Αποστολέας Θέμα: Συντηρηση προσωπικων ρολογιων  (Αναγνώστηκε 1742 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ggeo7

• 38mm case
    • Προφίλ
Συντηρηση προσωπικων ρολογιων
« στις: Απρίλιος 24, 2011, 11:28:49 μμ »
Μετα απο μια μικρη σχετικα ερευνα στο internet θελω να ρβτησω την αποψη στο εξης τεχνικο θεμα:

1.Ποια βηματα πρεπει να ακουλουθησουμε (στοιχειωδεις γνωσεις μεσω internet, βιβλιων κλπ. ) ωστε να μπορουμε να ''παιξουμε'' με τους μηχανισμους των ρολογιων μας (μια και η λεξη συντηρηση ειναι αρκετα βαρια...);

2.Τι εργαλεια μας χρειαζονται απαιτητως;

3.Τι γυαλιστικα κλπ θα προτεινατε για την εμφανιση του ρολογου μας;

Επισημαινω πως δεν ζητω να αντικαταστησω τη δουλεια του τεχνιτη αλλα μια πιο προσωπικη σχεση με το ρολοι μου και μαλιστα με την καρδια-μηχανισμο του...
Ακουω τις προτασεις σας.

Αποσυνδεδεμένος lambros

• 46mm case
  • Chronometrophilia
    • Προφίλ
Απ: Συντηρηση προσωπικων ρολογιων
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 25, 2011, 11:17:59 πμ »
Καλημέρα και χρόνια πολλά!

Εάν θυμάμαι καλά το μέλος nyo είχε προσπαθήσει να κάνει ένα tutorial για καποια βασικά πράγματα.

http://www.mywatch.gr/index.php/board,68.0.html

Επίσης, στο timezone υπάρχει ειδικό section με tutorials το οποίο βέβαια και πληρώνεις προκειμένου να έχεις πρόσβαση.

Θα έλεγα ότι αυτο που ονομαζεις προσωπική σχεση έχει δυο στάδια: το εύκολο και το δύσκολο!

Το εύκολο είναι το να ανοίξεις το πίσω καπάκι και με την λούπα σου να δεις τον μηχανισμό!

Σε γενικές γραμμές το άθλημα δεν είναι εύκολο οταν μιλαμε για το δευτερο σταδιο στο οποιο πρεπει να ξεμονταρεις τον μηχανισμό!

Εννοειται βέβαια ότι το ρολοι που θα χρησιμοποιήσεις τις πρώτες φορές δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει και τόσο πολύ!

Αποσυνδεδεμένος ggeo7

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 25, 2011, 12:56:56 μμ »

Εννοειται βέβαια ότι το ρολοι που θα χρησιμοποιήσεις τις πρώτες φορές δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει και τόσο πολύ!

Εχω καποια Seiko 5 σε κακη κατασταση ειδικα για αυτην τη δουλεια ;)

Χρονια πολλα και οτι επιθυμεις

Αποσυνδεδεμένος K_O_S_T_A_S

• Tourbillion
  • Θέλω Audemars Piguet αλλά... ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΙΑ!
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 25, 2011, 03:02:23 μμ »
Τα πράγματα είναι απλά φίλε ggeo7. Προσπαθείς το ρολόι να μη το κοπανάς αριστερά και δεξιά, γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις χαρακιές στο κάσωμα και κραδασμούς στο μηχανισμό. Πάρε ένα εργαλειάκι για να βγάζεις το λουράκι του ρολογιού και στη συνέχεια πάρε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, άνοιξε τη βρύση με χλιαρό νερό (όχι με πίεση) και ξεκίνα να γυαλίζεις το ρολόι σου. Εγώ για το γυάλισμα του ρολογιού έχω πάρει κουτιά με χαρτοβάμβακα απο το σούπερ μάρκετ. Έχει μέσα το κάθε κουτί 50 2φυλα χαρτοβάμβακα. Με τον χαρτοβάμβακα εξαλείφονται όλες οι δαχτυλιές απο το ρολόι. Είχα δοκιμάσει τα πάντα για γυάλισμα, μέχρι και ειδικό μαντιλάκι απο μαγαζί με Οπτικά και το μόνο που έκανε ήταν να απλώσει τις δαχτυλιές με αποτέλεσμα όταν έριχνες δυνατό φώς επάνω στο κάσωμα, ακόμα και στο κρύσταλλο, να έβλεπες μια μικρή θαμπάδα. Οπότε χαρτοβάμβακας εγγύηση. Μη το ζορίζεις και πάρα πολύ το ρολόι, κάντου εσύ μια συντήρηση με το να το προσέχεις. Πρόσεξε να μη το χτυπάς και γυάλιζέ το να είναι brand new. Επίσης: Το μηχανικό ρολόι θέλει προσοχή στις αλλαγές θερμοκρασίας. Δηλαδή μη πας να το πλύνεις με παγωμένο νερό, και μετά να βάλεις πιστολάκι για τα μαλλιά στο στέγνωμα. Συστολή διαστολή μετάλλων και τέτοια ξέρεις. Εγώ πάντως αυτά κάνω στα ρολόγια μου, και όλα δουλεύουν μια χαρά, χωρίς χαρακιές,δαχτυλιές και βρωμιές. ;)

Φιλικά,
Κων/νος