Ας μου επιτραπεί να καταθέσω κι εγώ την ταπεινή μου άποψη: η ύπαρξη του Διαδικτύου αναμφισβήτητα έχει προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στην ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία και στη γνώση, ας μην παραβλέπουμε όμως ότι συμβάλλει και στην παραπληροφόρηση. Για εμάς όλους που λατρεύουμε την ωρολογοποιία, έχει ανοίξει ένα παράθυρο για να μαθαίνουμε και να ενημερωνόμαστε. Όσον αφορά την τιμολόγηση των αντικειμένων του πόθου μας, ο κάθε κατασκευαστής ακολουθεί τη δική του τιμολογιακή πολιτική, η οποία, αν ο κατασκευαστής θέλει να είναι σωστός απέναντι στους dealers του παγκοσμίως, είναι κοινή για όλους (με μικρές διαφορές ή επιπλέον παροχές-εκπτώσεις ή καλύτερους όρους αποπληρωμής π.χ. σε μεγάλους αγοραστές). Από το σημείο αυτό και ύστερα, ο κάθε πωλητής μπορεί ελεύθερα να καθορίσει το δικό του περιθώριο κέρδους, το οποίο εξαρτάται από δεκάδες παράγοντες, οι οποίοι θα ήταν περιττό να αναλυθούν διεξοδικά εδώ. Ενημερωνόμενοι λοιπόν μέσω του Διαδικτύου (και προσπαθώντας πάντα να συγκρίνουμε ακριβώς ίδιο πακέτο προϊόντος-εξυπηρέτησης-τεχνικής υποστήριξης), μπορούμε να αποφασίσουμε, ως ώριμοι καταναλωτές, ποιό είναι το συμφερότερο προϊόν για το πορτοφόλι μας. Δεν μας υποχρεώνει κανένας να αγοράσουμε, μην ξεχνάμε ότι το ρολόι είναι ένα είδος "πολυτελείας" και όχι ένα βασικό βιοτικό προϊόν.
Όπως μπορώ να αποδεχθώ ότι υπάρχουν ορισμένοι έμποροι οι οποίοι εκμεταλλεύονται την άγνοια του καταναλωτικού κοινού και έχουν υπερβολικά υψηλό περιθώριο κέρδους, παρομοίως αποδέχομαι ότι υπάρχουν και πολλοί (ίσως είναι και η πλειονότητα) καλοί και τίμιοι επαγγελματίες, που σέβονται τον πελάτη τους, αλλά και τους εργαζόμενους στην επιχείρησή τους και πρέπει να έχουν μια υγιή οικονομική κατάσταση. Δεν δέχομαι χαρακτηρισμούς συλλήβδην ως απατεώνων όλων των εμπόρων, όπως επίσης θλίβομαι παρακολουθώντας εμπαθείς αντιπαραθέσεις και προσβολές σε αυτό το φόρουμ, όπου όλοι συμμετέχουμε με κοινό παρονομαστή την αγάπη μας για την ωρολογοποιία (υψηλή, μέση ή χαμηλή πιστεύω ότι δεν έχει σημασία).
Δεν φρονώ ότι είναι σκόπιμο να κλειδωθεί το θέμα, θα παρακαλούσα όμως να πέσουν οι τόνοι, να υπάρχουν λογικά επιχειρήματα χωρίς εντάσεις και να μην επικρατεί δογματισμός.
Σας ευχαριστώ.