Αλήθεια επειδή καταδύσεις δεν κάνω, μπορεί κάποιος να μας πεί ποιό είναι το "σύνηθες" βάθος που πηγαίνουν οι περισσότεροι ερασιτέχνες και πόση ώρα μένουν σε αυτό.
Φαντάζομαι πως επαγγελματίες δύτες έχουν διαφορετικό εξοπλισμό και παραπάνω από ένα ρολόγια στον καρπό ή όργανα και μένουν περισσότερη ώρα στο βυθό.
Πιστεύω ένα καλό 200μ είναι αρκετό για τους πιο πολλού από μας. Βέβαια όσο πιο βαθιά πάει ένα ρολόι τόσο πιο ασφαλές είναι.
Τα εύσημά μου στον χρονογράφο της Certina αν και λιγότερο γνωστό από άλλα μια χαρά τα πήγε συγκριτικά.
Από όσα ξέρω καταδύσεις με "μπουκάλες" ερασιτεχνικά γίνονται στα 5-10-20-30 έως 40 μέτρα.
Ο συνολικός χρόνος της καταδύσεις εξαρτάται από το βάθος που θα κατέβεις.
Δηλαδή αν έχεις κατεβεί στα 40 μέτρα βάθος χρειάζεται σε κάθε 10 μέτρα που θα ανεβαίνεις 5 λεπτά αποσυμπίεση !
Δηλαδή στα 30 μέτρα θα κάτσεις 5 λεπτά στα 20 μέτρα άλλα 5 λεπτά και 10 μέτρα άλλα 5 λεπτά !!!
Αν δηλαδή οι μπουκάλες σου έχουν 30 λεπτά διάρκεια οξυγόνου χρειάζεσαι 15 λεπτά για επιστροφή και αποσυμπίεση !
Εξ' ου και το 15 λεπτό κόκκινο, μπλε ή κίτρινο, στην στεφάνη τον καταδυτικών ρολογιών ...
Ακόμα και στα 10 μέτρα χρειάζεται αποσυμπίεση στα 5 μέτρα, αλλά σπανίως το τηρούν ...
Με την ελεύθερη κατάδυση δεν χρειάζεται αποσυμπίεση
Για να προλάβω τα γιατί ...
Θα συμπληρώσω ότι το οξυγόνο που υπάρχει στην μπουκάλα μας υπόκεινται στην 1ΑΤΜ πίεση αυτή που υπαρχή και αναπνέουμε.
Όταν όμως κατεβούμε στα 10 μέτρα βάθος θεωρητικά έχουμε 1+1ΑΤΜ πίεση από την θάλασσα στα 20 μέτρα έχουμε 1+2 ΑΤΜ πίεση.
Αυτό έχει το εξής αποτέλεσμα το οξυγόνο που έχουμε πάρει στα 0 μέτρα με το οξυγόνο που περνούμε στα 20 μέτρα έχει συμπιεσμένο όγκο από στις 2Ατμόσφαιρες πίεση,
δηλαδή οι εκατομμύρια φυσαλίδες οξυγόνου που έχουμε στο αίμα μας είναι συμπιεσμένες από 1ΑΤΜ στις 2ΑΤΜ στα 10μέτρα ή στις 3ΑΤΜ στα 20μέτρα ...
Είναι σαν μικροσκοπικά μπαλονάκια μέσα στις αρτηρίες στου μυς και στον πνεύμονα, όταν αυτά έχουν
ας πούμε έναν όγκο 1 κυβικό mm από την πίεση στα 20 μέτρα,
αν απότομα ανεβούμε στα 0 μέτρα στην επιφάνεια αυτά τα εκατομμύρια δισεκατομμύρια μπαλονάκια
αστραπιαία θα αλλάξει ο όγκος τούς και θα γίνει διπλάσιος τριπλάσιος τετραπλάσιος αναλόγως το βάθος που ήταν συμπιεσμένα
με αποτέλεσμα οι αρτηρίες του εγκεφάλου που είχαν αυτό το συμπιεσμένο οξυγόνο μέσα τους, ξαφνικά να φουσκώνουν και να σπάνε !!!
Αυτό είναι και το αποτέλεσμα από μια απότομη ανάδυση από τον βυθό !!!
Αν άμεσα ο δύτης μπει σε θάλαμο αποσυμπιέσεις οι επιπτώσεις θα ελαχιστοποιηθούν ίσος και να είναι ελάχιστες αναλόγως τα μέτρα και την αντοχή του κάθε οργανισμού .
Αυτά ξέρω εγώ όποιος τα ξέρει καλύτερα ας τα αναλύσει,
φιλικά Στέφανος.