πού κινούνται οι τιμές, κλπ. και μετά θα τα βάλω κάτω με την ησυχία μου.

Τα ALS που δοκίμασα ήταν ωραία, σχετικά 'σοβαρά' και κλασικά, απόπνεαν όμως μία ξεκάθαρη υπεροχή και σιγουριά στην ποιότητα κατασκευής. Η εταιρία δε μασάει, και είναι ανοικτή σε αυτό. Τα straps τους ήταν σκληρά κι έχουν padding μέσα. Μου είπαν πως κρατάνε άνετα 1-2 χρόνια σε αυτόν τον δύσκολο (κλιματολογικά) καιρό. Φεύγοντας λίγο πριν τις 10μμ, συμφωνήσαμε να τα ξαναπούμε μετά τη μόνιμη εγκατάστασή μου στην Σιγκαπούρη. Σε λιγότερο από μισή ώρα είχα email στο BlackBerry μου από την πωλήτρια ευχαριστώντας με για την επίσκεψη στη boutique τους και ζητώντας μου να παραμείνει το κανάλι της επικοινωνίας ανοικτό ως ότου επιλέξω το επόμενο ρολόι. Τυπικά πράγματα αλλά είναι ακριβείς και πολύ προσεκτικοί στην επικοινωνία τους, δεν κάνουν λάθη, κι αυτά μετρούν αρκετά.

Στη συνέχεια: Sincere Ltd., 1954 (αλυσίδα καταστημάτων με ALS, Roger Dubuis, Frank Muller, κ.α.)

Αποσυνδεδεμένος kosdome6

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 06:27:39 μμ »
Να σαι καλά που μας ταξιδεύεις.
Νομίζω πως σε αυτή την κατηγορία χρημάτων καλύτερα να πας σε Patek.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
This post contains 100% recycled electrons

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 06:27:45 μμ »
Έχεις δίκιο για τις παπαριές της κάθε εταιρείας. Όμως είσαι προετοιμασμένος - υποψιασμένος για αυτές. Σαν της ΠΦ όμως καμία. Από το "Είσαι ο και λέγεσαι" μέχρι την κατάσταση πολιτικών, μπαρδόν, ωρολογιακών φρονημάτων, είναι άλλου επιπέδου.

Sent from my bed wearing fluffy bunny sleepers

• 50mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 06:58:59 μμ »
Συνεχίζουμε.

Πάω λοιπόν σε ένα ρολογάδικο δίπλα στο Grand Hyatt, ψηλά στην Orchard Road. Καθώς κοιτάς το Hyatt, 100m μακριά κάθετα είναι η Orchard. Δίπλα στο ξενοδοχείο είναι η μπουτίκ του Richard Mille κι ακριβώς παραπέρα ένα υποκατάστημα του "Sincere Ltd., Estd. 1954" που έχει Frank Muller, ALS, Roger Dubuis, ΑΡ, Greubel Forsey κι άλλες μάρκες.

Η εικόνα της μπουτίκ RM λίγο-πολύ περίεργη, δύο πωλητές να κάθονται στο ίδιο 'γραφείο' και να παίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα (μήπως έπαιζαν ναυμαχία και ο ένας χτυπούσε τον άλλο?), μεγάλος χώρος με δύο διαφορετικά σαλόνια για επισκέπτες όπως και στο κέντρο χωριστή περιοχή (κλεισμένη με γυαλί) για resident επισκευαστή ωρολογοποιό, και φυσικά τα φώτα στο συγκεκριμένο 'δωμάτιο' ήταν ανοικτά αλλά άφαντος ο repairman. Η βιτρίνα από την άλλη μεριά του μαγαζιού ήταν με 6-7 θέσεις για μοντέλα στη σειρά στα 'κουτιά' τους ένα προς ένα, δύο θέσεις όμως ήταν άδειες, έλειπαν τα ρολόγια και φυσικά δεν υπήρχε στοκ να γεμίσουν τις βιτρίνες. Μην ξεχνάμε πως 14 μέρες πριν ήταν το τσίρκο της F1 εδώ και σίγουρα θα κατάφεραν να πουλήσουν κάποια κομμάτια. Τέλος πάντων, δεν μπήκα, σε πολύ πρώτη φάση εικόνα μερικής αποδιοργάνωσης μου απέπνεε ο χώρος και οι άνθρωποι. Θα μπω μέσα όμως και θα την ψάξω τη δουλειά φυσικά, στις αρχές Νοεμβρίου...

Excalibur LE, ακόμη πιό όμορφο από κοντά, 44-άρι αν δεν απατώμαι, και πολύ λογικό σε τιμή, κάτω από S$50,000.

Πάω δίπλα στο "Sincere Ltd., Estd. 1954" λοιπόν, που έχει Frank Muller και Roger Dubuis (τα δεύτερα ήταν που ήθελα να δοκιμάσω πολύ, τα FM τα έχουμε εδώ στην Κορέα duty free, τα έχω δοκιμάσει 3-4 φορές). Ωραίος κι ανοικτός ο πωλητής, με όρεξη για κουβέντα. Νέος και λίγο μουτράκι, όταν άκουσε πως θα πάρω αλλά και θα 'διώξω' μου λέει "...πόσο δίνεις το Deep Sea?" και μόλις του είπα 8,000 USD ζεστάθηκε περισσότερο και προσεφέρθη να μου δώσει διεύθυνση μαγαζιού πολύ κοντά στην περιοχή με μεταχειρισμένα. Καλά πάμε, να μαθαινουμε και τα μεταχειρισμένα εδώ μιας και το πλάνο είναι να φύγουν τα 116660, το 116000 αλλά και το Grand Seiko.

Πανέμορφο movement και open back, από τα πιό ωραία σε αυτά τα χρήματα.

Ξεκινάμε με το Excalibur, μου εξηγεί ο πωλητής πως ο RD έχει αρχίσει να σταματά κάποιες σειρές και να επικεντρώνεται σε κάποιες άλλες, κυρίως τα μεγάλα σε διάμετρο κάσας κομμάτια σταματάνε. Καλό δείγμα, δείχνει πως πρυτανεύει η λογική, 42mm και πάνω είναι ήδη πάρα πολύ, πρώτο καλό σημείο για τον RD.

Δοκιμάζω το LE Excalibur με την κάσα από rose gold, πολύ ωραίο αλλά θέλω κάτι μικρότερο. Προσπαθώντας να βρούμε κάτι που να μου ταιριάζει στο χέρι (κι όχι κάτι που είναι όνομα από μόνο του) πάμε σε κάτι πιό απλό, κι ατσάλινο, με S$21,000 ονομαστική τιμή (και κάνουν έκπτωση):

Το movement είναι και πάλι όμορφο, όχι τόσο σαν του LE που είδαμε πριν. No date complication, αλλά άνετα θα έδινα το Calibre de Cartier που έχω, για αυτό εδώ. Καταπληκτικό λουράκι, αγκαλιάζει το χέρι όμορφα, λίγο μεγάλο το ρολόι στα 42 χιλιοστά (αλλά και το Cartier τόσο είναι), τί να πώ, με εντυπωσίασε ο RD. Τίμια για αυτό που προσφέρουν φαίνονται, κι ο πωλητής για να είμαι ειλικρινής δεν πιεζόταν πολύ να τα σπρώξει, σε αντίθεση με ένα συγκεκριμένο Frank Muller που θα δούμε σε λίγο. Τριάντα μέτρα τα RD, δεν είναι ιδανικό αυτό αλλά και το Cartier πάλι τόσο είναι, οπότε τί διαμαρτύρεσαι?

Όλως διόλως πώς, πιάνουμε την κουβέντα για τα RM... Ετοιμαστείτε. Μου λέει λοιπόν ο τύπος: "...Μέχρι πέρυσι δούλευα σε ένα άλλο μεγάλο κατάστημα. Μέσα στα τελευταία 2 χρόνια σχεδόν είχαμε δώσει 32 κομμάτια Richard Mille. Μέχρι που έφυγα από εκεί κι ήρθα εδώ, από τα 32 μας είχαν φέρει πίσω τα 17... Είτε τα έφερναν με πρόβλημα, έμεναν πολύ πίσω στο να κρατάνε σωστό χρόνο [παρακαλώ????] είτε μερικά ήταν από μικρές παρτίδες των 30 ή 40 κομματιών, κάποια εκ των οποίων στην κάθε παρτίδα τά'παιξαν σε άλλο μέρος του κόσμου. Κι επειδή όλα μαζί παίρνουν το certification, σαν παρτίδα, όλα μαζί πρέπει να ξανατεσταριστούν αν κάποιο από τα 40 της παρτίδας τα φτύσει..."

[είχα μείνει κόκκαλο - έλεγα στον εαυτό μου: ακούω καλά???????????????]

Κι ο τύπος συνεχίζει: "...Είχα μιλήσει τότε με επισκευαστή ωρολογοποιό της RM και μου είχε πει πως τα περιστατικά είναι συγκριτικά πάρα μα πάρα πολλά, παγκοσμίως..." Παιδιά, μιλάμε για κομμάτια που κάνουν από 150 μέχρι 250 χιλιάρικα έκαστο, και ακούγονται τέτοιες ιστορίες? Είμαστε καλά?

Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε μία Patek και στην όποια Richard Mille, Roger Dubuis, Parmigiani, κλπ. Όλοι αυτοί έχουν 10-20 χρόνια ιστορία. Εταιρίες σαν την ΡΡ έχουν 175 χρόνια ιστορία. Άλλο το ένα, κι άλλο το άλλο. Τί να πω κι εγώ, ας φοράει ο Ναδάλ ό,τι θέλει, πού το ξέρουμε, αυτουνού το RM μπορεί να του το στέλνουν στο εργοστάσιο κάθε 15 μέρες για να το κάνουν να συνέλθει (και στο κάτω-κάτω δεν το φοράει στο 'δύσκολο' χέρι με το οποίο κάνει τα περισσότερα χτυπήματα όταν παίζει).

Τέλος πάντων. Οι πωλητές λένε και πάντα θα λένε. Δεν ξέρει κανείς. Θα τα διασταυρώσω όμως, πού θα μου πάει, δεν βιάζομαι. Θα μπω μέσα στη μπουτίκ της RM και θα τους το πετάξω, να δω τί θα πούνε?

Συνεχίζω. Του βάζω στην κουβέντα τα Frank Muller, το εκνευριστικά πολύ λεπτό strap που όλα έχουν, και τον πάω από 'κει και πέρα λέγοντας. Ελάτε, μου λέει να σας δείξω τα μοντέλα (μιλάμε τώρα είχε όλα τα μοντέλα και οι περισσότερες εκδόσεις ήταν με διαμάντια, βγήκα και πονούσαν ακόμη τα μάτια μου...)

Στη συνέχεια: Frank Muller, IWC, Chopard.

« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 06, 2013, 07:04:12 μμ από NavalArchitect »

Αποσυνδεδεμένος PanosI

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Οκτώβριος 06, 2013, 07:10:27 μμ »
Ακριβώς γι' αυτές τις παπαριές κάθε εταιρείας, για μένα οι grey dealers είναι μονόδρομος αν ποτέ αξιωθώ να αγοράσω κάποιο ρολόι αυτής της κατηγορίας. Λίγο χλωμό βέβαια, γιατί δεν μου πάει να δώσω 3-4 ρολόγια για να πάρω ένα. Η ελπίδα (χρήματα εξ' ουρανού  ;D )  πεθαίνει πάντα τελευταία όμως.....