Άντε μετά από τόσο καιρό να γράψω και εγώ την γνώμη μου. Από τον Σεπτέμβρη έχω αρχίσει ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για την Εθνική σχολή Δημόσιας Διοίκησης ...
Οι εξετάσεις αφορούν κάποια δίκαια και κάποια οικονομικά. Οι υποψήφιοι είναι κοντά στις 6000 άτομα και ο πραγματικός ανταγωνισμός κοντά στα 500. Όταν [ ότε + αν ] πετύχεις τότε γίνεσαι enrolled στο τμήμα αυτό και περνάς 2 έτη εκπαίδευσης κατά την διάρκεια των οποίων πληρώνεσαι με 800 Ε το μήνα. Αφού ολοκληρώσεις αυτό το στάδιο διορίζεσαι απευθείας στον Δημόσιο Τομέα ως υπάλληλος β' κατηγορίας!!! Μετά από την επίσημη πράξη διορισμού σου το Ελληνικό Δημόσιο έχει τν υποχρέωση να σε προάγει μισθολογικά ανά 2 χρόνια για τα επόμενα 6 χρόνια, που μεταφράζεται σε 3 μισθολογικές προαγωγές μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εάν μπεις στο Υπ. Οικονομικών και με τους ειδικούς λογαριασμούς αυτό μεταφράζεται σε κάτι κοντά στα 3-5 χιλιάρικα το μήνα!
Το αν θα σταματήσεις εδώ και θα βολευτείς, ή το αν θα συνεχίσεις εξαρτάται από εσένα προσωπικά και από το κατά πόσο είσαι διατεθιμένος να δουλέψεις πραγματικά! Μπορείς κάλιστα να εκμεταλευτείς την ευρωπαϊκή δικτυωση του Δημόσιου Τομέα με τα Κοινοτικά Όργανα [ να υπενθυμίσω πως ο τωρινός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι Έλληνας. Μπορείς να κυνηγήσεις μια θέση σε κάποια συμβουλευτική επιτροπή είτε κοινοτική [ενωσιακή εδώ και μια εβδομάδα μιας και μπήκε σε ισχύ η συνθήκη της Λισαβώνας ] είτε ελληνική! Μπορείς μπορείς μπορείς.
Αγαπητοί φιλοι ο Δημόσιος Τομέας σίγουρα έχει πολλά αρνητικά ... αλλά στο τέλος τέλος παραμένει αυτό το οποίο ήταν πάντα. Η εκτελιστική/διοικητική έκφραση του ελληνικού κράτους δικαίου. Είναι σαν να αποτρέπεται ένα παιδί να μην πάει στον δικαστικό κλάδο λόγω κάποιων άτυχων καταστάσεων εκεί... λες και οι δικηγορικοί σύλλογοι σφίζουν από καλόπαιδα....
Πριν αποφασίσω να πάω προς αυτή την κατεύθυνση δούλευα για 2 χρόνια για να μαζέψω προϋπηρεσία για ένα ΜΒΑ στην Αμερική. Δούλεψα και Ελλάδα και Αμερική. Για τις εργασιακές συνθήκες στον Ιδιωτικό Τομέα στην Αμερική δεν θα σας πω πολλά μιας και όλοι λίγο πολύ θα έχετε κάποιον γνωστό εκεί ... Πολλά λεφτά [ αλλά και πολλά έξοδα μιας και οι σπουδές του ξάδερφού μου στο columbia μέχρι στιγμής έχουν πάει στα 400.000 $ και συνεχίζει με μεταπτυχιακό ] , πολλές ώρες εργασίας, μηδέν προσωπική σχέση με τους συναδέλφους σου - είτε είναι προϊστάμενοι είτε υφιστάμενοι - και οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι ενδιασμοί για την γενικότερη ποιότητα ζωής [ τι να τους κάνεις τους μεγάλους και ωραίους δρόμους και τα μεγάλα και ωραία σπίτια στο new jersey όταν απόφοιτοι του Harvard με διδακτόρικό στα οικονομικά αδυνατούν να θυμηθούν τις σημαντικές διαφορές στα οικονομικά συστήματα και σε κατηγορούν κομμουνιστή όταν εσύ μιλάς για σοσσιαλισμό !!! ] .
Στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας πάλι οι γνώσεις σας είναι πολλές ... και επειδή είδα κάποια σχόλια για το οτι στον ΔΤ θα αποτελείς μέρος του " Δημόσιου ελλείματος " απορώ πως θα πρέπει να αισθάνεσαι όταν δουλεύεις στο τμήμα επενδύσεων εταιρίας με τριψήφιο αριθμό καταστημάτων στην Ελλάδα και μπροστά στα μάτια σου κλείνεται συμφωνία ανάμεσα στον Οικονομικό Διευθυντή και σε μέλη της ΦΑΕ [ ξέρετε οι γνωστοί άντρες με τα μαύρα από το τμήμα ελέγχου ανωνύμων εταιριών της αγαπημένης "σκουληκότρυπας" στην Καλιθέα ] και αντί για πρόστιμο 7.500.000 Ε πληρώνουν 800.000 Ε από τα οποία θα γραφούν μόνο τα 300.000Ε .... εκεί τί είσαι? Νομοταγής και πολίτης-υπηρέτης του κράτους σου που τόσο πολύ σε έχει ανάγκη?
Τί αισθάνεσαι όταν προσπαθούν να οδηγήσουν σε παραίτηση γυναίκα που δουλεύει σε υποκατάστημα της εταιρίας σε νησί μεταθέτοντας την στο Καλαμάκι?

? Και μάλιστα την απόφαση την εκτελεί άνθρωπος που μέχρι εκείνη την ώρα τον θαύμαζες ο οποίος αφού της το ανακοινώνει κλείνει το τηλέφωνο και λέει " Εγώ αυτή θα την γ@μήσω! " ?
Εν κατακλείδι θα σας πω οτι και οι 2 τομείς έχουν τα αρνητικά τους και τα θετικά τους... έχουν όμως μια πολύ μεγάλη διαφορά. Το γεγονός οτι τα κίνητρα δημιουργίας τους ήταν εντελώς διαφορετικά και το διαφορετικό τους όραμα όταν αυτοί οι 2 τομείς λειτουργούν σωστά. Τα " ζώα " πάντως πρέπει να εξαλειφθούν και από τους 2 και αυτό θα γίνει μονάχα εξοπλίζοντας τους με ανθρώπους με ΠΑΙΔΕΙΑ!!!!!! Στο χέρι μας είναι.
Οι τοταλιστικές αντιλήψεις αφορούν μονάχα στενόμυαλους ανθρώπους φίλε μου... και εγώ τέτοιος δεν είμαι. Η απόφαση είναι δική σου, αλλά προσοχή! Ό,τι και να αποφασίσεις μην ζεις με την ψευδαίσθηση οτι θα είναι το σωστό ή το λάθος! Το πως θα είσαι εσύ στην δουλειά σου όταν θα πας εκεί θα το κάνει μια σωστή ή λάθος επιλογή! Και να θυμάσαι οτι αυτό δεν μετριέται μόνο με τα χρήματα [ 5000 Ε vs 10-50.000 Ε το μήνα ] !
Πολύ φιλικά Κωνσταντίνος