Αποστολέας Θέμα: Sea Dweller in pieces  (Αναγνώστηκε 4947 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

persistance

• Επισκέπτης
Sea Dweller in pieces
« στις: Σεπτέμβριος 20, 2006, 11:09:23 μμ »
Εδώ και αρκετό καιρό αναζητούσα την αγορά ενός Rolex Sea Dweller και η ευκαιρία δόθηκε πριν από μερικές μέρες. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από το Submariner που έχω, δε μπορούσα όμως να αντισταθώ στη γοητεία ενός ρολογιού που μπορεί να προσφέρει ακόμα κάτι παραπάνω.

Ο πρώην ιδιοκτήτης είχε κάνει σέρβις το ρολόι στην τοπική αντιπροσωπία και κατόπιν δικού μου ελέγχου φάνηκε πως είχε γίνει πραγματικά άριστη δουλεία. Αυτό όμως που απογοήτευε από την όλη εικόνα του ρολογιού ήταν οι σκόνες, τα άλατα και γενικότερα η βρωμιά που περιέβαλε εξωτερικά τη κάσα. Μερικοί φίλοι της υψηλής ωρολογοποιίας θεωρούν πως ένα καλό ρολόι μπορούν να το φορούν όλη μέρα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Η επιλογή μου να καθαρίσω το ρολόι με το πλυντήριο υπέρηχων είναι μονόδρομος σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να καθαρίσει ένα ρολόι χωρίς απώλειες και γδαρσίματα από οδοντόβουρτσες. Έχω ακούσει πολλούς έμπειρους χρυσοχόους να συνιστούν καθαρισμό με οδοντόβουρτσα, AVA, σόδα και ζεστό νερό, κάτι που θεωρώ ανεπίτρεπτο.    

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες για να πετύχω το αποτέλεσμα σωστού καθαρισμού έπρεπε να αποσυναρμολογήσω το ρολόι. Η διαδικασία αυτή δεν είναι απαραίτητη να γίνεται κάθε φορά, ειδικά σε ένα τόσο ανθεκτικό ρολόι θα μπορούσε κανείς να το “βυθίσει” στο πλυντήριο υπερήχων ολόκληρο. Σε ένα μεταχειρισμένο ρολόι όμως αυτό αποτελεί τη πρώτη φορά ένα τρόπο απολύμανσης.

Μια από τις εικόνες δείχνει εσωτερικά πως φαίνεται η βαλβίδα διαφυγής του Ηλίου.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
Sea Dweller in pieces
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 20, 2006, 11:16:38 μμ »
μπραβο. :wink: .ομως μας βαζεις σε πειρασμους οπως την επομενη ερωτηση
πως θα καθαρισει η κασσα τιτανιου απο καποιες κηλιδες και γενικα σα καθαρισμο χωρις σαπουνι ?τι κανουν σε αυτες τις περιπτωσεις?

persistance

• Επισκέπτης
Sea Dweller in pieces
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 21, 2006, 10:35:23 πμ »
Αγαπητέ george_  αν και δεν είμαι σίγουρος για τι στίγματα αναφέρεσαι, θα προσπαθήσω να δώσω μια γενική απάντηση. Για το τιτάνιο μπορείς να θεωρήσεις ότι ο καθαρισμός του θα γινόταν με τον ίδιο ακριβός τρόπο που γίνεται για το ατσάλι. Εάν έχεις στίγματα από μπογιά, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποιο διαλυτικό μη οξειδωτικό. Εάν τα στίγματα προέρχονται από λίπος, σκόνη, άλατα ή το συνδυασμό των τριών, τότε ο καθαρισμός γίνεται με ultrasonic. Αν πάλι μιλάς για γδαρσίματα ή χτυπήματα τότε θα πρέπει να γίνει surface refinish με κάποιο μηχανουργικό τρόπο όπως βούρτσα, τροχό, τόρνο.

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
Sea Dweller in pieces
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 21, 2006, 12:48:15 μμ »
σκονη αλατα ,ιδρωτα.οκ καταλαβα.ευχαριστω πολυ

Αποσυνδεδεμένος redfoot

• 48mm case
    • Προφίλ
Sea Dweller in pieces
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 21, 2006, 05:00:19 μμ »
ωραία δουλειά σε ωραίο ρολόι, συγχαρητηρια.
Τωρα διαθετεις 2 ομοειδη μοντελα. Θεωρείς τη συνυπαρξη ενος submariner και Sea Dweller πλεονασμο ή αισθανεσαι οτι καθενα εχει διαφορετικη λειτουργία και ξεχωριστη θεση στη συλλογη σου;
Ως προς το θεμα αν ενα μοντελο υψηλης ωρολογοποιίας πρεπει να φοριεται σε καθημερινη βαση ή επιλεγμενες περιστασεις η γνωμη μου ειναι η εξης: αν στην υψηλη ωρολογοποιία περιλαμβανεις  τα sub και  Sea Dweller τοτε τασσομαι υπερ οσων θεωρουν πως πρεπει να φοριουνται συνεχως.  Ρολογια τετοιου τυπου κατασκευαστηκαν για καθημερινη χρηση. Η τιμη τους εξαλλου δεν τα καθιστα αναντικαταστατα στην περιπτωση ατυχηματος , φθορας ή βλαβης
Αν ομως διεθετα ενα Skeleton Perpetual Calendar της vacheron τοτε μπορω με βεβαιοτητα να τονισω οτι θα το φορουσα σε αυστηρα επιλεγμενες  περιστασεις και ποτε αλλοτε.

ως προς το θεμα του καθαρισμου θελω να σου θεσω την εξης ερωτηση για την οποια δεν μπορεσα να βρω ως τωρα απαντηση πουθενα: πώς καθαριζεται-γυαλιζεται το ταντάλιο; Συμβαινει να διαθετω ενα ρολοι κατασκευασμενο απο το μεταλλο αυτο που οπως γνωριζεις εχει τελείως διαφορετικες ιδιότητες απο ατσαλι τιτανιο κλπ.
Η στεφανη του ειναι απο γυαλισμενο τανταλιο και εχει τις κλασσικες επιφανειακες γρατζουνιες (superficial scratches). Μηπως γνωριζεις πως μπορω να τις εξαλειψω; Λογω της σπανιοτητας του μεταλλου δεν εχω καταφερει να βρω πουθενα στο διαδικτυο μια αξιοπιστη απαντηση στο ερωτημα μου. Το μονο που βρηκα είναι ένα υλικο που ονομαζεται cape cod polishing cloth  που ειναι κατι σαν ειδικο πανι που αφαιρεί κατοπιν τριβης  τις γρατζουνιες απο το ατσαλι αφαιρωντας ομως ταυτοχρονα ενα ελαχιστο στρωμα μεταλλου. Να ενα σχετικο λινκ : http://www.caswellplating.com/buffs/capecod.htm
 Μπορει πιστευεις να εχει θετικα αποτελεσματα και στη δικη μου περιπτωση;
Σε ευχαριστω πολυ
 In simplicity lies true greatness"..

persistance

• Επισκέπτης
Sea Dweller in pieces
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 21, 2006, 06:05:02 μμ »
Αγαπητέ redfoot, το ταντάλιο αν και είναι μη σιδηρούχο μέταλλο οι ιδιότητες  του συγκλίνουν με αυτές ενός medium level ανοξείδωτου χάλυβα. Η διαφορά με το ατσάλι είναι στο χρώμα (το ταντάλιο έχει ένα όμορφο γκριζωπό γυαλιστερό χρώμα) και στην αντιοξειδωτική του ικανότητα. Σαν μέταλλο είναι ίσως πιο φιλικό στο δέρμα μας για αυτό και χρησιμοποιείται στη κατασκευή χειρουργικών εργαλείων. Αν θέλεις να το γυαλίσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις abrasive μέθοδο η οποία θα προϋποθέτει να έχεις ένα πάνινο τροχό, “σαπουνάκι” και το ανάλογο μηχάνημα (αυτό που συχνά ονομάζουμε “κετσέ”). Φαντάζομαι πως όλα αυτά δεν θα είναι στην ευχέρεια σου, οπότε η καλύτερη λύση είναι να ζητήσεις βοήθεια από ένα χρυσοχόο ή ωρολογοποιό που μπορεί να το κάνει.

Αποσυνδεδεμένος redfoot

• 48mm case
    • Προφίλ
Sea Dweller in pieces
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 21, 2006, 06:29:53 μμ »
Παράθεση από: persistance
Αγαπητέ redfoot, το ταντάλιο αν και είναι μη σιδηρούχο μέταλλο οι ιδιότητες  του συγκλίνουν με αυτές ενός medium level ανοξείδωτου χάλυβα. Η διαφορά με το ατσάλι είναι στο χρώμα (το ταντάλιο έχει ένα όμορφο γκριζωπό γυαλιστερό χρώμα) και στην αντιοξειδωτική του ικανότητα. Σαν μέταλλο είναι ίσως πιο φιλικό στο δέρμα μας για αυτό και χρησιμοποιείται στη κατασκευή χειρουργικών εργαλείων. Αν θέλεις να το γυαλίσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις abrasive μέθοδο η οποία θα προϋποθέτει να έχεις ένα πάνινο τροχό, “σαπουνάκι” και το ανάλογο μηχάνημα (αυτό που συχνά ονομάζουμε “κετσέ”). Φαντάζομαι πως όλα αυτά δεν θα είναι στην ευχέρεια σου, οπότε η καλύτερη λύση είναι να ζητήσεις βοήθεια από ένα χρυσοχόο ή ωρολογοποιό που μπορεί να το κάνει;

Σε ευχαριστω παρα πολυ για τη γρηγορη και κατατοπιστικη απαντηση. Φυσικα και δε διαθετω τα εν λογω υλικα  :)
Εισαι βεβαιος οτι μπορει να το κανει ο οποιοσδηποτε χρυσοχόος; Χρειαζεται ειδικη πειρα ή τεχνογνωσία για να το επιτυχει; Να τονισω εδω οτι το ρολοι εχει μεγαλη οικονομικη και συναισθηματικη αξια αξια επομενως καθε φθορα θα μου κοστισει, κυριως ψυχολογικα.
Πρεπει να πω  επισης  οτι απο οσο εχω ψαξει στο διαδικτυο αναφερεται οτι το τανταλιο ειναι κατα πολυ σκληροτερο απο το ατσαλι και γιαυτο επιδεχεται πολυ δυσκολοτερα κατεργασία και μονο απο ειδικα εργαλεία διοτι υφιστανται  φθορες κατα την επαφη μαζι του.
Επισης σε αναλογη μου ερωτηση για ενα ατσαλινο μοντελο της ιδιας εταιρείας που διεθετα, στον αποκλειστικο αντιπροσωπο στην Ελλαδα με ενημερωσε οτι το γυαλισμα της κασας-στεφανης και πλατης θα μου κοστισει 300 ευρω  :shock: απο την πειρα σου, γνωριζεις αν προκειται για ρεαλιστικο κοστος ή οχι; Να αναμενω ακομη πιο απογειωμενες τιμες στο τανταλιο;
Σε ευχαριστώ και παλι για το χρονο που διαθετεις, νασαι καλα.

persistance

• Επισκέπτης
Sea Dweller in pieces
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 21, 2006, 08:17:45 μμ »
Redfoot, αν το ταντάλιο έχει χαραχθεί από εξωγενείς φυσικούς παράγοντες, από τη χρήση του ρολογιού, τότε μπορεί να γυαλίσει σίγουρα με βιομηχανικά μέσα. Το γυάλισμα (mirror finish) αποτελεί μια abrasive διαδικασία που δημιουργεί επιφάνειες με πολύ μικρή τραχύτητα. Σίγουρα ένας έμπειρος ωρολογοποιός ή χρυσοχόος μπορεί να κάνει τη δουλεία αρκεί να θέλει. Το ποσό που ανέφερες αν και φαίνεται φουσκωμένο, είναι αποδεκτό αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος για να σε εξυπηρετήσει. Τέλος, η σκληρότητα του τανταλίου εξαρτάται από τις προσμίξεις του κράματος. Σίγουρα δε μιλάμε για 100% ταντάλιο. Το πιο σκληρό εμπορικό κράμα τανταλίου είναι το επονομαζόμενο Ta10W με Rockwell B hardness 90, ένα αντίστοιχο ανοξείδωτο ατσάλι δε πέφτει κάτω από ΗRΒ 92.

Αποσυνδεδεμένος Megalos

• On the balance wheel
    • Προφίλ
Sea Dweller in pieces
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 21, 2006, 11:00:01 μμ »
παιδια να και μια συζητηση που χαρηκα να διαβασω απο την σοβαροτητα της και την τεχνογνωσια της  :lol:
ευχαριστουμε persistance και σε θελουμε ποιο συχνα στις συζητησεις μας  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Megalos

• On the balance wheel
    • Προφίλ
Sea Dweller in pieces
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 21, 2006, 11:02:32 μμ »
και persistance θα προτεινα να μας αναφερεις  στα τοπικ ρολεξ τις εντυπωσεις σου αλλα και τις διαφορες και πλεονεκτηματα μεταξυ των δυο ρολογιων που ανεφερες submariner sea Dweller ?? τι λες θα μας κανεις τη χαρη  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Megalos

• On the balance wheel
    • Προφίλ
Sea Dweller in pieces
« Απάντηση #10 στις: Σεπτέμβριος 21, 2006, 11:03:55 μμ »
και κατι αλλο persistance μπορεις να δης και να απαντησεις στο τοπικ ρολεξ καποιες ερωτησεις μου σχετικα με το θεμα του γυαλιου ενος ρολεξ και το αθραυστο η μη αυτου  :?:

Αποσυνδεδεμένος redfoot

• 48mm case
    • Προφίλ
Sea Dweller in pieces
« Απάντηση #11 στις: Σεπτέμβριος 22, 2006, 09:26:18 πμ »
Παράθεση από: "persistance"
Redfoot, αν το ταντάλιο έχει χαραχθεί από εξωγενείς φυσικούς παράγοντες, από τη χρήση του ρολογιού, τότε μπορεί να γυαλίσει σίγουρα με βιομηχανικά μέσα. Το γυάλισμα (mirror finish) αποτελεί μια abrasive διαδικασία που δημιουργεί επιφάνειες με πολύ μικρή τραχύτητα. Σίγουρα ένας έμπειρος ωρολογοποιός ή χρυσοχόος μπορεί να κάνει τη δουλεία αρκεί να θέλει. Το ποσό που ανέφερες αν και φαίνεται φουσκωμένο, είναι αποδεκτό αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος για να σε εξυπηρετήσει. Τέλος, η σκληρότητα του τανταλίου εξαρτάται από τις προσμίξεις του κράματος. Σίγουρα δε μιλάμε για 100% ταντάλιο. Το πιο σκληρό εμπορικό κράμα τανταλίου είναι το επονομαζόμενο Ta10W με Rockwell B hardness 90, ένα αντίστοιχο ανοξείδωτο ατσάλι δε πέφτει κάτω από ΗRΒ 92.

μου ελυσες μια απορια που ειχα για μηνες και κανεις στην παγκόσμια διαδικτυακη κοινοτητα δε μπορεσε να μου λυσει, και βρηκα τη λυση στην Ελλάδα.. άξιος φίλε μου, να σαι καλα να μας μεταδιδεις λίγες απο τις πολλες γνωσεις σου.
Αν εισαι Αθηνα και εχεις χρόνο-όρεξη έλα στη συναντηση θα χαρω ιδιαίτερα να σε γνωρισουμε,
αν θυμηθεις φερε και τον κατοικο της θάλασσας !