Αποστολέας Θέμα: Three crown kings  (Αναγνώστηκε 2739 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

persistance

• Επισκέπτης
Three crown kings
« στις: Φεβρουάριος 27, 2009, 09:30:57 μμ »
Κάθε συλλέκτης, σαν άγραφο κανόνα, πρέπει να περάσει από ένα στάδιο απόκτησης ρολογιών μέχρι να φτάσει να έχει πολύ συγκεκριμένες επιλογές. Οι επιλογές αυτές γίνονται τόσο δυνατές που δεν του αφήνουν περιθώρια να ξοδέψει το παραμικρό ποσό χρημάτων ακόμα και στις πιο ευφάνταστες ευκαιρίες αγοράς. Ο στόχος είναι απόλυτος καθοδηγητής, και όταν αυτός επιτυγχάνεται τότε το επόμενο ρολόι είναι πολύ πιθανό να έχει ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια απόκτησης, χωρίς αυτά να καθορίζονται απαραίτητα από τη χρηματική αξία του ρολογιού. Όταν έρθει αυτό το στάδιο τότε στο μυαλό του υπάρχει μια λίστα με κομμάτια που θέλει να αγοράσει χωρίς να βάζει προτεραιότητες. Κάθε ένα θα έρθει στο κατάλληλο χρόνο αρκεί να έχει ο ίδιος την υπομονή να περιμένει.

Και για τα δυο ρολόγια η αναμονή μετριέται σε χρόνια που ξεπερνούν τα πέντε. Για το IWC Deep One έχω γράψει παλαιοτέρα σε αυτό το forum, και σκοπός μου δεν είναι να το αντιπαραβάλω με το JLC Polaris που πρόσφατα επιβεβαίωσα στη λίστα μου. Είναι popular ρολόγια, κάποιος που έχει ασχοληθεί με τη μοντέρνα αγορά θα μπορούσε ίσως να τα αναγνωρίσει. Ακόμα περισσότερο το IWC υπάρχει μονό σε 1000 κομμάτια και το Polaris ’67 κυκλοφόρησε στη αγορά της Αμερικής και σε ποσότητα που κατά τα λεγόμενα δε ξεπέρασε ποτέ τα 740 κομμάτια (steel ’67 version). Έφεραν και τα δυο μια μοναδική καινοτομία για την εποχή τους, φορούν μηχανή της JLC και η σχεδίαση τους δεν αφήνει τη παραμικρή αμφιβολία αισθητικής. Μεγάλη κάσα, ματ καντράν με καθαρές γραμμές, πολύ λίγα γράμματα και φυσικά τρεις κορόνες που δίνουν ένα τρομερά ρετρό και αινιγματικό χαρακτήρα στο ρολόι.
Η JLC αποφάσισε λοιπόν να γυρίσει πίσω το χρόνο και να κάνει τη χάρη σε όλους εμάς που προλάβαμε να αποκτήσουμε ένα Polaris (Tribute to), να χαμογελούμε κάθε φόρα που κοιτάμε την ώρα. Θα μπορούσε αυτό το ρολόι να βγει σε κανονική παράγωγη και να κοστίζει ίσως τα μισά λεφτά. Μπορεί στο μέλλον να γίνει κάτι τέτοιο απογοητεύοντας όλους τους προνομιούχους κατόχους του. Όμως αυτή τη λογική, ενός φθηνότερου μοντέρνου Polaris δε εξυπηρετεί ήδη η ύπαρξη του AMVOX1;

Πριν λίγο καιρό, διάβαζα ένα άρθρο για συλλέκτες ρολογιών που ανέφερε πως ο βασικός κανόνας τους είναι η αγορά μόνο μεταχειρισμένων. Διαφωνώ. Ο βασικός κανόνας είναι το ταλέντο να ξεχωρίσει κάποιος τους λογούς για τους οποίους ένα ρολόι πρόκειται να γίνει συλλεκτικό και να το αγοράσει την στιγμή που το επιθυμεί. Το παράδοξο με το JLC Tribute to Polaris είναι η παραγωγή ενός καινούριου ρολογιού πιστό στη σχεδίαση του πρωτοτύπου. Το πολλαπλάσιο της αρχικής του αξίας από το 1967 μπορεί μόνο να ανταγωνιστεί ένα Rolex Daytona 6263, ‘74.  Η πρωτοτυπία στη σχεδίαση σε συνδυασμό με μια μοναδική λειτουργιά που μπορεί να έχει ένα ρολόι, μπορεί να το κάνει θρύλο. Το Polaris και το Deep One έχουν αυτά τα δυο χαρακτηριστικά, και ακόμα περισσότερο είναι όμορφα να τα κοιτά κανείς. Αυτές οι έννοιες δεν πρέπει να παρεξηγηθούν. Όμορφη σχεδίαση και πρωτοτυπία μπορεί να έχει ένα Harry Winston από τη σειρά Opus, όμως η τιμή του και ο αριθμός κομματιών είναι τόσο απαγορευτικά που το κάνουν να ξεχαστεί μετά το γύρισμα της σελίδας του περιοδικού για την υψηλή ωρολογοποιία.

Πολλές φορές φίλοι και γνωστοί με ρωτούν αν μπορώ να τους βρω ένα καλό ρολόι σε μια πολύ καλή τιμή («…μιας και εσύ ασχολιέσαι τόσο πολύ»). Σίγουρα αυτό αποτελεί απαίτηση όλων μας. Η απάντηση είναι απλή, «Πόσο πολύ το θέλεις αυτό το ρολόι;».
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 28, 2009, 10:11:17 πμ από persistance »

Αποσυνδεδεμένος george_

• Tourbillion
    • Προφίλ
Απ: Three crown kings
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 27, 2009, 10:20:13 μμ »
καταρχην  καλοριζικο! αλλα θα ηθελα επειδη ειναι πολυ ενδιαφερον οπως το θετεις να παω παρακατω

απο οσο καταλαβα αγορασες το re-edition polaris?και τα δυο ρολογια που μας παραθετεις ειναι του σημερα.εαν καταλαβα καλα ,λεω εαν,εβαλες ενα "στοιχημα " με τον εαυτο σου να αγορασει ενα κομματι που αυριο προσδοκας να ειναι ενα απο αυτα  θα λαβουν αξια στο περασμα του χρονου και θα εκπεμπει μια ξεχωριστη λαμψη οχι μονο για τον κατοχο του

εαν ειμαι κοντα σε αυτο που λες η ερωτηση μου ειναι ποσο πιθανο ειναι το νεο να φτασει την "δοξα" του παλιου?μεγαλο θεμα και ισως πρεπει να το ανοιξουμε αλλου

« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 27, 2009, 11:00:33 μμ από george_ »

persistance

• Επισκέπτης
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 28, 2009, 10:24:22 πμ »
George_, σ’ ευχαριστώ.
Είναι δύσκολο να απαντήσω στην ερώτηση σου. Ο λόγος που αγοράζω ένα ρολόι δεν ορίζεται από τη προσδοκία να πάρει κάποτε αξία. Φαντάζομαι ο καθένας μας έχει τους δικούς του συναισθηματικούς, υλικούς, κοινωνικούς, επενδυτικούς, τεχνικούς και ενδυματολογικούς κανόνες στην αγορά ενός ρολογιού. Ίσως ο συνδυασμός αυτός δίνει το αποτέλεσμα της απόφασης μου.

Αποσυνδεδεμένος Nanagno

• Owner/Co-Founder
  • Administrator
  • 50mm case
  • Time Will Only Tell...
    • Προφίλ
    • http://www.mywatch.gr
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 28, 2009, 10:35:41 πμ »
να τα χαίρεσαι με υγεία, και να τα φοράς με καμάρι! Είναι όντως  Three crown kings !!!
Ludwig van Beethoven said that a great poem is more difficult to set to music than a merely good one, because the composer must improve upon the poem T I M E S.

Αποσυνδεδεμένος TZAG

• 42mm case
  • 48mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 28, 2009, 10:49:22 πμ »
Όπως και να'χει, καλοφόρετα! :)
μόλις πάνω από τη θάλασσα

Αποσυνδεδεμένος StefMac

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Μάρτιος 01, 2009, 06:23:16 μμ »
Καλορίζικα καλοφόρετα είναι εξαιρετικά- μοναδικά στο είδος τους και τα δυο !!! :2thumbs:
  Και φυσικά και δικός μου μελλοντικός πόθος ...
Τόσο μελλοντικός, και δύσκολος που ίσος να μπορέσω στην άλλη ζωή ...  ;D
  Και πάλι να τα χαίρεσαι και "καλός ήρθες" πίσω, οι γνώσεις σου μου/μας είναι πολύτιμες ...

Φιλικά Στέφανος.
_Jaeger Le Coultre_
The first Manufacture
 in Valle'e de Joux.

Αποσυνδεδεμένος blackbird

• Tourbillion
  • Θεσσαλονίκη
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Μάρτιος 01, 2009, 07:15:04 μμ »
Με γεια το Πολάρις. Τι ωραίο όνομα!
Εξαιρετικός σύντροφος του Deep One.
Αφού το προηγούμενο καθορίζει την αγορά του επόμενου, τι ακολουθεί;

Φιλικά
Δημήτρης

warover

• Επισκέπτης
« Απάντηση #7 στις: Μάρτιος 01, 2009, 07:17:53 μμ »
Με γεια το Πολάρις. Τι ωραίο όνομα!
Εξαιρετικός σύντροφος του Deep One.
Αφού το προηγούμενο καθορίζει την αγορά του επόμενου, τι ακολουθεί;

Φιλικά
Δημήτρης
+1
ΥΓ
καλυτερα δεν θα μπορουσα να τα πω ;D

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Μάρτιος 01, 2009, 08:26:49 μμ »
Αγαπητέ persistance, παρόλο που την περίοδο που γράφτηκα στο φόρουμ δεν ήσουν πλέον ενεργός, έχω διαβάσει με ενδιαφέρον αρκετά από τα παλαιότερα post σου.
Να πω ότι στα post αυτά διέκρινα τεχνική αρτιότητα, προσοχή στη λεπτομέρεια κι έναν ώριμο ενθουσιασμό για το ρολόι.
Τα συγχαρητήριά μου που μπορείς και εκπληρώνεις τους προσεκτικά επιλεγμένους στόχους σου, και εύχομαι να συμμετέχεις πιο ενεργά στο μέλλον.

Αποσυνδεδεμένος VIWOW

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Μάρτιος 01, 2009, 08:49:03 μμ »
Καλορίζικα τα ρολόγια. Δεν έχω διαβάσει πολλά παλαιότερα ποστ, ώστε να έχω άποψη για την τεχνική σου γνώση, αλλά από το τόπικ αυτό μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες και θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα.

Γιατί λες οτι χρειάζεται να περιμένει κανείς 5 χρόνια; Το Deep One παρουσιάστηκε το 1999 και δεν ήρθε βέβαια σε μεγάλες ποσότητες στην χώρα μας αφού ήταν περιορισμένη έκδοση 1000 φολογιών, αλλά αν κάποιος το ήθελε στον καιρό του θα το αποκτούσε. Δεν πουλήθηκαν και όλα αμέσως. Κάθε άλλο. Το Polaris παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2008 και θα βρίσκεται σε λίγο στα καταστήματα, από όπου μπορεί όποιος θέλει να το αγοράσει, αρκεί να το αποφασίσει τώρα και όχι να το σκέφτεται μερικά χρόνια.

Το πρώτο Polaris παρουσιάστηκε το 1965 (και όχι το 1969 που έγραψες σε άλλο τόπικ) και βέβαια η επανέκδοσή του είναι πολύ ευχάριστη και στο μοντέλο που αναφέρεται στο πρώτο μοντέλο και σε αυτό που αποτελεί επανέκδοση του πλέον όμορφου μοντέλου του 1968.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ και το ανέπτυξα και στο φόρουμ και στο περιοδικό μου σε ανάλογο άρθρο, είναι γιατί να αποδίδουμε την αγάπη μας για τα ρολόγια και την απόκτηση κάποιων από αυτά στην ιδιότητα του συλλέκτη. Συλλέκτης ήταν και ο Mondani που κατάφερε να μαζέψει μερικές χιλιάδες κωδικούς της Rolex, συλλέκτης είναι και ο γιός της ξαδέρφης μου που μαζεύει χαρτοπετσέτες. Η συλλογή ρολογιών δεν έχει καμία σχέση με υπερκέρδος, ούτε με κοινώς αποδεκτά ρολόγια. Μπορείς αν θέλεις να αγοράσεις τα πιο κακοφτιαγμένα ρολόγια στον κόσμο και να τα χαζεύεις δίπλα δίπλα. Γιατί πολλοί άνθρωποι κολακεύονται να αυτοαποκαλούνται "συλλέκτες", δεν το έχω καταλάβει.

Έχω 15 χειροποίητα παπούτσια του ίδιου κατασκευαστή που θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο και 4 από αυτά δεν τα έχω φορέσει ποτέ. Είμαι συλλέκτης παπουτσιών; Έχω καμιά δεκαριά σπάνιες πέννες. Είμαι συλλέκτης; Και ο Θάνος Ευαγγελίδης που τις έχει σχεδόν όλες (κάπου 9.000) τι είναι;

Ένας από τους σημαντικότερους dealers πολύπλοκων ρολογιών στην Ελλάδα αγοράζει εκατοντάδες μαιμούδες. Είναι συλλέκτης; Ένας από τους πιο πλούσιους Έλληνες αγοράζει απίστευτα ακριβά ρολόγια που δεν φοράει ποτέ και τα παραλαμβάνει από τα καταστήματα χωρίς το λουράκι, για να αποφύγει την οποιαδήποτε φθορά.

Ας χαλαρώσουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χιλιάδες ρολόγια και αυτό πράγματι μπορεί να είναι μία συλλογή. Αυτό που αναφέρεις για τα παλιά ρολόγια έχει ένα νόημα. Τα παλιά ρολόγια είναι πιο συλλέξιμα και είναι εύκολο να το καταλάβεις. Είναι το ίδιο να έχεις ένα Sub του 53, ένα του 59, ένα του 63, ένα του 67, ένα του 73, ένα του 80, ένα του 88, ένα του 93, ένα του 2003 και ένα του 2008 και το ίδιο να έχεις 10 καινούργια; Είναι το ίδιο να έχεις το παλιό Polaris με το να πάρεις τώρα το καινούργιο;

Επι πλέον έχεις στο μυαλό σου και "άγραφους νόμους" που είναι για σένα "κανόνας" για κάθε "συλλέκτη". Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι που είναι προφανώς ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στον κόσμο σήμερα ή ο Henry Graves πριν αρκετές δεκαετίες έχω την αίσθηση οτι αγνοούσαν του κανόνες αυτούς και αγόραζαν (όπως συμβαίνει πάντα) με τον δικό τους τρόπο. Μας διαβάζει πολύς κόσμος και καλό είναι να μην περνάμε την άποψή μας σαν θέσφατο. Δεν είναι κανείς στο μυαλό όλων των συλλεκτών του κόσμου και δεν κερδίζει κανείς τίποτα με το να "παραμυθιάζεται" οτι έγινε συλλέκτης, επειδή αγόρασε μερικά καλά ρολόγια. Αυτά είναι για να τα λένε οι εταιρείες και να πουλούν πιο εύκολα τα ρολόγια τους. Ένας σκαραβαίος του 52 σε καλή κατάσταση είναι συλλεκτικό αντικείμενο. Στην εποχή του ήταν ένα φτηνό αυτοκίνητο και αυτός που το είχε θα προτιμούσε να έχει κάτι άλλο που τώρα έχει πεθάνει. Μία SLR, μια Veyron και μια DBS είναι συλλεκτικές, αλλά αυτός που τις αγοράζει σήμερα δεν είναι συλλέκτης. Είναι πλούσιος.

Φιλικά

Κωστής 
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 01, 2009, 09:06:32 μμ από VIWOW »
ΤΟ ΓΟΥΣΤΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ. ΔΙΑΛΕΓΩ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

WINSTON CHURCHILL

Αποσυνδεδεμένος nin

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Μάρτιος 01, 2009, 09:32:06 μμ »
Για να μην αλλοιώσουμε το θέμα του persistance, νέο σχετικό θέμα εδώ: http://www.mywatch.gr/index.php/topic,3420.msg49236.html#msg49236

Αποσυνδεδεμένος Megalos

• On the balance wheel
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Μάρτιος 01, 2009, 11:49:41 μμ »
persistance φιλε μου καλοφορετα και να τα χαιρεσαι..
και να χαιρεσαι και την ''συλλογη'' σου ..και οπως ειπα αλλου δεν συμφωνω με οσα αναφερει ο φιλος viwow σχετικα
ναι ''στο μυαλο σου'' ειναι ''συλλογη'' και αυτο αρκει..