Ωραίο ρολόι Ηλία 
Πες μας δύο λόγια, πόσο καιρό το έχεις, εντυπώσεις από τη χρήση κλπ...
Το έχω ένα χρόνο και κάτι. Έχει βιδωτή μεν κορώνα αλλά μικρή σχήματος "diamond" και δυσκολεύει στο "πιάσιμο", σατινέ κάσα 42 χιλ. με ιδιαίτερα "αυτιά", που δείχνουν όχι συνεχόμενα με την κάσα, αλλά σαν "κολλημένα" σ'αυτήν, κυρτό κρύσταλλο ζαφείρι, βιδωτό ανοικτό καπάκι, πολύ καλό lume σε δείκτες και αριθμούς, WR 5 ATM, ΕΤΑ 2824-2 και ένα πολύ όμορφο σε χρώμα (κοκκινωπό καφέ) λουρί με καρφιά που εχει τρύπες στο πλάϊ και στην κάτω πλευρά για να περνά ο αέρας και να μην ιδρώνει ο καρπός!!
Δεν το έχω μετρήσει ποτέ, δεν με ενδιέφερε άλλωστε, το αγόρασα για το στυλ και την ιστορικότητά του....
Είναι ένα ρολόϊ πιλότου φτιαγμένο για να ανταπεξέρχεται σ' αυτόν ακριβώς το σκοπό, να δείχνει την ωρα εύκολα, ευανάγνωστα και αξιόπιστα.
Για να έχετε μια εικόνα δείχνει πιο "φτωχό" από το Σταϊνχαρτ του φόρουμ, όπως και το Archimede άλλωστε, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν είναι.....
Αύριο θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία και φωτό....

Αυτός ο τύπος καντράν υπήρχε στα laco και στα lange, ενώ οι IWC, Stowa, Wempe έβγαζαν τον πιο διαδεδομένο, σήμερα, με το τριγωνάκι στο 12. Ιστορικά το ρολόι του Ηλία είναι πιο κοντά στο αρχικό laco, πιστεύω.
Και μια φωτογραφία από εκείνη την εποχή (50-50 να είναι laco το ρολόι)
Υπήρχαν δύο τύποι με διαφορετικά καντράν: Βaumuster A (με το "καθαρό" καντράν και το τριγωνάκι και τις τελείες στο 12) για τους
πιλότους http://www.laco.de/forumsuhr_wus_a_en.htmlκαι Baumuster B (με το "βελάκι" στο 12 και τις ώρες στον εσωτερικό κύκλο και τα λεπτά εξωτερικά), όπως το δικό μου, που ήταν για τους
"πλοηγούς"-παρατηρητές (εξ'ού και το Beobachtung Uhr, B-uhr)
http://www.laco.de/forumsuhr_wus_b_en.html . Παρατηρήστε ότι ο αεροπόρος που φοράει το B-Uhr με καντράν Baumuster B δεν είναι πιλότος, αλλά πλοηγός/παρατηρητής. Τσεκάρει χάρτες και βρίσκεται μάλλον μπροστά στη "γυάλινη" μύτη του αεροσκάφους, πιθανώς βομβαρδιστικού. Το "βελάκι" στο 12 χρησίμευε για την εύρεση της πορείας και του στίγματος σε σχέση με τον ήλιο και βέβαια με χάρτη....

Τα ρολόγια αυτά θεωρούνταν τόσο σημαντικά που οι αεροπόροι τα "χρεώνονταν" στην έναρξη της αποστολής ως τμήμα του εξοπλισμού τους και τα επέστρεφαν με το πέρας της!!
Γιάννη βοήθα....Έχεις το ελεύθερο να βρίσεις αν λέω μ@μ@κίες.....
Φιλικά Ηλίας