Να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα:
Άλλο θέμα το πως βλέπουν οι άλλοι την επιλογή μας και άλλο το πως την βλέπουμε εμείς.
Αν κυκλοφορήσεις με Rolls Royce οι περισσότεροι θα πουν οτι είσαι "ψωνισμένος", κάποιοι οτι θέλεις ένα ρεζερβουάρ για να πας Ψυχικό Αθήνα, άλλοι οτι είσαι αριστοκράτης. Μου έχει τύχει στα φανάρια πιτσιρικάς με RR που έκανε κόντρες....
Τώρα για τα ρολόγια. Για μένα μια μεγάλη διαφορά σε μια τέτοια επιλογή είναι το πόσοι και ποιοί το φορούν. Πιστεύω δηλαδή οτι πρέπει να βλέπουμε πιο εξειδικευμένα μια τέτοια σύγκριση. Η ΡΡ μιε την VC για πολλούς στην Ελλάδα είναι αντίστοιχες, ενώ δεν είναι. Η ΡΡ στον τομέα αυτό των classic sport ρολογιών έχει το Nautilus το οποίο είναι ένα έργο Τέχνης και πρέπει να το έχουν το πολύ 5 Έλληνες και μάλιστα το παλιό μοντέλο. Ο χρονογράφος παρουσιάστηκε πριν 2.5 χρόνια και δεν έχει έρθει ούτε ένας. Είναι βέβαια και ένα ρολόι πολύ λιγότερο (έως καθόλου) αναγνωρίσιμο από τους μη ειδικούς. H VC αντίθετα έχει μια άλλη πολιτική και το Overseas είναι πολύ αναγνωρίσιμο και κατά συνέπεια βρίσκεται σε πολλά χέρια. Σχεδόν όλοι οι γνωστοί σταρ της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας το φορούν. Το JLC ούτε το ξέρουν, ούτε θα τους άρεσε. Αυτό για μένα δημιουργεί μια άλλη εικόνα. Αυτό εννοώ και με αυτό που ανέφερα για τα αυτοκίνητα. Ο καθένας θα κρίνει το ρολόι σου ανάλογα με τις δικές του εμπειρίες, την δική του πραγματικότητα. Όταν σπούδαζα στο Παρίσι η αντίδραση των Γάλλων στο οτι είμαι Έλληνας μαρτυρούσε κάτι για αυτούς, όχι για εμένα. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής της Γαλλίας μου είπε "Έλληνας; Ήμουν πολύ φίλος με τον Ωνάση". Δύο καθαρίστριες στο μετρό είπαν η μια στην άλλη "Έλληνας. Σαν αυτόν τον γύφτο που μένει κάτω από το σπίτι σου". Είχαν διαφορετική εικόνα, γιατί κινούνται σε διαφορετικούς χώρους και έχουν διαφορετικές εμπειρίες.
Έπειτα μπορεί κάποιος να τρελαθεί με ένα χαρακτηριστικό του ρολογιού. Είναι αλήθεια οτι το μπρασελέ του VC έίναι άψογο και οτι το JLC έχει την ποιητική, ρομαντική διάσταση που όλοι καταλαβαίνουμε. Δεν νομίζω οτι πρέπει να δίνετε σημασία στο όνομα της εταιρείας, με την έννοια των σκαλοπατιών που αναφέρθηκε. Μπορεί να ζηλέψω ένα TAG και να θεωρήσω χαζομάρα ένα Patek. Όταν φοράω ένα από τα Reverso μου, δεν με "κομπλεξάρεις" ούτε με tourbillon. Είναι σαν να εμφανιστείς σε δεξίωση στο Ekali Club με σκαραβαίο του '52 ή με Fiat 500 σε άψογη κατάσταση... Θα "μασήσεις" που όλοι οι άλλοι θα ψάχνουν ποιά μαύρη Cayenne είναι η δική τους;
Φιλικά
Κωστής