Αποστολέας Θέμα: Κουμπωτή κορώνα Fortis  (Αναγνώστηκε 8069 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
Κουμπωτή κορώνα Fortis
« στις: Αύγουστος 31, 2009, 12:27:17 μμ »
Κατά τη διάρκεια των διακοπών είπα να δοκιμάσω πόσο αντέχει η κουμπωτή κορώνα του Fortis μου Off. Cosmonauts και γενικότερα το ρολόι. Το υπέβαλα σε δύο τεστ δικιάς μου εμπνεύσεως και εκτελέσεως προσπαθώντας να εξομοιόσω καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά σε υπερβολικό βαθμό.

Τεστ πρώτο. Αντοχή στις βουτιές.

Kαι όταν λέω βουτιά εννοώ την πτώση σε νερό και όχι τη βουτιά του δύτη ή του ψαροντουφεκά. Δηλ. αντοχή σε πρόσκρουση σε υδάτινη επιφάνεια. Μιας και η υψηλότερη βουτιά που θα επιχειρήσω ποτέ θα είναι μάλλον από κάποιο σκάφος και δεν πρόκειται να υπερβαίνει τα 3 άντε τα 4 μέτρα, έπρεπε να το βουτήξω από το διπλάσιο ύψος. Που θα βρω 8 μέτρα; Στην παραλία που παραθέριζα υπήρχαν και τα 8 και τα 10 και τα 15. Αλλά υπήρχαν δύο προβλήματα. Απόσταση του γκρεμού από το νερό 2 με 3 μέτρα, οπότε θα φυτευόμουν στην άμμο. Και δεύτερο αν το πετούσα από το γκρεμό κάτω στη θάλασσα θα έπρεπε να ανεβοκατέβω 10 φορές (τόσες επαναλήψεις ήθελα) με κίνδυνο να μη μπορώ να το βρω όταν θα κατέβενα. Οπότε αποφάσισα να πάω στη θάλασσα στα ρηχά, λίγο πάνω από το γόνατο και να πετάω κάθετα το ρολόι, περίπου 8 με 9 μέτρα και να το αφήνω να πέσει, στην κυριολεξία να σκάσει στο νερό. Το επανέλαβα δέκα φορές κάνοντας διάφορες περιστροφές για να πέσει το ρολόι σε όσες περισσότερες διαφορετικές στάσεις και γωνίες. Το ρολόι μετά το πέρας της δοκιμασίας συνέχισε να δουλεύει και πήρε άδεια δύο ημερών για ξεκούραση και έλεγχο χρονισμού και στεγανότητας. Διαπιστώθηκε πως δούλευε το ίδιο και το καντράν ήταν καθαρό. Δεν τράβηξα φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας. το θεώρησα ανούσιο.

Τεστ δεύτερο. Αντοχή στο σκωτζέζικο ντουζ.

Το θερμοκρασιακό σοκ δεν είναι ότι το καλύτερο για τις μηχανικές κατασκευές. Είτε αυτό είναι μηχανή εσωτερικής καύσης είτε ρολόι. Το συνηθισμένο σοκ που παθαίνει ένα ρολόι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η βουτιά στο σχετικά κρύο νερό μετά από ηλιοθεραπεία. Υπάρχει κίνδυνος εισροής νερού λόγω της απότομης συστολής. Δυστυχώς δεν είχα μαζί μου κάποιο θερμόμετρο. Για να το κάνω ενδιαφέρον έβαλα το ρολόι πάνω σε αλουμινάχαρτο ετσί ώστε να συγκεντρώνει πάνω του πολλαπλάσια θερμότητα. Στις 9:45 το τοποθέτησα στο αλουμινόχαρτο.

Μετά από 4 ώρες δοκίμασα τη θερμοκρασία. Το ρολόι ήταν σχεδόν καυτό. Με τίποτα δε θα έπιανε τέτοια θερμοκρασία πάνω στον καρπό μου.

Το άφησα άλλες δύο ώρες.

Για να κάνω πιο ακραίο και ενδιαφέρον το πείραμα δε το βούτηξα στη θάλασσα που έχει περίπου 25-27 βαθμούς αλλά ετοίμασα παγωμένο νερό. Έβαλα σε ένα κουβά με νερό παγοθήκες και σακουλάκια με πάγο.

Το έβαλα στο παγωμένο νερό. Υπολογίζω περίπου 5 βαθμούς.

Όπου έμεινε για περίπου 2 ώρες. Όταν το έβγαλα  το νερό παρέμενε παγωμένο.

Αμέσως θόλωσε εξωτερικά το ζαφείρι.

Το άφησα να στεγνώσει

Συμπέρασμα.

Δε μασάει τίποτα. Το ρολόι προ διετίας είχε αλλάξει κορώνα από βιδωτή στη νέα κουμπωτή.

Μια βδομάδα αργότερα πήγα Σαμοθράκη όπου δυστυχώς δεν είχα πάρει μαζί μου το Φόρτις, διότι εκεί μπορούσε να περάσει ένα τρίτο τεστ, συνδυασμός των παραπάνω, τη Βάθρα. Κολύμπι σε παγωμένη βάθρα, βουτιά από τα γύρω βράχια, παραμονή κάτω από καταρράκτη 5-6 μέτρων για μασάζ στην πλάτη, τους ώμους και το δεξί καρπό. Του χρόνου.

ΥΓ. Το παραπάνω αποτελεί προσωπική παρατήρηση και όχι επιστημονικό τεστ. Σε πραγματική χρήση είναι σχεδόν απίθανο να περάσει σε ό,τι το υπέβαλα. Παρακαλείστε όπως να μην το επαναλάβετε στο σπίτι. Συντηρείτε τακτικά τα ρολόγια σας.

Αποσυνδεδεμένος taxi-driver

• Just Registered
    • Προφίλ
Απ: Κουμπωτή κορώνα Fortis
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 31, 2009, 01:26:13 μμ »
Φίλε blackbird, συγχαρητήρια για την ιδέα σου! Ανεξαρτήτως επιστημονικής τεκμηρίωσης, το πείραμα που έκανες είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο στην όλη συνέχεια του forum.

Υ.Γ.  Αν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχο, ας με συγχωρέσει ο εμπνευστής του για την άγνοιά μου..!

Αποσυνδεδεμένος elio

• 44mm case
  • Winter is Coming
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 31, 2009, 01:40:44 μμ »
Πολυ ωραιο ρολοι, πολυ καλο τεστ! congrats!
Time is the most undefinable yet paradoxical of things; the past is gone, the future is not come, and the present becomes the past even while we attempt to define it, and, like the flash of lightning, at once exists and expires.  ~Charles Caleb Colton

Αποσυνδεδεμένος omegasnik

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 31, 2009, 01:49:16 μμ »
Φίλε Δημήτρη,

πολύ καλή δοκιμή, ΑΛΛΑ εγώ με τίποτα δε θα έβαζα ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΡΟΛΟΓΑΡΑ σε τέτοια δοκιμασία!!!

Φιλικά
Νίκος

ΥΓ
Το Σάββατο πού το είχες το κινητό σου??? Έπαιρνα τηλ.... αλλά μπααα
ΑΚΑ justnik
όποιος πρόλαβε ...

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 31, 2009, 01:50:22 μμ »
Φίλε blackbird, συγχαρητήρια για την ιδέα σου! Ανεξαρτήτως επιστημονικής τεκμηρίωσης, το πείραμα που έκανες είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο στην όλη συνέχεια του forum.

Υ.Γ.  Αν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχο, ας με συγχωρέσει ο εμπνευστής του για την άγνοιά μου..!

Έχεις δει πολλούς τρελλούς;  :nutty: :headbash:

Φιλικά
Δημήτρης

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 31, 2009, 01:53:51 μμ »
Φίλε Δημήτρη,

πολύ καλή δοκιμή, ΑΛΛΑ εγώ με τίποτα δε θα έβαζα ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΡΟΛΟΓΑΡΑ σε τέτοια δοκιμασία!!!

Φιλικά
Νίκος

ΥΓ
Το Σάββατο πού το είχες το κινητό σου??? Έπαιρνα τηλ.... αλλά μπααα

Επειδή είναι ρολογάρα μπορεί και περνάει τη δοκιμασία με δεμένα χέρια.

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος omegasnik

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 31, 2009, 02:00:13 μμ »

Φιλικά
Δημήτρης

Αν και καθήμενος ορθώς ομιλείς φίλτατε!!!

Φιλικά
Νίκος
ΑΚΑ justnik
όποιος πρόλαβε ...

Αποσυνδεδεμένος GiannisH

• Honorary Moderator
  • Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Αύγουστος 31, 2009, 02:54:33 μμ »

Δημήτρη τι να πώ, πολύ τολμηρό αυτό που έκανες. =D>
Από την άλλη βέβαια, όλο αυτό δείχνει πόσο πιστεύεις το ρολόι και την εταιρεία.
Και για πολλούς από μας που απλά έχουμε ένα Fortis, λένε πολλά και η δοκιμασία και η βεβαιότητά σου ότι το ρολόι θα τα καταφέρει εύκολα. :smt023

Φιλικά, Γιάννης

Έχω αγχωθεί που δεν υπάρχουν Rolex να αγοράσει ο κοσμάκης

Αποσυνδεδεμένος taxi-driver

• Just Registered
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Αύγουστος 31, 2009, 03:06:33 μμ »
Ομολογουμένως δεν έχω δει!!  Εσένα μόνο και κανά δύο ακόμα με rolex να βράζουν και να πλένονται σε πλυντήρια!!
Ωραίος πάντως, σε παραδέχομαι!

Αποσυνδεδεμένος konakis

• Tourbillion
  • Rolex.
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Αύγουστος 31, 2009, 03:08:47 μμ »
 :o ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ δοκιμασία από έναν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΥΠΟ!   :prayer: :respect: b&b ευφιέστατη σκέψη από ένα μέλος που αν μη τί άλλο με τον τρόπο του,έχει προσφέρει πάρα πολλά σε κάθε επίπεδο είτε εδώ μέσα είτε αλλού.  =D> b&b
Tα συμπέρασματα δικά μας!Μπράβο στον b&b,μπράβο στην "κουμπωτή" ,μπράβο όμως πάνω από όλα στην FORTIS διοτι τα τεστ στα οποία υπέβαλε το ρολόι ο φίλος ήταν παραπάνω από εξαντλητικά!
Υ.Γ. δεν έχω κάνει και μάλλον ούτε πρόκειται να κάνω κάτι παρόμοιο σε κάποιο μου ρολόι.....σε ζηλεύω b&b  :tonqe: :smt007
konakis.
Rolex,Panerai,JLC,Oris,Steinhart,Alpina,Citizen,Orient.

Αποσυνδεδεμένος grecellin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Αύγουστος 31, 2009, 05:17:08 μμ »
ΟΚ,
α) θέλει μεγάλα μπαλόνια για να κάνει κάποιος στο δικό του ρολόι,  :2thumbs:
β) είναι πολύ χρήσιμο για εμάς που το βλέπουμε,  :2thumbs:
γ) fortis-ποιότης  :supz:

αλλά φίλε Δημήτρη έβλεπα τις φωτογραφίες και κόντεψα να πάθω καρδιακή προσβολή  :o

Πάντως μπράβο σου, για το πείραμα, γιατί όταν με το καλό "χτυπήσω" ένα θα είμαι σίγουρος ότι θα το φορέσουν και τα δισέγγονα του εγγονού μου και θα λένε "ο παππούς ήταν μεγάλος μερακλής". Έτσι και αλλιώς δεν πρόκειτε να το βάλω στο τσουκάλι  ;D

Αποσυνδεδεμένος Dylan Dog

• 38mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Αύγουστος 31, 2009, 06:10:44 μμ »
fortis ονομα και πραγμα!!!

Αποσυνδεδεμένος capitano

• 38mm case
  • Να πέσεις επιτρέπεται. . Να σηκωθείς επιβάλλεται !
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Αύγουστος 31, 2009, 06:44:30 μμ »
               Συγνώμη αλλά αυτό σίγουρα λέγεται τεστ αντοχής? Κάτι από κινέζικα βασανιστήρια μου κάνει.
                   Όπως και να΄χει μας άφησες με το σαγόνι κρεμασμένο.

Αποσυνδεδεμένος SER

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #13 στις: Αύγουστος 31, 2009, 06:50:33 μμ »
Super Fortis :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect:Ολα τα λεφτα η ρολογαρα σου.
                                                      Φιλικα
                                                        Ser

Αποσυνδεδεμένος vord

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Αύγουστος 31, 2009, 07:20:25 μμ »
Πωπω φίλε, άφωνος  :)
i hear the roar of a big machine

Αποσυνδεδεμένος eftapsixos

• 38mm case
  • mickey έχεις μια τρομπέτα????
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Αύγουστος 31, 2009, 10:32:26 μμ »
χαράς στο κουράγιο σου!! εγώ κανένα ρολόι δεν θα τολμούσα να βάλω σε τέτοια δοκιμασία!! ’ξιο το ρολόι!!!
"Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι φοβούνται τις καινούριες
ιδέες... Δεν τρομάζουν βλέποντας τις παλιές?"

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Σεπτέμβριος 01, 2009, 02:26:06 πμ »
το ποστ σου το διαβασα και προσπαθησα να απαντησω στην εξης ερωτηση:

γιατι πρεπει ενα ρολοι που θεωρειται καταδυτικο , να ζησει αυτο τον γολγοθα?αφου εχει φτιαχθει για καταδυτικο,με κουμπωτη κορωνα,δεν νομιζω οτι μια γνωστη εταιρια σαν την φορτις ,θα ρισκαρε το φιασκο!αυτο που για μενα θα ειχε μεγαλυτερη αξια ειναι,να δουμε την κατασκευη της κουμπωτης κορωνας για καταδυτικο ,καποιο σχεδιαγραμμα ισως.αυτο θα μπορουσε να αποτελεσει το εναυσμα και για ενα συγκριτικο με μια αλλη κορωνα,παντα για καταδυτικο ρολοι!

η αναφορα μου γινεται,γιατι πιστευω οτι σημερα η τεχνολογια (CNC εργαλειομηχανες με ελεγχο ακριβειας μεσω CAD/CAM software),τα υλικα και το κοστος τους,επιτρεπουν μια κατασκευη υψηλου επιπεδου και σε πολυ λογικες τιμες!περα απο αυτο η καθε εταιρια τεσταρει το προιον της πριν το βγαλει στην παραγωγη,ποσο μαλλον μια γνωστη και σοβαρη εταιριασαν την φορτις.και παλι δεν εχω καταλαβει τι προσπαθεις να αποδειξεις ,μιας και η κορωνα ειναι σχεδιασμενη για να ανταπεξελθει σε πιεση εως 20 bar,εαν δεν κανω λαθος..για τον αξονα ισως?δεν ξερω γιατι δεν εχουμε καποιο σχεδιαγραμμα οπου θα βλεπαμε την στηριξη του,κατι που στο θεμα "κορωνες" ,ανελυσε με μια πρωτη ματια ο ΜΑΔΙΑς ( κορωνα rolex).οπως και να χει,μπραβο στην φορτις που ακολουθησε αυτην την λυση ,σε καταδυτικο της ρολοι!

« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 01, 2009, 02:59:26 πμ από george_ »

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Σεπτέμβριος 01, 2009, 07:47:32 πμ »
Ευχαριστώ παίδες.

Γιώργο δεν υπάρχει γιατί. Γιατί έτσι, γιατί έτσι είμαι. Ούτε έχω σχεδιαγράμματα, κατόψεις και τομές. Ούτε προσπαθώ να αποδείξω τίποτα. Δεν πρόκειται περί επιστημονικής δοκιμασίας. Εξάλλου από τη στιγμή που πρόκειται για Official Cosmonauts έχει πάρει πιστοποίηση από το Διαστημικό Κέντρο Γιούρι Γκαγκάριν. Εγώ μάλλον το χάιδεψα. Τώρα αν θέλεις πραγματική εξήγηση για όλα αυτά, μάλλον το έκανα για να περάσει η ώρα μεταξύ παιχνιδιού στην παραλία με τη μεγάλη μου κόρη και κυνηγώντας τη μικρή μου κόρη. Σκέφτηκα πως αφού έχω το Β-42 εύκαιρο, μπόλικο ήλιο, από κάτω τη θάλασσα, ένα κουβά, μπόλικη πίστη, καθόλου μυαλό και δε θα χρησιμοποιήσω βαριοπούλα τότε έχω όλα τα απαραίτητα συστατικά για μία σπιτική μπουγάτσα.

Φιλικά
Δημήτρης

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Σεπτέμβριος 01, 2009, 01:20:08 μμ »
...μάλλον το έκανα για να περάσει η ώρα μεταξύ παιχνιδιού στην παραλία με τη μεγάλη μου κόρη και κυνηγώντας τη μικρή μου κόρη.

Δεν θέλω να φανταστώ τι θα κάνεις για να περάσει η ώρα, αν στο παιχνίδι μπει κάποια στιγμή και τρίτη κόρη.

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Σεπτέμβριος 02, 2009, 09:10:07 πμ »
...ή ο πρώτος γιός.