Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, όλους. Οι φωτό που τραβώ στις δοκιμές είναι πολύ κακές, αλλά τις περισσότερες φορές έχω το BlackBerry μαζί μου και δεν εστιάζει καλά σε κοντινή απόσταση.
Τέλος πάντων, είμασταν λοιπόν στη Σιγκαπούρη, στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε. Μπορεί η τοπική αγορά να μην είναι η πιό φθηνή στην Ασία, γι'αυτούς όμως που σίγουρα θέλουν να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες ή γνώσεις τους στο αντικείμενο σίγουρα υπάρχει πολύ 'υλικό'.

Δίπλα στη μπουτίκ ΡΡ στο ΙΟΝ shopping center (1ος όροφος) είναι η μπουτίκ
A. Lange Sohne. Πολύ ωραία στημένα τα κομμάτια εξωτερικά (στη βιτρίνα), το άφησα μερικές μέρες πριν επιτεθώ. Μιά μέρα μεσοβδόμαδα λοιπόν είπα να πάω. Ήμουν τότε ακόμη απογοητευμένος με τα ΡΡ, κυρίως με την αντιμετώπιση από την ίδια μπουτίκ της ΡΡ. Η εξυπηρέτηση στη Σιγκαπούρη είναι γενικά πάρα πολύ καλή αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία μιας και όπου πας, αν έχεις (ή δείχνεις ότι έχεις) οικονομική επιφάνεια, όλα είναι εντάξει. Αν όχι, μάλλον θα έχεις μία πιό άτυχη εμπειρία, και καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος για αυτό.
Μπαίνω λοιπόν στην ALS. Η ώρα είναι 9 παρά 10 μμ, και κλείνουν στις 10μμ. Είμαι κουρασμένος από όλη τη μέρα, από το γραφείο, κι από ένα κάρο άλλα πράγματα (τα οποία δυστυχώς είναι πολύ πιό σημαντικά από το κάθε ρολόι). Είναι δύο άτομα στη μπουτίκ, πωλητές, και το ένα εκ των δύο, η κοπέλλα, έρχεται να με εξυπηρετήσει. Δεν έχω δοκιμάσει/φορέσει ποτέ ALS, κι έχω διαβάσει ελάχιστα πράγματα για αυτά. Ξέρω γενικά τα 'κακά' (λ.χ. το ότι η εταιρία ανήκει στο γνωστό και μη εξαιρετέο Richemont Group του οποίου έχω επανηλειμμένα υπάρξει υποστηρικτής αλλά και σφορδρός πολέμιος - έχω τσακωθεί 2 φορές σε boutique Cartier) όπως και τα καλά (λ.χ. το ότι λέγεται πως η ALS θεωρείται εφάμιλλη ή ακόμη και ελάχιστα πιό πάνω από την ΡΡ σε ποιότητα κατασκευής του movement).
To Richard Lange, σε white gold. Boutique-only κομμάτι (άρα καθόλου έκπτωση). Αν θυμάμαι καλά γύρω στα S$42,000.Η πωλήτρια ευγενέστατη αλλά όχι διαχυτική, ακριβώς γιατί είναι προσεκτική. Θέλει καθαρά να δει αν ενδιαφέρομαι πραγματικά για τα ρολόγια της εταιρίας μιας και φαίνομαι πως είτε είμαι τουρίστας/επισκέπτης στη Σιγκαπούρη είτε απλά μπαίνω για να περάσω την ώρα μου. Δεκτά όλα αυτά μέχρι στιγμής. Το 116523 που φοράω βοηθά τα πράγματα, η διαφορά είναι εμφανής σε όλα τα μαγαζιά που μπαίνω. Την πρώτη μέρα που ήμουν εδώ, και μόνο την πρώτη μέρα, φορούσα το Citizen Promaster από τιτάνιο, και ξεκάθαρα το βλέμμα των περισσότερων πωλητών ήταν κατ'ελάχιστον στο ήμισυ διαφορετικό όταν έμπαινα στο μαγαζί από ότι αν έμπαινα φορώντας το ΤΤ Daytona.
Ας μην ξεχνάμε πως η κοινωνία της Σιγκαπούρης είναι βαθιά ρατσιστική, με την έννοια του ποιός είσαι, τι βαθμό/θέση έχεις στη δουλειά σου, τι βαθμό πήρες όταν αποφοίτησες από το πανεπιστήμιο κλπ. (δύο Σιγκαπουριάνοι που τελείωσαν φερ'ειπείν το Πανεπιστήμιο U.C. Davis στην California με διαφορετικούς βαθμούς στο ίδιο τμήμα, όταν γυρίσουν Σιγκαπούρη αυτός με τη μεγαλύτερη βαθμολογία πτυχίου θα ξεκινήσει με μεγαλύτερο βασικό μισθό από τον άλλο...)
Τέλος πάντων, της λέω ειλικρινά πως ενδιαφέρομαι για ένα ωραίο κομμάτι, πως έχω δει ΡΡ αλλά πως η μη διαθεσιμότητα αρκετών μοντέλων τους με έχει απογοητεύσει, κλπ. Λέω επίσης πως τώρα τελευταία είδα στο internet το The Richard Lange σε WG το οποίο με εντυπωσίασε. Προσθέτω επίσης πως δεν γνωρίζω όλη τη σειρά της ALS ιδιαίτερα καλά και πως ψάχνω κάτι στα S$50,000 - 60,000. Μου ζητά να καθήσω και ο συνάδελφός της με ρωτά αν θα ήθελα αναψυκτικό, νερό, κλπ. Σε λίγο έχουμε κοντά μας τρία μοντέλα, το RL WG, το νέο 1815 Up/Down αλλά και το πολύ δημοφιλές Timezone.
Πάλι το RL σε λευκό χρυσό (40.5mm dia. κάσα).Ευγενέστατη αλλά ακόμη προσεκτική, αρχίζει να μου δίνει σταδιακά περισσότερες πληροφορίες για το RL. Όλες ακριβέστατες και όλες πολύ προσεκτικά μεταδιδόμενες, δίνοντας μία πολύ θετική και καθησυχαστική εντύπωση στον πελάτη που γνωρίζει κατ'ελάχιστον αλλά και σέβεται τα βασικά. Φερ'ειπείν το ότι η ALS βγάζει 5,000 κομμάτια το χρόνο (που σε ένα εμπορικό κέντρο δίπλα την προηγούμενη μέρα μου έλεγαν πως η ALS βγάζει 50,000 κομμάτια... κι όλα αυτά τη στιγμή που προσπαθούσαν να μου πουλήσουν ένα IWC Big Pilot Perpetual Calendar που κόστιζε U.S. $54,000...)
Συνεχίζουμε δοκιμάζοντας το Timezone (dia. 41.90mm), αλλά και το νέο (2013) 1815 Up/Down. Το τελευταίο ήταν το λιγότερο ενδιαφέρον (στον καρπό μου) συγκριτικά με τα άλλα δύο, αν και καθόλου αδιάφορο σαν ρολόι. Όλα manual wind, με σχετικά όμορφο open back (η ομορφιά που δεν έχουν είναι θα έλεγα αυτό που βλέπεις στα grand complication ρολόγια, τις 2-3 γέφυρες, όλο το movement να είναι σαν ένα πολυσύνθετο έργο τέχνης, κλπ.)
Ακούω πως το Timezone είναι από τα πιό δημοφιλή τους κομμάτια, αλλά εγώ μόλις ακούω τέτοια σχόλια ψιλοαπωθούμαι (είτε μιλάμε για αυτοκίνητα είτε για ρολόγια), δεν μου καίγεται καρφάκι αν άλλοι ένα εκατομμύρια καταναλωτές το έχουν αγοράσει, το θέμα είναι αν εμένα μου κάνει κλικ και τίποτε παραπάνω. Αυτοί μπορεί να το έχουν πάρει επειδή εκεί πάνω στην ψευτο-ονειρική Βεσφαλία, που η αστυνομία τους εκνευριστικά δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου με τις διαφημίσεις ALS στα περιοδικά (δε νομίζω αλλά κάτι τέτοιο γίνεται εδώ στην Κορέα με τα Hublot). Ωραίο λοιπόν το Timezone, διαφορετικό ομολογώ, δεν έχει την Αθήνα πάνω στο dial με όλα τα ονόματα των πρωτευουσών (κακό αυτό), respect για το Κάιρο ή για την Ταγκανίκα αλλά sorry παίδες πενήντα χιλιάρικα θα δώσω, να μη βλέπω και την κακομοίρα την Αθήνα μας στο ρολόι?

Προχωρά η δεσποινίς και αρχίζει να μιλά για την υποστήριξη από τη μπουτίκ αν κανείς γίνει κάτοχος ALS (τα benefits-παπαριές για να σας το πω εγώ στα ίσια, να μην κουράζεστε). Τα boutique-only κομμάτια δεν έχουν καθόλου έκπτωση, τα άλλα έχουν ένα 5 ή 10% αν θυμάμαι καλά (είπαμε δε χρειάζεται να θυμάμαι γιατί μάλλον θα πάρω Patek, σωστά?) Τέλος πάντων, οι τιμές είναι ψηλές, το Timezone βγαίνει στα S$64,000 tax-free που αν δεν απατώμαι είναι αρκετά πιό ψηλά από την ιντερνετική τιμή Αμερικής. Ρωτάω για σέρβις και ακούω ότι συνήθως τα στέλνουν Ευρώπη, εντάξει τώρα δε θα τα χαλάσουμε εδώ που το RL δεν έχει ούτε date (έχει όμως από τα πιό ακριβή movements παρακαλώ και μπράβο τους), ο τρόμος είναι στα JLC και IWC Perpetual, διαβάστε παρακάτω.
Benefits, λέει, θα έχουμε προτεραιότητα σε limited edition κομμάτια, σε καινούργια κομμάτια, σε παρουσιάσεις, κλπ. Τί λες κοπέλλα μου? Είπαμε είμαι βλάκας αλλά όχι τόσο. Βγάζω και την κάρτα μου, προνόησα και ζήτησα εδώ από τη (μελλοντική) γραμματέα μου να μου βγάλει κάρτες πριν εγκατασταθώ οπότε αυτό ενισχύει μία εικόνα ότι κοιτάξτε μάγκες εγώ έρχομαι εδώ να πιάσω δουλειά στο τέλος του μήνα, το βλέπω σοβαρά το πράγμα, κλπ. Ασήμαντα όλα αυτά βέβαια, καλύπτουν μόνο λίγο κι ενός σημείου την παρατεινόμενη αναπφασιστικότητά μου μιας και από τη μία θέλω να πάω να τα δω και να τα δοκιμάσω τα ρολόγια κι από την άλλη θέλω να κάνω το ίδιο με άλλες 4-5 μάρκες, να δω την αγορά, πού κινούνται οι τιμές, κλπ. και μετά θα τα βάλω κάτω με την ησυχία μου.

Τα ALS που δοκίμασα ήταν ωραία, σχετικά 'σοβαρά' και κλασικά, απόπνεαν όμως μία ξεκάθαρη υπεροχή και σιγουριά στην ποιότητα κατασκευής. Η εταιρία δε μασάει, και είναι ανοικτή σε αυτό. Τα straps τους ήταν σκληρά κι έχουν padding μέσα. Μου είπαν πως κρατάνε άνετα 1-2 χρόνια σε αυτόν τον δύσκολο (κλιματολογικά) καιρό. Φεύγοντας λίγο πριν τις 10μμ, συμφωνήσαμε να τα ξαναπούμε μετά τη μόνιμη εγκατάστασή μου στην Σιγκαπούρη. Σε λιγότερο από μισή ώρα είχα email στο BlackBerry μου από την πωλήτρια ευχαριστώντας με για την επίσκεψη στη boutique τους και ζητώντας μου να παραμείνει το κανάλι της επικοινωνίας ανοικτό ως ότου επιλέξω το επόμενο ρολόι. Τυπικά πράγματα αλλά είναι ακριβείς και πολύ προσεκτικοί στην επικοινωνία τους, δεν κάνουν λάθη, κι αυτά μετρούν αρκετά.
Στη συνέχεια: Sincere Ltd., 1954 (αλυσίδα καταστημάτων με ALS, Roger Dubuis, Frank Muller, κ.α.)