Κατ’ αρχάς μου έχει πει ο nin ότι πρέπει να μιλάω σε όλους στον ενικό, γιατί το φόρουμ είναι σαν ένα καφενείο που κάθεσαι και μιλάς με τους άλλους. Έλα όμως που με εσάς προσωπικά πρέπει να συνηθίσω το στυλ σας που είναι για τα δικά μου δεδομένα λίγο «επιθετικό» και έτσι σε αρκετά topics με ξενίζουν και αυτά που λέτε και ο τρόπος που τα λέτε και αυτό μου αποκλείει τον ενικό. Ξανά στον πληθυντικό αγαπητέ nin, γιατί με τον Acidblack (πως τις χωρέσατε δύο αρνητικές λέξεις στο ίδιο όνομα, είναι άξιο θαυμασμού) δεν μου «βγαίνει» αλλιώς. Προφανώς θα καθόμουνα και στο καφενείο σε άλλο τραπέζι.
Και πάμε στην ουσία. Όταν λέτε «όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου έχουν….» τι εννοείτε με το όλες. Λέτε να ισχύουν τα ίδια στην Rolex και την Romain Jerome; Αυτό πάλι το «εκπτώσεις φιξ παροχές !Κανένας έμπορος δεν αγοράζει γουρούνι στο σακί ο καθένας αγοράζει ποσότητες και μοντέλα που μπορεί να προωθήσει μέσω του δικτύου πωλήσεων που έχει δημιουργήσει» φανερώνει ότι δεν έχετε εμπορική εμπειρία από το χώρο, γιατί είπαμε ότι όπως συμβαίνει και σε άλλους χώρους μαζί με το «φιλέτο» το εργοστάσιο θέλει να διώξει και αυτό που ξέμεινε και το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Αυτό πάλι περί ενιαίων εκπτώσεων που το είδατε; Αυτό ισχύει σε άλλους χώρους. Στην ωρολογοποιία το κάθε κατάστημα κάνει τις εκπτώσεις που επιθυμεί και υπάρχουν πολλοί που γυρίζουν τα καταστήματα για να βρουν την καλύτερη έκπτωση. Αν δε συγκρίνουμε με άλλες χώρες και τις εκπτώσεις που γίνονται, δεν υπάρχει σίγουρα ενιαία πολιτική. Η συμμετοχή σε διαφημίσεις κλπ συμψηφίζεται τις περισσότερες φορές με επιπλέον εμπόρευμα και δεν είναι τόσο μεγάλη και τα displays κλπ πληρώνονται αδρά και αλλάζουν κάθε τόσο, οπότε πετάς τα παλιά.
Μετά έρχεται το παράδειγμα του φίλου σας με τα 50 Seiko. Άσχετο. Αυτή την στιγμή δύο ονόματα που έχουν ενδιαφέρον και όποιος τα φέρει θα «φτύσει αίμα» για να τα κάνει γνωστά, απαιτούν ελάχιστη παραγγελία 500.000 ευρώ. Ενδιαφέρεστε, αφού τα βλέπετε όλα εύκολα; Και όταν θα πάτε στα δύο μεγάλα καταστήματα της Αθήνας που πραγματικά μπορούν να τα πουλήσουν (με κόπο) θα σας πει ο ένας «κακώς τα φορτώθηκες, αυτά δεν πουλιούνται» και ο άλλος «γιατί να τα βάλω; Έχω μαζέψει 25 μάρκες και όλοι πιέζουν για μεγαλύτερη παραγγελία. Αυτά δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους. Για τον Στήκα τα ‘φερες;»
Τώρα την δήλωση «Το αυτοκίνητο μου το οδηγάω μόνος μου και τα λεφτά μου τα βγάζω με κόπο και τα ξοδεύω με σύνεση «τι την θέλατε; Το αυτοκίνητό τους το οδηγούν όλοι μόνοι τους, εκτός από αυτούς που έχουν μεγάλη οικονομική άνεση και αυτούς που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και εγώ το έγραψα ότι ανήκω στην δεύτερη κατηγορία, αν και δεν θα με χάλαγε και θα προτιμούσα να ανήκω στην πρώτη. Κατά συνέπεια το σχόλιο ήταν τουλάχιστον άκομψο. Να σας ενημερώσω ότι και οι υπόλοιποι τα λεφτά μας τα βγάζουμε με κόπο και όσο για την σύνεση με την οποία ξοδεύετε τα χρήματά σας, το σίγουρο είναι ότι θα παίζουν κάποιο ρόλο και οι γνώσεις σας και κατά συνέπεια τα λαθάκια σας θα τα έχετε κάνει και εσείς, αν όχι στην εξεύρεση της καλύτερης τιμής (έτσι για να μην αισθάνεστε ότι σας πιάνουν κορόιδο) στην επιλογή του μοντέλου.
Τα ρολόγια των 300-500 ευρώ δεν τα σνομπάρω, απλά δεν τα γνωρίζω αρκετά καλά, όπως ένας κριτικός Τέχνης γνωρίζει καλύτερα την ζωγραφική του Picasso, παρά την δική μου.
Η σημείωση για την «απόσταση» που κρατάτε από την ΥΩ, δεν χρειαζόταν, ξέρω να ξεχωρίζω κάποιον που θα ενδιαφερόταν για την ΥΩ από τα λεγόμενά του και το στυλ του.
Νόμιζα ότι αυτού του είδους η συλλογιστική, ότι δηλαδή όλοι που αγοράζουν κάτι που έχει αξία και κατά συνέπεια δεν προσφέρεται δωρεάν και η τιμή του είναι απαγορευτική για πολλούς, είχε εκλείψει πλέον. Επί 14 χρόνια που ασχολούμαι με το ρολόι επαγγελματικά, δεν χάνω ευκαιρία να λέω, ότι το ρολόι είναι ωραίο και μπορούμε να το πλησιάσουμε, να το γνωρίσουμε, να δώσουμε όμως προσοχή στην μεγάλη του αξία και όχι στην υψηλή τιμή του. Καλό είναι να είμαστε σκεπτόμενοι καταναλωτές και ως προς την τιμή και ως προς το περιεχόμενο, την ουσία δηλαδή αυτού που αγοράζουμε. Δεν είναι υγιές, ούτε αποτελεσματικό να έχουμε διαρκώς την φοβία ότι θα μας πιάσουν κορόιδο. Προφανώς και μπορείτε να ψωνίζετε από τον Άγγλο, αν σας αρέσει/συμφέρει καλύτερα. Άλλωστε αν έχετε φερθεί σε έλληνες αντιπροσώπους ή καταστήματα με τον τρόπο που συμβουλέψατε τον K2LINO σε άλλο topic να φερθεί, δεν έχετε και άλλη επιλογή από το να αγοράζετε από ξένους εμπόρους. Τώρα ως προς το αν οι Έλληνες είναι σε θέση να εμπιστευτούν τα φτηνά προϊόντα, νομίζω ότι οι υπόλοιποι (εκτός από εσάς, απ’ ότι λέτε) δεν αναγνωρίζουμε ως μόνο γνώρισμα ενός αντικειμένου την τιμή του. Δηλαδή αν θέλετε να με ρωτήσετε, προσωπικά εμπιστεύομαι περισσότερο μια Mercedes 500 από ότι ένα Zastawa. Λέτε να το κάνω λόγω της χαμηλής τιμής του δεύτερου και αν το πουλούσαν ακριβότερα από την 500άρα να το αγόραζα;
Κ.Σ.
Υ.Γ. Εγώ πάντως ούτε τα φτηνά τρόφιμα εμπιστεύομαι. Είδατε που φτάσαμε με την κρίση; Να εμπιστεύεται ο Έλληνας τα φτηνά τρόφιμα (απ’ ότι λέτε), ενώ παλιά όλοι έλεγαν «το φτηνό το κρέας, τα σκυλιά το τρώνε».