Ερωτηση: υπαρχει περιπτωση να αξιοποιηθει ο παλιος φακος (NIKKOR 1.2/55) με τη D750;
Σε πρωτη φαση συνδεεται καλα στο σωμα, αλλα φυσικα δεν δουλευουν οι αυτοματισμοι.
Χειροκινητα ομως εστιαζει κανονικα.
Τραβηξα καποιες φωτο αλλα δεν μπορω να πω οτι με ικανοποιησαν.
Πρεπει να τον χρησιμοποιησω με συγκεκριμενο τροπο;
Υπαρχει κατι αλλο που χρειαζεται για να λειτουργησει καλα;
Kαβαλιέρε, θα φορέσεις το φακό, θα πας στο μενού και θα βάλεις «Non-CPU Lens Data» και θα καταχωρήσεις τα στοιχεία του φακού, δηλαδή 55mm και f/1.2 και θα το αποθηκεύσεις ως ξερω γω “lens Νο 1”. Μετά απ’ αυτό η μηχανή θα τον θυμάται, κάθε φορά που θα τον συνδέεις και θα λειτουργεί η αυτόματη φωτομέτρηση και, νομίζω, η επιβεβαίωση εστίασης (πράσινο dot στο viewfinder με βελάκια αριστερά-δεξιά). Την επιβεβαίωση μην την πολυεμπιστεύεσαι, συνήθως η τέλεια εστίαση είναι κάπου ελάχιστα πριν ανάψει το πράσινο, αυτό θέλει ψάξιμο. Ίσως, αν σταματήσεις στον ελεύθερο χρόνο σου ν’ αλλάζεις λουριά και κάτσεις ν’ ασχολήθείς σοβαρά, ν’ ανακαλύψεις τα χούγια του.
Άλλος «αυτοματισμός» δεν υπάρχει, ο φακός είναι αρχαιολογία, μην περιμένεις συγκρίσεις με σύγχρονους, δεν παίζει. "Αστέρι της Nikon" ήταν πριν δεκαετίες, από τότε έχουν βγεί άλλα αστέρια, απλά δεν έχεις πάρει είδηση. Εννοείται ότι ο φακός ήταν, είναι και θα παραμείνει manual focus, ό,τι και να κάνεις. Απόφυγε να τον χρησιμοποιείς με τέρμα ανοιχτό διάφραγμα, θα σε δυσκολέψει εξαιρετικά στην εστίαση, αλλά μπορείς να πάρεις περίεργα εφέ. Είχα για χρόνια τον διάδοχό του τον Ais 50mm f/1.2, φανταστικός, αλλά σε σύγχρονους αισθητήρες 50ΜP οι αδυναμίες γιγαντώνονται, οπότε πήρε δρόμο, άλλωστε έχω πάντα τον Zeiss Otus 55mm, επίσης manual, που είναι φακός αναφοράς, δεν έχω βρει άλλον με τέτοια οπτικά, εντελώς κινηματογραφικός, ενδεχομένως ο νέος Νοct της Nikon να τον ξεπερνάει, αλλά ο νέος Noct κάνει 8G, οπότε χαίρεται.
Παράδειγμα εστίασης με τον Νikon 50mm f/1.2 τέρμα ανοιχτό.