Γιατί να αποκτήσει κάποιος ένα custom ρολόι;
Το ιδανικό σενάριο είναι να θέλει και να μπορεί να το φτιάξει με τα χέρια του. Σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε έναν ωρολογόφιλο που έχει περάσει σε ανώτερα επίπεδα στη σχέση του με το αγαπημενο μας αντικείμενο.
Επειδή όμως δεν μπορούμε όλοι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, έχουν αναδειχθεί -κυρίως στο εξωτερικό- κάποιοι δημιουργοί custom ρολογιών. Ο yobokies και ο Noah Fuller, για παράδειγμα, που ασχολούνται κυρίως με τα seiko δίνουν την ευκαιρία στους πελάτες τους να αποκτήσουν το ρολόι που θέλουν και όχι αυτό που "προτείνουν" οι σχεδιαστές της εταιρείας.
Ενα custom ρολόι έχει να προσφέρει και στον κάτοχο, πέρα από τον άνθρωπο που το έφτιαξε. Την αίσθηση της μοναδικότητας και της παραμετροποίησης.
Eτσι όταν αποφάσισα να αποκτήσω έναν πιλότο στράφηκα στον φίλο τον Χρήστο (nyo). Είχα δει προηγούμενες δημιουργίες του και ανάμεσα τους και έναν πιλότο λίγο διαφορετικό από τους υπόλοιπους που έβλεπα στα διάφορα site. To aristo που υπάρχει πιο πάνω δεν το είχα δει ή δεν το είχα προσέξει.
Επίσης κάτι μου έλεγε ότι η συναρμολόγηση θα γίνονταν με μεγάλη προσοχή, φροντίδα και μεράκι. Ποιοτικός έλεγχος θα λέγαμε για μια εταιρεία αλλά όπως και να το ονομάσουμε δαχτυλιές ή σκουπιδάκια ήξερα ότι δεν θα υπήρχαν στο ρολογάκι μου.
Λέω από την αρχή ότι ο Χρήστος έκανε μερακλίδικη δουλειά. Προσεγμένη και καθαρή όσο δεν παίρνει. Τα υλικά που χρησιμοποίησε (κασα, καντράν, τζάμι κτλ.) φαίνονται άριστα για την κατηγορία τιμής. Και η έκπληξη είναι η ρυθμιση της μηχανής, της οποίας η απόκλιση μπορεί να μετρηθεί με την εβδομάδα και όχι την ημερα.
Χρήστο ευχαριστώ και δημοσια που μου εμπιστεύτικες το "μωρό" σου.
Και τώρα οι απαραίτητες φωτογραφίες:
1) H μεταλλική θήκη με την οποία ήρθε το ρολόι. Ταιριαστή για την περίπτωση, κλείνει με ασφάλεια και ήταν μια πολύ ωραία έκπληξη.

2) Το μανίσιο λουράκι. Eνα 40's STYLE PILOT STRAP που ταιρίαζει σαν στυλ, ταιριάζει και με την κάσα αλλά δεν ταιριάζει με το χέρι μου :'( Είναι ένα κλικ μεγαλύτερο οπότε θα πάει σε άλλο ρολόι.

3) Το καντράν. Εχει πολλές πληροφορίες (am,pm και λεπτά/δευτερα) αλλά είναι ευαναγνωστο και τελικά όσο γερνάω πολύ βολικό. Που να ψάχνω αν το 17:00 είναι 5 το απόγευμα ή κάτι άλλο.

4) Ο ψηλός και ο κοντός. Για τους δείκτες λέω. Μου αρέσει ο κοντούλης για τις ώρες. Είναι διαφορετικός από τα συνηθισμένα.

5) Το λουράκι για να αλλάξει αρκεί να ξεβιδώσουμε την "κυρία"

6) Η κορώνα.

7) Η αριστερή πλευρά της κάσας.

8 ) Η πίσω πλευρά με το τζαμάκι για να βλέπουμε την μηχανούλα.

ΚΑΙ 9) Το πιο ενδιαφέρον. Σε χαμηλό φωτισμό. Καλό το lume. Δεν βγάζει μάτια, αλλά ερεθίζεται πολύ ευκολα και έχει καλή διάρκεια.