Αποστολέας Θέμα: OMEGA Speedmaster Professional 145.012-67 cal. 321 'Michael Collins'  (Αναγνώστηκε 16613 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος X vintage

• Vintage Guru
  • 44mm case
  • *
    • Προφίλ
OMEGA Speedmaster Professional 145.012-67 cal. 321 'Michael Collins'
« στις: Νοέμβριος 28, 2009, 01:20:19 πμ »
Το παρακάτω κομμάτι αντιπροσωπεύει για εμένα το απόλυτο ‘grail watch’ και ομολογουμένως μου απορρόφησε απίστευτο χρόνο τόσο για να βρεθεί αλλά ακόμη περισσότερο όσο για να γίνει όπως το βλέπετε σήμερα...

Το ‘όραμα’ ήταν να βρεθεί (ή να μετατραπεί) στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ένα Speedmaster Professional ακριβώς σαν εκείνα που αγόρασε η NASA τον Δεκέμβριο του 1968 και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στην προσσελήνωση του Ιουλίου της επόμενης χρονιάς.

Πρόκειται λοιπόν για ένα Omega Speedmaster Professional 145.012-67 ‘Michael Collins’ με τον θρυλικό πλέον cal. 321 (προέλευσης Lemania φυσικά) στα 18.000bph και 17 jewels.

To συγκεκριμένο κομμάτι ανακατασκευάστηκε πλήρως στο vintage τμήμα της Omega στην Ελβετία με αποκλειστικά καινούρια και απολύτως period correct ανταλλακτικά κάποια από τα οποία τους προμήθευσα εγώ ο ίδιος (τι σου κάνει ο φτωχός ερασιτέχνης...) διότι αυτά που εκείνοι πλέον διαθέτουν είναι New Old Stock και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις διαφορετικά από αυτά που ‘φορούσε’ αρχικά το ρολόι (βλέπε Tritium dial, στεφάνη με την σωστή γραμματοσειρά κτλ).

Αν και ομολογουμένως δεν είχα μέχρι τότε καμία σημαντική λόξα περί απόλυτης αυθεντικότητας, αποφάσισα στην πορεία ότι ένα ‘grail watch’ πρέπει να είναι όσο πιο άψογο γίνεται (καλά να πάθω λοιπόν...)  ::)

Το ρολόι απέκτησε επομένως μετά την ανακατασκευή, πλήρη εργοστασιακή εγγύηση ενώ τεσταρίστηκε επανειλημμένα στις 3 atm χωρίς κανένα πρόβλημα (αυτό κι αν είναι αδιανόητο για vintage κομμάτι 41 ετών...).

Παράλληλα το πιστοποιητικό της Omega που χορηγήθηκε (δωρεάν στην περίπτωσή μου, μάλλον με λυπήθηκαν αφού συνειδητοποίησαν ότι κόντευα να στήσω σκηνή στα κεντρικά της Omega Ελλάδος...) αποκάλυψε ότι βάσει serial numbers, το συγκεκριμένο Speedmaster κατασκευάστηκε ακριβώς 3 εβδομάδες πριν από το ρολόι του μεγάλου Michael Collins που ήταν μεταξύ άλλων και ο module pilot του Απόλλωνα 11 ενώ ήταν ο μόνος που δεν προσσεληνώθηκε (αυτό κι αν ήταν ήττα...).

To αυθεντικό αυτό (και ανεκτίμητο σήμερα) Speedmaster, εκτίθεται πλέον στο Smithsonian Institute ενώ το serial number του έχει επανειλημμένως δημοσιοποιηθεί.

Τα bracelets που φορούσαν τα Speedmasters εκείνη την εποχή αποτελούν από μόνα τους ιδιαίτερο κεφάλαιο μελέτης, μπορώ πάντως να σας διαβεβαιώσω ότι τα τελευταία (τέλη 1968 - αρχές 1969) cal. 321 όπως αυτό, ‘φορούσαν’ συνήθως τον (σήμερα αδικαιολόγητα ακριβό IMHO) ‘stretch’ 1039 με 516 endpieces (20mm) ενώ συνηθισμένος είναι και ο (λίγο μεταγενέστερος) ‘solid link’ 1171 με 633 endpieces (20mm).

Στην περίπτωση μου επιλέχθηκε ο σημαντικά πιο σπάνιος (ο μαζοχισμός συνεχίζεται...) 1116 με 575 endpieces (20mm) που άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1968 και μετά και ο οποίος είναι ο πρώτος ‘solid link’ bracelet για το Speedmaster Professional.

Το δε Velcro που φαίνεται στις φωτογραφίες, αποτέλεσε το ‘κερασάκι’ σε ένα Project που μου πήρε πάνω από δυόμισι χρόνια (αγορά, εύρεση ανταλλακτικών, ανακατασκευή του ρολογιού) όντας πιστή replica του original NASA (βάσει του πρωτοτύπου blueprint, εκτός από το μήκος του φυσικά) και είναι  φτιαγμένο από κάποιον (εκτός Ελλάδος) ο οποίος διαθέτει ένα original NASA Velcro strap!

Παρεμπιπτόντως, το τελευταίο γνήσιο NASA Velcro που ‘πέταξε’  στο διάστημα, πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία έναντι $23.000 εάν θυμάμαι καλά...

Enjoy!  8)

X

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
Απ: OMEGA Speedmaster Professional 145.012-67 cal. 321 'Michael Collins'
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 01:30:41 πμ »
Άξιος συγχαρητηρίων!! Όχι μόνο για τη σκυλίσια υπομονή (και επιμονή σου) αλλά και για το πάθος και την ευλάβεια που χαρακτηρίζει την ενασχόλησή σου.
Τρομερό εγχείρημα το οποίο ευοδώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εύγε και πάλι!

Αποσυνδεδεμένος GiannisH

• Honorary Moderator
  • Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 01:47:39 πμ »
Μπράβο φίλε μου!!! =D> =D> =D>
Τι να πω, φοβερή προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και προσήλωση στον στόχο!
Το αποτέλεσμα σε δικαιώνει, είναι εξαιρετικό, να το χαίρεσαι...

Φιλικά, Γιάννης

Έχω αγχωθεί που δεν υπάρχουν Rolex να αγοράσει ο κοσμάκης

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 01:50:23 πμ »
 :megaeek: =D>

Αποσυνδεδεμένος grecellin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 02:19:18 πμ »
Δηλαδή έχεις στην κατοχή σου ότι πιο κοντινό με ΕΚΕΙΝΟ  =D> =D> =D> :respect:
Μπράβο για την υπομονή, την επιμονή και την αποφασιστικότητα.

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 05:43:01 πμ »
Έρε γλέντια.
Ο επιμένων και ο τολμών -θα τολμούσα να πω- νικά.
Πόσες φορές σκέφτηκες να τα παρατήσεις;
Καλοφόρετο Χ.

Φιλικά
Δημήτρης

director

• Επισκέπτης
« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 11:24:26 πμ »
τι να πω,τι να πρωτοθαυμασω;μαλλον το μερακι και την επιμονη.

Αποσυνδεδεμένος alexisvas

• 44mm case
  • τα δευτερόλεπτα βαριά στους λεπτοδείκτες
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 11:29:21 πμ »
Αναρωτιεμαι ποσο καιρο θα μεινει ξαγρυπνος ο george μετα απο αυτο το τοπικ!  ;D
Πω πω αδερφακι μου,εισαι φουλ αντι-Ω εεε?  :o

Παράθεση από: Jeremy Clarkson
Το μονο πραγμα που ειναι χειροτερο απο ενα ψευτικο Rolex ειναι ενα αληθινο!

Αποσυνδεδεμένος konakis

• Tourbillion
  • Rolex.
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 12:27:19 μμ »
xaxaxa συμφωνώ και επ'αυξάνω alexisvas...........X vintage Άψογος,όπως πάντα!  =D> =D>
konakis.
Rolex,Panerai,JLC,Oris,Steinhart,Alpina,Citizen,Orient.

Αποσυνδεδεμένος antonis_ch

• 48mm case
  • Time is the most valuable thing a man can spend!
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 01:58:16 μμ »
Μπραβο σου φιλε!! Κυριως για την υπομονη σου!

Φιλικα,

Αντωνης

Αποσυνδεδεμένος mantilas

• 48mm case
  • ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ ΚΛΕΟΣ ΤΟ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΑΣ ΘΝΗΣΚΕΙΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 02:08:26 μμ »
Μπραβο σου για το μερακι και για το αποτελεσμα ;)

• Vintage Guru
  • 44mm case
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 02:11:48 μμ »
Είναι χαρά μου κύριοι (αλλά και ένα είδος 'δικαίωσης') να λαμβάνω τα εύσημα από ανθρώπους που κατανοούν πραγματικά τόσο το μέγεθος του εγχειρήματος αυτού όσο και την αρρώστια του 'Vintage' γενικότερα (και όχι μόνο στα ρολόγια...).

Παρόλα αυτά να προσθέσω ότι κάθε φορά που κόντευε να με 'πάρει από κάτω' διότι δεν έβρισκα με τίποτε το τάδε ή το δείνα ανταλλακτικό, έπαιρνα κουράγιο θυμώμενος ότι παλαιότερα (εποχή Λυκείου δηλαδή) χάζευα με τις ώρες τις βιτρίνες της Πανεπιστημίου και ονειρευόμουν ότι κατείχα το συγκεκριμένο κομμάτι ενώ τότε θα ήμουν τρισευτυχισμένος ακόμη και αν μου δίνονταν ένα που μόλις το είχε πατήσει οδοστρωτήρας... ;D

Χ

« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 28, 2009, 02:39:43 μμ από X vintage »

Αποσυνδεδεμένος pontioz1

• Tourbillion
  • Πισγιουνίκ.
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 02:17:28 μμ »
.................................................. :respect:

Ρε σεις το πρόβλημα είναι καθαρά σεξουαλικό!

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 02:29:38 μμ »
Είναι χαρά μου κύριοι (αλλά και ένα είδος 'δικαίωσης') να λαμβάνω τα εύσημα από ανθρώπους που κατανοούν πραγματικά τόσο το μέγεθος του εγχειρήματος αυτού όσο κα την αρρώστια του 'Vintage' γενικότερα (και όχι μόνο στα ρολόγια...).

Παρόλα αυτά να προσθέσω ότι κάθε φορά που κόντευε να με 'πάρει από κάτω' διότι δεν έβρισκα με τίποτε το τάδε ή το δείνα ανταλλακτικό, έπαιρνα κουράγιο θυμώμενος ότι παλαιότερα (εποχή Λυκείου δηλαδή) χάζευα με τις ώρες τις βιτρίνες της Πανεπιστημίου και ονειρευόμουν ότι κατείχα το συγκεκριμένο κομμάτι ενώ τότε θα ήμουν τρισευτυχισμένος ακόμη και αν μου δίνονταν ένα που μόλις το είχε πατήσει οδοστρωτήρας... ;D

Χ

Έτσι ακριβώς. Αυτό το ξεροστάλιασμα μπροστά στις βιτρίνες επί χρόνια όσο ήμουν φοιτητής και φαντάρος δεν ξεχνιέται. Και το απλό Σουότς έμοιαζε θεϊκό.
Η ομορφιά στα βιντάζ είναι το κυνήγι μέσα στα λαγκάδια και στα βουνά. Τα καινούρια είναι καθισμένες πάπιες που σε περιμένουν.

Φιλικά
Δημητρης

Αποσυνδεδεμένος konakis

• Tourbillion
  • Rolex.
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 03:27:37 μμ »
..........αχ τι μου θυμίζεις φίλε μου......έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι.... :-[
konakis.
Rolex,Panerai,JLC,Oris,Steinhart,Alpina,Citizen,Orient.

Αποσυνδεδεμένος isidoros

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 04:14:13 μμ »
 =D> =D> =D> :2thumbs: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect:
Συγχαρητηρια φιλε Χ καλοφορετο.Αν επιτρεπεται,ποσο κοστισε το ολο εγχειρημα?

Αποσυνδεδεμένος SER

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 04:41:11 μμ »
Μπραβο φιλε μου να το χαρεις.Χαρα στον κοπο σου και το κουραγιο σου. ;)
                                         Φιλικα
                                           Ser

Αποσυνδεδεμένος apo1

• 40mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 04:59:55 μμ »
Και απο μενα ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ!!!

(Αληθεια κανα τετοιο  παρομοιο VΕLCRO κυκλοφορει πουθενα?)

• Vintage Guru
  • 44mm case
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 10:17:54 μμ »
=D> =D> =D> :2thumbs: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :god: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect:
Συγχαρητηρια φιλε Χ καλοφορετο.Αν επιτρεπεται,ποσο κοστισε το ολο εγχειρημα?

Αν και από ένα σημείο και μετά 'χάθηκε η μπάλλα', το μόνο που θα πω είναι ότι με το budget του όλου εγχειρήματος θα μπορούσα να είχα υπερδιπλασιάσει το υπόλοιπο της συλλογής μου σε Vintage κομμάτια (περιλαμβάνοντας μάλιστα ρολόγια που ακόμη κυνηγώ...).

Όλα αυτά βέβαια είναι σχετικά αφού το μέγεθος του budget έχει διαφορετική σημασία για τον καθένα, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ... ;)

By the way, εδώ και αρκετό καιρό δεν έχω τολμήσει να ξανακοιτάξω το τελικό άθροισμα μιας και όλο και κάτι θα έχω παραλείψει από την πρόσθεση...  ;D

Χ

Αποσυνδεδεμένος Watch-Collector

• Reviews/Super Moderator
  • Tourbillion
  • 8/10/08 - 21/12/08
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Νοέμβριος 28, 2009, 11:29:47 μμ »
Ε-ξαι-ρε-τι-κο ! !

Μπραβο X-vintage,
Για το παθος, το μερακι και την υπομονη σου να ψαξεις να βρεις και να 'ανακατασκευασεις' ενα τετοιο ρολο'ι'!...   =D>   :2thumbs:
Αυτο κι αν ειναι ενα ρολο'ι' με ιστορικη και συλλεκτικη αξια!...
Αυτο ειναι που προσωπικα ονομαζω:  'ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ' ΡΟΛΟ'Ι' !

Με εκτιμηση,
Watch-Collector
Eνας Ελλην σοφος, ειπε καποτε:

«Η Δημοκρατια μας αυτοκαταστρεφεται διοτι κατεχρασθη το δικαιωμα της ελευθεριας και της ισοτητας, διοτι εμαθε τους πολιτες να θεωρουν την αυθαδεια ως δικαιωμα, την παρανομια ως ελευθερια, την αναιδεια του λογου ως ισοτητα και την αναρχια ως ευδαιμονια».